»

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Schmidt se zadnje čase veliko mudi v Uniji.

Slo-Tech - Sodišče EU trenutno odloča o zahtevku španskega državljana, ki med googlanjem po svojem imenu in priimku med rezultati najde povezave na 15 let star časopisni članek o tem, da je država izvedla javno dražbo njegove nepremičnine zavoljo neplačanih prispevkov za socialno varnost. To naj bi prožilo negativne asociacije o njemu (da še vedno ne plačuje prispevkov, op.p.) in mu povzročalo osebno škodo. Ko se je obrnil na časopis glede izbrisa, je bil zavrnjen, saj je bil zadevni članek leta 1998 objavljen na podlagi zakonske obveznosti do objave oklicev za javne dražbe v dnevnem časopisju. Njegova pravilnost ni sporna (pravice do popravka torej ni), kot tudi ni dvomov o tem, da bi bil spisan z nameni...

25 komentarjev

FTC iskalnikom: Jasno označujte oglase

The New York Times - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je Googlu, Bingu, Yahooju, AOL-u, Ask.com, Blekku, DuckDuckGoju in sedemnajstim manjšim specializiranim iskalnikom poslala pismo, naj jasneje označujejo oglase in druge sponzorirane vsebine. Leta 2002 je FTC objavil smernice, kako je treba označiti plačane zadetke, oglase in druge sponzorirane vsebine, da se bodo razlikovali od "organskih" zadetkov. FTC ugotavlja, da so se v zadnjih letih iskalniki razvadili in da je to razlikovanje postalo težje, zato jih opozarjajo na potrebne spremembe.

FTC pri tem navaja rezultate lanske raziskave, ki je pokazala, da kar polovico uporabnikov iskalnikov ne loči...

3 komentarji

Lažnivi kljukci

Ameriška podjetja so britansko prošnjo za hrambo prometnih podatkov za 1 leto označila za "nedemokratično". Lepo od njih, ni kaj.

vir: lightdrawer@flickr
BBC - Aprila letos je peterica ameriških internetnih gigantov - Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! in Twitter (na sliki) - britanski notranji ministrici Theresi May (njihov Vinko Virant, na drugi sliki) poslala skupno pismo. V njem so zapisali, da ne želijo sodelovati v napovedanem vladnem programu nadzora interneta, ker bi bilo to "tehnično težko izvedljivo" in "zelo drago" obenem, ker "tega ne počne nobena demokratična država", vsekakor pa bi bil to "slab zgled za ostali svet". Pismo je posebej pomenljivo, ker je Edward Snowden dva meseca kasneje razkril, da omenjena podjetja (sans Twitter) vse vse to pravzaprav že počno.

O britanskih težnjah smo že pisali ravno lani tega časa. Vlada je takrat razgrnila nov...

7 komentarjev

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka...

0 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

München bo delil Lubuntu CD-je

Slo-Tech - München ima dobre izkušnje s svojo Linux distribucijo LiMux2 (osnovano na Ubuntu 12.04 LTS); navsezadnje jim je prihranila več kot 10 milijonov evrov, to je tretjino od siceršnjega Microsoftovega računa, da o za polovico manjšem številu težav in pritožb uporabnikov sploh ne govorimo. Zdaj bi radi te dobrote razširili še na Münchenčane. Začenši z januarjem 2014 mislijo na različnih promocijskih dogodkih razdeliti vsaj 2000 Lubuntu CD-jev.

Tukaj ciljajo predvsem na imetnike starejših računalnikov, ki trenutno poganjajo že dotrajani Windows XP in bodo naslednje leto, ko se zanj izteče Microsoftova podpora, "na suhem". Nadgradnja na Windows 7 ali (bog ne daj) 8 za ta računala namreč ne pride v poštev, saj so strojno preprosto prešibka. Lubuntu, to je Ubuntu z LXDE...

47 komentarjev

Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox, ki ga izdaja Mozilla. V dvaindvajseti inkarnaciji najdemo precej novosti. Končno je podprt in privzeto vključen protokol WebRTC, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek videa, avdia in teksta ter celo deljenje datotek. Vse to je mogoče doseči brez drugih standardov ali zunanjih aplikacij, kar je cilj novega protokola. Podpira ga že Chrome, Microsoft pa se je odločil, da ga za zdaj ne bo implementiral.

Druga pomembna novost je podpora za asm.js (OdinMonkey). To je del JavaScripta, ki teče skoraj z nativno hitrostjo in...

15 komentarjev

Google razširja svoje poročilo z okuženimi stranmi

Google - Google že nekaj let pridno izdaja poročilo o transparentnosti, kjer najdemo čedalje več zanimivih podatkov. Doslej je bilo tam mogoče najti število zahtevkov za odstranitev vsebin, ki so jih vložili lastniki avtorskih pravic (zaradi kršitev) in organi pregon (zaradi različnih kaznivih dejanj). Google še vedno ne objavlja podatkov o zahtevkih zvezne vlade za prisluškovanje, ker jih ne sme (lahko bi kumulativno število vseh zahtevkov), čeprav si za to prizadevajo. So pa sedaj začeli objavljati podatke o zlonamernih straneh (malware infected).

Vse od leta 2006 Google namreč škodljive ali sumljive strani označi in uporabnikom pred obiskom izpiše opozorilo. Trenutno označi okoli 10.000 strani dnevno, ki so bodisi okužene z malwarom ali izvajajo phishing. Google sedaj kaže, koliko je teh strani, koliko ljudi dnevno vidi opozorila,...

0 komentarjev