» »

Google razširja svoje poročilo z okuženimi stranmi

Google razširja svoje poročilo z okuženimi stranmi

Google - Google že nekaj let pridno izdaja poročilo o transparentnosti, kjer najdemo čedalje več zanimivih podatkov. Doslej je bilo tam mogoče najti število zahtevkov za odstranitev vsebin, ki so jih vložili lastniki avtorskih pravic (zaradi kršitev) in organi pregon (zaradi različnih kaznivih dejanj). Google še vedno ne objavlja podatkov o zahtevkih zvezne vlade za prisluškovanje, ker jih ne sme (lahko bi kumulativno število vseh zahtevkov), čeprav si za to prizadevajo. So pa sedaj začeli objavljati podatke o zlonamernih straneh (malware infected).

Vse od leta 2006 Google namreč škodljive ali sumljive strani označi in uporabnikom pred obiskom izpiše opozorilo. Trenutno označi okoli 10.000 strani dnevno, ki so bodisi okužene z malwarom ali izvajajo phishing. Google sedaj kaže, koliko je teh strani, koliko ljudi dnevno vidi opozorila, kje se te strani nahajajo (države in ISP-ji) ter kako hitro po dezinfekciji so zopet okužene. Google namreč pravi, da ta problem ni redek, ampak gre za precej razširjeno nesnago, zato je ključno zbrati čim več podatkov ter jih predstaviti.

Slovenija ni tako dobra, kot bi želeli verjeti. V zadnjem letu je bilo 11 odstotkov preiskanih strani okuženih, kar je več kot na Hrvaškem, v Španiji, Veliki Britaniji, Skandinaviji, ZDA ali Kanadi, a nekoliko manj kot drugod v srednji in vzhodni Evropi (12-16 %).

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Oddelek: Novice / Ostale najave
2412833 (8215) Zheegec
»

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
115581 (3968) enadvatri
»

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
317165 (5525) techfreak :)
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136903 (5682) alexz
»

Kako varni so vaši podatki na socialnih omrežjih

Oddelek: Novice / Zasebnost
138173 (7067) Cold1

Več podobnih tem