» »

Britanci širijo retencijo prometnih podatkov na internetne storitve

Britanci širijo retencijo prometnih podatkov na internetne storitve

Nedolžni se nimamo česa bati, a kdo je nedolžen in kdo kriv, pa lahko presodi le vlada, seveda po predhodnem skrbnem pregledu vseh.

vir: The Globe and Mail
Slo-Tech - Britanska vlada je sinoči razgrnila sveži predlog zakona o hrambi prometnih podatkov (ti. Draft Communications Data Bill, pdf, 123 strani), ki določa, kaj vse od naše spletne aktivnosti bodo morali ponudniki interneta hraniti v prihodnje.

Kot se izkaže, bo za skromno ceno 1.8 milijarde funtov javnega denarja policiji in nekaterim drugim javnim organom na podlagi interne avtorizacije (torej brez odredbe sodišča) za obdobje 1 leta za nazaj na voljo vsi prometni podatki (kdo, komu, kdaj) okoli rabe emaila, brskalniške zgodovine, hipnega sporočanja in seveda aktivnosti na socialnih omrežjih.

Notranja ministrica Theresa May v spremni besedi pravi, da imajo tovrstni prometni podatki na področju fiksne in mobilne telefonije (izpiski klicev) že mnogo let osrednjo vlogo v praktično vsaki (!) policijski preiskavi resnega oz. organiziranega kriminala. Zdaj pa se storilci le-teh pospešeno selijo na internet, zatorej če jim policija ne bi utegnila slediti s svojimi pooblastili, bo to pomenilo, da lahko številna kazniva dejanja po novem ostanejo "neodkrita ali neraziskana","posebej ogrožene skupine" (otroci) ostanejo brez potrebne zaščite, teroristi in kriminalci pa se bodo "gladko izognili pregonu". Tega pa seveda "ne more dopustiti nobena razumna vlada", posebej, ker rešitev v resnici ne predstavlja pretiranega posega v ustavne pravice, saj se tukaj ne zbira vsebina komunikacije, ampak prometni podatki, kar je "nekaj čisto drugega" (in torej očitno znatno manj pomembnega).

Te besede porajajo vrsto dobrih in utemeljenih vprašanj. Prvič, če so prometni podatki steber praktično vsake preiskave, potem se očitno ne uporabljajo več kot skrajno sredstvo, ko kaznivega dejanja na drugačen način praktično ne bi bilo več mogoče odkriti oz. bi bilo to nesorazmerno zahtevno (take pa so zahteve za ostale prikrite preiskovalne metode). Se pravi, se uporabljajo v primerih, ko dostop do teh podatkov več ni utemeljen. Drugič, izgovarjanje na morebitne škodljive posledice ne-retecije nima resne podlage v statistiki, kot so že pokazali Nemci, katerim se raziskanost kaznivih dejanj po vpeljavi retencije ni povečala, po odpravi iste retencije pa ne zmanjšala. Dobro policijsko delo očitno še zaleže. Če smo že tu (torej tretjič), obstaja kar nekaj zelo razumnih vlad, ki pa se retencije ne želijo iti - npr. Nemčija, Bolgarija ali Romunija. Vse tri imajo za to svoje in dobre razloge, predvsem slabe izkušnje iz polpretekle zgodovine s tajnimi vojaško-obveščevalnimi službami DS, Securitate oz. STASI, zato jim hramba natančnih podatkov o 99,9% nedolžnih državljanih za ceno 1.8 milijarde pač predstavlja znaten problem. In končno, prometni podatki so del komunikacijske zasebnosti, tako kot je vsebina klica, in si vsekakor zaslužijo isto stopnjo zaščite. To je v zadevi Up-106/05 z dne 2. 10. 2008 jasno potrdilo tudi naše Ustavno sodišče (Upoštevajoč navedeno je treba predmet varstva komunikacijske zasebnosti razlagati širše, tako da ta vključuje tudi tiste podatke o telefonskih klicih, ki so sestavni del komunikacije. Podatke, ki so razvidni iz izpisa telefonskega spomina, je treba glede na njihovo naravo obravnavati kot sestavni del komunikacijske zasebnosti.").

6 komentarjev

JesusChrist ::

Nemci so bli včasih označeni z oznako "bad guys", ampak se mi zdi da so vse prej kot to. Za angleže pa nimam besed. Vse mi počasi sliči na V for Vendetta - glede kontrole nad ljudstvom. Malo še pa ne bodo smeli na ulice po 10 uri zvečer.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

TheRiddle ::

Če hranijo samo prometne podatke od naročnika do do drugega naročnika na omrežju, kako potem lahko vejo kdo in komu konkretno je poslal kaj točno?

Npr.: Prekoo Google Talk-a se pogovarjam s kolegom katerega oče poleg običajne robe čez mejo vozi še ilegalne stvari. Bodo potem pri preiskavi obsodili tisto celo družino in še mojo?

- Ja, vem da naj postopki nebi delovali tak, ampak težko si je drugače predstavljati glede na to da se bodo uporabljali izključno prometni podatki ki pa NE prikazujejo s katerega računalnika v mreži je bil prenos izveden, niti ni mogoče dokazati kdo je imel takrat dostop do račualnika.

Sicer da se ne bomo narobe razumeli, sem proti hranjenju tako prometnih podatkov (če jih pa že morajo, naj dajo na voljo vpogled izključno naročniku in naj jih potem ta razkrije če želi) kot hranjenju osebnih podatkov z vsebino prenosa. Kot so že nemci ugotovili, pri samih prometnih podatih ni nič oprijemljivega, pri hranjenju vsebine prenosa pa bi šlo za prevelik poseg v zasebnost.
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

antonija ::

Narobe si razlagas; ti predvidevas da bos ti ze pod preiskavo ko se bo zacelo prisluskovanje, in da bojo kot posledica takega (recimo utemeljenega suma) prisli do dodatnih podatkov.

Tle gre za to, da dobi policija (oz. drug ustrezen organ) celoten databse, se grejo na njem malo datamininga, naredijo proracunsko bilanco, potem pa po spisku. Zato tudi stavek pod sliko "...a kdo je nedolžen in kdo kriv, pa lahko presodi le vlada, seveda po predhodnem skrbnem pregledu vseh".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

spamer ::

To bi pricakoval v Afganistanu ali kaki podobni drzavi, ne pa v drzavi svobode in demokracije.

"neodkrita ali neraziskana","posebej ogrožene skupine" (otroci) ostanejo brez potrebne zaščite, teroristi in kriminalci pa se bodo "gladko izognili pregonu".

Kako mi gre na kurac, ko se omenja otroke, pa teroriste in kriminalce. To so ze tako bedni izgovori, da ti rata slabo. Naj stopijo malo na realna tla in preganjajo prave kriminalce, ne pa neki po internetu lovijo neke duhove. Otroci so se prevec zasciteni, teroristi in kriminalci pa niso tako neumni, da bi jih kar tako odkrili, saj uporabljajo sifriran promet, itd.... Bomo morali zaceti vsi uporabljati enkripcijo vsak dan, ce bomo zelili si zagotoviti vec varnosti in zasebnosti, saj vsakdo ima pravico do zasebnosti, varnosti in svobodo in vsak, naj si jo zagotovi po svoje, ne pa, da nam jo drzava vsiljuje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: spamer ()

matrix2 ::

torej so pedofili in ostala klasa izuzeti?? Če mogoče kdo misli, da je v Sloveniji rajski banana otok zasebnosti, potem živi na Marsu. Tukaj se beleži iz vseh možnih virov, kot so razne kartice zvestobe, bančne kartice, pa video nadzor, pa... Skratka baza podatkov je zelo obširna niso samo SMS-i ali Facebook, tega je ogromno več....

SkipEU ::

JesusChrist je izjavil:

Vse mi počasi sliči na V for Vendetta - glede kontrole nad ljudstvom. Malo še pa ne bodo smeli na ulice po 10 uri zvečer.


Tudi to se že počasi, a vztrajno vpeljuje v razvitih državah. Vse več držav uvaja omejitev gibanja zvečer za mladoletnike, seveda v imenu njihove varnosti. V Angliji pa so šli že dlje, in vse bolj pogosto tistim, ki so obtoženi za kakšne banalne prekrške oz. kazniva dejanja kot stranski ukrep uvedejo še policijsko uro. Ker je seveda ful povezano, da si se preoblekel na plaži, in kaj boš počel ob 23.uri. In tako do naslednjič ... ko bomo razviti manj razvitim spet očitali pomanjkanje svobode (ki je imajo že pravzaprav več).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
275987 (5004) toplakd
»

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti retencije prometnih pod

Oddelek: Novice / NWO
3716064 (13541) FrizzleFry
»

Avstrijsko ustavno sodišče v dvomih glede retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
75041 (4213) Gregor P
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125822 (21499) PaX_MaN
»

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Oddelek: Novice / Zasebnost
246003 (4905) poweroff

Več podobnih tem