»

Obtoženec: sodišče me je zasužnjilo!

Vnunet - 13. amandma čezlužniške ustave prepoveduje služenjstvo. Ravno na to točko pa se sklicuje Steven Cohen, ki je aprila lanskega leta 'nezakonito ukradel' domeno Sex.com od izvirnega lastnika Garya Kremena. Krivec Steve mora Garyu plačati $65 MIO, kar pa ga po njegovih besedah postavlja na mesto sužnja, saj bi ves prihodnji zaslužek šel naravnost v žep oškodovanca, prav tako pa bi bil ogrožen njegov obstoj, saj si ne bi mogel kupiti življenjskih potrebščin (beri: hrana in skret papir). Nauk: računalniški kriminal se ne izplača. Če te ne dobijo.

4 komentarji

Cactus Data Shield pod drobnogledom

CDR-Info - Cactus Data Shield je pred nedavnim povzročil kar nekaj polemik, saj so se številni kupci redkih albumov, na katerih je založnik uporabil to zaščito, pritožili, da CD enostavno ni berljiv v nekaterih komponentah (PlayStation 2, ...), ki bi morale glasbeni CD prebrati brez problemov, za konec pa so se oglasili še zagovorniki pravic računalniškega uporabnika, ki so ugotovili, da se glasbenih CD-jev z zaščito CDS enostavno ne da poslušati na Linuxu, ki (brez programa WINE) ne prebere execute (.exe) datotek in tako ne more pognati posebnega predvajalnika, s katerim se da glasbo, ki je zaščitena s CDS, poslušati na tem operacijskem sistemu.
Ker je zaščita po svoje zanimiva, so se fantje na CDR-Info odločili, da si jo podrobneje ogledajo. Vse skupaj so podrobno opisali in glasbo poizkusili celo presneti na disk. Kako jim je vse skupaj uspelo, pa si poglejte tukaj.
Če potegnemo črto pod vse, lahko ugotovimo, da je Cactus Data Shield nek tragični junak, ki si prizadeva, da bi delal dobre...

0 komentarjev

VIA izdala popravek za PCI hrošča

The inquirer - Že kar dolgo nazaj sem poročal o Tecchanelovi ugotovitvi, da imajo vsi Viini nabori precej reven prenos preko PCI vodila. Stran je ugotovila, da prenosi niti slučajno ne dosegajo konkurence (Intel, SIS, ALi) in Viine nabore odsvetovala vsem zahtevnejšim uporabnikom. To pa je bil kar hud šok za Vio, saj ima Tecchanel očitno kar veliko bralcev, zato se je VIA še toliko bolj zavzela in kolikor se da natančno spisala popravek, ki hrošča ubije in prenose poviša od 20 do 30 MB/s. Tako je VIA končno ujela konkurenco. Tecchanelu pa se je vse skupaj zdelo tako zelo pomembno, da je stran, ki vsebuje obrazložitev, nove teste in popravek, spisal kar v angleščini (za malce manj podučene: Tecchanel je izrazito nemška stran).

1 komentar

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

Thermaltake predstavil Volcano 7+

X-Bit Labs - Izgleda, da podjetje Thermlatake vse bolj prevzema pobudo pri razvoju hladilnikov za procesorje, grafične kartice in procesorske nabore. Pri slednjih dveh področjih že kar dolgo časa premočno vodi s svojim Blue in Orange Orbom, na področju procesorskega hlajenja pa je položaj nekoliko bolj zapleten, saj imamo tukaj izjemno močno konkurenco. Tako se Thermaltake ne more več posluževati klasičnih rešitev, ampak mora vedno znova ponuditi nekaj novega. In novosti v novem Thermaltakovem hladilniku, ki se imenuje Volcano 7+, sploh ni tako malo. Thermalatake je ta hladilnik izdelal za procesorje na podnožju Socket A, Socket 370 in Socket478. Njegova sredica je narejena iz čistega bakra. Vendar pa baker ni tista...

2 komentarja

Leadtekovi GeForci 4 MX

X-Bit Labs - Številni proizvajalci grafičnih kartic se zavzeto pripravljajo na peti februar, ko naj bi Nvidia vesoljnemu ljudstvu prikazala zmogljivost svojih čipov naslednje generacije. Na ta skoraj zgodovinski trenutek se je vneto pripravil tudi Leadtek, ki ga številni poznamo po posrečenih rešitvah na čipih GeForce2 MX in GeForce 3. Predstavil nam je, katere kartice bomo v prihodnosti vtaknili v AGP režo svoje matične plošče:
  • Leadtek GeForce4 MX420 bo najpočasnejši model, ki bo opremljen s 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz. Frekvenca grafičnega čipa bo seveda višja - 250 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX440 bo malce bolj zmogljiv model, ki bo vseboval kar 64 MB DDR SDRAM pomnilnika in malce hitrejši grafični čip, ki bo deloval s frekvenco 275 MHz. Pomnilnik bo deloval s 400 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX460 bo sestavljena iz 300 MHz grafičnega čipa in bo izdelana v dveh različicah. Prva bo vsebovala 64 MB DDR SDRAM in druga različica 128 MB DDR SDRAM (končno!) pomnilnika, ki bo...

4 komentarji

Na proizvodnjo grafičnih kartic se pripravlja tudi EPoX

X-Bit Labs - Značilnost številnih proizvajalcev matičnih plošč je, da se zaradi dejstva, da je izdelava matičnih plošč precej podobna "štancanju" grafičnih kartic odločijo, da se preizkusijo tudi v izdelovanju tiskanega vezja, ki ne vsebuje North in Southbridga, ampak čisto pravo grafični čip. Takih proizvajalcev je kar nekaj: med stare mačke spadajo ABIT, MSI in ASUS, med malce mlajše pa ECS, Leadtek, Soltek in še kakšen. V bodočem pa se utegne novincem pridružiti tudi EPoX, ki ga mnogi poznajo po izjemno kvalitetnih in navijalcem prijaznih ploščah. EPoX naj bi svojo prvo serijo grafičnih kartic predstavil aprila. Dobavitelj čipov zaenkrat še ni znan, vendar pa bi to najverjetneje utegnil biti ATI, ki je obnorel številne tajvanske proizvajalce. Po dobrem sklepanju X-bitov sodeč, bi napoved utegnila biti kar korektna, čeprav je napovedovanje prihodnosti velikokrat nehvaležen posel ....

0 komentarjev

AMD predstavil dva nova mobilna Durona

X-Bit Labs - Razmere na trgu prenosnikov se iz dneva v dan bolj zaostrujejo, saj Intel predstavlja vedno močnejše različice mobilnih procesorjev, AMD pa še vedno ni dosegel pričakovanega razcveta prenosnikov, v katerih bi tiktakali AMD-jevi procesorji. Vendar pa to dejstvo ne vpliva kvarno na AMD-jevo motivacijo, saj podjetje vztrajno kopiči sile v obliki novih mobilnih procesorjev in se pripravlja na veliko ofenzivo. Tako so pred kratkim predstavili dva nova mobilna Durona. To sta 1.1 in 1.2 GHz različici, ki sta zgrajeni na podlagi bolj varčnega jedra Morgan in se lahko pohvalita z vgrajeno tehnologijo PowerNOW!, ki omogoča varčevanje z dragoceno energijo, ki je v akumulatorju prenosnika ni nikoli dovolj. Procesorja staneta 130 in 160 $, njuna predstavitev pa je bila kot naročena za to, da AMD zopet zniža cene svojim starejšim mobilnim Duronom in jih tako naredi še bolj privlačne za bodoče kupce.

0 komentarjev

Thunderbird in Spitfire samo še lep spomin

X-Bit Labs - Nenehen razvoj je lepa stvar, saj smo vedno znova priča novim izdelkom, ki so še boljši in včasih tudi cenejši od starejših. Vendar pa nenehen razvoj zahteva, da nekateri izdelki zapustijo tržišče in se ohranijo le kot lep spomin v glavah številnih zadovoljnih uporabnikov. To se je pred kratkim zgodilo AMD-jevim Thunderbirdom in Spitfirom, za katere na tržišču enostavno ni bilo več prostora, saj so jih popolnoma nadigrali procesorji na jedru Palomino in Morgan. Tako so se AMD-jevci odločili, da Thunderbirdov in Spitfirov ne bodo več proizvajali, ampak bodo svoje proizvodnje zmogljivosti raje namenili novejšim rešitvam, ki se trenutno tako dobro prodajajo, da ima AMD tudi do 100 % zapolnjene proizvodnje linije.

0 komentarjev

Začetek prodaje procesorjev Pentium4 1.6A

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da Intel s svojim Northwood jedrom ne namerava oplemenititi samo najnovejših procesorjev, ampak tudi starejše. Tako smo pred kratkim dočakali procesorja Pentium4 1.6A in 1.8A. Cena šibkejše različice je 177 $, kar je malenkost dražje od procesorja na jedru Wilamette. Močnejša različica pa se prodaja po ceni 245 $, kar pa je spet dražje od enakovrednega sorodnika na starejšem jedru. S tema procesorjema Intel najbrž namerava zmanjšati porabo tudi v nižjem cenovnem razredu in procesorja pripraviti bolj privlačna za navijanje. Res je, da se procesorja neverjetno dobro navijata, vendar pa je naložba vanju vprašljiva, saj za isti denar dobimo bolj zmogljive AMD-jeve Athlone.

0 komentarjev

SIS obožuje Pentium4

X-Bit Labs - Uff, pa smo prebrodili še en naporen teden, v katerem ni bilo niti za minutko časa, da bi skočil na internet in napisal kako zanimivo novico, ki jih trenutno kar mrgoli. Ne bom se sicer postavljal, da ste me pogrešali, saj bi bila misel, da je en član izmed kar velikega Slo-tech teama tako zelo nepogrešljiv, slej ko prej nerealna. Gremo torej k novicam:
SIS se je pred kratkim izoblikoval v precej obetavnega proizvajalca naborov za procesorje, za katerega se vse bolj zdi, da prevzema pobudo pri razvoju. Posebej pri naborih za procesorje Pentium4. O primerkih SIS645 in SIS650 sem že poročal. Obetajo pa se nam tudi SIS655, SIS660 in SIS648 (slednji bo tema te novice). Za slednjega je SIS pripravil načrte, kako narediti nabor, ki bo imel implementirane vse funkcije, ki bodo prišle še kako prav v prihodnosti. Tako v njem ne bo manjkala podpora 533 MHz vodilu, ki je specifično za procesorje Pentium4, vmesniku AGP 8x ter standardom USB 2.0, ATA/133 in IEEE 1394a. Najpomembnejša lastnost...

0 komentarjev

LEGO spletni strežnik

Vnunet - Izdelek danskega podjetja, poimenovan 'Mindstorms', je naletel na fantastičen odziv ne le med 'mlajšimi', katerim je bil v prvi vrsti namenjen, pač pa tudi med starejšo populacijo, ki se je spravila na programiranje nemogočega.

Zadnji rezultat pa je dosegel heker 'Christ': v Lego kocke (oz. RCX enoto) je prenesel protokol uIP TCP/IP. Stvar zaenkrat zgolj odgovarja na 'ping' zahtevke, programer pa misli napisati še zelo preprost spletni strežnik. Trenutno ima na voljo še 3 kB pomnilnika, kar pa se mu zdi zelo veliko. Klik!

4 komentarji