»

Zemljevid piratstva

MSNBC - No ja... stvar je zanimiva in jasno pokaže, kakšne so stopnje piratstva po svetu. Najlepše izgleda Rusija, ki je cela rdeča, saj je tam več kot 80% programske opreme piratske. Zanimivo je (ali pa tudi ne ), da je v razvitih državah veliko manj piratske opreme, kot v nerazvitih. Slovenija sodi v Vzhodno evropo in v srednji piratski razred s 70% piratske programske opreme. Če vas zanimajo še ostali podatki, jih najdete tukaj.

16 komentarjev

Alcatelovi ADSL modemi

HardOCP - Raziskovalci Supercomputer Centra iz San Diega so odkrili vrsto napak v Alcatelovem ADSL modemu. Zaradi zelo nemarne izdelave lahko vsak malo bolj spreten programer v modem dobesedno vdre, mu spreminja nastavitve in v končni fazi tudi zamenja firmware ter ga fizično izključi. Novica za nas, Slovence, niti ni tako pomembna, saj Alcatelovih ADSL proizvodov še zlepa ne bomo ugledali pri nas, vendar sem novico vseeno napisal zato, da vidite, do kakšne stopnje nevarnosti lahko pridemo pri slabi izdelavi proizvodov. Zamislite si, da bi si ta ADSL modem lastilo kakšno manjše podjetje, ki je od svoje pipice v svet odvisno ter neločljivo povezano...

1 komentar

Osmi Linux Install Fest

Lugos - Lugosovci so mi sporočili, da se bo 22. 4. 2001 v Novem mestu odvijal že osmi Linux Install Fest po vrsti. Če še niste razbrali iz imena, je install fest namenjen čimbolj subtilnem širjenju Linuxa med slovenske navdušence, ki te izkušnje še niso imeli. Sam dogodek se bo odvijal na visoki šoli za upravljanje in poslovanje. Da pa ne boste mislili, da bo edino, kar se bo tam odvijalo, nameščanje Linuxa. Sploh ne, kajti za tisti dan je rezerviranih 5 urnikov za predavanja. Zaradi "bratstva i jedinstva" bomo jutri v desni pas strani dodali tudi mali banner, ki vas bo vodil na domačo stran prireditve. Jaz se bom najbrž prikazal, Primož upam da tudi, lunija bomo pa že kako spravili iz njegovega kokona v Mariboru, da se bo prikazal . Toliko o tem.

4 komentarji

Primerjava različnih DDR modulov

GamePC - Hum, na internetu so se našle že primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo DDR pomnilniške čokoladke, nato primerjave osnovnih plošč, ki podpirajo tako DDR kot SDRAM, videli smo tudi primerjalne teste dvoprocesorskih osnovnih plošč s podporo DDRu, pa še kaj bi se našlo. Lahko, da sem bebav, ampak meni se zdi, da je tale članek prvi, ki med sabo primerja različne DDR module. Torej, primerjali so jih 6, tri PC1600 ter tri PC2100. Do česa so prišli? Hm, ja, do tega, kar smo potihem vsi pričakovali. Dokler ne bo prvih procesorjev Palomino, ki bodo imeli tisto pravo podporo ter optimalizacijo za DDR RAM, so hitrostne pridobitve v relaciji s ceno preprosto premajhne. Moj nasvet: Ostanite na SDRAM modulih, za sedaj. Sicer pa Micron itak napoveduje izenačitev cen SDRAM z DDR moduli (kar v prenešenem pomenu nekako pomeni, da bodo ceno SDRAM modulov poviševali ter ceno DDR modulov nižali), tako da bo nam kmalu vseeno, kaj bomo kupili. A do tega stanja je še dolgo......

0 komentarjev

Mini Super Orb

NeoSeeker - Wow, prvo imamo Chrome Orbe, nato Super Orbe, potem se pa prikažejo takoimenovani Mini Super Orbi. Se je Thermaltakeovcem zmešalo? Niti ne, saj je bil eden večjih problemov pri Super Orbu njegov premer. Problem je namreč nastopal pri osnovnih ploščah z manj prostora, tako da je bila edina možnost pritrditve Super Orba na osnovno ploščo brušenje / ukrivitev reber. Tako so se načrtovalci pomujali ter ponudili 4 milimetre ožji hladilnik ter ga, izvirno kot le kaj, poimenovali Mini Super Orb. Če berete Slo-Tech že dlje kot mesec, potem ste opazili, da nad samimi zmogljivostmi Super Orba nismo bili zadovoljni, saj je enostavno ponujal premajhno razliko v temperaturi za preveliko fizično velikost. Tukaj je stvar ista, vsaj tako ugotavljajo NeoSeekerji. Njihov pogled na to hladilno enoto si preberite na tej strani.

4 komentarji

Rezultati novih Detonator-jev 12.00

VR - Zone - Včeraj smo objavili novico o novih Detonatorjih 12.00. Danes vam lahko postrežemo z rezultati. Tukaj si jih lahko ogledate v originalu. Drugače pa so nove driver-je (verzija 12.00) primerjali z verzijo 10.80. Testirali so jih na IWill KK266R, TBird 1Ghz, WinME, GF2 MX, DirectX 8.0 s programoma 3D Mark 2000 in 3D Mark 2001. V 3D Mark 2000 so novi (12.00), pri ločljivosti 1024x768x16, dosegli 5018, stari (10.80) pa 5110 točk. V 3D Mark 2001 so pri isti ločlijivosti novi (12.00) dosegli 2309, stari (10.80) pa 2317 točk. Verzija 10.80 torej še vedno ostaja najboljša v hitrosti.

0 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Novi driverji za Matrox kartice

Savage News - Matrox je izdal nove driverje za Win9x/ME za G400 in G450 kartice. Najpomembnješe izboljšave so:
 • PowerDesk context menu is now visible (Win95).
 • Textures change unexpectadly during gameplay of NHL 2001.
 • Corruption Image on TV-Out (NTSC or PAL) when using Star Trek (series) in DualHead Multi-Display mode.
 • Fixed problems with no textures in Laser Arena and Gore.
 • Fixed Pro/DESKTOP corruption resizing workspace when using objects defined from the object palette.
 • Fixed sudden slowdowns in Unreal Tournament and Soldier of Fortune.
 • - Fixed problem with X-plane not loading.
 • Fixed text corruption problem with Unigraphics V17.0.
 • Fixed Oni premature exit.
 • Fixed Tribes 2 corruption on license screen.


 • Ostali znani problemi:

 • System may hang when starting Need for Speed Porsche Unleashed, battleZone II, Star trek Series, Renegade Racers, and Rollcage Stage in TVout -Clone mode.
 • Missing textures and z buffer issues in Virtual Pool 3.
 • You may experience corruption running Directx apps...

4 komentarji

KYRO II

Reactor Critical - No, vse kaže, da je ImgTec naredil res dober izdelek. Nekaj dni nazaj je namreč Nvidia poslala izdelovalcem grafičnik kartic .pdf datoteko, v kateri je pisalo, zakaj naj ne bi izdelovali KYRO II kartic in zakaj naj bi sestavljalci sistemov uporabljali Nvidiine izdelke.

"Buying Kyro2 is a risk and when cards and PCs get returned it damages your finances and your reputation."

Čez nekaj dni pa je Mr. Claude Guillemot, direktor Guillemot/Hercules poslal e-mail nazaj v Nvidio!

"They are right to be scared, 3D Prophet 4500 will really be a great product. Street Date: May 16th, 2001"

No, še bolj pomembna je novica, da bosta Creative Labs in Power Color izdelovala kartice, ki bodo temeljile na KYRO II čipu. Verjetno pa se jim bo pridružil še kdo, saj je izdelovanje kartic ki temeljijo na PoverVR čipu cenejše! Res je, da ima Nvidia veliko kvalitetnih driverjev in je zelo kompatibilna z ostalo "trdino", a izgleda, da nekatere firme enostavno nočejo več izdelovati kartic z, recimo, GeForce 2...

24 komentarjev