» »

Hekali bodo satelit v vesolju

Hekali bodo satelit v vesolju

Slo-Tech - Na letošnjem DEFCON-u, ki bo potekal avgusta, bo ameriška vojska prvikrat organizirala tudi tekmovanje v napadu na računalniški sistem satelita, ki je v orbiti. Izziv so pripravljali štiri leta, sedaj pa bo šlo zares. Podvig Hack-A-Sat 4 je klasično CFT (Capture the Flag) tekmovanje, ki predstavlja četrto iteracijo hekanja satelita. A medtem ko so Hack-A-Sat 1, 2 in 3 potekali na klonu, bo štirica namenjena napadu na pravi satelit.

Kvalifikacije so potekale 1. in 2. aprila letos. Satelit Moonlight so potem v orbito poslali 5. junija letos, kjer čaka na finale, ki bo potekal med 11. in 13. avgustom. Moonlight je bil izstreljen prav z namenom, da vanj nato vdrejo, zato ima številne varnostne mehanizme. Med drugim nima aktivnega pogona, zato ne glede na izid tekmovanja ne more predstavljati grožnje za druge satelite v orbitah. V kvalifikacijah je sicer sodelovalo 380 ekip, najboljši osem pa se je uvrstilo na DEFCON.

V preteklosti pa so etični hekerji že uspeli priti v druge satelite v orbiti. Brian Jouannic in njegova skupina so letos vdrli v satelit OPS-SAT, ki ga upravlja Evropska vesolja agencija (ESA). To ni bilo težko, je pojasnil Jouannic, saj je OPS-SAT zasnovan kot satelit, na katerega lahko zainteresirana javnost dostopa in nanj naloži programsko opremo, ki teče na Linuxu. V tem primeru je bil napad podoben kot dostop do kateregakoli drugega zemeljskega sistema, le da je bil viden le 10 minut vsak dan, so pojasnili.

Kot pojasnjujejo organizatorji najnovejšega Hack-A-Sata, se končuje pol stoletja dolgo obdobje, ko so sateliti veljali za osvojljive trdnjave. Demokratizacija vesolja, kamor lahko satelite pošilja čedalje več držav in podjetij, je prinesla enake ranljivosti, kot veljajo na Zemlji. Sovražni napadi posameznih držav na satelitsko infrastrukturo so se že dogajali.

1 komentar

keworkian ::

Bo Casey Ryback prišel kot v Under Siege, se ne bo noben zajebavu iz tega.
Obscenities in B-Flat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6914445 (9421) Jazon
»

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5113764 (10191) AštiriL
»

Satelit Galaxy 15 neposlušen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
265835 (3931) nekikr
»

Vohunski satelit bodo sestrelili. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1049944 (7801) sverde21
»

Posnetek Ladnovega Bineta (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22257736 (54964) Tomi

Več podobnih tem