» »

ESA uspešno izstrelila Juice proti Jupitru

ESA uspešno izstrelila Juice proti Jupitru

Slo-Tech - Z izstrelišča v Francoski Gvajani je Evropska vesolja agencija danes ponoči uspešno izstrelila raketo Ariane 5, ki je v vesolje ponesla plovilo Juice (Jupiter Ice Moons Explorer). Kot pove ime, je namenjeno proti Jupitru, obiskalo pa bo lune Ganimed, Kalisto in Evropa, ki imajo pod zamrznjenim površjem po predvidevanjih večje količine tekoče vode.

Juice čaka dolga pot. Jupiter bo dosegel julija 2031, nato bo večkrat letel mimo vseh treh lun (mestoma le 200 km nad površjem), še tri leta pozneje pa se bo utiril v orbito okoli lune Ganimed. Konec leta 2035 se bo misija končala s trkom v Ganimed. Proti Jupitru bo Juice potoval s štirimi gravitacijskimi pospeški Zemlje in Venere. Poti proti zunanjim planetom namreč ni premica, temveč vključuje več obkrožitev Sonce in notranjih planetov, da plovilo nabere dovolj energije in hitrosti.

Na cilju bo Juice ugotavljal, kakšen so Jupitrove lune in ali se nemara kje skriva življenje. Pri tem bo izpostavljen temperaturam, ki bodo segale od +250 °C (let mimo Venere) do -230 °C (na Jupitru), sevanju, veliki razdalji do Zemlje (počasno odzivanje na ukaze) in šibki osvetlitvi (na Jupitru je Sonce 25-krat šibkejše kot na Zemlji). Projekt Juice je stal poldrugo milijardo evrov in predstavlja največjo evropsko misijo na zunanje planete. Projekt je bil predstavljen leta 2012 in je zamudil le eno leto (2023 namesto 2022), kar je pravzaprav osupljivo.

Evropska vesoljska agencija je sicer v preteklosti že izvedla nekaj izjemnih misij, denimo pristanek Rosette na kometu in pristanek Huygensa na Saturnovi luni Titan.

8 komentarjev

Jazon ::

Zaradi enoletne zamude bo Juice do Jupitra prišel julija 2031 namesto oktobra 2029.

Drugače pa je sonda poslala selfije:
https://www.esa.int/Science_Exploration...

Nikec3 ::

Najbolj "kul" misija ESE do zdaj!
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Izi ::

Neprimerljivo bolj zahtevno kot Mars.
Komunikacija z Marsom ima zakasnitev 3 do 21 minut, z Jupitrom pa kar 33 do 53 minut. Ko je Jupiter najbolj oddaljen od Zemlje je vmes že skoraj milijardo kilometrov.
Me zanima kakšne bodo kaj slike tam v vesoljski črnimi ko praktično ni več nobene omembe vredne svetlobe, kamera pa drvi z velikansko hitrostjo in vse to na temperaturah blizu absolutne ničle.

Han ::

Hmm, prvih 6 let bo nabiral hitrost in se šele 2029 dejansko izstrelil proti Jupitru ?!???

BigWhale ::

Han je izjavil:

Hmm, prvih 6 let bo nabiral hitrost in se šele 2029 dejansko izstrelil proti Jupitru ?!???


Ja, tko to gre, ce zelis priti tja z minimalno goriva. :)

MrStein ::

Izi je izjavil:

Ko je Jupiter najbolj oddaljen od Zemlje je vmes že skoraj milijardo kilometrov.
Me zanima kakšne bodo kaj slike tam v vesoljski črnimi ko praktično ni več nobene omembe vredne svetlobe, kamera pa drvi z velikansko hitrostjo in vse to na temperaturah blizu absolutne ničle.

To smo delali že pred 40 leti. Lahko tačas tiste fotke pogledaš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Tiste fotke so precej drugacne kot so danes.

Jupiter je opazoval ze Galileo, lahk tud njegove skice gledamo. :>

Izi ::

Do sedaj so se vse misije osredotočale na Sam Jupiter, največji planet v našem osončju. Tale Evropska je prva, ki se bo osredotočila samo na raziskovanje treh največjih Jupitrovih lun.
Še vedno ni znano točno število vseh Jupitrovih lun. Menda jih je kar nekje od 80 do 95.

Dosedanje Jupitrove misije:
1. Pioneer 10 - Leta 1973 se je približal Jupitru na 130.000 kilometrov in odletel naprej. Takrat smo prvič ugotovili, da Jupiter nima trdne površine ampak je samo en kup divje vrteče se tekočine.
Ugotovili smo še, da Jupiter oddaja neverjetno močno radiacijo, preko 100 milijonov rentgenov, ki ne samo da pobije vse živo ampak skuri tudi vso elektroniko, če ni posebej zaščitena proti močni radiaciji.
Na slikah je kot sence v daljavi opaziti tudi 4 največje lune.

2. Pioneer 11 - Leta 1974 je letela mimo Jupitra. Ta je šla še bliže in sicer na okoli 44.000 km nad površjem. Tudi tu je na fotografijah videti nekaj oddaljenih lun. In iz njih so uspeli izračunati maso druge največje lune.

3. Voyager 1 in Voyager 2 - Leta 1979 sta leteli mimo Jupitra (4 mesece narazen) in od njiju imamo prve dokaj uporabne slike Jupitrovih lun, ki se še danes uporabljajo v mnogih učbenikih. Te so slikane skoraj tako blizu kot je naša Luna oddaljena od Zemlje.
Voyager 1 je odkril dve novi Jupitrovi luni in slikal vulkansko delovanje na luni Io.
Voyager 2 pa je slikal luno Europa z vsega 206.000 km oddaljenosti in na površju se vidi črte, ki naj bi bile razpoke v ledu.

4. Galileo - Leta 1995 je prispel do Jupitra in se utiril v njegovo orbito. Najprej je raziskoval samo Jupitrovo atmosfero na koncu pa so misijo razširili tudi na raziskovanje Jupitrovih lun Europa, Ganymede in Callisto.
Na Europi je odkril sledi slanih oceanov pod površjem in magnetno polje na luni Ganymede, kar pomeni, da ima železno jedro.
Ganymede je edina luna s svojim magnetnim poljem. V bistvu gre za pravi planet, ki bi moral krožiti okoli Sonca pa ga je je velikan Jupiter ponesreči ujel v svojo orbito.

5. Ulysses - Namenjen sicer za raziskovanju Sonca, ampak je leta 1992, ko je letel mimo Jupitra, nanj spustil sondo za merjenje magnetnega polja in radiacije. Dobili smo precej uporabnih podatkov.

6. Cassini-Huygens - Na poti proti Saturnu je leta 2000 letel mimo Jupitra in nanj spustil sondo s HD kamero, ki je naredil en kup zelo uporabnih posnetkov Jupitrove atmosfere. Predvsem so ugotavljali iz česa so tiste rdeče in bele črte plina v Jupitrovi atmosferi, ki se vlečejo okoli celega planeta.

7. New Horizons - Na poti proti Plutonu, katerega je dosegel leta 2015, je leta 2007 letel mimo Jupitra.
V bistvu je planet uporabil kot katapult, ki ga je izstrelil proti Plutonu, je pa med manevrom posnel nekaj zelo dobrih fotografij Jupitra in lun.

8. Juno - Po Galileu je bila to šele druga misija namenjena izključno raziskovanju Jupitra. Leta 2016 je Juno priletel do Jupitra in ga danes še vedno raziskuje.

9. Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) - Že nabira zalet za pot proti Jupitru do katerega naj bi prispel leta 2031.
Prva misija namenjena izključno raziskovanju Jupitrovih lun. Raziskal bo Europo, Callisto in Ganymede.
Na koncu se bo utiril v orbito Ganymede in postal prvo vesoljko plovilo, ki se bo utirilo v orbito kakšne oddaljene lune, ki ni naša Zemeljska Luna. Če bo seveda šlo vse po sreči.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESA uspešno izstrelila Juice proti Jupitru

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
82659 (1521) Izi
»

Juno ob svitu v Jupitrov objem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3010387 (8314) stara mama
»

Saturn nova? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28018296 (13221) Invictus
»

Venera

Oddelek: Znanost in tehnologija
466209 (5124) jest10
»

Earth almost put on impact alert (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
577757 (6138) keber

Več podobnih tem