» »

Nizozemska nadaljuje izrekanje glob Applu

Nizozemska nadaljuje izrekanje glob Applu

Reuters - Nizozemski varuh konkurence je izpolnil grožnjo in nadaljuje tedensko izrekanje glob Applu. Izrekel je že peto petmilijonsko globo, torej mora Apple skupno plačati 25 milijonov dolarjev. Gre za nadaljevanje kršitev, ki jih je regulator izpostavil decembra.

Jabolko spora so pogoji za zunanja plačila v spletni tržnici. Ponudniki aplikacij za zmenke (dating apps) so se pritožili, da ni pošteno Applovo omejevanje plačilnih sistemov. Uporabljati smejo namreč le Applovega, kar prinaša 30-odstotne provizije, medtem ko zunanjih načinov plačila ne smejo niti reklamirati v aplikaciji, kaj šele ponujati. Apple je odločitev ACM "izpolnil", tako da je omogočil zunanje plačilne sisteme, a še vedno zahteva plačilo provizije. To je znižal na 27 odstotkov, kar da ustreza nižjim stroškom, ker aplikacije ne uporabljajo več njegovega plačilnega sistema. ACM je ocenil, da je takšna rešitev nezadostna.

Dokler Apple ne bo izpolnil zahtev, bodo nadaljevanje izrekanje glob. Apple se vestno pritožuje in čaka na sodni postopek. Applu seveda ne gre za pet milijonov evrov, temveč za precedens. Če bi obveljalo tolmačenju Nizozemske, lahko to predstavlja težave v podobnih postopkih v drugi državah. Na kocki je celoten Applove ekosistem.

2 komentarja

Boobiz ::

Upam, da jabolčnikom na sodišču "strejo jajca".
I'm drunk, what's your excuse?

nekikr ::

Potem bodo pač rekli, da je potrebno nakazati 10.000$ za postavitev aplikacije na tržnico in letno 5.000$ za nadaljevanje prisotnosti tam. Tako kot to dela lokalni Spar. S tem odpadejo vsi ti zastonjkarji, ki jim zastonj paše, plačali pa ne bi ničesar. A to bo pa ok?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16120663 (14788) Furbo
»

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Oddelek: Novice / Tožbe
285708 (4829) 49106
»

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Oddelek: Novice / Tožbe
307968 (4315) Mr.B
»

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

Oddelek: Novice / Ostale najave
146702 (2920) Mr.B
»

Težave s prevarami pri Apple Pay

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3916315 (12830) antonija

Več podobnih tem