Prijavi se z GoogleID

» »

Preboj v prevajanju možganske aktivnosti v govor

Preboj v prevajanju možganske aktivnosti v govor

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Columbia so uspeli s pomočjo možganskega vsadka in strojnega učenja možganske valove prevesti v za silo razumljive besede.

Medicina pozna vrsto načinov za beleženje možganske dejavnosti, s katerimi ugotavljamo, kateri skupki nevronov so prižgani v določenem trenutku. Toda v tolmačenju, kaj ti signali dejansko pomenijo, smo še na zelo primitivni stopnji in do vmesnikov, ki bodo človeške misli hitro prevajali v uporabne informacije, smo še daleč. Korak do njih so sedaj napravili na njujorški Univerzi Columbia, kjer so uspeli iz možganskih valov izluščiti, katere številke so slišale testne osebe.

Za preizkus so izbrali pet oseb, ki so sicer bile v postopku vsaditve elektrod za možgansko stimulacijo za zdravljenje epilepsije, in jim elektrode začasno vstavili v slušni korteks. Osebe so najprej poslušale pripravljene stavke, da so z njihovo možgansko aktivnostjo učili algoritem na osnovi nevronske mreže. Nato so poslušale še številke, strojna inteligenca pa jih je skušala prevesti v govor, ki so ga poslušali drugi ljudje. Ti so govorjeno razumeli v treh četrtinah primerov, kar je bistveno več kot v doslej izpeljanih eksperimentih.

Ni še torej šlo za poslušanje človeških misli, temveč zgolj beleženje tistega, kar so osebe slišale in se je odražalo v aktivnosti njihovega slušnega korteksa. Toda kot kažejo eksperimenti, strojno učenje ponuja velik preskok v kvaliteti signalov in odpira vrata do razumevanja vsaj tistih misli, ki jih ljudje navidezno izgovorimo. To bi bil korak naprej od postopkov, s katerimi na primer paralizirani pacienti lahko odgovarjajo kvečjemu z "da" in "ne". Hkrati gre za invazivno metodo in ne zgolj elektroencefalografijo, zato je v vsakdanji rabi bržkone še ne bo, vsaj dokler si ne bomo vsi vstavljali čipov v glavo.

5 komentarjev

Matthai ::

Tole se da verjetno še kar konkretno izboljšati. Predvsem z večjim vzorcem in več elektrodami.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

vostok_1 ::

Zagotovo.

Ne bi pa želel biti ujetnik v abu ghraibu, ko bo ta tehnologija prišla izven laboratorijev.
There will be chutes!

Timurlenk ::

Boš na golem otoku.
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

vostok_1 ::

Probably.
There will be chutes!

Timurlenk ::

Ljudem, ki podpirajo krajo drugega ne ostane. Na Golem otoku vas bomo ucili kdo je vlagal v razvoj cipa, numeric in computer numeric controla, satelitov, LCD tehnologije, spleta, mobilne komunikacije ipd.
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova vrsta možganske elektrode se pogovarja v obe smeri

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103921 (2771) Matevz96
»

Dobili smo možgansko omrežje treh ljudi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
315368 (2407) Aggressor
»

Fenomen binauralnih tonov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10214198 (9827) Jst
»

Direktna povezava z možgani

Oddelek: Znanost in tehnologija
132190 (1464) sverde21
»

Umetna inteligenca

Oddelek: Loža
361293 (952) Thomas

Več podobnih tem