» »

EU: AirBnb krši evropske zakone

EU: AirBnb krši evropske zakone

Slo-Tech - Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov so Airbnb uradno opozorili, da kršijo zakone EU in od podjetja zahtevali, da svoje pogoje poslovanja uskladi z evropskimi pravili. Sporno je navajanje cen, ki ne smejo vsebovati skritih dodatkov, in nejasna oznaka, ali je ponudnik nastanitve zasebnik ali podjetje. Airbnb mora kršitve odpraviti do konca avgusta.

Airbnb sicer ni na tako slabem glasu kakor Uber, a je podjetje, ki posameznikom omogoča oddajanje nastanitvenih zmogljivosti, vseeno številnim evropskim mestom trn v peti. Glavni problem je, da v mnogo primerih predstavlja nelojalno konkurenco ostalim ponudnikom nastanitev, kar izkrivlja trg ter napihuje cene nepremičnin. V Berlinu, Barceloni in Londonu so mestne oblasti že pred časom problematizirale naraščanje cen nepremičnin zaradi efekta Airbnb. Berlin je leta 2016 uvedel celo eno najstrožjih regulativ, ko je prepovedal kratkoročno oddajanje nepremičnin prek Airbnb in uvedel drakonske kazni (do 100.000 evrov) za kršitelje. Do konca leta 2017 so mestne oblasti zbrale 3,2 milijona evrov kazni, 4000 stanovanj pa se je vrnilo v dolgoročne najeme. Kljub temu Airbnb še vedno deluje.

Pripombe Evropske komisije to pot niso neposredno povezane z vplivom Airbnbja na trg, ampak gre za zavajajoče navajanje cen. V EU morajo prikazane cene vsebovati vse dodatke, takse in davke, ki bodo obračunani, da lahko potrošniki laže in pošteno primerjajo ponudbe. V preteklosti je EU že prisilila letalske prevoznike, da so začeli prikazovati končne cene, kar je olajšalo in poenostavilo primerjanje cen. Pred tem so namreč razni nizkocenovni ponudniki često oglaševali polete za en ali deset evrov, ob dejanski rezervaciji pa smo morali doplačati še letališke takse. Podobno sedaj EU zahteva od Airbnb.

Problem ni, da potrošnik ne bi bil obveščen o končni ceni, temveč da zanjo izve šele čisto na koncu pred samo potrditvijo rezervacije. EU zahteva, da Airbnb že na oglasih in ob iskanju prikazuje končne cene. Kadar končne cene ni mogoče vnaprej izračunati, pa mora potrošnika na to izrecno opozoriti. Druga zahteva je jasna navedba, ali je ponudnik fizična ali pravna oseba. Od tega so namreč odvisne pravice potrošnikov, zato morajo biti ti s tem seznanjeni že na začetku.

Airbnb mora tudi uskladiti svoje pogoje poslovanja z evropsko zakonodajo o varstvu potrošnikov. To med drugim pomeni, da se morajo spori reševati v državi stalnega prebivališča potrošnika, Airbnb ne sme potrošnikom kratiti pravice do tožbe gostitelja zaradi osebne ali druge škode, da mora biti politika glede povračil in odškodninski zahtevkov do Airbnb vnaprej jasno opredeljena in da mora Airbnb zagotoviti enostavno dostopno spletno mesto za reševanje sporov.

6 komentarjev

zmaugy ::

Lepo. Spravit te invazivne ameriške platforme iz EU. Enako z Google, Facebook, MS itd. Baje je EU sovražnik ZDA.

nekikr ::

No, no, dejansko gre za čisto ok potezo. Na to smo v EU navajeni, torej, da že takoj vidimo koliko kakšna stvar stane in kakšne pravice nam pripadajo. Kadarkoli sem bil v Ameriki in kupoval karkoli nikoli nisem vedel koliko stane. cena + X davka (različnega po državah, da je bolj zanimivo), v restavraciji še pribitek obvezne napitnine, različne po restavraciji itd. Pozdravljam. Kar naj se privadijo naših pogojev, so boljši.

Markoff ::

Ameriški nategunski kapitalizem nima domovinske pravice v EU, kot bi rekel strpni filantrop Zhidan.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

MrStein ::

da lahko potrošniki laže in pošteno primerjajo ponudbe

lažje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

McHusch ::

Oboje je pravilno.

zaj_tam ::

Koliko stanovanj se oddaja v Berlinu? Sklepam da je 4000 stanovanj tam bolj kaplja v morje, sem mislil, da se bolj pozna. Ko sem slabo leto nazaj gledal za Ljubljano, jih je bilo krepko preko tisoč listanih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Furs deluje protizakonito ? AIRBNB in davki (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
45192982 (43222) RockyS
»

Airbnb izbojeval pomembno zmago na Sodišču Evropske unije

Oddelek: Novice / Tožbe
195752 (4136) Gagatronix
»

Cene stanovanj in prepoved Airbnb-ja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14917673 (13980) MrStein
»

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
54287 (3828) Meizu
»

Airbnb inšpekcija

Oddelek: Loža
82988 (2208) vostok_1

Več podobnih tem