» »

Airbnb inšpekcija

Airbnb inšpekcija

shadowfax ::

Je med vami kdo, ki oddaja preko airbnb-ja? Zanima me kako te lahko ujame inšpekcija? Kako pridejo do tvojih podatkov? Naslov in podatke o najemodajalcu dobi samo tisti, ki dejansko bookira sobo/stanovanje. Kako ti lahko dokažejo oddajanje?

Je to še vedno siva cona ali je že kaj bolj jasno?

mat xxl ::

Zelo enostavno, zaprosijo in so že Airbnb za podatke in jih dobijo, brez vsakega problema, ker Airbnb ju ni v interesu sodelovati pri davčnih utajah.

Potem te pa pozovejo na samoprijavo in zacolajo mastno za 5 let nazaj + kazen + zamudne obresti + običajno še prijava na tržno, če nimaš vse prav registrirano in potem, kazen še od tam. Kot vem podatke že imajo in jim je to sedaj glavna nova prioriteta v naslednjih mesecih.

Če si mislil, da pridejo na vrata trkati si se zmotil.

stb ::

Nisem ponudnik, sem pa že najel preko Airbnb-ja.

Ponudniku dokazati oddajanje ni velik problem, če za to obstaja interes in je inšpekcija vsaj približno sposobna. Najbolj temeljito in nesporno je, če inšpektor najame stanovanje/hišo/sobo in sproti zbira vse dokaze, veliki finale pa doseže ko se vseli oz tam prebije tistih nekaj dni.

Problem je, da je takšno dokazovanje zelo drago, in si ga država ne more privoščiti, če pa že, pa bi se zapletla s kakšnimi postopkovnih napakami ali neskončnim pravdanjem za izterjavo davkov.

stb ::

Hrvaška inšpekcija je (preverjeno) bolj praktična in se nenapovedano povabi k gostu v spremstvu policistov in z gostom opravi razgovor (koliko in kako je plačal oz. v kakšnem odnosu je z lastnikom nepremičnine), pregledajo knjigo gostov, prijavo na turistični urad in v primeru večjih kršitev gosta izselijo, apartma pa zapečatijo.

shadowfax ::

Pa so to samo teorije ali pozna kdo to v praksi? Pozna koga, ki je dejansko dobil kazen?

stb ::

Tale moja izkušnja kot gost na Hrvaškem je resnična, pred nekaj leti. Ni specifična za Airbnb, ampak se nanaša na klasičen apartma zaveden v hrvaških uradnih evidencah (modra tablica s posteljo pri vratih). Doživel sem inšpekcijo, a je bilo vse OK, ker me je lastnica opozorila, da znajo biti tečni in da je treba plačati vse takse ipd.

V knjigi gostov pa je bil zapisnik predhodnega obiska inšpekcije, kjer je v prostem terminu v apartmaju bivala lastničina hči s fantom in ker nista plačala turistične takse so apartma gladko zapečatili. V začetku turistične sezone.

Pavšalno turistično takso za celo leto se izgleda da plačati le, če ne oddajaš neznancem.

Gost ima kazen, da nima kje spati in se mora vrniti ali na hitro poiskati drugo namestitev, kar je sila zoprno na majhnem otoku kamor ladja pride 1x na dan.

Lastnika pa verjetno preganjajo, če se pričanja gostov o ceni in podatki v knjigi gostov o zasedenosti ne ujemajo z davčnimi izkazi. Poleg izpada dohodka za čas zapečatenja apartmaja, seveda.

Kar se pa Airbnb-ja tiče pa dvomim, da bi lokalnim oblastem predal kar vse podatke najemodajalcev v neki državi/regiji, skupaj s finančnimi podatki za vsako posamezno nepremičnino. Če bi to bilo možno, ne bi nihče oddajal na črno. Ali pa se najemodajalci upravičeno zanašajo na nesposobnost naših inšpektorjev.

dronyx ::

stb je izjavil:

Kar se pa Airbnb-ja tiče pa dvomim, da bi lokalnim oblastem predal kar vse podatke najemodajalcev v neki državi/regiji, skupaj s finančnimi podatki za vsako posamezno nepremičnino. Če bi to bilo možno, ne bi nihče oddajal na črno. Ali pa se najemodajalci upravičeno zanašajo na nesposobnost naših inšpektorjev.

Tole članek o Barceloni. Očitno Airbnb sodeluje z lokalnimi oblastmi in jim da podatke.

stb ::

Ok, Hvala!
Potem se le naši inšpektorji še ne znajo posluževati tega, ali pa je naša zakonodaja temu manj naklonjena (ZVOP...).

vostok_1 ::

Naša zakonodaja trenutno ni naklonjena skoraj nobeni novi obliki prihodka. Upajmo, da bo za naslednje generacije kaj bolje, ne vidim, da da bi se v naslednjih 15 letih kaj bistveno spremenilo.

Ko človek mora na forumu spraševat, kako imeti nek prihodek, pol veš da je nekaj hudo narobe.
Šure, odpri SP. Sam pol bo spraševal kako izdat ta ali oni račun itd.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Furs deluje protizakonito ? AIRBNB in davki (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
45194129 (44369) RockyS
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11125202 (13882) vostok_1
»

Cene stanovanj in prepoved Airbnb-ja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14918029 (14336) MrStein
»

Nadgradnja onemogočila pametne ključavnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6014893 (11043) Nublet
»

Amsterdam nenavdušen nad domačimi ponudniki prenočišč

Oddelek: Novice / Ostale najave
237678 (5824) BaToCarx

Več podobnih tem