» »

Francija od Googla terja globalno pravico do pozabe

Francija od Googla terja globalno pravico do pozabe

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes) od Googla zahteva, da pravico do pozabe za francoske državljane razširi na cel svet. Trenutno velja namreč le na lokalnih verzijah iskalnika, ki jih pretežno uporabljajo državljani EU.

Spomnimo, da je minilo dobro leto od odločitve Sodišča Evropske unije, da morajo iskalniki na zahtevo posameznika iz iskalnih rezultatov odstraniti povezave do člankov, ki se nanašajo nanj. To je upravičeno v primeru, ko so v članku podane informacije netočne, irelevantne ali pretirano osebni podatki. Dokaze mora predložiti posameznik, Google in ostali iskalniki pa trenutno o zahtevkih presojajo sami, kar jim povzroča veliko stroškov in dela, zato si prizadevajo za delegiranje tega dela kakšni neodvisni zunanji organizaciji.

Google je zahteve izvedel tako, da zadetke cenzurirajo le na lokalnih evropskih straneh, medtem ko se v tujini (in tudi v EU pri uporabi mednarodne strani) prikazujejo polni necenzurirani rezultati. Že lani je delovna skupina iz 29. člena sprejela tolmačenje sodbe, da se mora pravica do pozabe nanašati na cel svet, ko gre za Evropejce. CNIL je prvi državni regulator, ki je sledil temu in od Googla zahteval isto. CNIL je prejel več sto pritožb posameznikov, ker Google ni odstranil povezav do člankov o njih z vseh svojih verzij iskalnika.

Sedaj ima Google 15 dni časa, da spremeni izvedbo tako, da bo pozaba veljala za cel svet, sicer bo CNIL začel formalne postopke za izrek sankcij.

7 komentarjev

ahac ::

Zanimivo bi bilo, če bi kaj podobnega zahtevala še Kitajska:
npr:
... words and phrases like "democracy" and "Tiananmen Square massacre" are filtered from searches through agreements with search providers like Google.

Recimo, da bi zahteval, da se to razširi na cel svet.

To bi bilo enako temu, kar zdaj zahtevajo Francozi.

Ali pa če bi Savdska Arabija zahtevala, da se globalno "pozabi" vse, kar ne dovolijo tam...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Arctander ::

Osebnih podatkov pač ne gre enačiti s splošnimi besedami/frazami.

Krele ::

Me zanima kako gre v praksi tole Googlovo "presojanje". Lahko sploh še sproščeno po forumih ali pa v blogu skritiziraš kakšno slabo opravljeno storitev neke konkretne osebe, brez da bi ob pritožbi le-te skoraj 100% dobil izbris kritike iz iskalnih zadetkov. Npr. zobar ti za težke evre klavrno pritrdi mostiček, ti to komentiraš na spletu na način, ki omogoča njegovo identifikacijo, zobar se pritoži, povezava leti iz zadetkov... Ali pa če kritiziraš metode dela in ravnanja določene osebe s strankami-pacienti-učenci. Ima kdo kaj izkušenj s tem? Se lahko pritožiš na cenzuro?
Si predstavljam, da si lahko kaka povprečna svinja, kak serijski nategovalec ljudi, brez problema privošči redno čiščenje zadetkov na svoje ime.Da bo lahko svoja početja sproščeno opravljal še naprej, brez da bi zgooglanje druge opozorjalo na previdnost pri "poslovanju" z njim.
A duckduckgo tudi sodeluje?

PaX_MaN ::

ahac je izjavil:

Recimo, da bi zahteval, da se to razširi na cel svet.

To bi bilo enako temu, kar zdaj zahtevajo Francozi.

Ali pa če bi Savdska Arabija zahtevala, da se globalno "pozabi" vse, kar ne dovolijo tam...

Smo Arabce lepo kar zahodnjaki prehitel.

SkipEU ::

Na Zahodu zadnje čase prevladuje hinavščina. Brez skrbi, v naslednjem pregledu varstva človekovih pravic bomo spet vsem drugim očitali cenzuro.

PaX_MaN ::

Nojano, met torrent trejker s Sceno mislm da ni lih človekova pravica.

nsignific ::

Uboga Francija, ne razume, da so podjetja že davno prešla suverene države po pravicah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ECJ ugodil Googlu: pravica do pozabe je omejena samo na EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
74138 (3348) OK.d
»

Google še vedno proti globalni pravici do pozabe

Oddelek: Novice / Zasebnost
64197 (3368) googleg1
»

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Oddelek: Novice / Zasebnost
125971 (4406) Glugy
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331516 (28461) AndrejO
»

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
54857 (4139) PaX_MaN

Več podobnih tem