» »

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

BBC - Google je prejel seznam zahtev, ki jih mora izpolniti, če se želi izogniti dodatnim preiskavam in globam v EU zaradi sporne politike zasebnosti, ki so jo uvedli marca leta 2012.

Tedaj so združili več kot 60 različnih dokumentov o politiki zasebnosti v različnih Googlovih storitvah in pripravil en sam dokument. Glavni problem je povezovanje podatkov, saj je Google združil podatke iz vseh svojih storitev (recimo YouTuba, iskanja, Gmaila ipd.), ki so bili poprej v ločenih bazah. Evropski regulatorji zasebnosti so takoj skočili v zrak in Google kritizirali zaradi kršitev evropske zakonodaje, kjer je bil eden izmed glavnih očitkov nezmožnost izstopa iz nove politike (uporabniki niso imeli opt-outa). To Googlu ni prineslo le preiskav varuhov zasebnosti v Franciji, Španiji, Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem, temveč tudi globe. Lani so Google oglobili Španci, letos januarja pa še francoski CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes), ki je evropska gonilna sila nasprotovanja novi Googlovi politiki. Omeniti pa moramo, da so globe v višini nekaj stotisoč evrov (Španija 900.000, Francija 150.000) smešno nizke v primerjavi z Googlovim dobičkom, ki presega deset milijard dolarjev.

Delovna skupina iz člena 29 (Direktive 95/46/ES) je zato Googlu v četrtek poslala seznam priporočil, kaj naj spremenijo v politiki zasebnosti, da se bodo izognili nadaljnjim preiskavam in globam.

Med drugim od Googla pričakujejo, da bo povezava do politike zasebnosti vidna in dostopna na vseh podstraneh na njihovih strežnikih, in to z enim klikom brez pomikanja navzdol po strani. Besedilo politike mora biti jasno, nedvoumno, to pomeni brez fraz "moremo" in "lahko bi" (we can, we may), ampak z jasnimi posledicami. Vsebovati mora izčrpen seznam vseh osebnih podatkov, ki jih Google zbira, ter za katere namene to počno, hkrati pa morajo imeti uporabniki omogočen dostop do teh podatkov, tako da jasno vidijo, kaj in zakaj se hrani. Hkrati morajo imeti uporabniki možnost nadzora nad temi podatki. Prav tako mora Google za različne storitve uporabljati različne piškotke, da je lažja kontrola zasebnosti na računalniku.

Pomembna zahteva je, da morajo biti predlogi za zbiranje, obdelavo in deljenje osebnih podatkov del politike zasebnosti in ne skriti v pogojih uporabe, ki jih uporabniki preberejo (ali pa tudi ne) ob registraciji in uporabi storitev. Prav tako mora Google jasno prikazati vse spremembe, ki bi se zgodili zaradi novih prevzemov, združitev ali sodelovanja.

Google je sicer letos marca nekoliko spremenili politiko zasebnosti, a spremembe niso zadovoljile regulatorjev. Na najnovejše zahteve so se odzvali z besedami, da so vedno odprti za povratno informacijo in da z EU polno sodelujejo. V več državah sodelujejo z varuhi zasebnosti pri analizi in oblikovanju svoje politike zasebnosti, dodajajo.

Problematika Googlove politike zasebnosti ni povezana s postopkom zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov, ki prav tako teče proti Googlu v EU. Tudi pravica do pozabe je ločen problem.

5 komentarjev

ninja4it ::

In stric Google bo odgovoril: OK, ni problema, itak smo že vse posnifali o vas preko Androida :) V EU imamo takšno zakonodajo, da bi preprosto morali imet čisto svoj OS in svoje iskalnike. Me zanima, kako bi se odzvala EU, če bi recimo za 14 dni preprečil dostop do storitev :)

vipavc ::

Če se bo EU še bolj vtikala v delovanje Googlovih storitev, bo Google pač odklopil svoje storitve za EU. Kako bo potem EU to sprejela, bi morali videti.

Jupito ::

Čimprej. Mogoče bi otroc končno ugotovili, da obstaja še kaj drugega. Vsekakor bi bilo pa smešno za crknit, če bi imel demonstracije, da naj bruseljaški hudobci dado internete nazaj, ker mamka zdaj ne pride več nikamor, kadar naklofa "orehova potica" direkt v naslovno vrstico, pa otroc jočejo, ker ni več Benija! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

SkipEU ::

Upam, da bo EU nehala, preden bomo dobili neko verzijo kitajskega iskalnika. Ni čudno, da v ZDA dobim veliko boljše zadetke in veliko boljšo uporabniško izkušnjo na pomembnejših spletnih straneh.

Tu se EU toliko trudi proti ameriškim podjetjem in izpostavlja svobodo odločanja uporabnikov, tam pa ne upajo popolnoma nič ukrepati proti popolni cenzuri interneta v Veliki Britaniji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkipEU ()

PaX_MaN ::

SkipEU je izjavil:

Upam, da bo EU nehala, preden bomo dobili neko verzijo kitajskega iskalnika. Ni čudno, da v ZDA dobim veliko boljše zadetke in veliko boljšo uporabniško izkušnjo na pomembnejših spletnih straneh.

To je zato ker tam NSA Guglu daje vse osebne podatke o teb, zato lahko gugl zadene boljše ... zadetke.

SkipEU je izjavil:

Tu se EU toliko trudi proti ameriškim podjetjem in izpostavlja svobodo odločanja uporabnikov, tam pa ne upajo popolnoma nič ukrepati proti popolni cenzuri interneta v Veliki Britaniji.

Seveda si upajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mobilne aplikacije za depresijo ali odvajanje od kajenja delijo podatke naokoli

Oddelek: Novice / Zasebnost
154178 (2535) bmartinez
»

Španija kot prva evropska država oglobila Google zaradi združevanja osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
269009 (7105) Lonsarg
»

Googlu grozijo sankcije vsaj šestih evropskih varuhov zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
188109 (6573) nekikr
»

EU okrcala Google zaradi nove politike zbiranja osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Varnost
66215 (5441) Nagi Bator
»

Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Oddelek: Novice / Zasebnost
3514558 (11114) globalna80

Več podobnih tem