» »

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

Slo-Tech - Kdor je danes gledal borzno tečajnico, se je bržkone praskal po glavi? Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem so beležili 10-odstotni padec prihodkov na 27,6 milijarde dolarjev in 32-odstotni padec dobička, ki se je skrčil na milijardo dolarjev. Delnico pa je katapultiralo za 17 odstotkov na 25 dolarjev.

Čeprav rezultati niso dih jemajoči, je Meg Whitman kot nova izvršna direktorica v zadnjih 21 mesecih opravila veliko delo. Lotila se je bolečega prestrukturiranja podjetja, ki vključuje odpuščanja in pripravo novih izdelkov. To je bilo nujno, saj je imel še lani Hewlett-Packard ogromno izgubo, tepel pa jih je tudi nespameten nakup Autonomyja, kjer zaradi milijarde škode že padajo prve ovadbe.

Whitmanova je dobila podjetje v razsulu, ki je v šestih leti zamenjali štiri izvršne direktorje, izgubilo kopico strank in pristalo v rdečih številkah. V tem času je uspela preokreniti tonečo podmornico, ki že beleži dobičke in izvišuje denarni tok; slednji je porasel za 44 odstotkov. Analitiki so tudi za zadnje četrtletje pričakovali padec prodaje, a je bil dejanski padec manjši od napovedanega. Recimo, prodaja prenosnikov kot največjega PC-dela v HP-ju se je znižala za 24 odstotkov; veliko, a ne neobvladljivo. Strežniški del je padel za 12 odstotkov, saj mu ga je znaten del odžrl Dell. HP je tako le v dveh kategorijah ustvaril rast prodaje, kar je bolje od pričakovanih nič.

Trenutno je HP na razpotju. Od tod lahko gre pot samo navzdol ali pa navzgor, tu ostati ne more. Polet delnic vsaj za zdaj nakazuje, da vlagatelji verjamejo v drugo možnost. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je HP kljub včerajšnji nori rasti še vedno eno najcenejših podjetij v indeksu S&P500.

2 komentarja

fosil ::

To je pa tako kot pri nas, ko NLB prijetno preseneti, ko ima "samo" 4,5 mio izgube, kot jo je imela v prvem četrtletju :P
Tako je!

solatko ::

Če gospa direktorica ne bo naredila nič v zvezi kvalitete HP-jevih proizvodov, bodo še vedno tekli proti dnu.
Prenosniki, zadnje čase pa tudi tiskalniki, so samo še k od nekdaj priznane kvalitete in stabilnosti.
HP je nekaj let super živel na stari kvaliteti, sedaj pa bodo rabili precejšnje spremembe, če se hočejo še kdaj vrniti na pota stare slave. Jih drugi šišajo na vseh koncih. Pa še obupen suport imajo, vsaj v Sloveniji.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11829975 (25617) blackbfm
»

HP z višjim dobičkom in večjimi odpuščanji

Oddelek: Novice / Rezultati
65973 (4877) VaeVictis
»

Hewlett-Packard z ogromno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
84510 (3506) zmaugy
»

HP-jev dobiček pol manjši

Oddelek: Novice / Rezultati
237019 (5792) -valvoline-

Več podobnih tem