» »

Hewlett-Packard žrtev prevare in z milijardno izgubo

Hewlett-Packard žrtev prevare in z milijardno izgubo

The Wall Street Journal - Hewlett-Packard je razkril poslovne rezultate za fiskalno leto 2012, ki se je končalo konec oktobra. V zadnjih 12 mesecih so ustvarili ogromnih 13 milijard dolarjev izgube ob prometu 120 milijard dolarjev. Od tega so samo v zadnjem četrtletju pridelali sedem milijard dolarjev izgube. Zanjo pa je odgovoren lanski prevzem podjetja Autonomy, za katerega se je izkazalo, da je ponarejal finančne izkaze in se šel vseh vrst kreativnega računovodstva.

Lani so za podjetje Autonomy odšteli 12 milijard dolarjev. Letos pa je Hewlett-Packard izvedel 8,8 milijard dolarjev velik odpis, ker Autonomy ni vreden toliko, kot so verjeli. Pri tem Hewlett-Packard trdi, da so v poslovnih knjigah Autonomyja odkrili računovodske laži, neresnice, napihnjene cene, izmišljotine in druge taktike domišljijskega računovodstva. Cena, ki so jo lani plačali za podjetje, je v večini slonela na neresničnih in ponarejenih podatkih, tako da lahko rečemo, da je bil HP žrtev prevare.

Autonomyjev nekdanji šef Mike Lynch zanika kršitve zakona, ne pa tudi nepravilnosti. Priznal je, da so na primer ob prodaji računalnikov svojim strankam nekatere stroške knjižili med stroške oglaševanja, a zanika, da bi počeli kaj nezakonitega. Autonomy je namreč prodajal programsko opremo pod ceno in del izgub knjižil med stroške oglaševanja, kar je navidezno napihovalo njihove prodajne številke, če navedemo le eno izmed sumljivih praks. Vztraja, da je HP v Autonomyju našel grešnega kozla za svoje slabe rezultate. Trdi, da je HP pred prevzemom temeljito prečesal Autonomy in ni našel ničesar. Slabi rezultati, ki jih je Autonomy nizal v naslednjih mesecih, pa da so posledica slabega upravljanja s strani HP. Lynch je bil letos maja zaradi slabih rezultatov odstavljen.

Maslo na glavi imajo tudi banke, ki so sodelovale pri prevzemu. Pobrale so 69 milijonov dolarjev provizij, a niso našle očitnih goljufij v poslovnih knjigah. Revizorska hiša Deloitte, ki je izvedla pregled Autonomyja, se brani, da njihova naloga ni bila opraviti due dilligence (skrben pregled podjetja) in da so vsa svoja poročila predstavili več kot pol leta pred prevzemom. A težko verjamemo, da je Autonomy potem v tistih šestih mesecih nakopičil vse nepravilnosti. Revizor PricewaterCoopers je na zahtevo HP-ja letos obrnil Autonomyjeve bilance okoli ter ugotovil, da so se nepravilnosti pojavljale vsaj dve leti.

Credit Suisse, RBC Capital Markets in Mizuho so že znižali bonitetno oceno HP-ja, saj podjetje očitno ni sposobno dovolj hitro odkriti nepravilnost pod lastno streho. Prav tako se že napovedujejo tožbe oškodovanih delničarjev HP-ja, ki so s tem prevzemom izgubili veliko denarja. Delnice HP-ja so na najnižjem nivoju v zadnjih 10 letih. Izvršna direktorica HP-ja Meg Whitman je napovedala vložitev ovadb zoper odgovorne pri Autonomyju za čas pred prevzemom.

Številke so zgovorne. HP je v zadnjem četrtletju vknjižil 6,9 milijarde dolarjev izgube (od tega zaradi Autonomyja 8,8 milijarde dolarjev) in 30 milijard dolarjev prihodkov. Lani v tem času so imeli sedem odstotkov več prihodkov in 0,2 milijarde dolarjev dobička. Za letošnji zadnji kvartal so analitiki pričakovali 2,2 milijarde dolarjev dobička in brez Autonomyja bi jim bilo to skoraj uspelo. Finančna direktorica Cathie Lesjak je povedala, da čeprav je prodaja strojne opreme v upadu, je HP s poslovanjem dosegal dobre rezultate. V zadnjem kvartalu so denarni tok povečali na 4,1 milijarde dolarjev, izplačali pa so za 384 milijonov dividend.

18 komentarjev

Isotropic ::

klasika pri hp. mislim, da so tudi EDS ogromno preplačali.

Samurai ::

http://www.ml.com

Takole, da boste vedeli kje ima korenine ceo in ustanovitelj Autonomy-ja.

Invictus ::

Kdo bi si mislil, da je HP tak amater.

A je bila zadnja leta sploh kaka pozitivna novica o HPju?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Magic1 ::

Izglega da je idealen kraj za molzenje firme, dokler le ta ne bo propadla. Mogoče so nekateri dobilisvetovalca iz Slovenije.
Magic

zos ::

Uau, HP pa res nima srece zadnje case. CEOji se menjavajo po tekocem traku, firma se nikakor ne more prilagodit spremembam na trgu in nekako stopica na mestu. V prodaji osebnih racunalnikov so marze grozljivo nizke. Zadnjic sem nekje bral je Meg Whitman rekla, da se tehnologija njihovih tiskalnikov ni spremenila ze 8 (!) let.

Potem pa jih se takole kolosalno nategnejo.

Isotropic ::

baje so zadnja leta dost razbili njihov R&D (hurd), zato sedaj kupujejo firme po tekocem traku.

Invictus ::

Iz izobraževanja so odpustili 20.000 ljudi ...

To je pa za ta sektor kar ogromna številka.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

alexa-lol ::

No sej geniji... bi prodajali ne bi pa razvijali.. in potem se čudijo zakaj Samsungu posel cveti, njim pa ne.

JayKay ::

smo se smejali, ker so predcasom Autonomy prisli na fax neke resitve ponujat :)

Mipe ::

Še en dokaz, da je HP okoren dinozaver, ki bo kmalu izumrl.

FlyingBee ::

finančno direktorico Lesjak ima, kaj se pričakovali, sve je to balkan

filip007 ::

Maček v žaklju ali sod brez dna "what's the difference"?
http://www.autonomy.com/
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

kow ::

Saj ni Autonomy kriv za težave podjetja. Ja, 10 milijard so vrgli skozi okno, ampak to za HP ni odločilen denar. Problemi so v nizkih maržah za hardware oz. pomanjkanju strategije, zdaj jim že teče vodo v grlo. PC bussiness je v zatonu. V consumer segmentu so pomoje gotovi, ne bo profita.

gruntfürmich ::

a so v nigerijo pošiljali notebooke?:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

alexa-lol ::

kow je izjavil:

Saj ni Autonomy kriv za težave podjetja. Ja, 10 milijard so vrgli skozi okno, ampak to za HP ni odločilen denar. Problemi so v nizkih maržah za hardware oz. pomanjkanju strategije, zdaj jim že teče vodo v grlo. PC bussiness je v zatonu. V consumer segmentu so pomoje gotovi, ne bo profita.


To je npr. 2x toliko denarja kot za CERN... koliko izumov bi lahko na ta račun imeli.

Highlag ::

Pa spet so banke vpletene. Pa nič krive ko breje ovce. Toliko o revizijah poslovanja.
Never trust a computer you can't throw out a window

kow ::

alexa-lol je izjavil:


To je npr. 2x toliko denarja kot za CERN... koliko izumov bi lahko na ta račun imeli.


To ne drži, ampak ja, ogromen denar. Ki ga pa vsa večja tehnološka podjetja imajo (mislim, da ima Apple čez 100 milijard keša), pa ga ne upajo vložiti v kaj tveganega.

Gladi ::

Če Apple zafrkne zadevo in jim sledi finančni brodolom jim ne bo noben doniral denarja, medtem ko se CERN brez problema poigrava z miljardami, ker ve da jih bo dobil tudi naslednjo leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev Hewlett-Packarda bo odnesla 10 odstotkov zaposlenih

Oddelek: Novice / Ostale najave
2920527 (11069) crniangeo
»

Kako je videti konflikt interesov

Oddelek: Novice / Ostale najave
156411 (4418) murmur
»

Hewlett-Packard z ogromno izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
84508 (3504) zmaugy
»

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
65247 (3916) BALAST
»

HP-jev dobiček pol manjši

Oddelek: Novice / Rezultati
237019 (5792) -valvoline-

Več podobnih tem