» »

Preiskave Googla v Veliki Britaniji, Indiji, Argentini in Južni Koreji

Preiskave Googla v Veliki Britaniji, Indiji, Argentini in Južni Koreji

vir: ZDNet
ZDNet - Težko je bili velikan, kakršen je Google. Po eni stran to prinaša sladke skrbi, kako najbolje skriti milijardne dobičke in karseda zbiti obdavčitev, po drugi strani pa se je treba boriti z očitki o zlorabi monopolnega položaja. Google je stari znanec obeh težav.

Čeprav Britanci lani novembra niso odkrili nič sumljivega v Googlovem plačevanju davkov, ko se je moral velikan zagovarjati pred PAC (Public Accounts Committee), težav še ni konec. Tedaj je Googlvo podpredsednik za srednjo in severno Evropo Matt Brittin jel pojasnjevati, da Google iz britanskih pisarn britanskim uporabnikom ne prodaja ničesar. Vso prodajo izvajajo iz Dublina, kjer ima podjetje evropski sedež. Toda preiskovalni novinarji Reutersa so ugotovili, da ima Google v Londonu cel kup delovnih mest, ki imajo opise sila podobne klasičnim prodajnim delovnim mestom. Pokazalo se je, da ne gre le za oglaševanje, ampak za prodajo različnih storitev in izdelkov. Vse skupaj se dogaja v Londonu, kjer ti ljudje delajo, le naslovi na računih so irski. Google obtožbe zavrača, a bo moral še enkrat pričati pred PAC-om, ki je tudi že zaslišal KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers in Ernst & Young v zvezi z Googlovim poslovanjem. Če se izkaže, da je Google prodajal iz Londona, bo iz tega naslova obdavčen, kar ne bo nizek znesek.

Drugačne težave ima Google v Indiji, kjer je najprej aprila izbruhnila afera z zemljevidi. Google je za promocijo storitve Google Maps in njeno izboljšavo razpisal tekmovanje, kjer so ljudje lahko dopolnili zemljevidi z lokalnimi podatki. Država Indija sedaj Google obtožuje, saj naj bi Google razkril lokacijo strateško pomembnih in varovanih objektov, kot so vojaška letališča, skladišča orožja, položaje letal ipd. Poleg teh težav Google zadnjih šest mesecev preiskuje tudi indijski varuh konkurence zaradi podobnih očitkov, kot jih je bilo podjetje že deležno v Evropi in ZDA. Podjetju očitajo, da daje neupravičeno prednost svojim izdelkom ter da omogoča prodajo ključnih besed konkurenci. Podobne preiskave potekajo tudi v Južni Koreji in Argentini, kar je razvidno iz Googlovega poročila za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev.

1 komentar

Elysium ::

Ni problem, če si velikan. Problem je, če si evil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google gre v dostavo

Oddelek: Novice / Ostale najave
327008 (4202) M.B.
»

Izšel Google Maps za iOS, evropski varuhi zasebnosti skeptični

Oddelek: Novice / Zasebnost
134102 (2464) blackbfm
»

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Oddelek: Novice / Zasebnost
338017 (5902) enadvatri
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
63513 (3127) Manu
»

Nataša Pirc Musar preprečila prihod Google Street View v Slovenijo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31974223 (69211) stratosD

Več podobnih tem