» »

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

The New York Times - Google se je sporazumel z EU glede očitkov, ki je Evropska komisija predstavila v preiskavi, ki se je začela leta 2010. EU je namreč Googlu očitala, da pri prikazovanju zadetkov pri iskanju svoje storitve prikazuje više, kakor bi si to zaslužile, medtem ko je konkurenca odrinjena niže. Google in EU sta se sporazumela, kako zaplet rešiti brez glob.

Googlu ne bo treba spremeniti iskalnega algoritma, je ključna točka v dogovoru. Bodo pa morali jasno označiti zadetke, ki kažejo na lastne storitve (recimo Google Plus Local ali Google News), ne glede na njihov rang. To bo veljalo za storitve, kjer Google ne služi (recimo vreme). Kjer ima Google plačljive oglase, bo moral poleg tega prikazal še vsaj tri konkurenčne strani. Recimo pri iskanju v posebnih kategorijah (letalske vozovnice, nakupovanje itd.), kjer govorimo o vertikalnem iskanju, ker Google potegne informacije iz tretjih strani, bodo te dobile vmesno možnost. Doslej so namreč te lahko sodelovale v vertikalnem iskanju ali pa so bile v celoti izbrisane iz iskanja, kar je recimo Yelp sila jezilo. Sedaj bodo lahko ostala v osnovnem iskanju po Googlu, ne da bi sodelovala v vertikalnem iskanju.

Google bo moral zaveze spoštovati pet let, s tem pa se bo izognil globi. To je pomembno, saj se bodo s tem izognili tudi dolgotrajnemu pravdanju, kakršno je doletelo na primer Microsoft. Hkrati pa je EU uspela doseči bistveno boljši rezultat kakor ameriški FTC, ki je svojo preiskavo končal brez odkritih nepravilnosti, čeprav je Google pristal na nekaj sprememb.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
95913 (5012) Looooooka
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64901 (4515) Manu
»

Alternativni spletni iskalniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211568 (10559) matej_jack
»

Schmidt pred senatom zanikal obtožbe o Googlovem favoriziranju lastnih storitev

Oddelek: Novice / Ostale najave
164651 (4042) Poldi112
»

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7120734 (19270) dela

Več podobnih tem