» »

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Bloomberg - Google oziroma njegovo starševsko podjetje Alphabet se je z britanskimi davčnimi organi sporazumel, da bo za obdobje v letih 2005-2015 plačal 130 milijonov funtov davkov, s čimer bodo poravnali vse stare grehe. Google je podobno kot Apple pogosto tarča očitkov, da v EU izkorišča raznovrstno davčno zakonodajo v različnih državah, tako da davkov na dobiček ne plačuje nikjer. V zadnjih mesecih so evropske države okrepile boj zoper izmikanje plačilu davkov, posledice česar so preiskave na nivoju Evropske komisije in bilateralni dogovori o plačilu davkov za nazaj.

Googlov dogovor o plačilu 130 milijonov funtov za obdobje desetih let je dvignil precej prahu, saj so številni mnenja, da je znesek absolutno prenizek. Če pomislimo, da je Velika Britanija drugi največji Googlov trg, takoj za ZDA, kjer so lani zabeležili skoraj šest milijard funtov prihodkov, se zdijo očitki legitimni. A po drugi strani Google večino poslovanja v EU opravi prek irske podružnice, ki zaradi posebne davčne zakonodaje davkov ne plačuje v EU. V letu 2013 je na primer na svojo podružnico v Bermudih prenesel 9,84 milijarde evrov dobička v obliki plačila za uporabo intelektualne lastnine, ki je v lasti te podružnice. Res pa je tudi, da Googlu podobni dogovori ne uidejo niti v ostalih večjih državah, saj Italija od njega terja milijardo evrov, Francija pa še dobrih deset odstotkov več. Google se je v Veliki Britaniji tudi zavezal, da bo v prihodnje plačeval davek na dobiček, ustvarjen na Otoku.

Ko je Google konec januarja sklenil omenjeni dogovor z britanskimi oblastmi, so ga oboji hiteli predstavljat kot velik dosežek. A ni šlo tako zlahka, ker je znesek enostavno prenizek, da bi ga javnost tiho sprejela. Preračunano na leto je 13 milijonov funtov približno toliko davka, kolikor ga iz dobička plača slovenski državi Petrol. Zato ni presenetljivo, da je včeraj v Londonu potekalo zaslišanje pred parlamentarnim odborom za finance (Commons Public Accounts Committee), kjer se je zagovarjal direktor Googlove britanske podružnice Matt Brittin. Poudaril je, da Google plačuje 20 odstotkov davka od dobička v Veliki Britaniji in ne le 3 odstotke, kot se je poročalo v mediji.

Bolj zanimiv je bil zagovor direktorice finančne uprave Lin Homer. Povedala je, da je izposlovani znesek najvišja poravnava, ki jo je Google sklenil kjerkoli izven ZDA in da za višji zahtevek niso imeli pravne osnove. Dodala je, da Google niso kaznovali zaradi neplačila davkov, ker je dokazati malomarnost zelo težko. Zato tudi niso tožili, ker na sodišču ne bi dosegli več.

Evropske države si vsaj uradno prizadevajo za harmonizacijo zakonodaje in izkoreninjene davčnih oaz. Bilateralni dogovori, ki jih sklepajo giganti s posameznimi državami, čeprav niso nezakoniti, temu cilju niso ravno v prid. Prav tako je treba poudariti, da nekatere države, denimo Irska in Luksemburg, od trenutne situacije dobijo bistveno več od ostalih držav.

24 komentarjev

cekr ::

eSlovenija?

Se ne splača bosti s temi konglomerati. Lažje se je spravit na nekoga, ki ima v denarnici 100 ojrotov.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Jupito ::

cekr je izjavil:

eSlovenija?

Se ne splača bosti s temi konglomerati. Lažje se je spravit na nekoga, ki ima v denarnici 100 ojrotov.


Seveda, če ima gotovino v denarnici, je po novem ziher terorist!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

OK.d ::

In to same po 500:P
LPOK.d

tikitoki ::

zal je se res

Joze_K ::

a je kje kakšna taka odločba... in jo poslati na naš FURS... da bodo razumeli... zakaj še SLO ne bi dobila nekaj tega bajnega dobička

nekikr ::

Bajnega dobička? 130 milijonov za deset let za najvrednejše podjetje na svetu? Črnuh prosim. Drobiž so jim dali, da utišajo rajo kot si ti.

globoko grlo ::

teh 130 miljončkov bo šlo direkt v žepe prodanih duš

googl ni nič plačal, ampak podkupil
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

AC_DC ::

13 milijonov eur/letno je malo večji sp v tujini, ne google. :D...Dobro vas perejo tile Eu birokratki.

Fritz ::

Peanuts, as usual. In še vedno toleriramo Luksemburg in Irsko. Prava skupnost enakopravnih je tale EU, le da so nekateri bolj enakopravni kot drugi.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

opeter ::

In zakaj plačajo Veliki Britaniji, namesto EU-ju? A VB/UK ni članica EU-ja?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ales85 ::

Zato, ker je to obracunan dobicek na promet ustvarjen v VB. To tudi pise v clanku.

Magic1 ::

Zdej jaz nekaj ne razumem. Zakaj ne more vsaka firma preprosto odpret še eno firmo na Bahamih in tja prek licenčnin prenakazat ves letni plus?
Magic

Invictus ::

Saj lahko. Ampak mora opravičiti račun z opravljeno storitvijo. Ki ni preplačana. Drugače lahko FURS na tisti znesek preprosto nabije davke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

antonija ::

Magic1 je izjavil:

Zdej jaz nekaj ne razumem. Zakaj ne more vsaka firma preprosto odpret še eno firmo na Bahamih in tja prek licenčnin prenakazat ves letni plus?
Rabis firmo na Irskem, firmo na Nizozemskem, se eno firmo na Irskem in eno firmo v davcni oazi (npr. Bermudi). Od tukaj naprej pa legalno ne placujes skoraj nic davka.

Double Irish arrangement @ Wikipedia

BTW, zakaj nihce ne ponuja kaksne podobne storitve za fizicne osebe? Vsi bi delali za podruznico na irskem, ki bi pridno filtrirala denar skozi nizozemsko nekam v tople kraje na privat racune. Pa ce ze ni za fizicne osebe, zakaj ni tega za manjse pravne osebe? Sigurno je veliko interesa za naplacilo davkov, sploh ce je zadeva legalna.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

cekr ::

Vse se da hitro rešit, če države ne bi bile tako prekleto požrešne.
Lepo bi postavli neko nizko stopnjo davka npr.10% na dobiček in dohodnino.
To je tako nizka stopnja, da se nobenmu ne bi več dalo/splačalo goljufati davkarije.
Sem prepričan, da bi bil končni izkopiček še višji.
Poleg vsega pa še ne bi bilo treba toliko inšpekcij.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

globoko grlo ::

haha, da bi imeli prosti trg za "plačilo" davkov? Da bi države tekmovale v nižjih davkih? hm
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

nekikr ::

Ne, samo normalno stopnjo, pri kateri se večini ne bo več splačalo iskati drugih rešitev. Trenutnih 17% je absurdnih, ker ne upošteva, da to ni še nič, ampak je potrebno denar še "spraviti ven". Če greš čisto legalno greš lahko preko plače, in ti ostane kakšnih 30% vsega, ali pa po teh 17% plačaš še 25% in imaš denar na računu. Poleg davkov, prispevkov, nadomestil za te in one avtorje, članarin za ravnanje z odpadki, DDVja, obdavčitev plače na koncu država pobere torej še najmanj 40% tega kar ostane. Če bi vsi delali vse po predpisih se veliko firmam ne bi več splačalo, ker enostavno nima smisla imeti svoje firme, če ti na koncu pripada toliko kot enemu lenemu javnemu uslužbencu z garantirano plačo do penzije. Enotne realne davke, ter visoke kazni in redne inšpekcijske preglede, pa bi bil problem rešen čez noč.

antonija ::

Kako tocno gre pri nas racunica? A zna kdo napisat za 10k EUR dobicka, ki ga firma "spravi ven" skozi place (recimo za 3 zaposlene)?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

10.000€ dobička - 17% = 8300€.
8.300€ / 3 = 2767€
2766€ kot bruto strošek delodajalca = 1.502,66€ neto zaslužka na zaposlenega. x3 je to 4.507,98€ skupni neto od katerega potem plačajo še dohodnino (država pač rabi in pobere večino). Torej 65% v tem primeru pobere država. Potem pa pobere še 16% do 8021,34€ in 27% nad 8021,34€ letnega dohodka pri dohodnini, odvisno pa je od olajšav in ostalega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

antonija ::

Pa sklepam da sem nismo vsteli se nobene okoljske in socialne dajatve, ki se obracuna firmi direktno in ne od plac zaposlenih?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Socialne so zajete v bruto bruto, okoljske, prispevki, nadomestila avtorjem, kakšna okoljska fora, to pa seveda ne.

cekr ::

Potem se pa čudit, zakaj firme iščejo obvode.
Davčni predpisi ravno to ustvarjajo.
Zato pa nikoli ne more biti končni izkaz neke firme realen.
Noben normalen finančnik v firmi ne bo pustil niti Centa viška, če ga bo le lahko kako skril.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

tikitoki ::

Problem je, da ti vasi izracuni priblizno veljajo za rajo in majhne ribe. Vleika podjetja pa placujejo smesno nizke davke. Kar seveda velika podjetja postavlja v mnogo bolj ugoden polozaj.

nekikr ::

Noben normalen finanÄnik v firmi ne bo pustil niti Centa viĹĄka, Äe ga bo le lahko kako skril.

Zato pa imaš take grafe:
 Smeh

Smeh


5 milijonov prometa in 19kEUR dobiÄka? 4 milijone prometa in 130EUR dobiÄka? Ärnuh prosim. Top 25 slovenskih gostiln ustvari toliko dobiÄka kot moje mikro podjetje. Kar je ali resniÄno in moramo obvezno vse te gostilne zapreti, preden naredijo kakĹĄno ĹĄkodo (zaradi neplaÄevanja dobaviteljem, ker so oÄitno Äisto na koncu) ali pa nekdo optimizira poslovanje (in ga zaradi poĹžreĹĄne drĹžave 100% podpiram).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google predlani prek nizozemske podružnice skril 20 milijard evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7718915 (15309) bbf
»

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7031251 (24563) zmaugy
»

Amazon se na Otoku ne bo več izmikal davkom

Oddelek: Novice / Ostale najave
128971 (3704) nekikr
»

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

Oddelek: Novice / Ostale najave
147201 (5614) gendale
»

Googlov šef o davkih in robotih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8221234 (18767) nekikr

Več podobnih tem