» »

FTC razbil obsežno mednarodno mrežo računalniških prevarantov

FTC razbil obsežno mednarodno mrežo računalniških prevarantov

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v mednarodnem sodelovanju s tujimi organi prekinili obsežno prevarantsko operacijo, v kateri so nepridipravi izkoriščali nevednost uporabnikov računalnikov in jim za domnevno brisanje navideznih virusov zaračunavali visoke zneske, je ameriška Komisija za zvezno trgovino povedala na današnji tiskovni konferenci. Vložene so ovadbe zoper 14 podjetij in 17 posameznikov, zasegli so 188.000 dolarjev protipravno pridobljenega premoženja (preostanek je neznano kje) in ugasnili strežnike. V obsežni akciji odkrivanja te prevare je poleg organov pregona sodelovalo tudi več računalniških podjetij, med njimi Microsoft, McAfee in drugi, kot je to že v navadi.

Na spletu že dlje časa poznamo pojem scareware, ki označuje strašilno programsko opremo. Gre za zavajajoče programe, ki uporabnika obvestijo, da so na njegovem računalniku našli viruse, in ga poizkušajo pretentati v plačilo za "čiščenje" računalnika. Prepis enega pogovora imajo na Ars Technici. Pretvarjajo se, da gre za resnične protivirusne programe, čeprav so le slamnata strašila. Nepridipravi iz Indije, deloma pa tudi iz ZDA in Velike Britanije, so si za žrtve izbrali prebivalce angleško govorečih držav - ZDA, Velike Britanije, Kanade, Avstralije, Irske in Nove Zelandije. Taktiko scareware so prenesli v resnični svet in uporabnike naključno klicali po telefonu (temu se pravi cold calling). Predstavljali so se kot zaposleni pri podjetjih za računalniško varnost (McAfee, Symantec in drugi) ter uporabnikom natvezli, da imajo okužene računalnike.

Izposlovali so si oddaljen dostop do računalnikov (prek funkcije Remote Desktop) in uporabnikom pokazali opozorila (warning) v Event Viewerju, ki so tam v vsaki namestitvi Windows. To je bil po njihovih besedah dokaz za okužbo računalnikov, ki so jim jo velikodušno "odstranili", za kar so jim računali od 50 do 450 dolarjev (uporabnike so prek Remote Desktopa napotili na spletne strani prevarantov, kjer so lahko kupili zaščitni paket). Pri tem so bili tako temeljiti, da so klicali s številk v državi žrtve, nekateri boj domiselni pa so tudi na Googlu zakupili reklame in nanje napisali telefonske številke, kamor so jih žrtve lahko poklicale kar same.

2 komentarja

ales85 ::

No, okuženi so že bili. Samo ne računalniki pač pa glave lastnikov "okuženih računalnikov".

TheRiddle ::

Ravno zaradi tega je dobro ta ti za računalnik skrbi vedno ista oseba, po možnosti nekdo za kogar veš da mu lahko zaupaš (v kolikor nimaš sam potrebnega znanja). Da te pa kar nekdo pokliče z "Halo tvoj računalik je okužen" - Am ... halo?! od kod pa njim da sploh tam je računalnik?

Problem tukaj niso tisti uporabniki ki se ne spoznajo preveč na računalnike ampak predvsem tisti ki nimajo osnovne kmečke logike in to je tisto kar tile prevaranti poskušajo izkoristiti.

Sicer pa skrajni čas da so se jih lotili. Greš na neko stran s katere hočeš prenesti neko aplikacijo, potem pa je pa je tam cel kup reklam, potem pa ugotovi kateri gumb je pravi. Če zgrešiš, ti zadeva takoj zajamra da je računalnik okužen in ponuja vse živo za "popolno skeniranje" in astronomske stroške za brisanje ...
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Oddelek: Novice / Varnost
189241 (6860) opeter
»

Veliki britanski internetni filter za McAfee upravljajo študentje

Oddelek: Novice / NWO
124617 (3750) Markoff
»

Intel kupuje McAfee

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
208279 (7436) opeter
»

En računalničar je reku da BitDefender ni antivirusni program!!!

Oddelek: Programska oprema
202937 (2101) Pyr0Beast
»

McAfee ne mara Excela

Oddelek: Novice / Varnost
113380 (2953) Pyr0Beast

Več podobnih tem