» »

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno tipkovnico (pravzaprav dve v različnih velikostih), prav enako dobro pa deluje tudi na klasičnih računalnikih s tipkovnico, miško in ostalim. Poskrbljeno je tudi za stare programe, ki še nimajo novega vmesnika in videza. Mogoča je tudi uporaba klasičnega namizja. Za popolno uporabo novega sistema je potrebno imeti vsaj ločljivost 1366 x 768 (torej 16:9), medtem ko pri manjših odpade del namizja ali pa se celo ponudi le staro namizje.

24 komentarjev

Apple ::

Verjetno bo treba met > štirijedrnika, da bo tko tekoče delal...
LP, Apple

AvtoR ::

Zgleda kar obetavno, vprašanje pa je kakšne bodo strojne zahteve...

levaky ::

Zakaj?

win64 ::

Apple je izjavil:

Verjetno bo treba met > štirijedrnika, da bo tko tekoče delal...

Če dela na mobitelih približno tak gui, ja bo delalo tudi na računalniku...

Apple ::

Poglej kakšne CPUje majo zdej mobiteli, da dela tekoče :)
LP, Apple

r0ker ::

win8 bo imel enake ali manjše strojne zahteve

10:36AM "Windows 8 will be able to run on a wide range of machines because it will have the same system requirements or lower."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r0ker ()

Jaka83 ::

Všečno za predstavitev, ampak vse skupaj mi še vedno deluje nedodelano. Sploh pa sem dobil tak občutek, kot da je samo nekaj navlečeno čez Windows7 (pač ta tile-based UI).

LuGi ::

Zgleda res kot prevlečen UI čez osnoven OS in če nebos imel touchscreen ne vidim potrebe po tem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Spalatum ::

LuGi je izjavil:

To men deluje zglj kot tablet edition in ne vidim kako bi to uporabljal kot OS?


Windows 8 bo imel 2 GUIja. Enega "klasičnega", ki je vsaj v trenutni fazi zelo podoben tistemu v Windows 7. Drugi bo pa namenjen tabličnim računalnikom. Seveda boš lahko na tega preklopil tudi na desktop računalniku, če boš hotel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spalatum ()

uros_m ::

Ljudje, dajte naprej prebrati za kaj se gre. En OS, dva GUI, več naprav. Glede na napravo na kateri bo tekel W8 pa se bo uporabljal ustrezen GIU (oz. po želji tudi drug GUI). Kaj je tu tako težko razumet? WP bo živel po svoje, ločeno; desktop W8 pa bo dobil podporo za tablice. Apple je za tablice prilagodil iOS z iPhona, MS pa je za tablice prilagodil desktop Windows (oz. dodal podporo in dodaten GUI). Slednji je IMHO v prednosti, saj lahko poganja native desktop aplikacije na tablicah. Kako na to vpliva ashitektura CPUja v napravi pa je drugo vprašanje oz. kaj to pomeni za portanje aplikacij.

Meni se ideja dopade (kako bo v praksi bo pač treba počakat): se pelješ (z javnim prevozom) v službo in na tablici bereš e-knjigo, skočiš še na kavo in na tablici prebereš RSS vire, prideš v pisarno in tablico priklopiš na bazno postajo, preklopiš na klasičen GUI, poženeš polno verzijo Outlooka in Worda, pregledaš maile, napišeš poročila; skočiš na sestanek s tablico in preklopiš na tablet UI, prideš nazaj priklopiš na bazno postajo (recimo, da imaš na bazno postajo priklopljeno še dodatno periferijo [ekran, miš, tipkovnica, ...]), ...

Za pisarniško rabo je to super nadomestek za prenosnik. Naprave je veliko bolj prenosljiva in prilagodljiva. ZA resno delo to pak ne bo dobro, a se mi zdi odlično orodje za lažje delo tudi v takem okolju. Lahko jo uporabiš kot dodaten ekran, za lažje sledenje tutorialu, površino za orodja (PS, Ai, Indesign, CAD, ...), branje mailov, tethering za fotografiranje, ...

Večino teh zadev vem, da se jih da tudi z iPadom, a se mi zdi da polna verzija OSa z dodatnim GUI za tablice odpira mnogo več možnosti kot izključno mobilni OS.

Lonsarg ::

Jaz si osebno predstavljam ta nov GUI imeti tudi na desktop oziroma laptop(kar se tudi imeli primer na predstavitvi) večino časa. V kolikor se komp uporablja za multimedija,browsanje. Namreč od aplikacije je odvisno, kater GUI uporabljaš.

Kolikor sem jaz štekal ne greš ti vklopit en ali drug UI. Ampak se avtomatsko prižge windows 7 UI, samo v primeru da zaženeš aplikacijo, ki še ne podpira novega(kar bojo na začetko praktično vse malo bolj specifične aplikacije)

"desktop" poln enih ikonc je itak staromodno. Sicer more bit MIcrosoft z velik jajci, da je on tisti, ki skensla to in ne kak MAc ali Linux. To me je ZELO presenetilo:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

RockyS ::

In ta vmesnik laufa na "navadnih" prenosnikih in nobenih quad corih. Obstaja video iz 9D koference/predstavitve.

illion ::

kde4 kr naenkrat zgleda bedn :'(

opeter ::

illion je izjavil:

kde4 kr naenkrat zgleda bedn :'(


A res? Hitro, namesti Unity, ali pa Gnome 3.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Ganon ::

Hudo.

particle ::

Blasphemy.

Blazz ::

ko bi oni raje pokazali nov filesystem in še vse ostalo, kar je bilo obljubljeno že za Visto, bi bilo tud fajn...

technolog ::

Mene ni prepričalo. In tud po moje se bodo še 6x premislili vmes. Po moje bo W8 podoben W7.

Gilbes ::

Pomembno je samo to, da bo OS vredu deloval, pa naj bo to z enojenedrnim ali večjedrnim procesorjem ali kakšne druge zahteve.
LP

guest #44 ::

A se mi splača čakat na Win8 ali kupim 7? Razen estetskih zadev a bo osemka imala kako bistveno funkcionalnost več...recimo na področju varnosti?

lurker ::

Kup Win7 in Win8.

800 EUR v plemenite namene.

guest #44 ::

Lol wut?

Bor H ::

Ah, lurker ni šel cen pogledat ker pol bi vidu da je OEM verzija 100€, samostojna pa 180€, home premium seveda, ampak če sprašuješ to vprašanje kot jverne kej več tut ne rabš.

zeleni ::

V kaksni akciji in v prednarocilu so bile cene za polno razlicico se nizje kot je sedaj OEM cena. Mislim, da jih je Amazon prodajal za 70e.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med Windows 7 in 10

Oddelek: Pomoč in nasveti
111687 (1345) Han
»

Windows Blue

Oddelek: Operacijski sistemi
353675 (2580) axee
»

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20445325 (34388) Icematxyz
»

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5115042 (12646) Lonsarg
»

Windows 8 neuradno drugo leto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8321760 (18782) darkolord

Več podobnih tem