»

Še varčnejši procesorji Ivy Bridge v prihodnjem letu

Prvotni načrti so govorili o Haswellu s ~15 W porabe, po novem bi Ivy Bridge padel po 10 W, Haswell pa še nekoliko nižje

vir: The Verge
The Verge - V zadnjih nekaj letih je bil razvoj procesorjev relativno uspešen, čeprav na prvi pogled morda ne deluje tako. Zmogljivost na Watt se je močno povečala, saj dandanašnji štirijedrni procesor z vgrajenim grafičnim čipom in krmilnikom tako pomnilnika kot glavne PCIe x16 reže porabi le dobro polovico energije, ki jo je pred leti potrebovalo zgolj eno samo jedro, ki je za povrhu vsega teklo na podobni frekvenci, kot današnji štirijedrnik. Res je, da gre tukaj glavna zasluga mnogo bolj naprednemu postopku izdelave, če primerjamo najhitrejše Pentiume 4 in najnovejše procesorje iz Intelove družine Core, primerjamo 90 in 22 nm postopka izdelave, a je po drugi strani število tranzistorjev znatno poskočilo.

A trenutni relativno varčni procesorji Intelu niso dovolj....

29 komentarjev

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

Bodo Ultrabooki predragi?

Asusov Ultrabook

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Intel je na letošnjem Computexu, ki se tradicionalno dogaja v začetku junija v Tajvanu, predstavil nov razred prenosnikov, poimenovan Ultrabook. Ni šlo le za določene lastnosti prenosnika, saj so napovedali namero o registraciji blagovne znamke, s čimer bi Ultrabook postal novi Centrino, oznak pa bi bili tako seveda deležni le prenosniki, opremljeni z Intelovimi komponentami. Obljube so se slišale božansko, saj naj bi šlo za relativno majhne (od 11 do 13, morda do 15 palcev diagonale zaslona), tanke in lahke prenosnike, ki ne bi varčevali z zmogljivostjo, niti ne bi varčevali z avtonomijo, za še večjo odzivnost naj bi vsebovali pogone SSD, vse skupaj pa naj bi stalo od 1000...

113 komentarjev

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit...

28 komentarjev

Intelova nova strategija

Intel - Na Intel Devolopers Forum je Paul Otellini, direktor in CEO Intela, orisal novo strategijo Intela, s katero nameravajo še povečati količino prodanega silicija. Tako bo v letošnjem letu kar polovica njihov zmogljiveših rešitev opremljena z HyperThreading tehnologijo. Naslednjo leto pa v večini, če ne kar v vseh.

S tem dejanjem se Intel pripravlja trg za njihove procesorske rešitve z več jedri. S to tehnologijo bo opremljena generacija Xeonov, imenovana Tulsa, ki pride za Potomac serijo, nekje v naslednjih dveh do treh letih. S tehnologijo dvojnega jedra bo opremljena že naslednja serija Itaniumov 2 -- Montecito. Serija, ki pride za tem, Tanglewood, bo opremljena z večjedrno tehnologijo in bo po njihovih besedah sedemkrat močnejša od trenutno dobavljivih Itaniumov.

Kdaj bo vse to na voljo nam, navadnim smrtnikom, se pri Intelu še niso odločili. Nedvomno pa se nam bližajo lepši časi, ko bo večina aplikacij ter iger pisanih večnitno.

5 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

Intelovi mobilni načrti

X-Bit Labs - Kar nekaj velikih strani je objavilo Intelove načrte za prihodnost, toda edino fantje pri X-Bit Labs so se potrudili in zadevo razložili in tabelirali tako, da je razumljiva tudi navadnim zemljanom. Torej, kaj nam Intel pripravlja za mobilno področje v naslednjem letu:

Datum izida Procesorji za prenosnike
Višji razred Nižji razred Mini-Notebook Sub-Notebook
Prvo četrt. 2001 Pentium III 900MHz (mar.) Pentium III 1GHz (mar.) Celeron 750MHz (mar.) Pentium III LV 700MHz (26. feb.) Celeron LV 500MHz Pentium III LV 500MHz (29. jan.) Celeron LV 500MHz
Drugo četrt. 2001   Celeron 800MHz Celeron 850MHz Celeron LV 600MHz Celeron LV 600MHz
Tretje četrt. 2001     Celeron-T 866MHz Pentium III LV 750MHz Pentium III LV 600MHz
Četrto četrt. 2001 Tualatin 1.13GHz Tualatin 1.2GHz Celeron 900MHz

Iz tabele je jasno razvidno, da bo Intel naslednje leto predstavil kar nekaj novih mobilnih procesorjev za prenosnike:
  • Mobilni Tualatin: Tualatin je 0.13 mikronska različica Pentiuma III, ki...

0 komentarjev