» »

ESA pripravila najnatančnejši geoid

ESA pripravila najnatančnejši geoid

vir: ESA
ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA) je dve leti po izstrelitvi satelita GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), ki z višine 270 km preiskuje Zemljino nagubanost in gravitacijsko polje, objavila posnetke spreminjanja gravitacijskega polja po Zemljinem površju. S tem so dobili do sedaj najnatančnejši model Zemlje oziroma geoid. Tako označujemo površino idealnega oceana, ki bi jo imela Zemlja, če bi ne bilo plimskih sil in morskih tokov, tako da bi jo oblikovala le gravitacija. Poenostavljeno: če bi na katerokoli točko na geoidu postavili žogo, se ta ne bi odkotalila nikamor, ker so vse točke na površju geoida na enakem gravitacijskem potencialu.

Ker GOCE še vedno posreduje podatke na Zemljo, se vsaka dva meseca model še nekoliko dopolni in postane še natančnejši. Dobljeni geoid se uporablja kot referenca za merjenje kroženja vode v oceanih, spreminjanja morske gladine in debeline ledu na polih. Prav tako upajo, da bodo z novimi podatki lahko bolje razumeli dinamiko potresov, torej vzroke zanje in njihove posledice.

GOCE je ob vsakem preletu meril gravitacijsko polje v treh dimenzijah, za kar je uporabljal šest zelo občutljivih akcelerometrov. Žal zaradi izjemno nizke orbite, ki je potrebna za dobre odčitke, GOCE potrebuje kar nekaj energije za premagovanje atmosferskega zaviranja, tako da bo deloval predvidoma le do konca leta 2012.

11 komentarjev

mitja_i ::

Če prav razumem tale zemljevid je na Kubi manjša gravitacija kot na Irskem? Pa na Indoneziji večja kot v J Indiji?

squngy ::

Zgleda tko, drugače je pa gravitacija pri ekvatorju tako ali tako malo manjša, zaradi centrifugalne sile (al centripetalne?).

KaRkY ::

@squngy gravitacija je na ekvatorju enaka težnostni pospešek je manjši.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

squngy ::

Jaz bi pa prej reku obratno :D
Da je težnostni pospešek enak, sicer pa nisem noben strokovnjak.

LuiIII ::

Ja super meritve za celotno Zemljo. Sam kaj ko bi sam rabil malo bolj goste meritve na npr mreži 2x2km za celotno Slovenijo. Tako so višinske razlike med postprocesiranimi GPS meritvami in nivelmanskimi meritvami še vedno lahko 20 cm, mestoma pa tudi 1m (v Alpah). Ja vem, da terenske meritve stanejo, samo to je tako kot gradnja avtocest: osnovna infrastruktura.

energetik ::

squngy je izjavil:

Jaz bi pa prej reku obratno :D
Da je težnostni pospešek enak, sicer pa nisem noben strokovnjak.
V bistvu je kljub vrtenju na ekvatorju težnostni pospešek enak, a na nas deluje vsota težnostnega in pospeška zaradi vrtenja (ki je v bistvu navidezni, centrifugalni). Potem se pa še težnostni spreminja glede na tale globus na slikci.

MH0 ::

In kje se zdaj žoga odkotali po hribu navzgor? :-)

LuiIII ::

Nikjer, ker so nadmorske višine določene kot razlika težnostnih potencialov (tam kjer si in geoid). Tako nadmorska višina, za razliko od projekcijskih koordinat, pravzaprav ni matematična količina, ampak fizikalna. Je pa finta v tem, da nadmorska višina ni daljica oziroma najkrajša razdalja med tema točkama, ampak je prostorska krivulja. Se pa v praksi celo meri prostorski kot med težiščnico in elipsoidno normalo. Tam kjer je ta kot večji, tam so tudi velike spremembe v geoidni ploskvi. Do sedaj se je za "višino" geoida (nadmorska višina =0) smatral srednja višina morja. Le ta se določa s precej dolgimi opazovanji, saj eno opazovanje traja kar dobrih 18 let kolikor porabijo Luna, Sonce in Zemlja, da pridejo v enak položaj.
Je pa enkrat kolega geodet hotel v strmem sadovnjaku hoditi po normali glede na površje. Seveda je za tako vajo potrebnih precej priprav in večja količina tekočih substanc. Priporočljiva je uporaba žlahtnih ekstraktov vrenja sadov iz taistega sadovnjaka. Nepozabno!:))
Bi bilo zanimivo pa pogledati, kako se meri oz. izravnava položaj oz. trajektorija satelita GOCE, saj le ta predstavlja največji pogrešek pri merjenju težnosti v orbiti.

sprasujem ::

Bi se dalo to kako povezat razjasnit s teorijo tektonskih plošč?

Zgodovina sprememb…

sprasujem ::

Evo še zemljevid s potresi po svetu



geoid

Zgodovina sprememb…

sprasujem ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevrtana Zemlja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5310557 (8621) gzibret
»

Danes ponoči prestopna sekunda (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7119388 (16205) BlueRunner

votli planeti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18232452 (29644) Ziga Dolhar
»

ESA pripravila najnatančnejši geoid

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
118307 (7237) sprasujem
»

Gravitacija

Oddelek: Znanost in tehnologija
352278 (1821) Thomas

Več podobnih tem