» »

Hekerji napadli računalnike kanadske vlade

Hekerji napadli računalnike kanadske vlade

Slashdot - Vrstijo se novice o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo po vsem svetu. Poročali smo o napadih na ameriško borzo, na evropsko borzo za kupone za izpuste ogljikovega dioksida ter naftna in plinska podjetja, sedaj pa na ta seznam dodajamo še kanadsko vlado. CBC poroča, da so napadalci pridobili dostop do treh ključnih kanadskih uradov.

Uspešni so bili pri napadih na finančno ministrstvo, Treasury Board in DRDC. Prvikrat so za napade izvedeli januarja, kasneje pa so njihov izvor izsledili do domnevno kitajskih računalnikov. To seveda ne pomeni, da so napad izvedli Kitajci, saj ga je prav lahko kdo drug preusmeril prek kitajskih strežnikov. Kitajsko zunanje ministrstvo je že zavrnilo vpletenost v napade.

Vlada za zdaj napade označuje kot "poizkuse dostopa" in ne daje podrobnejših informacij. Takoj po odkritju napada letos januarja so z interneta izključili računalnike finančnega ministrstva in Treasury Boarda. Zaradi tega je bilo na tisoče javnih uslužbencev brez dostopa do interneta na delovnem mestu, sedaj pa se stanje počasi normalizira.

Neuradno so viri blizu vlade za CBC povedali, da je bil napad silno enostaven. Hekerji so pridobili dostop do računalnikov ljudi na vrhu hierarhije, nato pa v njihovem imenu podrejenim poslali sporočila, naj jim posredujejo nekatera gesla. Hkrati so jim poslali še navidez neškodljive okrožnice kot prilogo, ki so bile v resnici virusi. Napad torej ni nič novega niti pretirano zapletenega, a je še vedno neverjetno učinkovit zaradi naivnosti uporabnikov.

Ni odveč poudariti, da svojih gesel ne smete posredovati nikomur. Nadrejeni imajo svoja gesla, ki jim bržkone omogočajo dostop z več privilegiji in tako ali tako lahko preverijo vaše delo.

1 komentar

GizmoX ::

Hehe, kot po scenariju, naivnost je zakon>:D Me je spomnilo na Trust is a weakness8-)
udirač => uni. dipl. inž. rač.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ruski hekerji ogrožajo infrastrukturo ZDA?

Oddelek: Novice / Varnost
174038 (2253) Markoff
»

Poletni napad na JPMorgan Chase prizadel več milijonov komitentov

Oddelek: Novice / Varnost
54710 (4026) antonija
»

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

Oddelek: Novice / Varnost
185650 (3824) cryptozaver
»

Tudi Facebook žrtev napada, a brez škode za uporabnike

Oddelek: Novice / Varnost
145727 (4628) techfreak :)
»

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

Oddelek: Novice / Varnost
96696 (5281) nekikr

Več podobnih tem