»

V Connecticutu zaradi hekerskega napada odpadel prvi šolski dan

Slo-Tech - Zaradi napadov virusov in izsiljevalske programske opreme so se že zapirale banke, ustavljale tovarne in javni promet, težave so imeli tudi na univerzah in v šolah, nismo pa še brali o tem, da bi zaradi tega odpadal pouk. V Connecticutu so v mestu Hartford imeli prav te težave, saj je virus napadel informacijski sistem več šol (in nekaterih drugih javnih inštitucij), zaradi česar so prvi šolski dan prestavili.

Pouk bi se bil moral začeti v torek, a so ga zaradi vdora odpovedali. To je še toliko večja nevšečnost, ker so zaradi epidemija covida-19 že spomladi ustavili pouk in nadaljevali s šolanjem na daljavo. Ker so šolanje na daljavo za nekatere paralelke ustavili, pričakujoč začetek v živo, tako sedaj niso imeli druge možnosti, kot pouk preprosto odpovedati in počakati, da so posledice vdora odpravljene. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno. Po prvotnem načrtu bi bila to sreda, a danes šol še niso mogli odpreti. Tudi učenci, ki bi se morali šolati na daljavo, so morali počakati,...

1 komentar

Prevoz.org ugasnjen (II)

Slo-Tech - Potem, ko smo včeraj poročali o izklopu spletne strani prevoz.org, sta danes izrek globe zanikala tako tržni kot tudi prometni inšpektorat. Tržni inšpektorat sicer trdi, da je za tovrsten nadzor odgovorna prometna inšpekcija.

Radio Študent vztraja pri osnovni zgodbi, pridobili pa so kup mnenj, ki pravijo, da je storitev vseeno nekje na meji (ali morda čez) legalnosti.

Spletna stran zaenkrat ostaja nedosegljiva.

Dodatek: stran je ponovno dosegljiva.

Dodatek 2: Radio Študent je objavil pojasnilo/opravičilo.

113 komentarjev

Rusija ukinja premikanje urinih kazalcev

Modra: država premika ure, oranžna: država je nekoč premikala ure, rdeča: država ni nikoli premikala ur.

Slo-Tech - Medtem ko ima v Evropi premikanje urinih kazalcev ob vsakoletnih prehodih s sončnega na poletni čas spomladi in nazaj jeseni dolgoletno tradicijo in je poenoteno od leta 1996, bodo v Rusiji to prakso opustili. Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je namreč objavil spremembo zakona, ki odpravlja od leta 1981 obvezno premikanje urinih kazalcev v Rusiji. Ure bodo zadnjikrat premaknili letos ob 2.00 uri zjutraj po lokalnem času 27. marca, nakar se časovni pas ne bo več spreminjal. Medvedjev pravi, da je spreminjanje ure nepotrebno početje, ki prinaša stres in povzroča težave pri prilagajanju, zato ga bodo opustili.

To pomeni, da bo Rusija od letošnjega marca celotno leto de facto upoštevala poletni čas in ne sončnega. Tako bo Sonce v Moskvi v zenitu okoli 13.30 ure tudi pozimi, saj bodo uporabljali časovni pas...

51 komentarjev

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

Rusija zlorablja protipiratske preiskave za cenzuro, Microsoft v odgovor enostransko licenciral vso že nameščeno programje

Baikal Environmental Wave na demonstracijah

The New York Times - V Rusiji oblasti zlorabljajo Microsoft in boj proti domnevnim piratom za obračunavanje s političnimi nasprotniki, poroča The New York Times v obsežni reportaži. Prostore, v katerih domujejo skupine, ki oblastem niso povšeči (denimo Baikal Environmental Wave, ki so protestirali proti Putinovem načrtu za ponovno odprtje tovarne papirja ob Bajkalskem jezeru), premečejo policisti v civilu pod pretvezo, da iščejo nelegalno nameščeno programsko opremo. Ob tem zaplenijo vso računalniško opremo, ki je nikoli ne dobijo nazaj.

Pri tem je pomenljivo, da skupin, ki vlado podpirajo, nikoli ne obiščejo. Prizadete skupine Microsoft obtožujejo, da so sodelovali z oblastmi, ker se v nasprotnem primeru bojijo izgube trga. Omenjeni Baikal Environmental Wave naj bi od Microsofta...

10 komentarjev

Ministrstvo za šolstvo in šport želi prosto dostopne šolske učbenike

Slo-Tech - V medijih je bilo te dni zaslediti kritike na račun Ministrstva za šolstvo in šport, ki se je odločilo spremeniti prakso pri nakupu šolskih učbenikov. MŠŠ namreč po novem od založnikov želi avtorske pravice za e-gradiva in e-učbenike odkupiti enkrat za vselej in za vse primere. E-gradiva bi nato dali v brezplačno uporabo vsem, prav tako pa bi lahko učitelji (ali kdorkoli drug) ta gradiva tudi sami dopolnjevali.

To je seveda zelo zmotilo založnike. Po poročanju Financ se jim namreč "ne zdi normalno, da bi morali za e-gradiva ali e-učbenike prodati avtorske pravice državi enkrat za vselej in za vse primere".

Založniki so zato naročili raziskavo o tem, koliko učitelji sploh uporabljajo učna e-gradiva in koliko so le-ta stala. Kljub temu, da je MŠŠ doslej financiralo 139 učnih e-gradiv, je raziskava učitelje spraševala samo o uporabi 9 e-gradiv, pri čemer se je za pet izmed njih izkazalo, da jih ne uporablja nihče. Iz tega so sledile špekulacije, da učitelji e-gradiv večinoma sploh...

90 komentarjev

Rusija dobila cirilsko vrhovno domeno

The Register - Prvim trem nelatiničnim vrhovnim domenam, ki so bile zapisane v arabski pisavi, se je pridružila še prva, ki je zapisana v cirilici. Gre za domeno .рф (punycode xn--p1ai), ki je last Ruske federacije (Российская Федерация, od tod tudi kratica). Prva registrirana domena je президент.рф, ki pripada ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu. V prihodnjih dneh bodo svoje domene registrirala še ostala ministrstva, komercialni uporabniki pa bodo morali še malce počakati. Za naslednjo nelatinično domeno .中国 se borijo Kitajci. Njihov lokalni registrar CINIC že omogoča registracijo ustreznih poddomen, čeprav te vrhovne domene ICANN še ne priznava. V Grčiji kakšnih posebnih teženj po domeni v lokalni abecedi ni videti.

29 komentarjev

Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Nadzor preko šolskega računalnika

Slo-Tech - 11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske...

53 komentarjev

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

New York Times - V prejšnjem stoletju so države podpisovale sporazume o omejitvi širjenja jedrskega orožja, sedaj pa podobne dogovore sklepajo tudi v kiberprostoru. ZDA je tako vendarle začela pogovore z Rusijo in komitejem ZN za nadzor orožja o krepitvi internetne varnosti in omejevanju vojaške rabe kiberprostora.

Kot pravijo poznavalci, je ameriška administracija ugotovila, da vse več držav razvija kiberorožje, zato je za njegovo zajezitev potreben nov pristop. V zadnjih dveh letih so se napadi na vladne in komercialne računalnike skokovito povečali na več tisoč na dan, medtem ko krivce sila redko identificirajo, kaj šele ujamejo. Obama je tako za februar ukazal pregled ameriške internetne varnosti in že išče kandidata, ki bo koordiniral državno politiko na tem področju.

Prejšnji mesec sta se v ZDA sešli ruska in ameriška delegacija, ki sta zbliževali stališča o kibervarnosti. Dva tedna pozneje so ZDA v Ženevi izrazile pripravljenost, da o kibervarnosti in kibervojskovanju razpravljajo z...

9 komentarjev

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi...

20 komentarjev