» »

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu?

1
2
3 4

BlaY0 ::

1. kaj ma to s to novico?
2. učni načrt je, ti lahko povem iz prve roke (v načrtu so spletne predstavitve, multimedija in tudi programiranje itd.)
3. govoriš kot nekdo, ki gimnazije še blzu ni videl, torej ne vem kaj sploh kritiziraš - govoriš iz lastnih izkušenj

1. Veliko... pišem o tem, da za to kar se pri nas v srednjih šolah naučijo pri pouku računalništvo in informatika ne nucaš nobenega plačljivega softvera
2. Zelo dober učni načrt za nekaj kar spet nima nobene zveze z računalništvom in informatiko (razen programiranja)
3. Kritiziram sistem, ki v peč meče moj denar

Pa ti? Si zadovoljen?

Tarzan ::

MS ni hotel neprodanih licenc vzeti nazaj, ker se je na Islandiji zgodil zlom in niso mogli prodati vseh zakupljenih licenc. Tole zdaj je naslednji, edini logičen korak, ki se utegne zgoditi še kje. Več ko bo takih primerov, večja je verjetnost, da bo naslednji AutoCAD, Photoshop, StarCraft,... deloval nativno tudi na Linux sistemu. Do takrat pa bomo Whine-ali. :)

cwick ::

Da ne bi preveč filozofirali - delam na srednji šoli (tehniški). Autocad (oziroma Inventor), Pro Engineer, Solidworks ... se uporabljajo in na Linuxu ni NOBENE primerljive programske opreme. In ne smo te - tudi za mnoge druge oknaste programe ni ustrezznega nadomestila. Pa ne govorimo samo o primerljivih programih, pomembno je tudi, da se da na relativno enostaven način prenesti načrte na npr. CNC mašino, saj po novih programih pač delamo fahidiote, a ti naj bi vsaj nekaj iz svojega foha znali. Časa pa ni ... Strinjam se z mnenji, da je za gimnazije in osnovne šole prosto programje več kot dovolj dobro, ampak dokler ne bo AutoDesk (in njemu podobni) naredil programov, ki bodo delovali še kje drugje kot na Woknih, pač ne moremo na Linux. Kar se pa cene programov tiče - praktično vse te programe dobimo ali zastonj ali po simboličnih cenah (če le nima Ministrstvo prste vmes - potem so za nas đabe, državo pa stanejo ohoho!). Jim je v interesu da Janezke navadijo na svoj program ... Brezveze prvič: Pred parimi leti so računalniki, dobavljeni preko ministrstva,imeli dual boot - Wokna ali Linux, zdaj pa zahtevajo le to, da novim računalnikom priložijo bootable Linux CD (Ferix - ma ja!). Uporablja ga približno 0% šol. Brezveze drugič: V knjižnici sem na eno precej ubogo računalo namestil XUbuntu. V uporabi je le takrat, ko so vsi ostali zasedeni ... Mesindžer pač ni tak kot so navajeni! Suma sumarum - potrebno je pritisniti na našo "državo", da začne uporabljati prosto programje kjer je le mogoče, ampak z glavo skozi zid ... se da, smo zid mora biti precej švoh. Zaenkrat je pa še precej trd.

opeter ::

Dajmo razčistiti osnovne pojme:

nelicenčna = piratska programska oprema/ukradena, nimaš licence/dovoljenja za uporabe te

licenčna = programska oprema, za katero si dobil dovoljenje za uporabo (v to štejejo tako tista, ki so komercialno kupljena, kot tudi tista, ki so brezplačna, pa naj bo to freeware, donationware ali pa nekatera odprtokodna)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

jype ::

cwick> Da ne bi preveč filozofirali - delam na srednji šoli (tehniški). Autocad (oziroma Inventor), Pro Engineer, Solidworks ... se uporabljajo in na Linuxu ni NOBENE primerljive programske opreme.

Vse to dela brez najmanjše težave na Linuxu, če za to plačaš (manj, kot stane licenca za Windows in ne neha delat, ko Linux nadgradiš).

poweroff ::

Jype - a nisi ti zadnjič enkrat pravil, da je Volkswagen pritisnil na proizvajalca enega softwera, naj izda Linux verzijo? Lahko malo bolj opišeš kaj točno se je zgodilo?

Se pa strinjam - če zraven mašine priložiš nedelujoč CD, bodo seveda vsi pljuvali po Linuxu. Če ljudem ne razložiš nekaterih osnov - ga seveda ne bo nihče uporabljal. Ministrstvo pa dela napako, ker sofinancira nakup računalniške opreme s pogojem, da je zraven Linux, a ne preverjajo, če šole Linux potem dejansko uporabljajo...

Se pa strinjam. CAD programje je na Linuxu precej slabo podprto. A po drugi strani močno dvomim, da večina šol uporablja CAD programje.
sudo poweroff

poweroff ::

cwick> Da ne bi preveč filozofirali - delam na srednji šoli (tehniški). Autocad (oziroma Inventor), Pro Engineer, Solidworks ... se uporabljajo in na Linuxu ni NOBENE primerljive programske opreme.

Vse to dela brez najmanjše težave na Linuxu, če za to plačaš (manj, kot stane licenca za Windows in ne neha delat, ko Linux nadgradiš).


A lahko malo razložiš? Področje žal preslabo poznam...
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Pravkar naložila Ubuntu na nov laptop. Prvi filing je, da je počasnejši od Winsow. Bomo videli. Nekaj časa bom morila odprtokodno skupnost z zahtevami po pomoči. Prpravte se! :))
Prvo skenslaš nepotrebne servise. Cron ipd. Na netu je malo morje tutorialov. Nato pa že dela hitrejše :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Kupiš CrossOver (v katerem AutoCad 2008 deluje normalno). Tako kot morajo to storiti tudi npr. mac userji, če hočejo poganjati šalabajzersko programje, ki deluje le na Windows.

Ampak jaz resnično ne poznam nikogar, ki bi uporabljal izključno Linux in samo zato, ker na Windows ne deluje program za krmiljenje ruskih oskrbovalnih raket Progres.

Matthai> Jype - a nisi ti zadnjič enkrat pravil, da je Volkswagen pritisnil na proizvajalca enega softwera, naj izda Linux verzijo? Lahko malo bolj opišeš kaj točno se je zgodilo?

Ne spominjam se tega, ampak saj to se dogaja ves čas. Če je nekdo pripravljen kupiti nekaj deset tisoč licenc, se mu pač prilagodiš.

poweroff ::

Možno, da je bil nekdo drug na kanalu.... v glavnem, če se prav spomnim, je šlo za nek CAD program in za nekega nemškega proizvajalca avtomobilov.
sudo poweroff

Pithlit ::

Random WM (večina povsem zadostuje... in se v grobem razlikujejo le po videzu)
Brskalnik
GIMP
Inkscape
OOo

A kle kaj manjka za uspešno poučevanje 'osnov' računalništva (oziroma simulacije neke pisarne)?

"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach a man to fish and he will eat for a lifetime."

Ja? Se strinjmo?
Life is as complicated as we make it...

techfreak :) ::

A po drugi strani močno dvomim, da večina šol uporablja CAD programje.

Večina tehniških šol sigurno uporablja.

Matevžk ::

Možno, da je bil nekdo drug na kanalu.... v glavnem, če se prav spomnim, je šlo za nek CAD program in za nekega nemškega proizvajalca avtomobilov.

Jaz imam v spominu le, da je nekdo na tem forumu rekel, da je VW implementiral podporo za nek protokol za diagnostiko avtomobilov, kodo GNUjal in je zdaj v glavnem deblu jedra.
lp, Matevžk

Mipe ::

Čez 10 let bo Islandija postala IT velesila. :P

mtosev ::

Čez 10 let bo Islandija postala IT velesila. :P

prej bojo Bankrotirali >:D Britancem in nizozemcem so dolzni denar.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Tear_DR0P ::

CATIA je eden izmed softverov za 3d modeliranje, ki deluje tudi na drugih OSih, kot MS windows, samo ne dela na linuxu - le avtorji pa vedo zakaj - oziroma kot pravi wikipedia, bo nova CATIA delala tudi na linuxu (CATIA) @ Wikipedia. pač velik del proper CAD orodij teče na unix sistemih, ker ni druge izbire, ker je unix tukaj dlje od windows okolja

pa če iščete CAD za proper dedce, poglejte BRL CAD, v njem so ameriški tanki dizajnirani - je pa res, da če ne znate z image magicom slik urejat, tud z BRLjem ne boste modeliral :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

stuff ::

Islandija je popušila... kot prvo bojo vsi šaltal na Ubuntu..me zanima kdo jim bo sistem vzdrževal? Čez leto dve bojo ugotovil kakšno bedarijo so naredili in šaltal nazaj na Windows. Drgače pa me zanima zakaj bi naprimer v osnovni šoli ali srednji učili učence kako se uporablja Linux, če ima večina ljudi doma Windows in tako ali tako že znajo neke osnove. Najboljš je še da jih učijo kako spravit kernel skupi itd...
In kot uporabnik Windowsow ter uporabnik Linux-a ( sem uporablju ubuntu po leta) lahko povem da v supportu nimate za burek. Najjače je ko iščeš neko pomoč ti vsi ti g33ki neki načorglajo pa se znaj. Ko uporabljaš windows ne moreš dobit lažjih navodil kot naprimer TechNet ( do tukaj vam še manjka par let). In ko bo to enkrat porihtano kot je treba bom osebno zato, da javna uprava , šole in podobne ustanove preklopijo na Linux. Prej pa ni šans. Pol produktov je ogromno, nažalost pa nobenemu ne koristijo.

cwick ::

Jype> Vse to dela brez najmanjše težave na Linuxu, če za to plačaš (manj, kot stane licenca za Windows in ne neha delat, ko Linux nadgradiš).


A ja? Katere verzije? Kakšno zverino od mašine rabiš če so minimalne zahteve za Woknasto verzijo http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/in... ?
O ceni pa preberi še enkrat. Da bo čisto jasno - to so šolske verzije, funkcionalno enake kot polne verzije, le da se jih ne sme (da?) uporabljati za komercialne namene.

jype ::

cwick> O ceni pa preberi še enkrat. Da bo čisto jasno - to so šolske verzije, funkcionalno enake kot polne verzije, le da se jih ne sme (da?) uporabljati za komercialne namene.

Windows licenco v enem primeru plačaš, v drugem pa ne - da bo čisto jasno.

Če potrebuješ AutoCAD 2009 za v šolo, pol je pa šola pokvarjena.

cwick ::

jype, ne bi se rad kregal s tabo. A se rabi Autocad 2009 za šolo (oziroma Inventor 2009, ki ga uporabljamo) pa se lahko prideš na lastne oči prepričat. In ne samo da se nekaj namala, tudi izdelek se na koncu naredi. Tehniške šole so itak za butle, al kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cwick ()

FitnessBoy ::

Pravkar naložila Ubuntu na nov laptop. Prvi filing je, da je počasnejši od Winsow. Bomo videli. Nekaj časa bom morila odprtokodno skupnost z zahtevami po pomoči. Prpravte se! :))
Prvo skenslaš nepotrebne servise. Cron ipd. Na netu je malo morje tutorialov. Nato pa že dela hitrejše :)


Temu se pa reče support :). Upajmo da ne bo treba še kernela kompajlat.

Zgodovina sprememb…

morbo ::

Pingivinom se nikamor ne mudi. Najprej bodo zavzeli mrzle, potem pa še toplejše kraje. :)

Go Iceland!

simnov ::

beseda "prehod" mi gre tko na k...

mtosev ::

Pravkar naložila Ubuntu na nov laptop. Prvi filing je, da je počasnejši od Winsow. Bomo videli. Nekaj časa bom morila odprtokodno skupnost z zahtevami po pomoči. Prpravte se! :))
Prvo skenslaš nepotrebne servise. Cron ipd. Na netu je malo morje tutorialov. Nato pa že dela hitrejše :)


Temu se pa reče support :). Upajmo da ne bo treba še kernela kompajlat.

prelep spet windowsa. da to ne rabis delat. en frend je probal linux pred leti in mu je hitro minilo. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tarzan ::

prelep spet windowsa. da to ne rabis delat. en frend je probal linux pred leti in mu je hitro minilo. :D


Prelep svet Linuxa. En frend je probal Windowse pred kratkim in mu je hitro minilo. :D

simnov ::

Sam res naprimem Ubuntu potegneš dol firefox in moraš potem kar neki pisat , da sploh namestiš skratka kr neki.

jype ::

cwick> A se rabi Autocad 2009 za šolo (oziroma Inventor 2009, ki ga uporabljamo) pa se lahko prideš na lastne oči prepričat.

In tega se v AutoCad 2008 (ki na Linuxu deluje) ne da narediti? Čudno, profesionalci pa s tem nimajo težav.

x800xt> Sam res naprimem Ubuntu potegneš dol firefox in moraš potem kar neki pisat , da sploh namestiš skratka kr neki.

Pri ubuntu ni treba nič "vlečt dol". Ti samo klikneš "add remove programs", klikneš "firefox" in ga že imaš.

V Windows morš pa po nekih čudnih web sajtih hodt, z enim nagravžnim brskalnikom, ki ga itak sploh ne poznaš in v katerem Ctrl-L odpre kar eno čudno okno, namesto da bi te postavil v vrstico za vpis spletnega naslova...

Skratka, podn od sistema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

techfreak :) ::

Prelep svet Linuxa. En frend je probal Windowse pred kratkim in mu je hitro minilo. :D

Something you will never hear ...

jype ::

DejanL15> Something you will never hear ...

BigWhale je to že dvakrat rekel v zadnjih treh letih. Najprej Vista, zdaj pa še 7.

Pyr0Beast ::

Ubuntu rabi vzdrževanje ? Ta mi je pa nova ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BlaY0 ::

O ceni pa preberi še enkrat. Da bo čisto jasno - to so šolske verzije, funkcionalno enake kot polne verzije, le da se jih ne sme (da?) uporabljati za komercialne namene.

Da se razumemo... tvrdkam kot je Autodesk in Microsoft je v interesu, da šolam potalajo svoje programje, ker si tako ustvarijo bazo svojih bodočih potencialnih kupcev (vernikov).

Vzemimo za primer nek ful specialen softver katerega licenca košta $20.000. Daš ga šolam zastonj in nahajpaš folk. Čez par let ga bo taisti folk kupoval od tebe. Kako bi sploh drugače kaj prodal? Nihče ti ne bo kar kupil zadeve za $20.000, če je ne bo prej že kje videl, če mu ne bo nekdo povedal da je zadeva res kul ker jo je preskusil, če ne bo nek tretji s torrenta snel piratske verzije in jo uporabljal že par let in ti jo priporočil. Pri softveru ne moreš priti ven tako kot z Vanish Oxy Action Super Power Plus, obstajajo pa drugi podobni prijemi, eden je ta da softver daš pod nekimi čudnimi pogoji, ki so navedeni nekje v licenici recimo, ta softver lahko brezplačno uporabljate samo če 2x za sabo potegnete vodo po tem ko se userjete. Skratka potrošniški bullshit...

3p ::

1. kaj ma to s to novico?
2. učni načrt je, ti lahko povem iz prve roke (v načrtu so spletne predstavitve, multimedija in tudi programiranje itd.)
3. govoriš kot nekdo, ki gimnazije še blzu ni videl, torej ne vem kaj sploh kritiziraš - govoriš iz lastnih izkušenj

1. Veliko... pišem o tem, da za to kar se pri nas v srednjih šolah naučijo pri pouku računalništvo in informatika ne nucaš nobenega plačljivega softvera
2. Zelo dober učni načrt za nekaj kar spet nima nobene zveze z računalništvom in informatiko (razen programiranja)
3. Kritiziram sistem, ki v peč meče moj denar

Pa ti? Si zadovoljen?


Ta logika je tako tako. Nekaj res bo na tem, a ne gre posploševati. Sicer bi DARS tudi moral cestarjem predpisati naj gradijo s samokolnicami in lopatami, da ne bo država razmetavala denarja.

3p ::

O ceni pa preberi še enkrat. Da bo čisto jasno - to so šolske verzije, funkcionalno enake kot polne verzije, le da se jih ne sme (da?) uporabljati za komercialne namene.

Da se razumemo... tvrdkam kot je Autodesk in Microsoft je v interesu, da šolam potalajo svoje programje, ker si tako ustvarijo bazo svojih bodočih potencialnih kupcev (vernikov).


Zdaj pa stopi korak nazaj in se zamisli. Zakaj Canonical tala Ubuntu? Odgovor išči v svojem pisanju...

Pyr0Beast ::

Zdaj pa stopi korak nazaj in se zamisli. Zakaj Canonical tala Ubuntu? Odgovor išči v svojem pisanju...
Ja seveda, da začnejo služiti od ubuntuja. Oh wait, it's free . ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

techfreak :) ::

Vzemimo za primer nek ful specialen softver katerega licenca košta $20.000. Daš ga šolam zastonj in nahajpaš folk. Čez par let ga bo taisti folk kupoval od tebe. Kako bi sploh drugače kaj prodal? Nihče ti ne bo kar kupil zadeve za $20.000, če je ne bo prej že kje videl, če mu ne bo nekdo povedal da je zadeva res kul ker jo je preskusil, če ne bo nek tretji s torrenta snel piratske verzije in jo uporabljal že par let in ti jo priporočil. Pri softveru ne moreš priti ven tako kot z Vanish Oxy Action Super Power Plus, obstajajo pa drugi podobni prijemi, eden je ta da softver daš pod nekimi čudnimi pogoji, ki so navedeni nekje v licenici recimo, ta softver lahko brezplačno uporabljate samo če 2x za sabo potegnete vodo po tem ko se userjete. Skratka potrošniški bullshit...

Če potrebuješ $20.000 vreden software, potem boš vsaj toliko zaslužil na enem projektu.

3p ::

Zdaj pa stopi korak nazaj in se zamisli. Zakaj Canonical tala Ubuntu? Odgovor išči v svojem pisanju...
Ja seveda, da začnejo služiti od ubuntuja. Oh wait, it's free . ..


Ja, saj je Fedora tudi free. Pa RedHatu ne gre slabo, če je verjeti eni od zadnjih novic.

(Da ne govorim o tem kaj vse je še free, recimo Google search, Gmail, IE, Visual studio express, Java...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

Poldi112 ::

>Drgače pa me zanima zakaj bi naprimer v osnovni šoli ali srednji učili učence kako se uporablja Linux, če ima večina ljudi doma Windows in tako ali tako že znajo neke osnove.

Mogoče ravno zato? Ker če se ne motim je ideja šole vzgoja, izobraževanje in širjenje obzorij, in učenje linux-a je eno tematik, ki pade kar v vse 3.

>prelep spet windowsa. da to ne rabis delat.

Ne da ne rabiš, ne moreš. Omejevanje ftw.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

FitnessBoy ::


Ne da ne rabiš, ne moreš. Omejevanje ftw.


Kaj bi pa rad in ne moreš na windowsih? Vse je čisto lepo dostopno preko APIjev.

JurijTurnsek ::

1. kaj ma to s to novico?
2. učni načrt je, ti lahko povem iz prve roke (v načrtu so spletne predstavitve, multimedija in tudi programiranje itd.)
3. govoriš kot nekdo, ki gimnazije še blzu ni videl, torej ne vem kaj sploh kritiziraš - govoriš iz lastnih izkušenj

1. Veliko... pišem o tem, da za to kar se pri nas v srednjih šolah naučijo pri pouku računalništvo in informatika ne nucaš nobenega plačljivega softvera
2. Zelo dober učni načrt za nekaj kar spet nima nobene zveze z računalništvom in informatiko (razen programiranja)
3. Kritiziram sistem, ki v peč meče moj denar

Pa ti? Si zadovoljen?


1. res je, da bi vse lahko naredili z linuxom. sem študent 4. letnika računalništva (pedagoško) in linux uporabljam že dobra 3 leta.
2. kaj konkretno bi pa ti spremenil na učnem načrtu (meni se zdi, da ti da uravnotežen pregled, področje zanimanja, pa lahko raziskuješ naprej sam)
3. zakaj si se potem vpičil v gimnazije? v osnovnih šolah, ki jih je neprimerno več, pa vsi uporabljajo linux?

sam vsekakor nisem zadovoljen s porabo proračunaskega denarja. ampak še pred linuxom, bi odpravil vojsko in sredstva za cekrvo.

Linux se bo tako kot od nekdaj širil od ust do ust. revolucije ni za pričakovat.
http://www.slatnaskejta.com

Pyr0Beast ::

Pa saj ne potrebujemo revolucije :)

Dosti je že to, da folk ve kaj je to linux in se ga ne boji kot hudič križa.

In morem pohvaliti, da so nekateri profesorji res odprti kar se odprte programske opreme tiče. Že sama licenca SpSS je daleč predraga in tako je PSPP dosti bolj mmmmljiv :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

DejanL15> Something you will never hear ...

BigWhale je to že dvakrat rekel v zadnjih treh letih. Najprej Vista, zdaj pa še 7.


Jest sem se ziher zlagal.

stuff ::

Podpora Vam manjka dečki podpora.... ko bo podpora lahka sanjate da bo linux prevladoval ( pa ne za n potenco distribucij),najprej pr seb razčistite pol pa jokite kak Vas M$ zažira. Dokler ne bote mel podpore kot se šika nimate kej za jokat. Me zanima če bi Gorenje uspel brez podpore, poglejte si večina kitajske robe...kaj praktično je z njimi narobe? NIČ ! Ampak kaj Vam to nuca če nimate rezervnih delov, če ni dokumentacije če ni nič od njih. Razen tega, da je izdelek poceni :):):)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stuff ()

Gandalfar ::

podpore je cisto dovolj, povej ko bos pripravljen placat za njo pa jo dobis.

BigWhale ::

Ce ti mislis, da je je za Gorenje dovolj rezervnih delov ... jaz sem na programator pralnega stroja cakal en mesec.

V glavnem, podpore za Linux je dovolj, ce je ti ne znas poiskati in ce se ti zdi, da podpore ni, potem to se ne pomeni, da je v resnici ni. Vsa podpora za Linux je. Tudi pri nas, ja.

O zaziranju MS pa nihce ne joka. MS je tisti, ki joka... Z Ballmerjem na celu.

Mavrik ::

podpore je cisto dovolj, povej ko bos pripravljen placat za njo pa jo dobis.


Aja? Komu pa morm plačat 400€, da mi bo začela dual-display podpora delat na vsaj približno enaki ravni kot v Windowsih? Komu moram plačat 400€, da moj iPhone pod Linuxom ne bo neuporaben cigel? Komu moram plačati da bom dobil Office suite z Exchange podporo, ki ni slab vic v primerjavi z Office 2007?
The truth is rarely pure and never simple.

updx ::

hehe, pred 2 leti sem nameščal xubuntu na tehnični šoli, sam se je susuval pa se je profesor naveličal in rekel da ne znamo zrihtat pa smo dal xp gor :P

mtosev ::

hehe, pred 2 leti sem nameščal xubuntu na tehnični šoli, sam se je susuval pa se je profesor naveličal in rekel da ne znamo zrihtat pa smo dal xp gor :P

haha dobra :P
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

s1m0n ::

No jaz tudi nisem imel nobenih problemov z zadnjim Ubuntom na namiznem ampak na prenosnem pa prava katastrofa. Slaba podpora z gonilniki, web kamere nisem nikakor usposobil, prav tako nobeden način za usposobo wireless kartice ni deloval, če pa je pa je žični internet nehal delovat :) Pa sem obupal in ga pustil le na namizne kjer dela kot mora.

Brane2 ::

podpore je cisto dovolj, povej ko bos pripravljen placat za njo pa jo dobis.


Aja? Komu pa morm plačat 400€, da mi bo začela dual-display podpora delat na vsaj približno enaki ravni kot v Windowsih? Komu moram plačat 400€, da moj iPhone pod Linuxom ne bo neuporaben cigel? Komu moram plačati da bom dobil Office suite z Exchange podporo, ki ni slab vic v primerjavi z Office 2007?


Če gre za zaprtokodne driverje, potem najbrž proizvajalcem kartic - če teh možnosti še nimajo.

Sam pa ne vidim bistvenih problemov. Sem laufal že tri monitorje na nVidia karticah z zaprtokodnim driverjem. Trenutno laufam dva. Tudi na ATIjevi strani ne pričakujem tovrstnih problemov, tudi z odprtokodnimi driverji.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Poldi112 ::

>Aja? Komu pa morm plačat 400€, da mi bo začela dual-display podpora delat na vsaj približno enaki ravni kot v Windowsih?

Lahko meni.

>Komu moram plačati da bom dobil Office suite z Exchange podporo, ki ni slab vic v primerjavi z Office 2007?

Crossover office, €37.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Oddelek: Novice / Kriptovalute
86407 (4824) Prospekt
»

Kam bo šel Snowden?

Oddelek: Novice / NWO
307307 (4746) #000000
»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Oddelek: Novice / NWO
188473 (7335) Fritz
»

Cenzura po islandsko

Oddelek: Novice / NWO
387215 (4443) antonija
»

Microsoft in ekonomija Islandije

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
486274 (3832) jype

Več podobnih tem