» »

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

EMR

ComputerWorld - V ZDA se zavedajo pomembnosti uporabe informacijskih tehnologij v zdravstvu, zato bo država vložila 144 milijonov dolarjev v razvoj novih študijskih programov na več kot 80 kolidžih in univerzah, ki bodo izobraževali informacijske tehnike v zdravstvu. Nanje se bodo lahko vpisali le ljudje, ki že imajo bodisi informacijsko bodisi zdravstveno izobrazbo, da se bodo izobrazili še v drugi disciplini. Novi programi naj bi zapolnili vrzel približno 50.000 delovnih mest, potrebnih za uspešno implementacijo elektronskih kartonov pacientov (angl. electronic medical records, EMR), za kar si prizadevajo v ZDA.

Programi in profili, za katere usposabljajo, bodo različni. Razdelili so jih v dve večji kategoriji - šestmesečne tečaje na kolidžih in eno- do triletne študijske programe na univerzah - ki se nadalje razdelijo v 12 skupin. V slednji najdemo vodje klinik, specialiste za zasebnost, varnostne strokovnjake, znanstvenike itn. Šestmesečni programi bodo izobraževali na področju upravljanja informacij, delovnega toka, svetovanja in podpornih delavcev v IT.

Zametki podobni programov v ZDA že obstojijo. Na Oregon Institute of Technology je moč vpisati dodiplomski program informatika v zdravstvu. Tam imajo simulacijski laboratorij, kjer se študentje učijo brati EMR, se seznanijo s podatkovnimi bazami, portalih o pacientih in platformah za zaupno komuniciranje. Letna plača zaposlenih v tem področju je 45-75.000 dolarjev, kar je za ameriške razmere rahlo nadpovprečna številka (v Sloveniji bi po preračunu na povprečno plačo to pomenilo 1500-2500 evrov bruto mesečno).

Pa pri nas? Kartica zdravstvenega zavarovanja je vrhunec tehnike in neobhodno potrebna sveta plastika. Rentgenski posnetki se medtem po ustanovi prenašajo po zgoščenkah. Na forumu že teče debata o stanju IT v slovenskem zdravstvu.

3 komentarji

flbroker ::

kdaj smo mi že to uvedli :)

Stark ::

mogoče je tale na sliki žena od Landona Donovana :P

r_DTgl ::

Glavn do so winfromsi 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij kognitivne znanosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5821537 (11199) labrys
»

Prepis v 1. letnik na drug faks

Oddelek: Šola
101921 (1334) KAVINSKY
»

To pot Apple toži - univerza

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288745 (7175) zeleni
»

Plače - Slovenija vs EU (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12712461 (6498) Barakuda1

Več podobnih tem