» »

Kvantni računalniki - novi koraki

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

noraguta ::

ql , se ena realizacija qbitov ne skodi. prodor na tem podrocju pa ravno ni.dekoherenca ostaja problem.
ja pa toliko bolj zalosten komentar na weblogs-u.

undefined ::

> Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja

Ah alien-w, daj nam kar ti iz prve roke povej, ko vse to že razumeš in veš z glave. :))

Marjan ::

Važno, da "uni gor" vejo za kaj se gre :D

alien-w ::

IceMan: jest to niti približno ne razumem in niti slučajno ne vem "iz glave". :D
Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker ... bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, ...

mrTwelveTrees ::

em... gremo rožice sadit ? :D

Spc ::

em... gremo rožice sadit ?

LOL!!!!

daking ::

No ja no, tok zakompliciran pa spet ni, večina je srednješolske kvantne fizke o atomih, elektronih pa posledično fotonih... Čist u izi...

(btw: tole ni sarkazem)
Your only possession is time...and you are wasting it!

undefined ::

Mogoče te bo to dejstvo malo šokiralo, ampak v srednjih šolah ni kvantne fizike v programu. Je le običajna fizika, katera je že v osnovni šoli - da, tudi tam se že omenjajo atomi, elektroni in ostali delci. :)

daking ::

Mogoče te bo tole še bolj šokiralo, ampak na Vegovi (SŠER) v 4. letniku tehniške gimnazije je zadnje pol leta kvantna fizika, jedrska fizika in moderna fizika (relativnostna teorija in podobno...)... In to vem k sm jo letos glih končov...
Your only possession is time...and you are wasting it!

undefined ::

Kvečjem kak hiter kurs za laike, temu pa ne bom ugovarjal. :)

daking ::

Call it whatcha wanna call it, važn da jst razumm novico...
Your only possession is time...and you are wasting it!

undefined ::

Saj ni kaj dosti za razumet. Naredili so pač pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. To pa ja razume vsak, da se gre za razvoj in nov korak.

Ali pač hočeš reči, da ti razumeš celo kako ti računalniki celo delujejo in funkcionirajo? No pa povej kaj ti iz prve roke, da bomo vedeli še mi. :))

daking ::

Sorry k je pozn, ampak eni mamo ne boš verjel celo življenja >:D

Na žalost ti ne morem razložit kako natančno delujejo kvantni računalniki, ker je na tem področju še zelo veliko nejasnosti in ugibanj, lahko ti pa povem osnove.

Glavna razlika med osnovnim "bitnim" in kvantnim računalnikom je v tem, kaj je najmanjša osnovna enota. Pri navadnem je to bit (stanji 0 in 1) pri kvantnem pa je to quibit - ne vem prevoda - (stanja 0, 1 in dve vmesni vrednosti med njima).

No pa nadaljujmo... Da bi kvantne računalnike lahko nardil morajo znanstveniki in drugi pametnjakovići ugotovit kako nej predstavjo osnove - logična vrata (AND, NOT, OR, XOR... logične operacije med podatki)

No v tej novici pa so predstavljena prva optična logična NOT vrata, s pomočjo Excitonov...

Exciton je par elektrona in "luknje" (luknja nastane ko z laserjem dovajamo nekemu izolatorju ali polprevodniku svetlobno energijo. Atomu na katerega "posvetimo" se zviša energija in ko ta doseže ionizacijsko, atom odda delec energije - foton in en elektron in s tem preskoči na višje stanje. Ta postopek lahko še nadaljuješ ampak v tem primeru nima smisla. In sedaj tam kjer je bil elektron ostane pozitivno nabita "luknja") V bistvu je exciton par elektrona in iona, ki se privlačita vendar se ne združita, ker ima ion zelo veliko energijo in jo nerad odda. Način, ki se v praksi uporablja že kar nekaj časa in ni nič novega (sam se pr bogu ne morm spomnt nobene situacije kjer bi blo to uporabno, pomoje zato k sm ateist :D).

Zdaj dobimo štiri možna stanja excitona (dva elektrona, dve luknji in kombinaciji obeh, ki se med seboj razlikujeta v različni polarizaciji), da bo bolj razumljivo jim bom reku 00, 01, 10 in 11 OK?...

"Kvantna pika" (čudn prevod vem...) je sestavljena iz dveh "polj" in snovi med njima, ki v tem primeru omogoča zelo natančno usmerjanje elektronov. In sedaj, ko ti na enem polju povzročiš eno stanje, se bo na nasprotnem polju zaradi usmerjenega oddajanja elektronov pojavila njegova NOT vrednost, recimo 00 --> 11, 01 --> 10 in tako naprej. Primer: Če ti na prvem polju oddaš dva elektrona, ta dva potujeta na drugo polje, tako imamo na prvem polju 00 na drugem pa 11.

No to je vsa umetnost, čist mogoče da sm kje mal u temo brcnu ampak na žalost nism lih najbl fizik, je bla bl hobij kt kej druzga... Dost laično zate?:D
Your only possession is time...and you are wasting it!

undefined ::

Ni slabo, ni slabo. Nekaj si celo prebral in kar dobro prevedel. Čestitke so na mestu, ane. :)

daking ::

Ah, kr prznejte da zdej mal bol razumete...:D
Your only possession is time...and you are wasting it!

afro~dizzy~act ::

IceMan! CALM DOWN!
Kaj se toliko napenjaš, a? Kaj se delaš pametnega, pa v par postih nič konkretnega ne dokažeš? Kaj si tako ohol? Misliš, da si neki frajer al kaj? Bodi tiho in pusti ljudem, da berejo kar jih zanima ali pa tudi ne.
Shut the f**k up ajd čao.

undefined ::

Practice what you preach, afro~dizzy~act.

Ajde, sedaj pa ajat, risank je že konc, mali. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kvantni procesorji baje že leta 2007?!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7610911 (4986) Thomas
»

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214647 (2434) dzinks63
»

Nov preboj na področju kvantnih računalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205597 (4233) Highlander
»

Znanost in tehnologija VI.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
244649 (3796) whitto
»

Kvantni računalniki - novi koraki

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
173600 (3600) undefined

Več podobnih tem