»

Ameriška univerza za študente nabavila 1000 Galaxy Padov

Slo-Tech - Univerza v južnem Missisipiju in Samsung sta pripravila zanimiv pilotski program, v okviru katerega so za svoje študente zagotovili 1000 Galaxy Padov 10.1 z prednaloženim 3.1 Honeycombom in kupom namenskih aplikacij. Med njimi je (zleda) plačljivi BlackBoard Mobile Learn, ki bo omogočal dostop do študijskega gradiva, e-učbenikov, urnika, oglasne deske in tudi dobljenih ocen. Na tiskovki (glej video), kjer je bil s svojim ameriškim vodstvom in moÄŤno PR ekipo seveda prisoten tudi Samsung, je bilo slišati precej besed o inoviranju in izkušnji za študente. Ta naj bi bila enaka ali celo boljša od zdajšnje kombinacije papirnega učenja in/ali prenosnika.

Za zdaj ni na voljo podatka, ali bodo ploščice delili kar zastonj (oz. bodo vračunani v...

6 komentarjev

Razpisan natečaj za algoritem, ki predvideva obiske pri zdravniku

Slo-Tech - Heritage Provider Network bo 4. aprila odprl natečaj za najboljši algoritem, ki bi na podlagi podatkov o življenjskem slogu, anamneze, boleznih v družini in podobnih napovedal, kolikokrat v prihodnjem letu bo nek posameznik hospitaliziran. Stroški za zdravstvo so astronomski, saj v ZDA letno nanesejo 2,8 bilijona dolarjev, v Sloveniji pa 3,2 milijarde evrov (per capita v ZDA za zdravstvo porabijo 6,4-krat več denarja), zato bi poznavanje dobrega algoritma za napoved hospitalizacij omogočilo ciljano preventivno zdravljenje, preprečevanje zapletov in ogromne prihranke. Ocenjujejo namreč, da se letno v ZDA potrati 30 milijard dolarjev samo za bolezenska stanja, ki bi jih lahko bili preprečili pred nastopom oziroma hospitalizacijo.

HPN je...

36 komentarjev

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

EMR

ComputerWorld - V ZDA se zavedajo pomembnosti uporabe informacijskih tehnologij v zdravstvu, zato bo država vložila 144 milijonov dolarjev v razvoj novih študijskih programov na več kot 80 kolidžih in univerzah, ki bodo izobraževali informacijske tehnike v zdravstvu. Nanje se bodo lahko vpisali le ljudje, ki že imajo bodisi informacijsko bodisi zdravstveno izobrazbo, da se bodo izobrazili še v drugi disciplini. Novi programi naj bi zapolnili vrzel približno 50.000 delovnih mest, potrebnih za uspešno implementacijo elektronskih kartonov pacientov (angl. electronic medical records, EMR), za kar si prizadevajo v ZDA.

Programi in profili, za katere usposabljajo, bodo različni. Razdelili so jih v dve večji...

3 komentarji

Po novem na udaru hekerjev tudi avtomobili

Ars Technica - Če ste do danes mislili, da je vdiranje v varnostne sisteme samo bolj ali manj nedolžna igra, ki se na koncu dneva ne more končati z resnimi posledicami na zdravstveno stanje udeleženih, vas bo morda sledeča raziskava prepričala v nasprotno.

Varnostni raziskovalci iz Univerze v Washingtonu in Univerze v San Diegu so se namreč posvetili računalniškim sistemom, ki jih lahko najdemo v sodobnih avtomobilih in ki služijo za nadzor in upravljanje raznovrstnih komponent avtomobila.

Ker je tako v ZDA kot tudi v EU standariziran dostop do avtomobilske elektronike z OBD-II priključkom in se lahko z njim dostopa do CAN-a (Controller Area Network) - podpirajo ga namreč vsa podjetja od BMW-ja, Volkswagena, Honde, GM-a, itd. - so imeli relativno standarizirano delo in so sledeči napadi aplikativni ne samo na model avtomobila, ki so ga testirali (prav zaradi vsesplošnega pomankanja varnosti točnega modela raziskovalci niti niso razkrili) ampak na celotno avtomobilsko industrijo.



Ko so...

56 komentarjev

Jedrski razpad se lahko spreminja glede na razdaljo zemlje od sonca

Slashdot - Do sedaj smo mislili, da je povprečna razpolovna doba radioaktivnih izotopov konstantna ne glede na pogoje v okolju. Vendar so v osemdesetih letih v dveh laboratorijih v ZDA in Nemčiji opazili zanimiv pojav: razpolovni časi silicija-32 in radija-226 so se čez obdobje parih let periodično spreminjali.
Ta pojav je poznavalce begal kar lep čas, sedaj pa je zgodba dobila novo poglavje. Na univerzi v Indiani so ponovno obdelali surove podatke obeh eksperimentov in ugotovili, da je spreminjanje razpolovne dobe korelirano z Zemljino oddaljenostjo od Sonca. Obe skupini znanstvenikov sta namreč merili razpolovne čase izotopov čez obdobje večih let, Jere Jenkins in njegovi sodelavci so pa zdaj ugotovili nedvoumno povezavo teh razpolovnih časov z Zemljino oddaljenostjo od Sonca.

Fiziki za to presenetljivo odkritje trenutno ponujajo dve teoriji: prva pravi, da Sonce na nek način vpliva na konstanto fine strukture snovi, ki se spreminja z oddaljenostjo. Druga pa pravi, da se razpolovna doba...

46 komentarjev

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev