» »

Plače - Slovenija vs EU

Plače - Slovenija vs EU

«
1
2 3

Zheegec ::

Padatki za povprečne plače v EU - 1. mesto Danska - 27€/delovno uro. Če malo preračunamo (recimo da ima mesec samo 20 delovnih dni) je to okroglo 1. mio SIT na mesec (povprečna bruto plača). V Sloveniji je povprečna bruto plača okoli 250K SIT (recimo) - bruto seveda.
Če pogledamo vse obdavčitve tega bruto zneska, pri čemer je Slovenija zelo uspešna (smo namreč na 2. mestu na svetu glede na obdavčitev plač), davka je cca 40% (najmanj), ugotovimo da smo še daleč za EU.
Na drugi strani - Češka ima povprečno bruto plačo pod 3€ na uro.

Nagradno vprašanje - kdaj se bo Slovenija po življenjskem standardu približala razvitim državam (menda smo uradno sedaj celo razvita država), oziroma kaj je krivo da je pri nas povprečna bruto plača 5x nižja kot na Danskem (čeprav pri nas statistiko kvarijo manegerji/direktorji s plačo okoli 4 mio SIT bruto na mesec), POLEG TEGA imamo pa še neverjetno visoke davke na bruto plačo?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kajzer ::

Nikoli! Mi bomo tudi ob prestopu v EU še zmeri "jug" za evropo. Po moje se kaj dost ne bo spremenilo (oz. cene se bodo zelo dvignile, plače pa glih tolk da bodo lahk rekli da so se)

krucymucy ::

Nagradno vprašanje - kdaj se bo Slovenija po življenjskem standardu približala razvitim državam

mi ki to sedaj pisemo tega ne bomo docakali ... to je gotovo.

Redkvica ::

Kriva je v veliki meri nižja produktivnost, pravijo ekonomisti.

Mimogrede: kakšna je pa nagrada za tisto ugibanje?:)

Mercier ::

Jaz bi bil že zadovoljen, če bi malo popravili razmerja plač. Tu zgleda, kot da je strokovjakom na oprijemljivejših področijih delo samo po sebi dovolj velika nagrada.

flashroyal ::

Dokler se ne bodo delavci popolnoma združeno uprli, sigurno ne. Tako imenovani podjetniki lastniki in mamagement so mnogo preveč požrtni in zato prikazujejo nemogočo slabe tržne razmere, slabo produktivnost, neustrezno zastarelo proizvodnjo (za vse te razloge so pač krivi oni, saj so konec koncev nesposoben management), sami pa na svoj račun vlečejo bajne vsote denarja - ne vsi ampak večina. Mezdnikom pa je potrebno dati le za golo preživetje.

BigWhale ::

> Mimogrede: kakšna je pa nagrada za tisto
> ugibanje?:)


Ja vidis! V tem je problem... Vsak bi samo kaj imel, nic pa ne bi dal!

;>

root987 ::

Mezdnikom pa je potrebno dati le za golo preživetje.
@flashroyal: In seveda, ko bo podjetje ostalo brez vsega, bo nek delavec moral prevzeti odgovornost za propad tovarne. In potem bodo taistega delavca vsi šli tožit in se pizdit čez njega. my ass...

Ne rečem da je lepo da imajo takšne nagrade, a višje plače vsekakor naj imajo - kdo pa bo sicer hotel prevzeti odgovornost in vodenje tovarne, če bo pa prejemal enako/manjšo plačo kot delavci? Se javiš? In glede na to da sem slišu kakšne stvari nekateri delavci počno, je tudi prav da imajo takšne. Ampak ne zdaj o tem, saj so delavci vsi bogi in revni, in seveda imajo oni vedno prav. A tudi tu je tako kot si sam rekel - ne vsi, nekateri pa.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Lith ::

saj ni vprašanje kdo bi hotel prevzeti odgovornost, ampak bolj mene muči, da NIHČE NI ODGOVOREN... kjerkoli
mater jim... so pa vsi, ki so imeli kdaj nek vpliven položaj v slo politiki in gospodarstvu že 'mastno' zaje... pa so jih samo premestili na drugo delovno mesto, kjer spet ni bil nič odgovoren za svoje delo...
navadni delavci pa... na cesto

Lime ::

Pa se je kdo vprašal koliko plača Danec za življenje na mesec? Ali naprimer Švicar, ki še več zasluži?

Štiričlanska družina v Švici porabi povprečno 3.000 EUR mesečno.

Moja kolega zaslužita skupaj 10.000 CHF (1.53 MIO SIT) neto, od tega jih čez mesec zapravita za življenje 6.000CHF (920.000 SIT).
1.500CHF (230.000 SIT) ju pridejo samo stroški za stanovanje. V Zurichu je pivo v kafiču 5 EUR, v Londonu tudi po 5 funtov (1.800 SIT) in več.
Da ne omenim koliko pride zavarovanje avtomobila, davek na nepremičnine, minuta po GSM ...

Ni se zastonj včasih govorilo, da Evropejci hodijo šparat k nam na morje.

attackiko ::

Dokler se ne bodo delavci popolnoma združeno uprli, sigurno ne. Tako imenovani podjetniki lastniki in mamagement so mnogo preveč požrtni


No, Danski ali ZDA se bomo približali takrat, ko se bo 95% ljudi zavedalo, da so tvoje in podobne izjave milo rečeno ******

root987 ::

@Lith: Heh... Ker jih nihče ni poskusil narediti odgovorne. Mislim da na tem področju ni inšpektorjev. Če bi jih delničarji/lastniki/delavci šli tožit, bi pa verjetno bili odgovorni. So že to kdaj poskušali?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Vice ::

Odgovor na nagradno vprašanje: čez 143 let ;)

BigWhale ::

Ah, takrat bomo ze imeli SAI, denar bo irrelevant, atome iz katerih je narejen denar bomo ponucali za kaj bolj pametnega. Recimo data storage....


...;>

Mercier ::

Ma, nekdo, ki je odgovoren za podjetje naj kar ima več. (in naj mu opalijo še osebno odgovornost na omejeno odgovornost, pa ga plačajo še več)

Men gre na ku*ac, da nekdo, ki nabavlja material za pralni stroj dobi več kot tisti, ki je ta pralni stroj razvil.

attackiko ::

Nič se ne razburjaj ampak začni še sam nabavljati stvari za pralne stroje. Tako gre to v tržnem gospodarstvu.

antonija ::

Zdej ap tkole: En pametnjakovic je sitnaru kolk je v svici drago zivet.... Ti povem danasnje cene in place: Ce delas v spodobni fabrki mas kot diplomant okoli 5000CHF place na mesec. To velja za cas ko zacnes delat, z leti ta stevilka naraste nekje do 8000 oz. 10000CHF (odvisno od tega kolk se kej solas...).
Doktor (na zacetku kariere) ma place okoli 6000CHF, ampak njegova placa raste valiko hitreje, ker ma nonstop publikacije za izdajat, na izpopoljnjenja hodit.... Skratka po recimo 15 letih dobiva take dnarje (okoli 250000CHF/leto) da mu sploh ni vec treba mislit kolk dnarja dobiva, ker ga ma itak dost za prezvet pa ogromno mu ostane.
To je ce mas namen narest kariero v svici.

Ce si pa sam nekajletni delavec ki hoce mal vec dnarja, je pa najbols da si racunalnicar, ker jih placujejo ko da so bogovi. Poznam dva moza ki sta tle delala 2 leti (oba kompjuterasa, ogromni dnarji), pol sta pa sla za eno leto potovat po juzni ameriki in sta jo prevozila cist celo. Vmes zamenjala 10 jeepov, se preseravala v ostarijah... Skratka v dveh letih sta zasluzila za eno leto pocitnic. In to dragih.

Zdej pa se stroski, ki so pa ja gromozanski, a ne? Trosobno stanovanje v centru basla v fensi soseski kosta 1300CHF/mesec+stroski, ki so pa okoli 300CHF. Priblizno. Ce sta noter dva ki delata v svici in zasluzita vsak po 5000CHF (kar je malo oz. nekak za zacetnika z diplomo), jima po placanem stanovanju ostane 8.400CHF. Hrana je sicer res drazja kot je pa pri nas, ampak vseen pa ni 10krat drazja... Ce jes normalno (kar mislm da jst delam...) pol das na mesec za hrano okol 500CHF/osebi. Verjetno bi s tolk dnarja prsu skoz tud pri pivih in ostalem kar gre skozi zelodec in pljuca. Skratka 1300+300+500+500=2600CHF. Ostane jima 7400CHF/mesec. Recimo da vsak mesec kupita se 10CDjev, 3DVDje, gresta v kino,.......... in jima ostane 7000CHF.

Edit: Pa pivo v zurichu je clo vec kot 5EUR.... 8,5CHF/pint of beer

S tem dnarjem lahk gresta vsako leto trikrat na dopust pa se bosta morala pomatrat da bi jima ga ratal zapravit.

Pa to ni sam moje mnenje. Jst prezivim v svici z 1800CHF/mesec (tolk placajo praktikante) , pa mi je v pol leta ratal prisparat 4000CHF pa se neki drobiza... Vsak ki tle dela mi je dozdej reku da mu ne rata porabit vsega dnarja razen ce ne menja avta vsako leto dvakrat.

Ce komu se ni jasno: Kdorkoli ma za zivljenski cilj bit bogat pol naj oropa banko, zadane na lotu al pa pride delat v svico. Tle dnar dobesedno mecejo vate, vse kar jim mors narest je pa 8ur sihta na dan (kosilo ni vsteto v delovnik). In zivljenje v svici s svicarsko placo je veliiiiiko cenejse kot zivljenje v sloveniji s slovensko placo.

Tistima dvema prijateljima k zivita za 6000CHF na mesec v zurichu pa povej nej se nahat preseravat, ker noben ne porab tolk dnarja razen ce ne smuca vsak (ampak res vsak) viked pozimi in se gre kopat/soncit vsak (ampak res vsak) viked poleti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Double_J ::

Ja pa ja.

Res velika razlika je naprimer med Slovenijo in Srbijo. Med Slovenijo in Švico pa ni ne vem kakšna. Itak se bodo zdej zadeve še bolj uravnale.

Itak pa če bi kdo rad dnar nej ma firmo. Če laufa biznis je že takoj 10x več denarja od službene plače.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Mercier ::

Zgleda so plače še previsoke. :)

CaqKa ::

kaj ti bo firma... firma more met zaslužek da boš mel dnara.. samo od tega da imaš firmo nebo nič.
firmo skup spravit pa dnar služit z njo pa je pol že malo zahtevneje.

antonija ::

Ne firma, svica. Ce je kdo dost sposoben programer, lahko dobi tud 10000CHF neto/mesec z recimo 5-10let delovne dobe. Sam prijavit se je treba za sluzbo in it na razgovor ce si izbran... Avion bo pa po 1.5. itak dost pocen ker bo easyjet letu v lj (v basel pa ze leti se mi zdi).

Sam neki pa morte vedet: Svicarji so dougcajt od dougcajta, tko da glih kej veselo pa tle le ni, tud ce ti tolk dnarja dajejo...:(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Double_J ::

Caqka, če hočeš bit bogat je to najsigurnejša pot. Težko pa ni tako zelo. Pač se osredotočiš na določeno nišo.

Antonija, Indija-koromandija je pravljična zadeva.:)
Računalničarje dol iz Indije lahko praktično zastonj uvozjo. Take, ki imajo več pojma od tebe.
Dve šivanki...

Double_J ::

Hočem rečt, da zgolj to, da boš k nekomu hodil v službo in "šparal", te ne bo naredilo niti priblžno bogatega.

Usodna zmota. Zato ne reklamirajte tega prosim.
Dve šivanki...

antonija ::

Double_J: Ti svetujem da prides sm pa se prepricas. Jst sm ti povedu to kar zdele pou leta gleda: Folk ki ma tolk dnarja da se vn ne vid. Sploh pa taki ki pridejo iz ravnejsih drzav... Tisti so pa navajeni sparat pa prezivijo z manj kot 2000CHF na mesec, place majo pa 5000CHF. Ce nardis hiter izracun ti pove da na leto prisparajo 36000CHF (to je blo brez obeh bonusov kot jim tle recejo), kar je nekje 5.5MSIT. Se pravi da lahk dva ki tam delata nekaj let (recimo 10) prisparata dost da se lahk u sloveniji upokojita pa jima ni treba riti dvignit do konca zivljenja, sam aml pametno je treba z dnarjem ravnat.

Sej vrjamem da se ti cudno slisi, sam sklepam da nis se nikol tle zivu kar pomen da govoris neki o cemer nimas pojma. Prid sem pa se preprici pa bo.

Pa indijci ki tle delajo majo enako placo kot vsi drugi (srbi, hrvati, aglezi, irci, spanci, poljaki, americani, kitajci, tajci,...) , jih ne uvazajo zastonj...

Edit: Pa razlika med slovenijo in svico je ogromna. Ce mislis da ni pol sam sebi lazes kolk smo mi herojsko razvita drzava...

Edit 2: bom se drgac povedu: Tle se folk ki je glih po faksu dobu sluzbo ne vozi okol v jugotih al pa cliotih, ampak vozjo audije TT pa podobne stvari... Tle majo ljudje dnar. Pika. Pa se klicaj povrhu, da bo bolj drzalo!

Edit 3: Pa jst nimam skor nic pojma o racunalnistvu, sm kemik po izobrazbi in poklicu...

Edit 4: Ta edit sm pa kr tko dau ker mi se nikol ni ratal toplk editov spravit v en post... More bit ksn rekord al pa kej tazga... 4krat popravljen post...:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Double_J ::

Ja eno izkušnjo pa mam iz tam nekje. Ko je bila kila banan 2jurja.

Sem reku ne hvala, kr nazaj pospravite.:D

Edit: Mejbi je bil pa Luxemburg.:)
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Lime ::

Nekaj je varčevati, nekaj pa živeti.
Nihče ni rekel, da v Švici ne moreš prihraniti. Lahko, in to za slovenske razmere veliko.
Samo kdo si želi delati 8 ur na dan, jesti, spati, iti enkrat na mesec v kino in si kupiti tri DVD-je na mesec. Kaj dosti od življenja nimaš.
Kje pa je žur, šport, užitek, zmenki, cunje, bencin, vzdrževanje avtomobila...? In ne pozabi, da moraš živeti še otroke!
Če greš ven z nekaj prijatelji, je runda v diskoteki 100 CHF.

Malo pa si moraš privoščiti.

Slovenec z 200.000SIT plače živi tako dobro, kot Švicar s 500.000SIT (seveda, če samo ne dela, spi in malica).

Talula ::

Antonija, nihče ne trdi, da Slovenci živimo bolje kot Švicarji. Sam in tudi nekateri drugi, ki so pisali v tej temi, ti skušamo dopovedati in še nakaterim (tudi avtorju te teme), da pa Švicar, če ima trikrat višjo plačo kot Slovenec, ne živi trikrat bolje.

Da imaš za trisobno stanovanje v Zurichu 300CHF (45.000 SIT) stroškov? Kaj živiš v stanovanju brez ogrevanja, elektrike, telefona, kabelske in še marsičesa? Za ta denar ne poplačaš stroškov za trisobno stanovanje niti v Ljubljani.
Moja teta ima stroškov (brez najemnine) cca 700CHF. Je pa štiričlanska družina v štirisobnem (90m2) stanovanju v Zurichu.

Pa še nekaj:
Povprečna plača v Sloveniji je neuradno precej višja (govori se, da naj bi bila že preko 200.000 SIT neto). Vsak tretji zaposlen ne dobi plače pravilno prikazane (minimalna osnova + razni neobdavčeni ali nizkoobdavčeni dodatki ipd), vsak peti dobiva del plače na roko, od tega jih ima večina prikazano minimalno plačo. Ogromno je nakazil preko študentskih napotnic.

Denar še zdaleč ni vse, kot nekateri mislijo. BOGATAŠ JE ČLOVEK, KI NE ŽIVI V POMANJKANJU IN IMA VELIKO PROSTEGA ČASA.

antonija ::

Sej nisem reku da svicarji zivijo 3krat bolje kot slovenci, ker isto tko delajo najmanj 8ur na dan tko kot mi, kar pomeni da skupaj s spanjem in delom porabijo 2/3 casa na priblizno enak nacin kot mi. Preostanek casa majo pa seveda vec dnarja za pocet karkoli se jim zljubi in zato tud to pcnejo. Hodjo smucat, hodjo na fitnese, aerobiko, plezanje... kar jim pase. Vsak student ima tle dost dnrja da lahk hodi v fitnes klub in placuje clanarino brez da bi preobremeniu svoj proracun. Pri nas je fitnes v ljubljani okol 10kSIT/mesec (se mi zdi, nism vec na tekocem). Kolk studentov lahk da 10kSIT na mesec vsak mesec za fitnes? Pa nimajo tle nc studentkih kart pa nevemcesa....
Za cene banan nisem ziher kolk so ker jih ne kopujem velik, vem pa da recimo 1/2 kile kruha stane 2CHF v Migrosu. V COOPu je pa mal drazji, ker je nasploh drazja stacuna. Liter mleka stane 1,5CHF, paket sunke (milm da je not 8 rezin, nisem ziher) pa okoli 4CHF. Ce primerjas s slovenijo so razlike velik manjse kot pa so razlike v placah.

Pa verjemi mi da runda v diskotu ne pride 100CHF, razen ce ne placujes Long island ice tea-je najmanj sedmim ljudem. To bi se znesl. Drugac je pa pir nekje do 8CHF (nekje tud 8,5CHF), so pa tud ostarije in klubi kjer dobis pir za 5CHF. Skratka svica je za nas draga, za svicarje je pa prekleto poceni. Ti mi je reku se vsak ki zivi tle tri ali vsc let, pa rajs vrjamem njemu (ker je izkusil situacijo izven svice in v svici) kot pa svicarjem ki jamrajo da s 5000CHF/mesec po glavi ne morejo prezivet...

Ti dam rajs en konkreten primer: Irec ki je pri 16 su od doma na univerzo, jo koncau s nekaj tisoc funti kredita, su v ameriko delat za pol leta, odplacal kredit, su v svico delat doktorak (tle jih placujejo za doktorat mal vec kot pa pr nas), naredu doktorat, zdej pa dela postdoca (7 let v svici) mi je lepo razlozu, da tolk dnarja kot ga dobijo tle za zivljenje ne dobijo nikjer kjer je on biu. (pa en let doktorata je delu v parizu, izmenjave pa to) Pa ga vidm da gre vsak drug vikend smucat s svojo punco (italijanka, dela doktorat v svici), vsak petek se ga napije ko kanta (irec, kva ces), casti runde, doma ma tolk elektronike kot je jst pri slovenski placi se kar lep cas ne bom vidu, stanovanje je tud en izmed boljsih kar sm jih jst vidu (trosoben, ogromen, opremo je sam kupu), u lublani bi neki podobnega prslo najmanj 150kSIT na mesec sam za najemnino pol pa se stroski... In to si privosci nekdo ki ma tri leta delovne dobe pa se nima stalne zaposlitve in zivi z nekom ki se se izobrazuje.
Zdej mi pa lepoprosim povej za tak primer v sloveniji (en bo dost!) ki nima atija in mamice za financministre pa si lahk privosci tako zivljenje.... Jst ti lahk pa se najmanj tri primere tle nastejem ki jih osebno poznam, pa sem preprican da jih je se dost.

Tko da standard zivljenja tle je visji od nasega. In to opazno. Tezko je rect za kaksen faktor je visji, ampak ce bi pri nas v eni noci spremenil razmerje placa/cena na svicarskega, vecina slovencev nebi prepoznala svojga lastnega mesta naslednje jutro. Tolk je razlike.

Pa svicar ki ma 500.000SIT place je zaposlen kot prodajalka na blagajni al pa nekaj v tem smislu, ne kot diplomant. Ce si hotu povedat da projalka v svici zivi enako dobro kot diplomant v sloveniji mas zlo vrjetno prav, ampak men se to ne zdi glih enak standard.....:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

frenk ::

10k sit je fitness v ljubljani??!?!?!

v kranju je študentska 3.5k sit:)

...sej vem da je govora o EU in SLO plačah, ampak me vseeno zanima kakšen pa je kaj standard v avstraliji, ker po tem kar sem slišal je tam najbolje

NoUse4AName ::

antonija, malo off topic, v katerem jeziku govoris v svici? Za delo predvsem.

iration ::

Slo:Švica :-)
Najprej, Švica se ni utapljala 50 let v komunizmu, tako kot Slo. v Yu. Če bo v Slo. delovala pravna država, se popravila plačilna disciplina, se uredila zakonodaja, se podpiralo majhna in srednja podjetja, se znižala obrestna mera, da bi "nadzorni svet" res postal nadzorni, se povečala učinkovitost, in še in še, potem bo Slovenija lahko že čez 20 do 25 let ujela Švico. To je bolj optimističen pogled. Pri realnem pogledu pa je treba upoštevati, da ima Slo. več miljard evrov dolgov, zunanjetrgovinski primankljaj je standard pri nas, inflacija se umetno znižuje, v šolstvo se ne vlaga nič konkretnega, študijski programi so zastareli, in kot najpomembneje Slovenija nima vizije, kako ujeti gospodarsko razvite države. Še bi se dalo naštevati. IMHO, dokler bo veljal tržni sistem kakršnega poznamo danes, Slovenija ne bo nikoli ujela Švice. Simple.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

MadMicka ::

Ko govorimo o razvitosti, ne smemo pozabiti na preprosto resnico. Ni potrebno, da si najbogatejši na svetu, dovolj je, da si dovolj bogat. Da imaš npr.kvalitetno hrano, obleko, stanovanje, avto, da imaš obenem še dovolj prostega časa, ki ga porabiš zase, skratka, da lahko živiš zdravo in polno življenje ter da imaš pravico do izbire; kako in kaj boš v svojem življenju. Zase lahko rečem, da mi nič posebnega ne manjka. Država, družba in vsak posameznik pa morajo poskrbeti, da bo takih čim več.

Daedalus ::

>Slo:Švica :-)
Najprej, Švica se ni utapljala 50 let v komunizmu, tako kot Slo. v Yu. Če bo v Slo. delovala pravna država, se popravila plačilna disciplina, se uredila zakonodaja, se podpiralo majhna in srednja podjetja, se znižala obrestna mera, da bi "nadzorni svet" res postal nadzorni, se povečala učinkovitost, in še in še, potem bo Slovenija lahko že čez 20 do 25 let ujela Švico. To je bolj optimističen pogled. Pri realnem pogledu pa je treba upoštevati, da ima Slo. več miljard evrov dolgov, zunanjetrgovinski primankljaj je standard pri nas, inflacija se umetno znižuje, v šolstvo se ne vlaga nič konkretnega, študijski programi so zastareli, in kot najpomembneje Slovenija nima vizije, kako ujeti gospodarsko razvite države. Še bi se dalo naštevati. IMHO, dokler bo veljal tržni sistem kakršnega poznamo danes, Slovenija ne bo nikoli ujela Švice. Simple.

Pa en manjši dodatek k temu postu: ...in ko se bo folk navado, da se je pač treba trudit, če hočeš kaj met. Ker poznam marsikoga, ki javka nad svojo usodo (in bedno plačo) obenem pa niti pomisli ne na kako dodatno izobraževanje ampak gre rajš v gostilno na pir še malo jamrat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ZLOky ::

Tako, samo za informacijo. Človek, ki dela v podjetju, ne v centru SLO (ala do 20km od meje - tu pri nas), in ima 7. stopnjo izobrazbe, ima začetno (redno) plačo okoli 130kSIT +/- 10kSIT neto brez prevoznih stroškov, dokazljivo. In se ne vozi v avtu spljoh, če nima premožnejših članov družine. Seveda so redke, redke izjeme, ki imajo več, pa še ti jo ponavadi pobrišejo proti centeru SLO (ponavadi LJ).

ŽALOST!

frenk ::

Pa en manjši dodatek k temu postu: ...in ko se bo folk navado, da se je pač treba trudit, če hočeš kaj met. Ker poznam marsikoga, ki javka nad svojo usodo (in bedno plačo) obenem pa niti pomisli ne na kako dodatno izobraževanje ampak gre rajš v gostilno na pir še malo jamrat


...točno tako...si mi z jezika pobral:)

...kakšne so pa kaj povprečne neto plače za ostale stopnje izobrazbe?

antonija ::

NoUse4AName: Vecino pogovorov in dokumentov gre skoz v anglescini, vcasih pa more bit kej po nemsko (nemsko nemsko, ne svicarsko nemsko), ker predvsem starejsi folk ne zna anglescine (moja nemscina pa tud ni tko dobra...:D ). Je pa anglescina zlo pametna izbira, ker tolk tujcev na enem kupu kot jih vids tle jst se nism vidu. Pa mesanica celga sveta so, tko da je izbrat en jezik (najbolj razsirjen) edina pametna izbira.

Pa se gospodarstvo v svici: Svica ni v EU in ji zato ni treba upostevat ekoloskih meril EU. Ce bi slucajno svicarji glasovali za vstop v eu, pol bi mirno lahko inspektorji zaprli vec kot polovico faksov in fabrk, ker tolk kot pa tle svinjajo pa ni res. Sploh faksi, ki jih glih briga kam grejo odpadne kemikalije...
So pa res preziveli obe vojni dokaj mirno, niso mel komunizma, ves cas so bli prjatli s tistimi ki so jim nosili dnar... Zlo dobr so se znajdli. Pa clo vojno mornarico jim je ratal met (sej jo majo se zdej), sam ni mi cist jasno kje...:\ :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

attackiko ::

Če so lahko lani zmagali na America's cup, potem že morajo imeti nekje kako morje skrito :D

bf4ed ::

Ma država naj zniža davek na plačo pa bo.:\

antonija ::

Ja, in naslednje leto se Amrica's cup zacne v dezeli letosnjega zmagovalca... Jadrnice na kolesa pa gremu cez prelaze! :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigWhale ::

Posti pod tole crto bodo pa spet on topic!
-------------------------------------------

drejc ::

Na kakšn sistem si pa iščeš službo v Švici, če si Slovenc? To mislim v smislu ali pri njihovih slovenskih podružnicah, po vezah, preko borze dela na internetu (če obstaja),... oziroma kar konkretno, kako si se ti odpravu tja, če ni to neka tajna?

antonija ::

Za vecino tujvec tujcev gre zadeva direktno na firmo. Najlazje je mal pobrskat po netu kere firme se ti zdijo kul pa u kerih bi rad delu, poisces na njihovi strani link na "Jobs" al pa "Careers" al pa kej tazga in se prijavis. Tm ti pa pise kaj vse jim mors poslat (CV, priporocila,....) in pol ti oni sporocijo ce si izbran za intervju. In ce si ti dajo datum kdaj pridi, zlo verjetno se pa lahk tud z njmi zmenis za drug termin ce ti prvi ne ustreza (presentljivo ustrezljivi so tele svicarji:))). Pol pa pride tvoj strosek, ki je pot do svice in bivnaje tam (nekaj dni pac), lahk si pa tud tko splaniras pocistnice da si glih takrat v svici in pac prides na razgovor tist dan kot so ti rekli. Pol pa isto kot pri nas cakanje....

Ce te sprejmejo, ti pol kar vecina firm sama od sebe vlozi prosnjo za delovno vizo in dovoljenje za bivanje (in vso drugo birokracijo). Po posti dobis pogodbo in vsa potrdila s kerimi gres na embasado in dvignes vizo (in placas 7 jurjev za eno kurcevo vizo). Pol pa sam se prides sem pa delas!:D Bivanje ti pa za nekaj mescov tud lahk firma zrihta, sam rect jim mors. V temu cjtu si pa pol ni tezko najdet tazga placa ki ti ustreza...

To je vse! Zdaj pa le na delo! Ce koga res zanima delo v tujini nej mi pise na ZS pa mu bom vse povedu. Kar se dela tice, seveda...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PersonaRudis ::

Zakaj so tehnične (npr. elekrtonika) stvari cenejše v EU (npr. Nemčija, Avstrija, Italija) kot pri nas? Sem slišal, da naj bi bil vzrok za to dejstvo to, da je povpraševanje pri nas večje za te stvari. WtF? Ne razumem tega.>:D

Caligula ::

Ni zato. Trgovci so veliki in mocni in pritiskajo na dobavitelje. To se dogaja v ucinkovitih trgih. Ni boljsga kokr kaka dva al pa trije Mercatorji ampak taki z globalno mocjo, da mal mlatjo cene.

Skratka predvsem gre za moc trgovcev, vecji trg omogoca ekonomije obsega,..

Pri nas to nima veze z povprasevanjem.

Thomas ::

Plače v Sloveniji imajo nekega zelo hudega sovražnika. Reče se mu nizka produktivnost. V tem (IMO najpomembnejšem) direktnem kazalcu, smo hudičevo slabi. Slabši od tistih, ki imajo podobne plače.

To je največji (in daleč najpomembnejši) problem Slovenije.

Pa ne da ne bi delali, še preveč bi delali. In (pre)malo naredili, ker sama pridnost je cenjena, avtomatiziranje dela pa sploh ne.

Ma tle smo v buli, pa rečte kar hočete. Živimo (večina Slovencev živi) v zanikanju. Denail.

Potem nas pa vlečejo še slabi zgledi. Rečemo, delali bomo švedre kakor Italijani in jih tako drago tudi prodajali, ali pa vsaj za pol cene.

Resnica je, da Italijani bodo svoje švedre prodali hohštaplarcam na ime Made in Italy. Mi pa ne. Mi se bomo pa spopadali s Kitajkami severno od Pekinga in Amerikanci ki so ravno odprli FASHION "Fully Automated SHoe factory In OregoN". V obeh primerih bodo naši šuštarji in šuštarce potegnile takratko. Še njihovi managerji bodo imeli svoje solidne plače samo zaradi državne intervencije v obutveno industrijo.

Ja, ja ... tko je, men verjemte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Microsoft ::

Thomas (in ostali), misliš da bi se to kaj spremenilo, če bi spremenili način plačila? Recimo, da bi namesto da si plačan jurija na uro, bil plačan 10 jurijev, če narediš neko stvar (recimo pozidaš steno)?
Mislim, da je to bolj v smislu projektov. Ti dobiš nalogo, ko jo opraviš dobiš keš. Nalogo pa opraviš kadarkoli oz. do takrat, ko pogodba zahteva.

Bi blo to?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Veste kaj bi jaz uvedel? Jaz bi uvedel, da vsak dobi svojo BRUTO placo. Plus davek, ki ga placa delodajalec. Torej, bruto pa se nekaj procentov gor na to. Potem bi vsak moral placati svoje prispevke, ki pa jih je potrebno placati. Ljudje bi drugace piskali, ko bi dobili 250k place in bi cca polovico morali dati drzavi.

Hja, vecina ljudi se ne zaveda, da je 150k njihove place za delodajalca se enkrat toliko denarja. :)

Potem se pa najdejo sindikalisti, ki 'hujskajo' drue delavce zaradi njihovih prenizkih plac. Tudi jaz bi bil sindikalist, imel bi lepo placo in vse kar bi pocel je to, da bi se 'boril' za place delavcev... ;)

Ja, nekatere place so res nizke... :)

Zheegec ::

Em, v Sloveniji dobi vsak delavec okoli 55% svoje bruto plače, ostalo gre za razne davke. Samo še Nemčija je pred nami po davkih na plače, samo tam pa pač ni povprečna plača okoli 250K bruto (recimo), ampak je velikoo več.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Matty ::

alien... nekaj tocnih podatkov (vzetih nekaj minut nazaj iz eurostata) - sem sortiral po od najvecje proti najmanjsi. Zal nisem nasel se ravni cen...

Minimalna plača (verjetno bruto)
v EUR - 2002
(zal ni podatkov nekaterih EU clanic - npr.
Nemcije, Avstrije, Italije)
LU Luxembourg 1369
NL Netherlands 1265
BE Belgium 1186
FR France 1173
IE Ireland 1073
UK United Kingdom 1011
GR Greece 605
MT Malta 537
ES Spain 526
SI Slovenia 472
PT Portugal 416
CZ Czech Republic 197
HU Hungary 191
PL Poland 180
EE Estonia 138
SK Slovak Republic 134
LT Lithuania 125
LV Latvia 107
RO Romania 66
BG Bulgaria 57

Davčna obremenitev najnižjih plač (v %)
2003
BE Belgium 47,50
DE Germany 46,70
SE Sweden 44,80
CZ Czech Republic 42,00
PL Poland 41,60
IT Italy 41,30
HU Hungary 41,00
LV Latvia 40,80
SK Slovakia 40,30
AT Austria 40,20
SI Slovenia 40,20
DK Denmark 39,90
FI Finland 39,50
LT Lithuania 39,50
FR France 37,70
NL Netherlands 37,60
GR Greece 34,30
ES Spain 32,80
PT Portugal 29,60
LU Luxembourg 27,30
UK United Kingdom 26,60
CY Cyprus 18,50
IE Ireland 16,70
MT Malta 15,80

Se nekaj primerjav:
BDP p.c. PPS, 2003 (EU15=100) (SLO: 70)
Produktivnost dela v PPS, 2003 (EU15=100) (SLO: 69.4)
Relativna raven cen, 2002 (EU15=100) (SLO:70)
Davčna obremenitev najnižjih plač, 2002 (SLO: 39.8%, EU: 37.8%)
Stopnja tveganja revščine po socialnih transferih, 2000 (SLO:12.9%, EU:15%)

Pod crto... Ko primerjate, morate primerjati vse kazalce... od place, obdavcitve do relativne ravni cen... Mislim, da ima npr. delavec z minimalno placo v Belgiji isto tezko zivljenje kot pa tisti z minimalno v SLoveniji... Seveda se to razlikuje od drzave do drzave (npr. LUX je pa nasprotje)

Se to... povprecna place v Sloveniji (januar 2004): 258.224 SIT bruto. Najvisje povprecje je v financnem posrednistvu (368.063 SIT), najnižja povprecna pa v gostinstvu (196.396 SIT)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

username ::

Mislim, da ima npr. delavec z minimalno placo v Belgiji isto tezko zivljenje kot pa tisti z minimalno v SLoveniji...
iz navedenih podatkov tega nikakor ni mogoče ugotoviti (lahko da je res, lahko pa ni, ampak iz teh številk je nemogoče sklepati karkoli o tovrstni primerjavi).

Pri davčni obremenitvi pa bi bilo treba pogledati še obremenitev nekoliko višjih plač, ne samo minimalnih. Slovenija ima zelo progresivno obdavčitev. Že minimalne plače so preveč obdavčene, višje pa sploh.

Itak pa je Slovenija krepko preveč socialna država IMHO. Socialo bi bilo treba zmanjšati.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11421880 (18831) NikolormousB
»

V Tarči so našli rešitev za naše zdravstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13028321 (23684) MrStein
»

Življenje in delo v Švici

Oddelek: Loža
4440599 (16740) klemen888
»

Finančna izguba bolnišnic in zdravje nas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
566917 (5483) Oki
»

Wikileaksov žvižgač Rudolf Elmer dokončno izpuščen iz pripora

Oddelek: Novice / NWO
205678 (4247) McMallar

Več podobnih tem