» »

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek zaprt za javnost, pa so nam na našo prošnjo iz MID-a posredovali zapisnik sestanka. Iz njega izhaja, da sta predstavnika slovenske policije med drugim predlagala, da se vzpostavi nadzorni center na ravni združenja slovenskih ISP-jev - SISPE, v njem naj bi bil nameščen vmesnik za prestrezanje, ISPji pa bi na svojih omrežjih zagotovili namestitev sond za prestrezanje.
Seveda je razumljivo, da bi policiji in tajnim službam tak pristop še najbolj ustrezal, saj bi lahko iz ene točke nadzorovali celoten slovenski internet! Vprašanje je tudi kdo bo v tem primeru upravljal z napravo za prestrezanje in ali se ne bo morda kdo kdaj spomnil, da bi postopek še poenostavili in bi se z izvedbo prestrezanja ukvarjali samo za to usposobljeni strokovnjaki, ki bi jih seveda postavila SOVA ali policija. Natančno tako ureditev imajo namreč v ZDA, argument FBI pa je, da je včasih dobro (v primeru manjših ISPjev, ki vse svoje uporabnike osebno poznajo), da ISP ni seznanjen s tem koga nadzorujejo.

Po drugi strani pa bi taka rešitev močno ustrezala tudi slovenskim ISPjem, saj so največ pomislekov izrazili glede stroškov, ki jih bodo imeli. Med drugim so izrazili tudi skrb zaradi stroškov kadrov ter stroškov vzdrževanja. Hm, morda pa bi tudi ISPjem ustrezalo, da s prestrezno napravo upravlja skupni strokovnjaki? Tudi če bodo strokovnjaki od policije in SOVE formalno neodvisni, se bodo verjetno pogosto videvali in morda sčasoma razvili tudi neformalne stike. Takrat pa bo njihova neodvisnost že vprašljiva. Vsekakor pa bi postavitev skupnega nadzornega centra v lasti SISPE spodbudila ISPje, da se SISPI pridružijo - še en razlog, da predlagana rešitev za SISPO ni tako neustrezna.

Če je kdaj kdo verjel pravljici, da je internet svoboden medij, ki ga je nemogoče nadzorovati, računalničarji in člani "internetne skupnosti" pa borci za človekove pravice v virtualnem svetu je sedaj napočil čas za streznitev. Po naših podatkih so nekateri predstavniki nekaterih na sestanku prisotnih ISPjev zgolj prosili za natančnejše podatke o potrebni tehnologiji in stroških, kot mogočo lokacijo za postavitev skupnega nadzornega centra za prestrezanje internetnih komunikacij pa celo sami predlagali vozlišča vseh slovenskih ponudnikov internetnih storitev SIX in LIX ali SiOL. Očitno so nekateri slovenski ISPji (na sestanku niso bili prisotni vsi) strašansko kooperatvni do policije, edina skrb pa jim je lasten posel. Pravice uporabnikov? Dajte no.
Da bi na MID in policiji imeli kar najmanj dela, pa bo naslednji sestanek na to temo organizirala SISPA, odvil pa se bo v petek, 4. junija 2004, ob 10.00 uri v prostorih GZS.

V ZDA stroške namestitve in vzdrževanja njihovega nadzornega sistema Carnivore krije FBI. V Rusiji in Ukrajini, pa so določili, da morajo stroške podobnega sistema imenovanega SORM-2 kriti ponudniki dostopa do interneta sami. Slovenska država se je seveda raje odločila za sistem, ki je zanjo cenejši, vendar ni to nič nepričakovanega. V članku o SPAM-u sem pred slabim letom glede preganjanja spama s strani ISPjev zapisal: "Po mojem mnenju bi se ISP-ji morali odločiti ali bodo ponujali samo dostop do interneta, ali pa bodo opravljali tudi policijsko delo. Če pa se odločijo za slednje, se lahko hitro zgodi, da bo država skušala vsaj del stroškov in odgovornosti za boj proti vsem oblikam kiberkriminala prevaliti na pleča ISP-jev.". Natančno to se je prvega maja s 107. členom ZEKom tudi zgodilo.

Kljub temu da predstavniki države trdijo, da se ne bo prestrezalo celotnega internetnega prometa, pač pa da bo prestrezanje izključno namensko, se je potrebno zavedati da pri prestrezanju internetnega prometa obstajajo večje možnosti zlorab kot pri prestrezanju telefonskih komunikacij. Phillip Branch je v članku <i>Lawful Interception of the Internet</i> zapisal, da je v paketnih omrežjih prestrezanje mogoče izvesti le tako, da se pregleda vsak paketek, ki potuje čez prestrezno točko. Prestrezna naprava mora torej pregledati vse paketke, ki potujejo preko nje, s pomočjo filtrov pa potem izloči tiste, za katere je bil izdan sodni nalog. In tu je največji problem tim. zunanjih prestreznih naprav, na kar opozarja tudi Branch: taka naprava bi namreč lahko beležila ves promet (ali pa bi nekdo spremenil pravila filtriranja), takšo zlorabo pa je zelo težko odkriti. Glede na to, da je zakonsko določena naloga SOVE, da opravlja nadzor telekomunikacij v primeru tajnih aktivnosti zoper strateške interese RS (24. člen ZSOVA) in da Resolucija o strategiji nacionalne varnosti RS pravi, da je interes Slovenije vključevanje v EU in NATO, verjetno ne bi bilo nič nenavadnega, če bi SOVA začela spremljati razne evro- in natoskeptike. Kaj pa ostali?

Pred kratkim so v Italiji sprejeli zakon, ki določa zaporno kazen za uporabnike interneta, ki preko P2P omrežij nezakonito pretakajo avtorsko zaščitene vsebine. Podobna zakonodaja je v pripravi tudi pri nas in v celotni EU. Če bomo poleg teh sprememb zakonodaje v prihodnosti dobili še centralni center za nadzor interneta, si lahko mislite kaj bo sledilo. Ampak le zakaj bi nas skrbelo za našo zasebnost? Konec koncev je najpogostejši argument proti "paranoikom", ki opozarjamo na pomen zasebnosti ta, da povprečen uporabnik itak nima kaj skrivati ne v svoji elektronski pošti ne na svojem računalniku. In če nimamo kaj skrivati, se tudi nimamo česa bati, kajne?

88 komentarjev

«
1
2

Doc ::

Tak nadzor odobravam samo za nujne in opmembne zadeve. Lov na teroristi, kraja zasbnih informacij, hackanje, dejanska nacionalna varnost, virusi ...itd

Za take malnekosti kot so pa prenos "avtostko zaščitene vsebine" kar pomeni galsba, filmi, igre, porniči itd. pa nikakor ne. Človek, ki nima dejanske škode od tega in to podpira mora bit resno motena oseba bi se re moral zamisliti nad seboj.

bastadu ::

WTF8-O

marS ::

:D No sej je bil že čas.
>:D Sicer pa smo to že navajeni, v slo-tech forumu so jasna pravila in moderatorji urno brišejo kar ne ustreza pravilom. Saj to je isto, ne se bunit zdaj. Policija in ISPji bodo ukrepali glede na sprejete zakone. Ne bodo dovolili ničpesar kar ni v okviru teme, pardon zakona, kar bo žalilo razna čustva, pardon bo v nasprotju z ustavo in zakoni.
kaj je tu spornega?
Veliki SLO-TECH!!!!>:D >:D >:D >:D vas bo gledal:\ :P
...no more heroes...
https://ilbis.com/

minmax ::

cistno nic ni spornega, vse je dvaplus dobro

Bakunin ::

"nadzornega centra za prestrezanje internetnih komunikacij pa celo sami predlagali vozlišča vseh slovenskih ponudnikov internetnih storitev SIX in LIX ali SiOL."

Kar se SiOLa tice so oni edini Internet ponudnika v Sloveniji in zato posiljajo promet za "sosede" preko tujine.

Tako da Six ali Lix nista sticni tocki za slovenski Internet promet.....

Kar se tehnike tice - ISP imajo zaradi potrebe "IDS" (intrusion detection system) podoben sistem ze narejen, vendar ima to drugacen namen. ("port mirroring" - torej celoten promet na usmerjevalniku se posilja/"kopira" se na en port, kjer imas dovolj zmogljiv PC)

Ce bi SOVA/Policija dala specifikacije, bi lahko SISPovci verjetno zgradili svoj (cenejsi) "carnivore". Dobra stran tega bi bila da do podatkov na njem brez sodnega naloga ne bi bil mogoc dostop. In da bi sova/policija/.... dobil samo tiste podatke, ki jih zahtevajo oz. so upraviceni do njih.

Poleg tega bi bil sistem transparenten.......

Roadkill ::

Zadnji čas, da se uveljavi kriptirano p2p-janje.

Bakunin ::

Kriptiranje ti ne pomaga.>:D

V "svobodnem svetu" te tozijo ze zaradi tega, ker isces (search) ali pa zahtevas (request) avtorsko zasciten material (c).
Za njih je dovolj postaviti en p2p program z izmisljeno/lazno listo datotek (fake share list) in potem cakaj nate da posljes "search or request". Limanice torej.

poweroff ::

V ZDA so imeli leta 2000 podobne dileme (s to razliko, da je tam FBI kril stroške) in Earthlink je zato, ker so imeli s Carnivorom probleme vzpostavil lasten sistem. Pač, so se vprašali ali je važno to, da preiskovlaci dobijo podatke, ki jih rabijo (in imajo sodni nalog), ali da imajo ISPji nameščeno opremo v skladu z nekimi standardi in da policija sama upravlja z napravo. Če bi si kdo postavil to vprašanje bi bil odgovor kristalno jasen.
sudo poweroff

poweroff ::

Ja, limanice. Glede na to, da P2P delajo preko znanih portov... >:D In ko ima policija sum, lahko dobi nalog za preiskavo, ne?>:D

aja, pa glede resnih zadev... a piratstvo pa ni resen problem? Pojdite si pogledat na spletno stran policije: http://www.policija.si/si/uks/raziskava... - Softversko piratstvo še naprej ogroža računalniško industrijo. Ta je samo v letu 1996 izgubila več kot 11,2 milijard ameriških dolarjev.
Torej je piratstvo resen kriminal. Skoraj kot droge in orožje. :D
sudo poweroff

Grey ::

V bistvu je skrajni čas da se folk mal umiri, ker se je preveč razvadu. Vse ima na dosegu enega klika in to za ceno mesečne naročnine interneta.
Vsi si mislijo "ma igre so predrage, OSi so predragi...". ITQ da je vse predrago če maš to zastonj na netu. Pol se pa še bunijo o zasebnosti in ne vem čem še. Zasebnosti tuki je in ni. Ne vem zakaj nekoga skrbi da bi mu brali e-mail ipd. fore? Če zaznajo da pač neki nelegalnega prenašaš...booom...napali in zacalaj kazen.
Za "froce" pa tkole: dobre ocene mejte v šoli, pridni bit in dobro komunikacijo s starši pa ne bo nobenih problemov s "predragimi" stvarmi.

Konec koncev je najpogostejši argument proti "paranoikom", ki opozarjamo na pomen zasebnosti ta, da povprečen uporabnik itak nima kaj skrivati ne v svoji elektronski pošti ne na svojem računalniku. In če nimamo kaj skrivati, se tudi nimamo česa bati, kajne?

Točno tako!

Spravte se u red folk!!!

Bakunin ::

Mene ne moti, ce lovijo in ulovijo pirate ter ostale "outlaws", ampak stalen in "nekontroliran" nadzor CELOTNEGA Internet prometa.

AtaStrumf ::

Grey daj mi pošlji svoj inbox pa outbox pa še deleted, k itak nimaš kaj skrivat. Moj mail dobiš v profilu.

Witboy ::

Jah... pac bomo zaceli uporabljati PGP ter enthrust :)

njok ::

Ata, jaz ti lahko posljem moj Inbox, samo ga ni ravno malo. Ce zelis se lahko zglasis pri meni, pa ti ga zapecem na cd, rajt? :D

poweroff ::

Seveda bi to, da policija lahko spremlja vse zelo pomagalo v boju proti kriminalu. Ampak zakaj potem ne namontiramo v vse hiše kamere, pa se bo policija po potrebi (in če bodo dobili nalog) priklopili gor? Kaj hudiča pa imate za skrivat v svoji hiši??? Ilegalce, mamila? :D
sudo poweroff

Kaboom ::



Vse se vrača, vse se plača!
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

alesrosina ::

hm, cist tko informativno .... kaj pa zaenkriptirana sporocila? PGP, HTTPS in podobne zadeve? Sej tega ce jst prou kapiram zadevo ne bodo mogl desifrirat ....

Gandalfar ::

ASPmaster: saj ves, da samo teroristi in antiglobalisti enkriptirajo maile in da je treba te najbolj preverjat, ce se izkaze, da potrebuje politika gresne kozle..

KoMar- ::

Zadnje čase me novice na ST samo razjezijo...:( Kdaj bo kdo patentiral trojni klik in začel nadzorovati elektronsko pošto v Sloveniji?

legenda22 ::

come on Grey, ne govori neumnosti... najboljš da si potem še v hiše namestimo kamere ali pa jih kar podremo in zgradimo steklene. tu ne gre samo za skrivanje ampak tud za en občutek varnosti in miru, ki izgine če se zavedaš da te nekdo neprestano gleda in nadzoruje. zato prosim da ne nakladejte in nam prihrante z bedarijami v stilu "spravte se v red". pa brez zamere

Filo ::

noro...

Romčy ::

Bojo pač mogli začet gradit zapore namesto nakupovalnih centrov, ker bojo vsi polni. Pizda u kašnem sfukanem svetu živim včasih se resno zamislim.:\

BigWhale ::

Ce jaz posljem punci domov, da naj skuha zgance in gobovo juho je to cisto samo in izkljucno moja stvar. To ne briga nikogar, ne vas, ne sove, ne policije ne FBI. NIKOGAR! Ce so pa tako nesposobni, da potencialnih 'teroristov' ne znajo najti na noben drug nacin kot s spilanjem velikega brata, potem pa tudi zalost.

Zdaj grem pa na upravno enoto spremenit ime. Odslej mi bo ime Bomba Eksploziv. To bo se zabavno, ko sem jim bodo alarmne lucke prizigale pri skeniranju prometa... ;>

Bozos...

darkolord ::

kdaj pa naj bi to začelo delat??

/me se bo od takrat naprej pogovarjal samo še enkriptirano :D

Jeebs ::

Kaj vse naj bi bilo sploh prepovedano na netu?>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

jakec ::

Ena dobra stvar tega: Nekaj novih delovnih mest :)

Matri[X] ::

Gremo protestirat. Proti sw patentom in proti temu vohunjenju. Kršijo mi osnovne človekove pravice. A ni država v teoriji v službi državljanov? Kakor jaz vidim, smo prej mi v službi države in moramo tako delati, kot država hoče. Dejte ljudje, mal se zamislte. Ne stat križem rok in se samo razburjati, treba je tudi kaj ukreniti. Kako lahko sploh dovolite, da vam nekdo drug narekuje kaj lahko delate in kaj ne. Ste lutka, robot, cyborg? NE? Protestirajmo, ne plačujmo davkov državi in ne plačujmo položnic ISPjem, kateri bodo "lovil" naše inet paketke. Ta svet bo sebe požrl. Čez 10 let boš lahko samo tisto delal, za kar boš imel dovoljenje oz. licenco in bo po defaultu DENY ALL, potem pa šele ALLOW ... Malo se tudi zamislite nad stavkom, ki ga je v knjigi Hlapci, napisal človek, ki je sedaj na našem najbolj vrednem bankovcu: "Slovenci, hlapci, rojeni za hlapce, ustvarjeni za hlapcevanje!". Gotovo je imel dober razlog za to.

Država že ni moj gospodar.

Fury ::

Vsi k smo na tole replyal smo ze napisani na listo za nadzor potencijalnih kriminalcov :)

Person ::

jebeni hlapci ...
Let's make something useful!

Bakunin ::

Fury:

In kaj potem ? >:D

"It is better to die on your feet than to live on your knees." Emiliano Zapata

Nocem da v Evropo/Slovenijo uvozijo amerisko paranojo(tm). ;((

undefined ::

Še malo, pa bo v Ameriki boljše življenje kot tukaj, v vseh pogledih. Pri nas bodo uveljavili slabosti razvitih držav, dobre stvari (kot je recimo državno financiranje, višje plače itd.) pa jih ne bodo zanimale.

Me pa spominja ta novica na uvod Matrice, ko ujamejo Neota in ima Smith tam na mizi vse podatke kaj in kdaj je Neo počel ne netu. ;)

Spc ::

če hočem zakodiram message ga zakodiram lastnoročno .. in noben ga ne bo mogel dekodirat .. ker bom samo jaz vedel v čem je fora messega! tak da tu nebo nič pomagalo.
8-O

iElectric ::

Pravte, koliko milijonov škoda povroči p2p. Ste se kdaj vprašali, če bi na nek način ukinili p2p, bi dobila podjetja ta denar naslednje leto namesto p2p?

Boste plačevali 50k sit za windows xp sranje? Ne, pomoje bi prej šli se zabavat na drug način ali po tiho nadaljevali p2p.

Duke Nukem ::

PIZDA ta država gre u kurac, treba se bo upret tem državnim molzačem nažga dnara ,res smo samo še hlapci tej državi enkrat bo bum v jeblan hehe >:D

Gandalfar ::

slo-comper: in kdo se bo uprl? Skupina geekov, ki jim je pretezko sploh prebrat o problematiki? Ena ovca, dve ovci, ...

undefined ::

> če hočem zakodiram message ga zakodiram lastnoročno .. in noben ga ne bo mogel dekodirat

In kakšno korist boš imel od takega sporočila, če ga prejemnik ne bo mogel dekodirat? :)

Dinux ::

Zdaj vemo kako so prisli Severninini videi na internet, en od nadzornikov hrvaske tajne sluzbe je bil tako navdusen ko jih je posnifal na internetu da si jih je zapekel na CD in jih potem med hvaljenjem pozabil v kaficu ob pivi, potem je cistilka nasla CD je in jih dala mladoletnemu sincku da pogleda kaj je to, ker SINČEK ni razumel vsebine ker je MLADOLETEN je dal vsebino CD jev v KAZAA in zako so zdaj na internetu. In niso verjetno niti avtorsko zasciteni?:\

link_up ::

folk se bo navadu na dinamicnost portov...:) no vsaj tisti, ki bojo vedl kaj to je...drugac pa materjala na internetu ne bo zmankal like never...

Earnhardt ::

grey bodi resen. V pravnem pogledu se te NIHCE niti dotaknit s prstom ne sme, ce tega sam ne odobravas. Tu pa ti zelijo lulcka bozat vsako jutro. Sploh ni bistveno kaj clovek prenasa, kaj na internetu pocne. Kar se meni zdi sporno je, da bodo nadzorovali vse, kar si jaz naprimer pišem s punco, pogovarjam,...

In še to .. glede iger in programov. Seveda se vsi bunijo, da so igre drage. V USA stane igra (npr X) 19$, pri nas pa 9.000 SIT (Nekateri ljudje morajo preživeti mesec z niti 7-kratno vsoto). Dovolj dober razlog, da se cloveku zdi, da je cena pretirana. Garantiram (vsaj po mojem mnenju), da mi niti na misel ne bi prislo iskat piratsko igro, če lahko original dobim po ceni med 10 in 20 $.

Glede nadzora...
Zakaj imet dvojna pravila? Telefonsko linijo ti lahko prestrezajo le, če potencialno ogrožaš državo in v posebnih primerih (umori npr). Tu pa bodo vsako jutro lahko poslušali mene in punco, kako se pogovarjava prek Skypa da kaj bo za južno.


Me prou zanima kaj se bo s tega izcimlo :)

Earnhardt ::

dobra lastnost nadora bo, da bodo naprimer vsi borzni posredniki avtomaticno lahko tozili drzavo (oziroma pravni organ), ker bo posedoval tajne informacije v zvezi z gibanjem indeksov.

Gospodarstveniki bodo lahko tozili drzavo, da prestreza pogodbe, ki so stvar njih in tistih, ki pogodbo podpisuje.

Ce v USA ne bi zavladala panika po 11.9, bi tam po mojem mnenju padlo ze nekaj multimilionarskih tozb (ki bi bile seveda tudi dobljene). Tako bi sel verjetno razvoj vsaj za nekaj let v drugo smer. Tako pa .... Bin Laden ima posredno na zalost tudi tukaj prste vmes :)

ginekolog ::

bomo pa vse kodirali, pa naj se v rit vgrizne USA pa ta banda.

al pa naj na kitajskem ali gruziji postavi nekdo proxy, jaz mu dam 2k na mesec in imam do tja kodirano povezavo vpn, pol bo še Echeleon imel kaj za delat ;(
Divers do it deeper.

jlpktnst ::

Da, tako je. Svobodo je treba odstraniti. To ve že vsak normalen Zemljan. Začenja se leto 1984.

Bakunin ::

twenty years after

Piston ::

he ... svoboda in zasebnost ... to je neki kar očitno ne bomo več imeli če bo ta zj**an svet šel tako naprej... pa mimogrede Grey-a predlagam za bebca meseca

Primoz78 ::

Mislim, da ce to res uvedejo bodo ISP-ji izgubili kar precej uporabnikov...in mislim, da bom med njimi in to ne samo jaz...ampak 99% folka ki ga poznam ;(;( ;( ;( ;(

Lp Primoz

para! ::

Thorn, boš prodal PC in kupil kramp?
Death before dishonor!

Primoz78 ::

Kramp ze mam...ti posodim ce ga rabis ;)

Lp Primoz

para! ::

Ti sporočim, ko ga bom rabil.

Hotel sem reči to, da če uvedejo zadevo o kateri se govori, jo bodo morali uvesti pri vseh ISPjih. Če ne, bo kar naenkrat tisti ISP, ki ni vključen v to mrežo, postal vodilni. In stvar zgubi pomen.
Death before dishonor!

Primoz78 ::

Jap prav mas...sam ce je to po zakonu "naj bi" veljalo za vse ISP-je...drugace bo takoj nekdo imel monopol...A kdo ve ce so ze zaprli kake Italijane zaradi P2P?

Lp Primoz
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474671 (3064) BigWhale
»

Ali policija sestankuje na temo prestrezanja internetnega prometa?

Oddelek: Novice / Zasebnost
232855 (2855) Matri[X]
»

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8811823 (11823) GBX
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403703 (3703) CaqKa
»

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
103903 (3903) poweroff

Več podobnih tem