» »

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo hitro, a eksperimenti kažejo, da je vse prej kot to. Raziskovalci so malo računali in poizkušali ter prispeli do dizajna, ki deluje zelo naglo. Trik je ustvariti hitre kanale za litijeve ione, kar dosežemo z uporabo modificirane katode, zgrajene iz nanodelcev in dopirane z ogljikom, ki je prevlečena s plastjo stekla litijevega fosfata. Komercialno dosegljivost obljubljajo do leta 2012.

80 komentarjev

«
1
2

Malner ::

Super. Kaj se bo zgodilo v primeru nečistoč in visokih tokov? Še hujše eksplozije baterij.

Ali je že eksplodirala kakšna Li-ion baterija v avtu? To mora izgledati spektakularno.

opeter ::

Koliko časa pa zdži takšna bakterija... hhmm... baterija? Bi bilo super, da kakšen teden v primeru aktivne uporabe renosnih računalnikov, raje več.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

war-dog ::

Mogoče je pa to rešitev za avtomobile na električni pogon.
Object reference not set to an instance of an object.

jype ::

Štrom bo vseeno treba od nekje dobiti. 100kWh v 20 sekundah ne bo šlo not, če ne bo ta energija nekje pri roki.

T-h-o-r ::

jaz bi vseeno rekel, da so jih izumili, ker niso že od nekdaj med nami :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

jlpktnst ::

A niso že vsaj 10x odkrili načine kako polnit obstoječe baterije zelo hitro pa nikoli ni bilo nič iz tega...

tigrr ::

Dejmo rečt bobu bob, bateriji baterija in akumulatorju akumulator.

Slovenska wikipedia o akumulatorju.

dbevfat ::

kaj packajo gledehitrost polnjenja, naj se osredotočijo raje na kapaciteto, hudiča. Laptop, 1 polnjenje = 3 dni aktivne rabe? Prosim, ja.
nvr2fat

Dr_M ::

kaj packajo gledehitrost polnjenja, naj se osredotočijo raje na kapaciteto, hudiča. Laptop, 1 polnjenje = 3 dni aktivne rabe?


Sej to ti lahko ze zdaj naredijo. Ampak dvomim, da bi lahko to sabo nosil >:D :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

aljazp ::

Tole bi znalo biti še bolj zanimivo:
http://www.sciencedaily.com/releases/20...

Ampak kot že omenjeno - velikokrat že slišane novice, nobene pa res še v praksi.

WarpedGone ::

Ali je že eksplodirala kakšna Li-ion baterija v avtu?

Ne.

To mora izgledati spektakularno.

Dolgčas. Eksplozija bencinskega tanka je precej bolj impresivna in hkrati nevarna.

Sicer pa ja, današnje baterije se že napolnijo dovolj hitro. LiIon je sposoben 1C polnjenja kar pomeni od 0 do 100% v 1 uri. Ker skor nikol nisi na 0% ampak nekje višje, to pomeni ustrezno krajše polnjenje - tipično 45 minut za polnjenje iz 25% na 100%. Plus - baterije se ne polni, ko je šele prazna in si v to prisiljen, temveč ko aparature ne potrebuješ - avtobil recimo vsako noč medtem, ko ti sladko spiš.

Problem sploh ni baterija temveč priključna moč. Tega ljudje, ki so za fiziko prvič in zadnjič slišali v osnovni šoli pač ne morejo in ne bojo nikol razumeli. 50kWh energije (kolikor je nekakšen minimum za uporaben doseg avtomobila) v 20s pomeni 9 MW moči, z besedo devet MEGAWATOV. To je enakovredno maximalni moči dveh močnih električnih lokomotiv. Pri 1000 V bi tekel tok 9000 A. Kdo lahko z resnim obrazom pričakuje, da bo človek stal zraven tega kabla in ga morda celo šlatal?

Celotna moč JE v Krškem bi zadostovala za sočasno filanje kakšnih 80 takih avtomobilov (50kWh v 20s). It just won't happen.
Zbogom in hvala za vse ribe

T0RN4D0 ::

Za avtomobile tole res nima neke veze, ker že zdej rabiš skor novo napeljavo če hočeš kakšno teslo doma filat. Ampak čisto neuporabno pa tudi ni. Telefoni, prenosniki, akumulatorski vrtalniki, v modelarstvu bi takšne baterije . Vse stvari kjer so se sedaj potencialno uporabljale dvojne baterije. Sej ni treba da se napolni v 10s, je dovolj da se napolni v minuti, oziroma glede na kapaciteto baterije tako da ni kakšne panike. :)

Ampak ČE bo, KO bo in za kakšen denar bo. Poceni zagotovo ne :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Opkow ::

Potem nove Nokie ne bodo vec imele tako super tankih kablov... ;)

Boeing ::

Preden "znalci" zopet začnete nabijati o eksplozijah, se podučite o kemiji litijevih baterij (oz. akumulatorjev, v nadaljevanju baterija).

Klasična Li-Ion oz. Li-Po ima katodo iz kobalt oksida, kjer je kisik šibko vezan in zato ob povišanih temperaturah pride do vžiga.

LiFePO4 imajo drugačno kemijo, kjer je kisik vezan na med železo in fosfor in to neprimerno močneje kot pri kobaltu, zato so tovrstne katode bistveno bolj odporne na zlorabe, ker je kisik težko odcepiti - v praksi so testirali gretje LiFePO4 baterije čez 200*C in vse kar se je zgodilo, je bila izguba elektrolita (ventilacija) in konec zgodbe.

LiFePO4 so varnejše pred samovžigom kot NiCD/NiMH kemija.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

karagoth ::

Uporabno bi blo verjetno čisto povsod, ker noben ne rabi baterijo ki se polni dolgo...
Sploh za električne avte, dobiš lahko s tem bol standarden način uporabe, ker zdej Tesla recimo rabi 16ur da se napolni, če maš opcijo da jo nafilaš v 5minutah je avto dost bolj vsakdanje uporabn, problem je seveda dobava energije.
Ampak js bi vseeno raj vido razvoj v smeri pridobivanja vodika, ker s tem ne rabiš zavrečt 99% avtomobilov v uporabi, samo zamenjaš tank in linije. Spet problem dobave, na katerem se pa nebo kaj dost delalo dokler še kdo sedi na polnih sodčkih nafte.
Čičat pa čakat.. da vidimo kaj bo :P

techfreak :) ::

Kaj pa super kondenzator ali kaj pač je ... o tistem se tudi že nekaj časa govori, pa še vseeno nismo videli uporabe v praksi.

Good Guy ::

hipno polnjenje in praznjenje


kondenzator ;)
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

ginekolog ::

Polnjenje avtomobila: Petrol bo pač imel namesto ogromnih cisteren pod zemlnjo eno tako ogromno baterijo, ki se bo skozi po malem polnila, ko pa bo prišel avto (ali 10) pa se jih v 10 sec napolni. Dokaj izvedljivo
Divers do it deeper.

Boeing ::

Vodik, je zabloda.

Če še niste ugotovili, elektrika je univerzalna oblika energije. Lahko jo proizvaja vsak na način, ki mu je najljubši oz. najcenejši.

Z vodikom si zopet priklenjen na enega oz. nekaj ponudnikov, ki zopet lahko s cenami/dobavo počnejo kar se jim zahoče. Zapomnite si, naftni karteli nočejo, da avtomobil napolnite - oni hočejo, da ga natankate.

Get it ?
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

WarpedGone ::

ginekolog:
Povej mi zakaj bi kdo fural na petrol in jim plačeval amortizacijo tiste ogromne podzemne baterije (pomeni: njihova elektrika bi bila ene bistveno bistveno dražja kot una pri tebi doma), če lahko ta isti avto za male pare nafila doma čez noč? Od kje tašna zaljubljenost v črpalke?

Glede uporabnosti hitropolnjivih baterij. Moč domačega električnega priključka je omejena na kake 3kW (standardna vtičnica v zidu), ponekod nekaj manj, ponekod nekaj več. V 20s sekundah iz take vtičnice dobiš ravno ene 20Wh energije. To je uporabno recimo za ročno orodje, karkoli močnejšega odpade oz. bo trajalo več kot 20 sekund, ker je cevka do hiše enostavno pretanka in skozi njo "elektrika teče prepočasi".

Boeing kapira.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

V bistvu bi bilo dovolj, da bi imel samo na avtocesti 'polnilni pas'. Na dnu avtomobila bi imel vecje kontaktne povrsine. Na polnilnem pasu pa mnozico parov elektrod priblizno tako, kot jih imajo v Formuli 1 v boksih. Potem bi se samo vkljucil na tisti pas, zmanjsal hitrost in se vozil po tistih elektrodah. Vsakic, ko bi se naredil kontakt in ostal sklenjen nekaj casa, bi se baterija polnila. Po 300m take voznje, bi imel spet polne baterije.

Racun bi pa dobil domov po posti, saj bi tvoj avto znal po tistih elektrodah tudi povedati kdo je. :)

Okapi ::

Pozabite na domače polnjenje avtomobilskih akumulatorjev. Če/ko bodo električni avti res zaživeli, boš prišel na polnilno postajo in v treh minutah zamenjal prazen akumulator s polnim. Tako, kot sedaj zamenjaš prazno plinsko jeklenko s polno. Kako in kdaj bo Petrol ali Elektro polnil te akumulatorje, te sploh ne bo zanimalo. Tudi te ne bo skrbelo, da boš moral vsakih nekaj let skeširat kup denarja za nov akumulator. To je IMHO edini uporaben način rabe električnih avtomobilov. Polnenje avtov v domači garaži je podobna utopija kot vetrna ali sončna elektrarna na vsaki strehi.

Drugače pa, da ne bo preveč off topic, a ni ena od prednosti teh novih akumulatorjev tudi hitro praznenje in s tem možnost uporabe pri napravah, ki zahtevajo veliko moč?

O.

WarpedGone ::

Obstaja marsikaj, kar se bi dalo narest i.e. je tehnično izvedljivo. Problem je, da nihče tega nebi hotel plačat. Sto metrov navadne ceste košta nekaj milijonov EUR. Tistih nekaj sto km avtocest je koštalo 4 milijarde EUR. Odplačevali naj bi jih še 50 let.

Kdo resen bo plačal elektrifikacijo cest?

Isti problem je tudi z vodikom - nimamo potrebne infrastrukture zanj:
- ni proizvajalcev (v potrebnih količinah)
- ni distributerjev
- ni mreže polnilnih točk

Potrebna sredstva za izgradnjo vsaj osnovne mreže (po ena vodikova postaja v vsako malo večje mesto) gredo v desetine milijard EUR. Kdo bo to plačal? Js nebi, hvala.

Na drugi strani pa imamo danes že postavljeno distribucijo električne energije praktično v vsak kurnik. Res je to omrežje šibko, tik pred rasutjem itd ampak to samo pomeni da ga bo potrebno nadgrajevat. Nadgradnja je pa povsem druga zgodba kot izgradnja. Ponavadi vsaj za velikostni razred cenejša.

Glede Tesle in 16 ur. Ja, če polniš prek navadne domače vtičnice kjer maš 220V in 16A varovalko potem traja 16 ur. Če boš polnil preko namenskega polnilca, boš napolnil v 4ih urah. Dejte si že enkrat dopovedat da čas polnjenja nima skoraj nobene veze s samim avtomobilom ampak ima vso vezo z virom energije, predvsem z njegovo močjo. Tesla ma v načrtih razvit sistem "hitrega polnjenja" kjer bi se polnilo z enosmernim tokom in bi čas polnjenja skrajšali na cca 3/4 ure. Ampak to se ne bo počelo doma ampak na posebnih postajah kjer bodo ustrezno močni električni priključki. Ampak tista elektrika bo *draga*. Vsaj parkrat dražja kot doma.

Ekonomija pravi, da se to ne bo udejanilo, ker se enostavno ne splača.

Če/ko bodo električni avti res zaživeli, boš prišel na polnilno postajo in v treh minutah zamenjal prazen akumulator s polnim.

Tule je podoben problem kot z infrastrukturo za vodik: takšnih polnilnih postaj nimamo. Treba jih bo še razvit in postavit kar pa stane denar. Plačevalo se jih bi preko elektrike, ki bo jo dobil v napolnjeni bateriji. Ampak povej mi zakaj bi čakal tri dni, da bo baterija povsem prazna in se potem odpeljal na postajo in tam kupil 10x dražjo elektriko v obliki polne baterije, kot pa mi celo noč kaplja iz stenske vtičnice v avtomobil? Nimam tolko denarja, da bi ga tako stran metal.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

kronik ::

Malo se umirite s to elektriko. Sploh ni poceni. Vodik bi bil ql, če bi poznali kako pametno elektrolizo, da bi na primer kr iz deževnice pridobivali vodik (s pomočjo sončnih celic) - no tak projekt že obstaja, ampak ...

gregor_m ::

Kaj bi se lahko reklo da je baterija enako kot kondenzator z veliko kapacitivnostjo?
Recimo danes se da dobiti kondenzator kapacitivnosti 50 faradov napetosti okoli 5V, koliko mAh baterijo bi potrebovali da bi enak čas napajala breme?

Okapi ::

Ampak povej mi zakaj bi čakal tri dni, da bo baterija povsem prazna

Saj zdaj v glavnem tudi tankaš takrat, ko začne zmanjkovati goriva. Poleg tega bi bilo preprosto narediti tako, da ob menjavi akumulatorja plačal le razliko do polnega. Kar se pa domačega polnjenja tiče - malo poglej zvečer po parkiriščih in boš videli, koliko avtov ni v garažah. Poleg tega z menjavo akumulatorjev dosežeš, da ti ni treba nikoli, niti ob nakupu avta, kupiti akumulatorja, ki bo verjetno še dolgo predstavljaj velik odstotek cene električnega avtomobila, ampak ga imaš ves čas v najemu. Kar se pa metanja denarja stran tiče - če bi to držalo, nihče ne bi kupoval ustekleničene vode, kupoval alkalnih baterij za fotoaparate in walkmane in počel še marsičesa, kar vsakodnevno mnogi počno. Če se v podrobnosti, zakaj bi naj pravzaprav domače polnjenje sploh bilo cenejše od polnjenja na polnilnih postajah, niti ne spuščamo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Boeing ::

Kr pozabite na zgodbice o električnih polnilnih postajah, menjavi baterij in podobne sci-fi neumnosti.

Avte bomo lepo polnili doma, ponoči in vsak dan, elektrika pa bo prišla po istem kablu kot do zdaj, le še en števec bo in bo poleg elektrike kasiral še trošarino na kWh.

Dobre firme pa bojo poleg ostalih ugodnosti svojim zaposlenim na parkingu nudile še kako kWh, enako shopping centri svojim strankam.

Dlje si ne upam napovedat, zgoraj napisano se bo pa uresničilo.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

dzinks63 ::

Ko bodo električni avtomobili na polno zalaufali, bo že država poskrbela, da el. energija ne bo tako poceni kot je sedaj. Enostavno bodo nabili trošarine, ali pa kar vse povprek podražili elektriko, saj povpraševanje po njej bo enormno. In takrat bi pa bilo mogoče res pametno o čem konkretnem razmislit za lastno domačo uporabo. Fotocelice se bodo še razvile in bi lahko na nek primeren način vsaj dodatno, če že ne v celoti polnile akumulatorje za električna vozila doma.

Drugače pa glede teme same. Za laptope in male električne aparate bi bilo hitro poljenje cca 20 s ok. Z avtomobili bi bil pa križ. Veliko energije spraviti v kratkem času v akumulator ni kar tako. Že sam kabel za priklop bi bil grozovit, omrežje absolutno preslabo. Elektro motor bi moral delati z bistveno višjo napetostjo, da bi bile lahko amperaže nižje.

WarpedGone ::

@okapi
Saj zdaj v glavnem tudi tankaš takrat, ko začne zmanjkovati goriva.
:
Si se kdaj vprašal zakaj tako? A bi delal enako, če bi imel doma v garaži eno pipo kjer bi bencin tekel z 10l na uro in bil pol cenejši kot na črpalkah? Obisk črpalke je čista izguba časa. Čeprav je samo kakih 5 minut, je to 5 minut stran vrženega časa. Kdor bi lahko tankal doma, bi tankal doma, ker mu nebi blo treba stat zraven avta in čakat da bo fertig.

Poleg tega bi bilo preprosto narediti tako, da ob menjavi akumulatorja plačal le razliko do polnega. Poleg tega z menjavo akumulatorjev dosežeš, da ti ni treba nikoli, niti ob nakupu avta, kupiti akumulatorja, ki bo verjetno še dolgo predstavljaj velik odstotek cene električnega avtomobila, ampak ga imaš ves čas v najemu.

Zakaj se mi zdi, da se ne zavedaš, da s tem najemom nisi ničesar prišparal? Najem je praktično kredit, kjer ceno akumulatorja odplačuješ na obroke - vsako polnjenje ali zamenjava vključuje en obrok odplačila akumulatorja poleg cene same elektrike. Ali je ceneje stvar takoj plačat up-front ali plačevat na obroke v katere je vključena še cena polnilnih/zamenjevalnih postaj in tam zaposlednih delavcev? Poglej koliko plačaš skupno za avto če ga vzameš na lizing in koliko če ga plačaš naenkrat.

Kar se pa domačega polnjenja tiče - malo poglej zvečer po parkiriščih in boš videli, koliko avtov ni v garažah.

Ja, ljudje brez garaž zaenkrat izvisijo. Za njih bo treba narest neko obliko javnega polnjenja, ali so to samo vtičnice v zidu ali cele polnilne postaje za menjavo akumulatorjev. Vprašanje kaj je ceneje. Predvidevam da je vseeno ceneje nekaj dodatnih 220V vtičnic tu pa tam kot pa cel regiment velikih električnih črpalk.

Kar se pa metanja denarja stran tiče - če bi to držalo, nihče ne bi kupoval ustekleničene vode, kupoval alkalnih baterij za fotoaparate in walkmane in počel še marsičesa, kar vsakodnevno mnogi počno. Če se v podrobnosti, zakaj bi naj pravzaprav domače polnjenje sploh bilo cenejše od polnjenja na polnilnih postajah, niti ne spuščamo.

Ja, neumnost ne pozna meja. Sej, dokler se država ne spomne, da bi šla z državnim denarjem postavlat takšen sistem, mi je pravzaprav vseeno. Povem kaj si mislim, sekiram se pa ne. Če se bo pa država spustila gradit zamenjevalne postaje al pa "ekonomijo vodika", kar je isto sranje, pol se pa sekiram. Ker nenadoma kurijo moj denar.

Js osebno bom mel garažo in lepo filal svoj električni avto vsako noč sproti. Za tistih 200km na dan bo čisto dovolj. Zraven bom probu pa še skuhat kakšen kWh lastne elektrike. Drugi pa naj lepo plačujejo najete akumulatorje, ki jih bojo zamenjal v treh minutah ko bojo prazni. Ko voli, nek izvoli.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Zakaj se mi zdi, da se ne zavedaš, da s tem najemom nisi ničesar prišparal?

Zakaj je velika večina novih avtomobilov kupljenih na kredit ali leasing? Ker ljudje radi stran mečejo denar?

O.

ALT ::

avtomobilov se ne bo nikoli polnilo samo doma, v garazi cez celo noc. ce to tebi ustreza uredu, ampak dokler ne bo ustreznih polnilnih postaj POVSOD pac el. avtomobili ne bodo realnost.

vsi samo pametujete, noben pa ni pomislil da je bistvo bencinskih ravno to da lahko kjerkoli tankas, kadarkoli ti zmanka bencina. in ravno to je razlog zakaj el. avtomobili niso in se nekaj casa ne bodo razsirjeni.

ce vam se ni jasno se en hint, odpravis se na morje, prevozit je treba 300 ali bog ne daj 1000km. a bos prevozil 2/3 poti in nato prenociu nekje bogu za hrbtom da nafilas auto? ali se huje 5 dni potoval da bo tvoj auto z dosegom 200km prevozil razdaljo 1000km? :\

WarpedGone ::

Zopet en, ki misli da je neki novga stuhtal. 1000km daleč na morje se gre z letalom, al pa z dizlarjem. Že bencinski avtomobil je totalno neprimeren za to.

V bistvu si enako smešen, kot so bili smešni oni, ki so vpili da bo pa kr konec časopisov, ker so pogruntal radijo. Pa da bo konec radija, ker so pogruntal TV. Pa da bo konec TV ker smo pogruntal internet. Do you get a point? Bencin in nafta bosta še dolgo z nami, enako avtomobili na ta dva energenta. Elektrika bo samo našla svoje mesto, kjer bo ustrezna.

Doh.
Zbogom in hvala za vse ribe

FastWIND ::

Elektrita in avtomobili, tega jaz ravno ne razumem. Vsaj v povezavi z ekologijo ne, vse dokler se elektirčna energija s katero bomo bi naj polnili avtomobile ne bo pridobivala na ekološki način...

A res folk gleda samo do svojega plota in razmišlja:

Kupim e-avto ga doma napolnim se vozim s tem avtomobilom in je super ekološki, ker ne proizvaja strupenih izpuhov. Pa je to res?

Na kakšen način je bila pridobljena električna energija s katero si si napolnil avto ? Bognedaj s premogom, ker potem si prišel na nivo parne lokomotive :))))

nurmaln ::

ce vam se ni jasno se en hint, odpravis se na morje, prevozit je treba 300 ali bog ne daj 1000km. a bos prevozil 2/3 poti in nato prenociu nekje bogu za hrbtom da nafilas auto? ali se huje 5 dni potoval da bo tvoj auto z dosegom 200km prevozil razdaljo 1000km? :\


Sej ni nobenega razloga da električni avto ne bi imel še enega pomožnega dizelskega motorčka, ki pa ne bi poganjal koles ampak samo alternator, kateri bi filal baterijo če bi bilo to potrebno.
Seveda bi ta dizelski motorček deloval na idealnih obratih, da bi imel res minimalno porabo.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

nurmaln ::

Na kakšen način je bila pridobljena električna energija s katero si si napolnil avto ? Bognedaj s premogom, ker potem si prišel na nivo parne lokomotive :))))

Ne skrbi, tukaj nas večina zagovarja JE v vsako vas.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

WarpedGone ::

Elektrita in avtomobili, tega jaz ravno ne razumem. Vsaj v povezavi z ekologijo ne, vse dokler se elektirčna energija s katero bomo bi naj polnili avtomobile ne bo pridobivala na ekološki način...


Majhen kup dreka je res da še vedno le kup dreka, vendar je vseeno boljši kot pa velik kup dreka. Sploh pa ima ta mali kup dreka velik potencial da se še dodatno zmanjša ali celo skorajda izgine (več elektrarn brez izpustov kot so NEK, izkoriščanje sonca, vetra itd). Poleg tega ni nujno da je ta mali kup dreka sredi velikih mest tako kot ta obstoječi kup dreka - bencinski in dizl motorji ki najbolj svinjajo ravno tam kjer je največ ljudi - središča mest.

Enostavno dejstvo je, da je lažje, ceneje in bolj zanesljivo namontirat eno veliko čistilno napravo na en dimnik elektrarne, kot pa v milijone auspuhov tlačit milijone katalizatorjev, filtrov, čistit gorivo in nadzorovat kvaliteto izgorevanja v teh milijonih avtomobilov.

Predno rečeš baterije: so takšne in so drugačne baterije. LiIon baterije naprimer sploh NISO nevaren odpadek, lahko jih vržeš med gospodinjske smeti pa ti nima noben inšpektor kej težit. Ampak če si kej pameten jih boš raje prodal v reciklažo.
Zbogom in hvala za vse ribe

FastWIND ::

Ne bom rekel baterije... :)))):D

A je že kdo zračunal koliko Krških bi rabili, če bi zamenjali vsa vozila na fosilna goriva v SLO za električna ? In kako dolgo bi se kregali kje bodo stala olagališča jedrskih odpadkov?:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

jype ::

FastWIND> A je že kdo zračunal koliko Krških bi rabili, če bi zamenjali vsa vozila na fosilna goriva v SLO za električna ? In kako dolgo bi se kregali kje bodo stala olagališča jedrskih odpadkov?

Za jedrske odpadke loh pod našo bajto zavrtate, jedrske pa ne rabimo nobene nove za zamenjavo vseh vozil za električna, ker ne moremo zamenjat vseh hkrati in bo poraba zgolj počasi in vztrajno rastla (ampak to bo tudi brez prehajanja avtomobilov na električno energijo).

Azrael ::

Zmožnost ekstremno hitrega ponjenja je v bistvu samo še reklamni trik, brez resnične uporabne vrednosti. Zakaj?

GSM? Pozabi, uzakonjen bo standarden polnilec, nekaj na mini ali mikro USB. 0.5A maksimalno, že zaradi samih mikro kontaktov v vtikaču.

1Ah akumulator boš še vedno polnil vsaj dobri 2 uri.

Notresnik? Mogoče, če boš nanj lahko priklopil švasarske kable s presekom nad 35mm2. Za polnjenje 4Ah akuja v eni minuti rabiš 240A...

Avtoček na baterije? Za 50kWh in 500V kot ima spaček od tesle bo 600A in več kot 500V (zadaj pa 400kVA generator) ravno zadostoval za refil v petih minutah. Le kabel in štekar bo "malce" večji, pa takih generatorjev še ne prodajajo v diskontih...

Po drugi strani pa modelarji že desetletja izvajajo polnjenja v minutah. Gre, samo aku precej hitro crkne.

In še nekaj v razmislek.

Pri vseh novih izvedbah Ni-Cd in Ni-Mh se je vedno obljubljalo, da nadležnega memory efekta ne bo več. Žal se je vedno izkazalo, da memory efekt ostaja.

Mogoče bo s temi kao novimi litijevim, malenkost drugače, kot dosedanjimi litijevimi, vendar zelo dvomim.

Litij ni material za varne akumulatorje. Pri vseh dosedanjih izboljšavah so obljubljali večjo varnost, če gre kaj narobe, ampak sprememb na bolje ni bilo, na slabše pa vsekakor.

In če sedaj povdarjajo možnost hitrega polnjenja, o ostalem pa pametno molčijo, zelo dvomim, da bo ta akumulator v ostalih karakteristikak kaj boljši od obstoječih litijiveh, kjer je edina prednost malenkost nižja teža od svinčevega in Ni-xx, v trajnosti in zanesljivosti obratovanja pa so litijevi katastrofa.
Nekoč je bil Slo-tech.

Okapi ::

Za jedrske odpadke loh pod našo bajto zavrtate,

Se bojim, da delaš račun brez sosedov.

O.

jype ::

Okapi> Se bojim, da delaš račun brez sosedov.

Seveda. Sosedje se bojijo sevanja.

Azrael> v trajnosti in zanesljivosti obratovanja pa so litijevi katastrofa.

Precej manjša kot NiMH ali NiCd. Tudi spominskega efekta nimajo (NiMH tudi ne, btw).

Pyr0Beast ::

LiIon je sposoben 1C polnjenja kar pomeni od 0 do 100% v 1 uri.
Kar sploh ni res. Z 1C prideš kvečjemu do 80% v eni uri, ker te kmalu začne omejevati napetost. (Razen če hočeš zakuriti celico ...)

NiMh lahko nafilaš tudi v 15 minutah, nekateri celo v 5h ...

er skor nikol nisi na 0% ampak nekje višje, to pomeni ustrezno krajše polnjenje - tipično 45 minut za polnjenje iz 25% na 100%.
Ne krajše, Daljše !
Najdaljši cikel pri Litijevih zadevah je ravno V del polnjenja in izravnava celic (česar pri starih tehnologijah ne potrebuješ)

Plus - baterije se ne polni, ko je šele prazna in si v to prisiljen, temveč ko aparature ne potrebuješ - avtobil recimo vsako noč medtem, ko ti sladko spiš.
Spet, če rad uničuješ celice je to še kako res.

--- v praksi so testirali gretje LiFePO4 baterije čez 200*C in vse kar se je zgodilo, je bila izguba elektrolita (ventilacija) in konec zgodbe.
Lipo celicam še ni bilo nič. Li-ion začne avtodestruktivnost pri 175°C.
Uporabnost vseh je v rangu 0-50 st. C, zato je nabijane o max. temperaturi baterije odveč.

LiFePO4 so varnejše pred samovžigom kot NiCD/NiMH kemija.
Itak da. Pri NiCd/NiMh se nima kaj vžgati ! :D

Polnjenje avtomobila: Petrol bo pač imel namesto ogromnih cisteren pod zemlnjo eno tako ogromno baterijo, ki se bo skozi po malem polnila, ko pa bo prišel avto (ali 10) pa se jih v 10 sec napolni. Dokaj izvedljivo
Seveda da, zakaj nebi zamenjali samo battery pack-a ?

Z vodikom si zopet priklenjen na enega oz. nekaj ponudnikov, ki zopet lahko s cenami/dobavo počnejo kar se jim zahoče. Zapomnite si, naftni karteli nočejo, da avtomobil napolnite - oni hočejo, da ga natankate.
A je elektrika slučajno zastonj ?

Recimo danes se da dobiti kondenzator kapacitivnosti 50 faradov napetosti okoli 5V, koliko mAh baterijo bi potrebovali da bi enak čas napajala breme?
Za faktor 10-20 manjšo.

Zakaj je velika večina novih avtomobilov kupljenih na kredit ali leasing? Ker ljudje radi stran mečejo denar
Ker nimajo € ...

Poleg tega ni nujno da je ta mali kup dreka sredi velikih mest tako kot ta obstoječi kup dreka - bencinski in dizl motorji ki najbolj svinjajo ravno tam kjer je največ ljudi - središča mest.
Solution to pollution is dilution ?

Mogoče bo s temi kao novimi litijevim, malenkost drugače, kot dosedanjimi litijevimi, vendar zelo dvomim.
Zadeva nima memory-effekta, dobi pa nesramno visoko upornost.
Zanimivo je, da se prazna! tako okvarjena baterija čez teden ali dva kar sama od sebe 'napolni'.
Zgleda, da je na določenih delih separator rahlo zapacan in 'zadržuje' energijo.

Seveda. Sosedje se bojijo sevanja.
Jih bo pa vrag uzel, če ne sevanje :D

Precej manjša kot NiMH ali NiCd. Tudi spominskega efekta nimajo (NiMH tudi ne, btw).
Afaik imajo pretežno vse celice s separatorji memory-efekt neke vrste.
Pri Ni-Cd se je še pokazal efekt padca napetosti, je bila pa baterija še vedno popolnoma uporabna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

jype ::

Pyr0Beast> Afaik imajo pretežno vse celice s separatorji memory-efekt neke vrste.

Le kadar jih nepravilno uporabljaš.

bf4ed ::

Tisti ko mislijo dosti km na dan delat bodo meli na bencin.
Ampak men ko se v službo vozim 14km na dan bi pa raje mel elektro avto.:D

Pyr0Beast ::

Le kadar jih nepravilno uporabljaš.
Vsaka uporaba je nepravilna :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Tisti ko mislijo dosti km na dan delat bodo meli na bencin.

Vraga, za daljše kilometrine je idealka nafta. Za bencin sploh ne vidm kam bi zares pasal. Še tam kamor morda paše, utekočinjen naftni plin paše bolje in bencin služi samo še začetnemu ogrevanju motorja. No, vidm kam paše bencin: na dirkališče.

Elektrika je idealka za mestne avtomobile, problem je da so to male kantice s štiriciferno ceno. Baterija zaenkrat pomeni vsaj podvojitev če ne potrojitev cene takega avtomobila. Noben velik proizajalec zaenkrat še ne upa tvegat.

Pozna kdo unga Andreja Pečjaka, ki si je predelal Espaca na LiFePo4? Tuhtam o enem podobnem hobi-projektu, za dušo :D
Zbogom in hvala za vse ribe

Boeing ::

Pyrobeast, ne glumit. LiPo baterije se precej spektakularno vžgejo pri cca 60*C, pri life tega efekta ne moreš dosežt, niti s kratkim stikom - kar pomeni, da se life baterije NE DA vžgati.

Poleg tega, elektrika ni zastonj. Jo pa lahko, če me slučajno začnejo arabci s svojo nafto kaj preveč "jebat v glavo", precej enostavno naredim sam doma. Približno obratno situaciji, ko so si lahko bosanci in srbi na začetku tega leta "sami nardili plin", ko je ruski medo zaprl pipco in so se greli na rakijo, namesto na propan. Kapiš zdaj ?

Eni ne uspete razumet, da je hitrost polnjenja praktično nepomemben podatek, ki je postal obsolete že s pojavom NiMH kemije - ker dobava takšnih količin energije v tako kratkem času enostavno ni mogoča.
Oz., bolje povedano, tehnično je mogoča, realno ni, ker imamo elektro omrežje tik pred razsulom. Pa preveč neizobraženih sosedov, ane jype, ter po svoje neumnih zelencev, ki se bojijo parih kil urana, elektriko bi pa pridobivali na lepe oči...


Sam se spravljam delat skuter za 2 osebi, na LiFe pogon. Bencinski motor ven, v felge 2 hub motorja, 2 regulatorja z regeneracijo in par paketov baterij, pa smo tam. Fali mi samo še $ :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

tigrr ::

Na Elektroinštitutu Milan Vidmar (glej Delo, 28.2) so naredil študijo vpliva električnih vozil na porabo energije v Slo. Do 2020 se predvideva za 1200 GWh povečano porabo energije(oz. samo 40 dni proizvodnje nuklearke) ob predpostavki 300.000 električnih vozil (1/3 voznega parka), kar se meni ne zdi tako veliko.

Elektrika je zelo učinkovit in uporaben medij energije (če je proizveden iz hidro oz. nuklearne energije).

dzinks63 ::

Serijski Električni scooterji so prav lepi, žal pa kar dragi.
1.000 km mit dem Elektro-Moped für 6 € (Stromkosten)
Kakšne cenejše variante so tudi na voljo, žal je ponudba pri nas zelo slaba.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izumitelj litij-ionskih baterij izumil nove baterije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4112170 (9072) opeter
»

Samsung razvil nov tip litij-ionskih baterij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5519450 (14762) Jst
»

Aluminijeve baterije so upogljive, ognjevarne, vzdržljive in - pretežke

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2212143 (7680) nekikr
»

Nova vrsta litij-ionskih baterij z Berkeleya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5016553 (13580) Lion29
»

Zračna baterija

Oddelek: Novice / Ostale najave
425768 (3442) Pyr0Beast

Več podobnih tem