» »

Wikipedija striktnejša

Wikipedija striktnejša

TG Daily - Pretekli teden smo poročali, da se bo Britannica zgledovala po konkurenčni Wikipediji in omogočila bralcem vsaj delno sooblikovanje člankov. Danes so vesti prav obratne, saj Wikipedija kani postati izbirčnejša glede svoje vsebine. Povod za tako odločitev je bila epizoda TV-serije 30 Rock, v kateri so se znesli nad člankom o Janis Joplin. Ker je meja med fikcijo in dejanskostjo tanka, so se nadebudni gledalci tudi v resničnosti odločili nekoliko poigrati z omenjenim člankom, kar je Wikipedijce prisililo začasno onemogočiti urejanje članka.

Nov sistem, ki se pripravlja, se bo imenoval Flagged Revisions in bo neprijavljenim obiskovalcem onemogočil trenutno urejanje. Še vedno bodo lahko po želji dopolnjevali članek, a se bodo njihovi dodatki na strani odrazili šele, ko jih bo potrdil nekdo izmed posvečenih registriranih uporabnikov. Piko na i sta gotovo postavila članka o senatorjih Robertu Byrdu in Edwardu Kennedyju, ki sta bila nenadoma razglašena za preminula, zaradi česar je Wikipedijin šef Jimmy Wales zahteval uvedbo novega sistema na angleškem delu enciklopedije. Nemški del že nekaj časa preizkuša novost in je pri tem ugotovil, da se čas, v katerem se spremembe dejansko pojavijo, podaljša tudi na tri tedne. V naslednjih tednih bo postalo jasno, kakšna bo odločitev skupnosti in ali bo projekt dokončno implementiran tudi v angleški inačici.

5 komentarjev

Relanium ::

Piko na i sta gotovo postavila članka o senatorjih Robertu Byrdu in Edwardi Kennedyju, ki sta bila nenadoma razglašena za preminula


Pa ka si ja nor :)):))

The dark side of wikipedia!

bi0s ::

Pa najstniška zvezdnica Miley Cyrus je tudi "umrla", 1 uro za tem ko se je to objavilo na wikipediji so ze bili na youtube filmi z tematiko "RIP Miley" etc. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bi0s ()

Manu ::

Največji problemi so pri biografskih člankih. Mislim, ampak nisem prepričan, da razmišljajo vzpostavitev "flagged revision" samo pri biografskih člankih.

Thomas ::

Problemi so povsod v Wikipedii. Naraščajoči.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Ta sistem bi morali uvesti že davno, ima pa šibko točko, izbira "posvečenih".

Niso samo biografski članki problem, npr. dolgo časa je folk veselo kvaril članke, ko je enačil neonke (tlivke) in flouresčenčne žarnice (C )FCL, čeprav imata zelo malo skupnega. Ampak povsod po svetu folk v PC piksne in drugam tlači "neonke", čeprav to niso in sploh ne skapira, da uporablja povsem napačen izraz, čeprav se sliši še tako učeno.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Piškotki kot dimna zavesa spletne varnosti in zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
3014107 (11677) ExtraBacon
»

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12824946 (20124) denial
»

Kupovanje računalnika, drugič (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
657551 (5485) Kenpachi
»

nasvet g. Marjanu Kodelji in reviji MOJ MIKRO (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
626368 (4845) BigWhale

Več podobnih tem