» »

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih zakonov. Kaj je boljše, podoben razpad na dele ali služenje kakega milijona dolarjev letno manj?

30 komentarjev

PrimozR ::

Če morda koga podrobneje zanima omenjena pogodba, klik!

mtosev ::

I don't get it.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

ALT ::

what don't you get?

da je licenca za izdelavo x86 procesorjev omejena na zgolj eno podjetje ali da bi intel, verjetno, bolj bolelo če bi postal monopolist?

Looooooka ::

Intel resuje samo, to da majo intelektualno lastnino tle...
ce bi blo vse to neka opensource arhitektura bi jih ze pred 10 leti kaznoval...tko so pa vse antitrust tozbe prot njim padle in so vsi(tud AMD) na konc mogl kupit licence.
Bogve kok bi stal procesorji ce bi jim ratal vsaj eno tozbo cez spravt.Verjetn pol tok kot dons.
Ampak...AMD se zmer propada zarad svoje nesposobnosti.Ce bi blo pol tok inovativni kot trdijo, da so ne bi bli v minusu.

filip007 ::

Kdo je pa postavil X86 liceneco, Intel...

Če je Intel potem naj pusti AMDja na miru...

FireSnake ::

Če morda koga podrobneje zanima omenjena pogodba, klik!


kaj si nor, kak je to kratko .... jaz sem pricakoval 100+ strani.

Hehe, 2001 Ruiz se ni bil CEO ampak COO :D

Bismark: sicer je to dooolga (ter zanimiva zgodba, ki vkljucuje tudi Motorolo) zgodba, ampak x86 je zastavil, in jasno patentiral, Intel.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

dbevfat ::

z prenosom

;((
nvr2fat

g. Oden ::

Očitno AMD ni več sposoben proizvajat svojih procesorjev. Zdaj bodo le še razvojno podjetje. To je prvi korak propadanja AMDja.

DeletedUser ::

Zakaj propad? Sej jim tud za grafične (ati del) delajo čipe drugi. Isto ima
nvidia vso proizvodnjo zunaj (TSMC). Proizvodnja jih jebe. Če jim recimo
tajvanci zagotovijo podoben proizvodni proces kot ga ima intel so zmagal.

Icematxyz ::

Oni so že zgubli. Ne samo bitke ampak vojno.

Sedaj lahko začnejo le novo vojno znova. Kar bo pa trajalo.

FireSnake ::

Očitno AMD ni več sposoben proizvajat svojih procesorjev. Zdaj bodo le še razvojno podjetje. To je prvi korak propadanja AMDja.


Ti si pa nisi prav nic prebral o tej celotni kolobociji (in zdaj besedicis v prazno) in njej pozitivnih ucinkih za AMD, ane?

Edina slaba stran je zdaj ropotanje Intela.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Icematxyz ::

Edina slaba stran je zdaj ropotanje Intela.


Ki bo seveda dosegel svoje, če je licenca njegova?

če prav razumem sploh ni težave, le AMD in del ki bo proizvajal procesorje bosta morala oba imeti licenco?

Se pravi vsak svojo.

Je tako?

FireSnake ::

Tezava je v tem, da licenca ni (bila) prenosljiva.

Ko so nekateri pametovali; ces, saj bo IBM ali Samsung kupil AMD so v prazno besedicili, saj bi s to potezo Intel takoj iznicil licenco za izdelovanje x86 procov.

Tovarne za izdelavo procov so zdaj za sebe, ker AMD nima vecinskega deleza (kakor je zahtevano v pogodbi) ampak samo nekih 20%. To pa je v nasprotju s pogodbo.

Muchos $$$ bo vse porihtalo, po moje .... drugace bo nasi denarnici trda predla. Se dobro, da imajo investitorji veliko denarja opd nafte :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

opeter ::

Muchos $$$ bo vse porihtalo, po moje .... drugace bo nasi denarnici trda predla.


Le zakaj bi? Pač ne bomo kupovali nove računalnike, procesorje, komponente. Ti garantiram, da bi Intel takoj obubožal, da je dvignil cene procesorjem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Beernarrd ::

to bi lahko bila voda na mlin linuxa, ki ni omejen na x86 in bi se ob prehodu na amdjevo morebitno lastno arhitekturo to sploh ne opazilo (če ne bi prej amd propadel)

Brane2 ::

Če potegnemo kako zgodovinsko izkušnjo iz vsega, lahko rečemo, da je Intel zadnji, ki lahko neki joka o problemu z deljenjem po tistem znamenitem Pentium DIV bugu.

Naj živi sedaj sam z zdravilom, ki ga je predpisoval drugim - "ne se sekirat, praktično nihče ne bo imel problemov s tem."
Sploh pa AMD bi lahko ziher izdal popravke mikrokode ;o)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

V bistvu se to lahko razplete v prid AMDju. Njegov tržni delež verjetno ni večji od tega, kar sedaj zasega Linux.

X86_64 platforma itak ni nič manj ogabna kar se tiče instruction seta od x86, prej bolj.

Če lahko računajo na vsaj dve leti tožarjenja, lahko v tem času spravijo skupaj bogovsko podporo za Bulldozerja ( gcc etc) in piči dalje. Po moje tudi preskok Phenoma na nek manj us*an ISA ne bi bil problem- pač premečejo mikrokodo.

Vraga, če bi dobil kje tako izvedenko čipa, bi ga vzel že danes.
On the journey of life, I chose the psycho path.

PrimozR ::

z prenosom

;((


Mislim da je to napaka v skripti slo-techa. problem je predvsem če predlog daš pred link (saj ga zbrkajo oglati oz. špičasti oklepaji), nisem pa ziher. Lapsusi te vrste se mi namreč dogajajo ZELOOOOOOOO redko.

EDIT: BTW, 20% pomeni, da so lahko 20% čipov izdelali v drugih fabrikah (TSMC npr.) in ne da mora imeti AMD 20% delež v firmi. Glede deleža v Livarni pa ne vem, mogoče je zdaj 20%, ampak a ni cilj 0% delež?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

leinad ::

to bi lahko bila voda na mlin linuxa, ki ni omejen na x86 in bi se ob prehodu na amdjevo morebitno lastno arhitekturo to sploh ne opazilo (če ne bi prej amd propadel)


Hehe, sanja svinja kukuruz:D Če boš ošvrknil zgodovino razvoja procesorjev, boš videl, da je odločujoč faktor backward compatibility. Iz tega razloga je danes x86 kjer je in še tudi dolgo bo.

Matevžk ::

Backward compatibility, ker drugje obstoječi programi ne tečejo.
Celotno Linux distribucijo (z vsemi paketi) postaviti na neki drugi arhitekturi je pa preprosto, vkolikor zanjo obstajata jedro in prevajalnik.
lp, Matevžk

leinad ::

Backward compatibility, ker drugje obstoječi programi ne tečejo.


Točno zato.

Linux pa laufa tudi npr. na ARMovi arhitekturi.

Utk ::

ARM ja, drugo pa nima smisla. Da bi nekdo premagal x86 z linux (z vsemi paketi) so lahko samo mokre želje nekoga. Za ta 2% trga se pač ne splača nekomu na kocko postavljat 15-20% delež, ki ga ima zdaj AMD. Sploh, ker bi tudi na x86 še zmeraj linux normalno laufal.

Beernarrd ::

Seveda sam ne bi na šel tega na kocko postavljat, ampak če ga intel v to prisili, mu ne preostane drugega. Linux je tu le "collateral damage" :)

JohanP ::

AMD ima 44% delež v livarni.

Utk ::

Sigurno so še drugi načini, da arabski denar spravijo v AMD. Če ne drugače, preko ATI-ja. Pa tudi rahla sprememba tiste licence ne bi mogla koštat več kot par sto milijonov. Vse je cenejše kot da AMD začne na novo.

jan01 ::

@CrniE intel licence ne bo(ne sme? lahko le v ameriški lasti?!) nikomur prodal. Mogoče bi najbolje bilo, da se licenca razveljavi.
Na x86 alternativo se da exsta hitro, saj itak procesorji(pod pokrovom!) niso več nobeni x86...

FireSnake ::

AMD ima 44% delež v livarni.


Malo veliko se mi zdi tole. Ampak nic ne de, tudi 44% je manj kot pol in tu se zaradi pogodbe z Intelom zatakne. Ce bi imeli 51% delez problemov ne bi bilo.....
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Icematxyz ::

Sam samo nečesa ne razumem. Imel sem vse AMD računalnike razen zadnjega imam C2D. Tako da Intel Fanboy zagotovo nisem. Niti ne AMD Fanboy.

Razumem, da mora biti na tržišču konkurenca za naše dobro. Vse lepo in prav.

Ampak ne razumem, kako lahko nekateri še sedaj trdite kako AMD dela same dobre poslovne poteze in da zdaj zdaj bo nadmudrio Intel?

Komu lažete? Bojim se da sememu sebi? AMD je vodil poslovno politiko, ki ga je oddaljila od "high-end" tržišča, pridelal je rekordno izgubo, razklal podjetje na 2 dela in še niti sedaj ni videti težavam konca.

Nevem kje živite ampak AMD je popušil big-time in nevem zakaj se govori kar naprej, da je to samo dobro za AMD in da zdaj zdaj bo AMD vrnil kot feniks iz pepela.

AMD ima pred seboj težke čase in še kar nekaj vode bo preteklo, da bo spet kaj pametnega pokazal. Časi "bartonov" in podobnih obdobij z strani AMD-ja so še daleč!

Brane2 ::

To, da so delali težke zajebe, sploh ni sporno.

To, da so shareholderji izpušili, tudi najbrž ne.

Ampak njihovi IZDELKI so se pobrali, to pa je za kupce najbolj važno.

Briga mene, če sedaj nekdo z nabito šibrovko išče okrog Hectorja Ruiza in mogoče še kakega genialca.

Meni se zdi fajn, da Phenomi delajo, da so poceni, da so plate dobre oziroma da dobre plate prihajajo, da so na poti Denebi, da so njihove grafikulje dobre.

In da so vsaj short-to-midterm rešili pereče probleme. Če so za to delničarji izgubili večino vrednosti v delnicah, me don't care.
On the journey of life, I chose the psycho path.

FireSnake ::


Ampak ne razumem, kako lahko nekateri še sedaj trdite kako AMD dela same dobre poslovne poteze...


Lahko bi vedel, da je tukaj gori dosti "znalcev", ki o vsej stvari ne vedo nic in samo besedicijo v prazno. Izjeme potrjujejo pravilo.

Je pa bila ta zadnja poteza dobra. Zakaj? Bila je nujna, ker bi drugace crknili (pokasirali so pa kar nekaj denarja). Torej lahko recemo, da je bila dobra :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rockchip bo delal SoC za Intel

Oddelek: Strojna oprema
322983 (2825) trnvpeti
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688176 (6606) Icematxyz
»

Intel žuga AMD-ju

Oddelek: Novice / Tožbe
425555 (3075) Brane2
»

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
518354 (6492) RejZoR
»

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
305979 (4344) FireSnake

Več podobnih tem