»

Asus po poti AMDja

TG Daily - Pri Asusu so se, podobno kot pri AMDju že pred časom, odločili podjetje razdeliti na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Proizvodni del bo tako postal popolnoma nova družba, Pegatron Investment Holdings Company, ki bo v 25-odstotni lasti Asusa, preostalih 75% pa bodo razdelili med obstoječe Asusove delničarje. S to potezo se pri Asus želijo osredotočiti na identiteto svoje znamke, kar je bilo z obilico različnih proizvodnih linij, ki so jih uporabljali tudi za zunanje naročnike, očitno težje izvedljivo.

Odcepitev proizvodnega dela je bila za AMD odlična odločitev, saj so v tretjem letošnjem četrtletju zabeležili zgolj 77 milijonov dolarjev operativne izgube, kar je mnogo manj od preteklih let. Kakšen vpliv bo razcepitev imela na finančno stanje Asusa bo seveda pokazala čas, a velja omeniti še dejstvo, da je podobno kot AMD in Asus že pred letu storil še en tajvanski velikan, Acer. Njihov nekdanji proizvodni del se zdaj imenuje Wistron. Zanimivo je tudi, da proizvodni oddelek...

5 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

Prvi 45 nm AMD čipi že na policah

bit-tech.net - Čeprav so te police elektronske, naj bi bil nakup že možen in to skorajda dva tedna pred uradnim izidom, ki naj bi bil 13. novembra. Na žalost pa so omenjeni primerki strežniške variante, torej Opteroni, namizni procesorji pa naj bi sledili enkrat okrog novega leta.

A tako zgoden nakup Shanghaia vas bo seveda stal precej, saj je cena Opterona 8384, sicer precej zmogljivega primerka nove družine, ki bije pri 2,7 GHz in ima porabe le 75 W (kar je malo za štirijedrnika), kar 2350 dolarjev (približno 1850 €) na kos. A v primerjavi z Barcelono (trenutni, 65 nm Opteroni) prinese kar trikrat več drugonivojskega predpomnilnika (namesto dveh ima sedaj 6 MB), izboljšave v samem jedru pa so tudi omogočile, da procesor na cikel opravi več dela, skupaj pa naj bi to prineslo kar 20% več zmogljivosti v primerjavi z Barcelono enake frekvence.

Poleg tega bodo novi procesorji sposobni povezovanja s 3. verzijo HyperTransport standarda, matične plošče (in s tem celotni sistemi) z enako podporo pa...

38 komentarjev

Intelove dobrote za prenosnike: nova hladilna tehnologija in štirijedrnik

Uporaba laminarnega toka za hlajenje aluminijastih ohišij prenosnikov ni več daleč

vir: CNET News
CNET News - Intel je včeraj v okviru dogodka IDF na Tajvanu v pričakovanju ultra tankih prenosnikov, ki bodo po njihovih pričakovanjih preplavili trg v letu 2009, predstavil dve pomembni novosti.

Prva je nov način hlajenja ultra lahkih prenosnikov, ki so ga razvili po vzoru tehnologije za hlajenje letalskih motorjev. Kot je Intelov razvojni dosežek utemeljil Mooly Eden, vodja Intelovega oddelka za mobilne platforme, si današnji vnaročniki (laptopi) oziroma prenosni računalniki ne zaslužijo več svojega imena, saj se med delom segrejejo do visokih temperatur, ki so za stik z človeško kožo previsoke. Problem je še posebej izrazit pri zelo tankih prenosnikih, kot sta HP Voodoo Envy 133 in MacBook Air in predstavlja veliko oviro pri...

36 komentarjev

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev

AMD z dvema novima Black Edition procesorjema, morda nov FX?

Xtreme Systems - Prvi od dvojice novincem je trojedrni Phenom, X3 8750, prvi odklenjeni trijedrnik, bolj zanimiv pa bo drugi Black Edition novinec, dvojedrnik 6500+, ki pa za spremembo od X2 linije pod pokrovom ne bo imel starega, K8 čipa, temveč bo prvi K10 dvojedrnik na tržišču. Oba sta seveda popolnoma komaptibilna z vsemi matičnimi ploščami, ki podpirajo procesorje Phenom. Kompatibilnost pa so povečali še s spremebo porabe pri že znanemu Phenom 9950 Black Edition, saj so le-to spustili s 140 na 125 W, z čimer je postal enak kot počasnejši bratec 9850. S porabo 140 W so bili namreč problemi predvsem z napajalnim sklopom pri cenejših matičnih ploščah, saj se je pogosto zgodilo, da je napajanje odpovedalo, ploščo pa je bilo treba menjati. Tako naj ne bi bilo več težav Izvorna novica in tema ny XtremeSystems.

Špekulira pa se tudi o novih FX procesorjih. Linija FX je zamrla kmalu po prehodu na AM2 podnožje, saj s ceno 1000 $ enostavno niso bili konkurenčni rešitvam, ki jih je ponujal Intel. Njihovo...

68 komentarjev

Intel Core i7

Nova logotipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Namesto logičnega poimenovanja, Core 3 (Quad), se je Intel za poimenovanje prihajajoče Nehalem arhitekture odločil drugače. Rahlo presenetljivo, a Nehalemi bodo nosili ime Core i7. Zato pa se je precej manj spremenil logotip prihajaočih Core i7 procesorjev. Oblika je enaka, drugačne pa so barve. Ostane moder logotip za običajne in črn za Extreme verzije, a bo tokrat napis in Intel logo v belem, na treh odtenkih modre oz. črne barve.



Glede na novico na bit-techu bo Core i7 poimenovanje uporabljeno le za namizne procesorje višjih zmogljivosti, kar da misliti, da bodo strežniški, prenosniški ter tudi v letu 2009 prihajajoči cenejši procesorji na LGA 1160...

66 komentarjev

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev

AMD išče zunanje partnerje

Slo-Tech - Ja, Slovenija gre naprej! Dolgo časa smo čakali ta zgodovinski dogodek. Ta zgodovinski dogodek je vplival na veliko ljudi - med drugimi tudi na PisuneTM Slo-Techa. To lahko opazite po kar krepko zmanjšanem odmerku dnevnih novic. No, ker pa sem sam še vedno malce opijanjen od veselja (in ker imam v sebi kar nekaj kozarcev rujnega ), sem se odločil, da vam tokrat ponudim novice naših bralcev, ki so bile zadnji čas kar precej zanemarjene. Obljubim, da se bom v kratkem lotil čiščenja nabiralnika in objavil vse novice, ki so jih drugi člani Slo-Tech teama prezrli. Aja, pa še na mnoge zmage in da razgreti navijači vsaj nebi spet popolnoma razbili brniškega letališča .
Novico nam je poslal Koci:

Težka ekonomska situacija je prisilila AMD - podjetje, ki je do sedaj samo proizvajalo lastne procesorje - da poišče zunanje partnerje za proizvodnjo procesorjev. Prvi AMD-jevi procesorji, narejeni izven matičnih tovarn, bodo na police trgovin prispeli čez dobro leto, izdelani pa bodo v 0.09...

0 komentarjev