» »

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

«
1
2

PrimozR ::

Kurzivni tekst owna :D Mama v Opel Astri s 190 km/h (ker 300 pač ne gre).

ozbolt ::

Lepaa. Še blokado naj naredijo, da potem ne boš moral it hitreje kot 20kmh več kot je napisan.

Golnar ::

to bi blo fajn d bi se dal nastimat ja ce hoces met to nastimano blokado kok več loh greš

w00tnes ::

Tak predlog sem ze jaz poslal na nevemkoliko naslovov pa se koj nic :P
(sicer bi pri moji izvedbi iz znaka dobil dobil preko radijskih valov podatek o najvisji dovoljeni hitrosti in bi se na to nastimal speedlimiter)

LordPero ::

To so hotli u MB u zdejšnega Sa dat, kot del tistga sistema, da sam zavivaš, gas & žlajf pa auto sam upraula. Use jim je uspelo, razn zaneslivga sistema prepoznavanja signalizacije -ne sam omejitev hitrosti, tudi semaforjev & stuff.

Kar w00tnes pravi pa je tudi že kar neki folka špekuliralo, sam to pomeni use ceste opremt. Je pa res, da zadnje čase prihaja tehnologija do skoraj možnosti tega (problemi so varnost sistema pred samim samo, pred hekerji, zanesljivost, nepametnost samga sistema oz. avta, da bi se prilagaju situaciji -ne pozabt, da samo posredovanje informacije o hitrosti smo že izumli: table).

Aja, slika namiguje, da tehnično gre za Opla in ne Vauxhalla.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

subby ::

a ne bi blo boljš če bi mel znaki vgrajene rfid čipe?

davco ::

Sam to z blokado bi blo malo težje izvest ka pa ko bi se prepelu čes križišče, pol lahko spet dvigneš hitrost, če se ne motim.

Tody ::

izključim to takoj... nek pametnjakovič je dal na avtocesto tko lepo znak zeleni in beli AVTOCESTA in potem omejitev 100 a cesta ravna :S Pa še mali miljon teh butastih omejitev je k delajo samo gužvo in folk brez razloga bremza

BigWhale ::

RFID je fajn, samo potem morajo biti znaki postavljeni preden zacne veljati omejitev. RFID ima omejen domet. Bi morala biti aktivna stvar, bi precej bolje delovala.

kerga dika? ::

Dokler avti niso avtonomni, je takšna pogruntavščina bedarija - saj tako ali tako gledaš na cesto in če kamera vidi znak, ga vidi tudi voznik - če ga ne, nima kaj početi na cesti.

Poleg tega bi verjetno nastajale tudi napake (npr. kakšen bug v programu za razpoznavanje znakov), ki bi lahko povzročile, da se nek znak "spregleda" s strani kamere in pri voznikih, ki ne gledajo na cesto povzroči samozavestno divjanje ali pa tudi "vlečenje" po cesti.

RFID, se mi zdi OK rešitev, dokler so čipi ob cesti, čitalci pa v avtih. S pomočjo obcestnih čipov bi lahko v avto dobivali tudi dosti bolj natančne podatke o povprečni in trenutni hitrosti.
Vsazga dika!

necromncr ::

Yes! RFID. Hackable!

Rippy ::

A ni Vauxhalli avstralska firma :o ?

Edit:

Ah je britanska :), podobno se imenuje tudi ena iz avstralije samo se ne spomnem kako, zato sem zamešal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

edge540 ::

Če potrebuješ to da ti pove koliko je omejitev, je mogoče boljše da sploh ne voziš.

carota ::

Ne vem če bi zaupal takim strokovnjakom, ki ne vedo niti, da se v VB vozi po levi strani ceste... (spodnji del silke press).

profii ::

me zanima kako ta kamera ve da je konec omejitve. ker nikjer nisem videl da bil najprej znak 50 in potem 90. ali vidi tisto križišče ko prenehe veljati omejitev? zanima me če vidi table za naselje, ki so v vsaki državi malce drugačne in jih prepozna?

ZEROBLUE ::

Ja sej to je majhen napredek BMW ma že tehnološko rešitev ko ti avto sam vozi. Zazna črte in znake ter vozi poleg črte samo kako se bo to obneslo?

christooss ::

Edina rešitev je torej zapret vse ljudi, ki ne vidijo znakov? Mogoče bi bil sistem uporaben tudi, da bi zaznal napačno smer na avtocesti pa direktno šut v glavo!!
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Phoebus ::

Kar se tiče tega da avto nebi dovolil peljat več kot je omejitev je jeba- ničkolikokrat se iz p*zdarije rešiš lepo s pritiskom na gas in se pač tistih 100 metrov voziš malo preko omejitve. In kako "nevarni" so švoh avti kjer tega ne moreš naredit.

BigFoot ::

A ni Vauxhalli avstralska firma :o ?

Edit:

Ah je britanska :), podobno se imenuje tudi ena iz avstralije samo se ne spomnem kako, zato sem zamešal.

Avstralska je pa Holden.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

PrimozR ::

A ni Vauxhalli avstralska firma :o ?

Edit:

Ah je britanska :), podobno se imenuje tudi ena iz avstralije samo se ne spomnem kako, zato sem zamešal.


Holden, ki po svetu avtomobile prodaja pod znamko Vauxhall.

cobraa ::

Opel = Vauxhall

podobno kot Honda = Acura

c00L3r ::

Kako bo pa ta sistem vedel do kdaj velja omejitev hitrosti, ki je na znaku? Potem mora imeti še nek sistem prepoznavanja križišč. To bi se dalo dokaj dobro naredit v povezavi z GPS navigacijo.

zdobersek ::

Ja sej to je majhen napredek BMW ma že tehnološko rešitev ko ti avto sam vozi. Zazna črte in znake ter vozi poleg črte samo kako se bo to obneslo?


Mislim, da bi se obneslo slabo, črte na cestah z vidika računalništva niti niso zanesljive.

Raje bi videl, da se sredi pasu vstavi nekak fluorescentni trak oz. nekaj, kar ob osvetlitvi oddaja svetlobo, ali pa trak, ki svetlobo sam oddaja. Potem avto uporablja senzorje, da se drži sredine. Za začetek bi stvar implementirali na avtocesti, tam bi bilo najlažje. Avtomobili bi z lahkoto vozili s 300 km/h, vozila za pot po avtocesti ne bi rabila več upravljanja voznikov. Potem bi vozilo potrebovalo še par senzorjev, da ugotovi, kaj je pred njim in kaj zadaj, ali mora prehitevat. Potrebna bi bila tudi komunikacija s sosednjimi vozili, preko satelitov s pomočjo GPS.

Potreben bi bil le celovit prehod na tako tehnologijo - podpora EU, da se avtoceste primerno zmodificirajo, ter zamenjava ali pa modifikacija vseh vozil.

MrStein ::

Če potrebuješ to da ti pove koliko je omejitev, je mogoče boljše da sploh ne voziš.

Zbudite se. Noben na cesti ne ve celotnih CPP.
Če jih tričrt zna pol, smo že zmagali.
Svet ni popoln.
Vsaka pomoč in izboljšava je dobrodošla.


Recimo da prehitevaš večji avto in ravno takrat "pride mimo" znak za omejitev.
Kaj boš ? Se obrnil in šel pogledat kaj je pisalo ?
Kaj pa če znaka sploh nisi videl ?
(to sicer niti ta sistem iz novice ne bi rešil; ker je event based namesto state based ;)
(niti 110% znanje CPP ne bi pomagal)

Rrešil pa bi še bolj preprost sistem: barva črte na cesti pove dovoljeno hitrost:
- preprosto
- poceni
- nič sprememb na avtih
- nič sprememb na prometnih znakih
- minimalna sprememba v že obstoječem procesu (kanto z drugo barvo vzame tip, ki črto riše)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

Bolje bi bila kakšna zelo obstojna UV/IR barva, da bi bila v bistvu nevidna, twer primerna kamerca pred/pod avtomobilom.

MrStein ::

"Prednosti" tvojega predloga so :
- deluje samo z 5% avtov
- zahteva posebno opremo za izvedbo (barve)
- zahteva posebno opremo za nadzor (kontrola obrabe, poškodb)
- še kaj ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

profii ::

pri nas je še vedno veliko cest brez črt in še te so preoske da bi se 2 avtomobila srečala brez zapeljevanja na bankino. nevem kako bi na tako cesto risali črte. in ne predstavlam si da bi po kakšni ovinkasti cesti, kjer je omejitev 90 vozila kakšna starejša oseba če bi ji avto sam pritisnil na plin.

necromncr ::

Meni bi bilo tole uporabno, saj lahko pazis na to, da si iz krizisca prisel bp in obenem zgresis tablo za omejitev, polcaj te pa čaka 300m.

PrimozR ::

Moj post je bil namenjen za en post pred tvojim, za črto po sredi ceste. SIcer pa za 5%? Za 0%. Takisto za barve črt na cesti. Tudi tega avtomobili ne podpirajo. Če bi pa uvedli podporo, je pa čist vseeno. Glede vzdrževanja, pač UV/IR kamerca, displej v avtu, 2 delavca, ki se vozita po cestah, in satelitsko markirata napake. Posebna oprema za barvanje? Čopič? Enako je pri tvojem predlogu. Catch je le, da bi bila barva UV aktivna, da bi bila sicer nevidna, a bi bila vidna za posebne kamerce oz. pod posebnimi pogoji.

ALT ::

men se zdi dobra ideja z razlicnimi barvami crte.. to ni namenjeno da bi auto razpoznaval ampak da bi ti v kateremkoli trenutku sam pogledu crto in vedu kolk je omejitev! torej nobene posebne opreme v autu..
glede tistega posta o preozkih cestah za 2 auta.. a mas kje taksne ceste kjer je dovoljena hitrost vec kot 50kmh? taksne ceste so samo v rovtah in tam se se 50 ne da peljat.. tako da ne vem zakaj bi tam sploh rabil kaj za razpoznavo predpisane hitrosti.

dzinks63 ::

Kaj ti vse to pomaga, če pa se potem le malokdo drži tega. Ljudlje namerno kršijo predpise. Tako da nek takle sistem bo v bodoče sigurno zaživel.

Mogoče celo kar satelitski nadzor ali pa nekaj v stilu Darpa. Ljudje bodo v prihodnje le potniki, avtomobili ali karkoli že takrat bo, bo vozilo samo.

PrimozR ::

Mi mamo ob bodoči gorenjski avtocesti tak lep pol kilometrski do kilometrski odsek, kjer ni omejitve (torej 90). In se da komot vsaj tolk hitro jet. In ne, ni placa za 2 avtomobila.

profii ::

okoli mene v radiju 10km je polovica cest brez črt in ja po več kot polovici se da peljati več kot 50km/h.

opeter ::

Dejstvo je, da bi bili bol varni, če ljudje (vsaj večina) sploh ne bi smela voziti avto. Zato pa vidim prihodnost v avtomiziranem prometu. Skratka, ljudje se sploh volana ne bi dotaknili (podobno kot če greš na avtobus, vlak, tramvaj, kjer ti nič drugače ne delaš kot samo stojiš, sediš z eno besedo: potuješ iz cilja A na cilj B).

Jaz si promet in prometno varnost prihodnosti predstavljam nekako tako kot kaže ta reklama od Zürich Financial Services (glej filmček pri 0:31):



Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

Good Guy ::

ma nej še avtopilota nardijo pa bo..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

MrStein ::

PIP:
Za 0%. Takisto za barve črt na cesti. Tudi tega avtomobili ne podpirajo.

Ena oddaja na nacionalki, pa bi vsak avto (beri: voznik) to podpiral.

In se da komot vsaj tolk hitro jet. In ne, ni placa za 2 avtomobila.

Pol pa razpisat natečaj: "Joj, kak neko barvo na tako cesto narisat" ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

necromncr ::

PIP:Pol pa razpisat natečaj: "Joj, kak neko barvo na tako cesto narisat" ;)

Referendum! .. to je bolj modno.

edge540 ::

Recimo da prehitevaš večji avto in ravno takrat "pride mimo" znak za omejitev.
Kaj boš ? Se obrnil in šel pogledat kaj je pisalo ?
Kaj pa če znaka sploh nisi videl ?


Če, če, če... Spet hipotetično razglabljanje, ki nima neke teže v realnem svetu. Če ne vidiš znaka ga pač ne vidiš, jebiga, saj maš možgane pa lahko oceniš koliko je primerno peljati. Je recimo dosti primerov, ko je cesta lepo izven naselja in omejitev 90, cesta pa taka da jo lahko 90 zvoziš res samo z dobrim špornim avtom, ali pa še celo to ne. Pač se je treba prilagodit.

Sicer pa tako kot je bilo rečeno, čim prej ljudi stran od kontrole nad vozili.

hamax ::

Barve ncrte so super ideja. Seveda znake za omejitev pustis. Crte pa so
samo dodatno pomagalo. Kjer ni crt, enostavno upostevas znak...
Kjer je crta se vedno bela, upostevas znak...

Wirko ::

A to govorite o tistih rumenih pladnjih z rdečim robom? Včasih se mi zazdi, da nekaj piše na njih, ampak priletijo prehitro mimo, da bi lahko kaj prebral, žal.
[:4{#]

Prospekt ::

Skos več gizmotov v avtomobilih, ki vsi žrejo elektriko. Bencin je pa vedno dražji...

(seveda taka kamera na pokuri veliko, a ko imaš poln avto elektronike se pa lahko že malo vprašaš, če vse to res rabiš...)

zee ::

Mobilna JE v vsako vozilo :D

Ideja (Oplova) je sicer dobra, vendar si jaz za vozila prihodnosti predstavljam, da bojo imela standardno UV/IR kamero, GPS enoto in nek dostop do interneta. Ideja: UV/IR kamera se uporablja za ugotavljanje stanja okoli avtomobila, GPS skrbi zato, da gre avto v pravo smeri po optimalni poti, ki jo sproti prilagaja glede na podatke iz interneta, podobno se preko interneta posodabljajo podatki o omejitvah hitrosti.

Manual over-ride je sicer mozen, vendar primeren res za skrajno silo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Vlady ::

Ja sej to je majhen napredek BMW ma že tehnološko rešitev ko ti avto sam vozi. Zazna črte in znake ter vozi poleg črte samo kako se bo to obneslo?


Mislim, da bi se obneslo slabo, črte na cestah z vidika računalništva niti niso zanesljive.

Raje bi videl, da se sredi pasu vstavi nekak fluorescentni trak oz. nekaj, kar ob osvetlitvi oddaja svetlobo, ali pa trak, ki svetlobo sam oddaja. Potem avto uporablja senzorje, da se drži sredine. Za začetek bi stvar implementirali na avtocesti, tam bi bilo najlažje. Avtomobili bi z lahkoto vozili s 300 km/h, vozila za pot po avtocesti ne bi rabila več upravljanja voznikov. Potem bi vozilo potrebovalo še par senzorjev, da ugotovi, kaj je pred njim in kaj zadaj, ali mora prehitevat. Potrebna bi bila tudi komunikacija s sosednjimi vozili, preko satelitov s pomočjo GPS.

Potreben bi bil le celovit prehod na tako tehnologijo - podpora EU, da se avtoceste primerno zmodificirajo, ter zamenjava ali pa modifikacija vseh vozil.

Tole je samo utopična ideja... Trenutno še nimamo dovolj močnih satelitov, da bi lahko nadzorovali vse avtomobile na avtocestah v razvitih džravah. Bi verjetno rabili kake 300 novih satelitov, namenjenih samo temu. Sicer pa zakaj bi sploh tu uporabljal GPS, če imaš lahko lokalne "radarje", ki ti pošiljajo podatke o voznikih, ki jih tvoji senzorji ne "ujamejo" oz. so "predaleč"?
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

Bolje bi bila kakšna zelo obstojna UV/IR barva, da bi bila v bistvu nevidna, twer primerna kamerca pred/pod avtomobilom.

Glede na to, kako pri nas skrbijo za označbe na cesti je to zelo slaba ideja >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

RejZoR ::

Seveda mora bit potem zadeva še tolk pametna, da zna razločit med obrobljenimi in neobrobljenimi krajevnimi tablami, vedit kdaj se neka omeitev konča ker greš mimo križišča, vedit kdaj se pelješ izven naselja pa čeprav ni nikjer table, razločit kdaj se začne in kdaj konča naselje itd itd. Bottom line, povsem useless gimmick...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

TESKAn ::

Ok, če prepustimo računalu, da vozi avto:
- zakaj vraga naj bi se avto zanašal na barvo, ki jo lahko prekrije kako listje, sneg, ipd? Lepo magnetni trak po sredini vozišča, avto ga zazna in vozi lepo po njem. Če deluje v največjih pristaniščih, kjer imajo avtomatske kamione za prekladat zabojnike, bi tudi na navadni cesti.
- zakaj ne bi na znake pripopali RF čipa, ki bi lepo sporočil avtu, kaj na njem piše? Koneckoncev lahko vgradimo čip tudi v cesto, čitalec pa na dno avta.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

balocom ::

Če so vaše sanje imeti na cesti samo povsem avtomatske avtomobile oz. prevozna sredstva, zakaj enostavno namesto cest postavite tračnic (dveh, ena za vsako smer), pa ne potrebujete nobene kompleksne logike za prepoznavanje ceste, črt, ampak samo prirejeno tirno vozilo.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

edge540 ::

>>Lepo magnetni trak po sredini vozišča, avto ga zazna in vozi lepo po njem. Če deluje v največjih pristaniščih, kjer imajo avtomatske kamione za prekladat zabojnike, bi tudi na navadni cesti.

Točno to bi bila rešitev, sem že razmišljal o tem. Pa recimo za začetek samo za avtoceste - ko bi enkrat vsi avtomobili bili vezani na ta sistem bi promet lahko tekel optimalno. Da ne omenjamo, da bi lahko konkretno dvignili potovalne hitrosti (recimo na levem pasu - desni pa bi bil rezerviran za tovorna vozila in tiste ki dajejo prednost ekonomični vožnji nad hitrostjo).

Osprey ::

Kot je rekel že Phoebus, je to lahko zelo nevaren "feature". Včasih se iz nevarne situacije lahko rešiš samo s pritiskom na plin, speedlimiter pa me bo zaviral?!?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Parkiranje v Ljubljani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6718163 (4395) acookook
»

Uspešno "vrivanje" prometnega znaka v avtomobilski asistenčni sistem

Oddelek: Novice / Varnost
439338 (5973) GupeM
»

Premik krajevne table (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5811894 (10237) BigWhale
»

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18043823 (36946) m0LN4r
»

omejitev hitrosti na ljubljanski obvoznici (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8717645 (15268) darkolord

Več podobnih tem