»

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti

Slo-Tech - Zdi se, da so prihodnost vozila brez voznika, h katerim konvergirajo tako IT-podjetja kot avtomobilski giganti. Elon Musk celo pravi, da bodo nekoč klasični avtomobili z voznikom prepovedani, ker so prenevarni. Taksisti, po drugi strani, se razumljivo bojijo takšne prihodnosti in protestirajo proti njej.

Razvoj pa je dvotiren. Na eni strani imamo vozila, ki so od samega začetka načrtovana za avtonomno delovanje, kjer je zelo aktiven Google, na drugi strani so klasični avtomobili, ki za zdaj dobivajo cel kup elektronskih pripomočkov in pomagal, kjer so aktivni uveljavljeni proizvajalci avtomobilov. Ford bo poleti začel prodajati prvo vozilo, ki bo s kamero samo zaznavalo prometne znake in vozniku pomagalo spoštovati hitrostne omejitve tako, da bo avtomatično upočasnilo...

180 komentarjev

Hekanje prometnih znakov

Zombies ahead.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na I-hacked so opisali postopek hekanja prometnih znakov vrste ADDCO. Gre seveda za elektronske prometne znake oziroma obvestilne table, ki jih cestni delavci navadno parkirajo ob cesti in opozarjajo na kakšno nevarnost.

"Testiranje", ki so ga opravili pisci vodiča je žal razkrilo porazno slabo varnost teh prometnih znakov. Tako pišejo, da so vratca, ki onemogočajo dostop do programatorja navadno nezaklenjena oziroma varovana le s preprosto ključavnico. Sam programator pa je tudi zaščiten z geslom, ki pa ga je mogoče preprosto resetirati na tovarniške nastavitve.

In potem se zgodi tole:

24 komentarjev

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Vroče je II

Cool Hardwarez - Glede na to, da je danes svinjsko vroče in bo verjetno tudi jutri in pojutrišnjem in popojutrinšnem in... se bom danes posvetil predvsem novicam iz modder/cooler scene.
Zadnjič sem na svojem MACASE big tower naredil Pihlano lunknjo™ (blow hole). Potem sem naredil še eno. In potem še dve... Vse kar je ostalo še neprevrtano je sprednji del ohišja. Pa to ne zato, ker bi tako želel, ampak zato, ker me je strah rezati po osprednjem delu ohišja. Z stranskim delom ni problema; je iz kovine in moja vbodna žaga se počuti božanjsko ko reže tanko kovino. Pri sprednjem delu pa je tu še plastika, ki mi povzroča težave.
Očitno se tega zavedajo pri Cool Hardwarez (kero čudno ime!), ker so tu pripravili vodič po luknanju sprednjega dela ohišja. Sicer je njihova rešitev s plastiko malo nepraktična (izrezali so kar kvadratek), ampak dala vam bo pa vsaj idejo, kako začeti.

3 komentarji

Kamera, ki jo pogoltnemo :)

MSNBC - Po dolgem času sem vam pripravil še eno "off topic", ki pa ima tudi nekaj zveze tako z računalništvom, kot z medicino. Za kaj gre? Gotovo ste že kdaj gledali kak dokumentarec, ko pacientu s posebno kamero na nekakšni cevki pregledali črevesje ali želodec. Čeprav izgledajo slike želodca ali črevesja spektakularne, se pacient ne počuti ravno udobno (kar predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi vam nekdo porinil cev v grlo). Da bi pacientom prihranili muke, so se zdravniki domislili kamere velike kot tableta, ki jo pogoltnemo. Kamera tako slika prebavno pot in pošilja slike zunanjemu sprejemniku. Čeprav bi utegnila taka kamera olajšati odkrivanje želodčnih ali...

3 komentarji

Primerjave ...

The inquirer - Nekateri ljudje blazno radi primerjajo nekatere stvari z drugimi (hm, kje sem že to slišal? ). S tako primerjavo postanejo nekateri pojmi lažje razumljivi, pa tudi hitreje se nam vtisnejo v spomin. Nekateri pa uporabljajo take primerjave predvsem zato, da popestrijo dolgočasne članke. Primer: na The Inquirerju so dogajanje na računalniškem področju primerjali s prometnimi znaki. Meni je bila stvar všeč, mogoče bo tudi vam. Kliknite tukaj in se nasmejte .

2 komentarja