» »

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske opreme, ki zna iz znakov, kot so mežikanje ali premikanje glave določiti, ali postaja voznik zaspan. Če kažejo znaki na zaspanega voznika, potem sistem zatrese sedež, v kolikor pa tudi to ni dovolj, uporabi še zvočni signal.

36 komentarjev

gzibret ::

> Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme.
> Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika.

Evo, AI prodira tudi v avtomobile :))
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

G-man ::

Hm, kaj pa ponoči? Kaj pa poškodovani in vandalizirani znaki? Kdo bo takrat pozoren na situacijo?

Gwanaroth ::

Še govoriti naj ga naučijo, pa imamo Super Car.
Lights often keep secret hypnosis..

darkolord ::

G-man: voznik.

Tole za budnost voznika so nekateri delali že kakih 10 let nazaj... čeprav v produkcijo tega mislim da niso spravili

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

neoto ::

Kaj pa iz nosnic odčitavajo?

darkolord ::

Nosnice so verjetno kot referenčna točka za pozicijo oči in premikanje glave

Mercier ::

Kaj pa iz nosnic odčitavajo?
Napadalnost.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

Matrin ::

Iz nosnic lahko bereš frekvenco in moč dihanja. Ko dihaš skozi nos, se nosnice razširjajo in ožijo.

Drgač pa kul stvarce. Zaradi infra-rdeče luči in kamere tudi ponoči ni problemov (sej tako sem jaz razumel), zelo vandaliziranih znakov pa tudi človek ne zna razbrati.

snow ::

No pa še semaforje mora začeti brati, pa položaj drugih avtov, pa še par predpisov mora vedeti, pa lahko sam vozi po cesti v prometu.

Kdaj bo že tisto tekmovanje, ko bodo nekaj takega poskušali? Podobno kot tisto z DARPO čez puščavo, ampak da bo v urbanem okolju.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

DixieFlatline ::

DARPA urban challenge bo čez kako leto, mislm da novembra 2007. Prijave so se pa že končale, če me spomin ne vara.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

krneki0001 ::

Idiotizem. Ko boš hotu pa prehitet kakega pijančka, ti b opa vse začel svetit, pa te opozarjat, da si šel čez omejitev - al pa še hujš - ne bo ti pustil, da bi lahko pohodil gas in boš tako 10 minut prehiteval pijančka, ki te bo vmes še s ceste zrinil, ker vijuga po cesti.

sidd ::

e, napaka! pijančki več ne bojo vozili ;) računalnik pa ne bo vijugal :D
no idea for signature
signed
I

Eschelon ::

nebivedu
Na žalost velja, da so tisti, ki prehitevajo "pijančke" nevarnejši od pijančkov.
Seveda taisti prehitevajo tudi zmešane babe, nedeljske voznike, Kranjčane, Ljubljančane in podobne kategorizirane manjvredne voznike.
Priporočam zvrhano mero strpnosti in preudarnosti - zmeraj in povsod, pa se bomo vsi varneje vozili.
:P

(p.s.: Ker, da sem kakega večvrednega morda razjezil, se mu opravičujem. Oprosti, spomni se name, manj sposobnega voznika in se me usmili.:8))
Vedeti, razumeti, znati.

madviper ::

@Eschelon
Prosim da ne izazivaš sporov (niti posredno, še manj pa posredno).

Drugače pa zanimiv koncept in precej uporabna stvar (čeprav sem včasih odvisen od hitrosti). Bomo se pač vozli po predpisih, bolj varno, dirkali pa bomo le še z gokarti na stezi ali pa prek računalnika :D
I'd like to do something crazy!

GizmoX ::

Pa saj lepo piše: Drivers who are going too fast are warned with a visual signal, but are allowed to continue driving at whatever speed they like

Kar pomeni, da bo to zgolj nemoteče opozorilo.

Potem pa še piše: The system can also be tied in with the adaptive cruise control, in which case the car will speed up or slow down to match changes in the speed limit.

To v kombinaciji z preverjanjem varnostne razdalje in samodejnim prilagajanjem hitrosti, pa res ni potrebno veliko več od držanja volana.:\ Česar se seveda zelo veselim.:D

Da pa vozniki zaradi tako dolgočasne vožnje ne bi zaspali, bodo dodali še opozorila ob zaspanosti.0:)

Meni se zdi intelektualno.8-)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

stuff ::

knight rider is here :)

Eschelon ::

[edit- brisan offtopic del, ki govori o SSKJ]

Ljudje smo očitno razdražljivi, kar je odličen razlog za to, da se nas spravi stran od volana in tja postavi računalnik. V bližnji prihodnosti bosta največji prepreki k uveljavitvi avtomatizirane vožnje problem zavarovanja odgovornosti in sprejetje avtomatizirane vožnje s strani množic. Rešitev prvega problema je že na voljo v letalih. Gre za črno skrinjico. Upam, da bo drugi problem s časom izzvenel sam.
Vedeti, razumeti, znati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

sokol11 ::

No upam da bo tale nadvse inteligentna zadevica piskala in sfocala tudi tisto gamad ki se vozi manj kot je omejitev...>:D
>-<

Sandoval ::

Da pa vozniki zaradi tako dolgočasne vožnje ne bi zaspali, bodo dodali še opozorila ob zaspanosti.

Potem se bodo našli taki kot moj oče, ki je izklopil varovalko za piskanje ob nepripetem varnostnem pasu. Seveda se privezuje, ampak mene je tudi motilo, da čim si štartal motor je zapiskalo. In vrh tega še vedno piska če odpreš vrata ko je avtomobil na mestu s pritisnjeno sklopko.
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

edge540 ::

Zanimiva zadeva. Še malo pa bodo to zvezali z avtopiloti za avtomobile;)

Loki ::

to za budnost je ze nekaj casa nazaj delal volvo (ali scania mogoce), bila je pa ena kamera, ki je nadzorovala oci voznika. ne vem sicer tocno kaj, mogoce koliko so odprte, koliko mezikajo.....
nekaj podobnega ima tudi siemens.

eschelon glede izzivanja se pa strinjam z madviperjem. bolje, da takega prehitis, kot pa da ves zivcen vozis za njim v rangu hitrosti 50-90 ter samo cakas, da bos naredil res kaksno pi*darijo. ce pa hoces ti biti flegma ali karkoli ze, pa pac bodi. :\
I left my wallet in El Segundo

Legend(SLO) ::

Sam, ce ksne take stvari kdaj vgradijo v avto bi pa zlo cenu, da se da to mal laži odklopet kot pa recimo kšen piskanje za varnostni pas. Mislm, da bi me po mestu ves čas opozarjal, da vozm preiter, če bi vozu po omejitvi bi me pa someščani opozarjal, da zanemarjam običaj po katerem so tudi semaforji nastavleni na +10km/h po števcu nad omejitvijo. Glede opozarjanja na zaspanost mi gre pa misu na to, da bi blo strašno, da bi se mi lani po novem letu, ko sem pelu iz MS do LJ zic tresu 2h 30min. Pol bi biu pa res zmatran po vožni. :)
krneki

Trdi ::

[brisan offtopic del, ki govori o SSKJ]

Opozarjanje na hitrosti.... ne vem, no. Meni se zdi, da vsak voznik ve, kako hitro vozi in se zaveda prekoračitve hitrosti.
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

C_maniak ::

narobe se ti zdi.;)

Thomas ::

Se ti zdi? Tudi meni se zdi isto. Da se Trdemu narobe zdi.

Perfidno bodo zdej nekateri hoteli speljati avtomatizacijo vožnje na stranski tir. Ker se jim "zdi odveč", "nevarna" ...

Vlak je pa seveda že odpeljal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sidd ::

glede na to da je proizvodni strošek 40% končne cene avta, bi tole lahko imel vsak avto....

glede hitrosti pa....v nekem avtu za 6M sit se pri 50km/h zdi, kot da stojiš in se nikam ne premakneš, medtem v navadnem povprečnem avtu za 2M sit al pa kakšnem starejšem avtu pa se 50km/h že kr pozna da je neka hitrost. Naprimer.
no idea for signature
signed
I

Legend(SLO) ::

sidd mogoče si hotu enko uspredi napisat. Mislm pr 50km/h na neki normalno široki cesti se ti zdi, da stojiš tut v avtu za 2mil. Al je ma pa moj Clio something special.
krneki

Roadkill ::

Poleg opozorila o prekoračitvi hitrosti bi zraven moral biti še realtime kalkulator, ki bi ti računal kazen za tako prekoračitev. Bi bilo bolj efektivno pomojem.
Ü

darkolord ::

Roadkill: pol bi vsi bli zadovoljni, ker so danes "prihranili" 50 jurjev, ker jih niso dobili policaji :D

profii ::

Roadkill pa še povezava prek gps-a z policaji da bi ti sprot položnce pošilal>:D

Roadkill ::

Ne klicat hudiča 8-O
Ü

C_maniak ::

s to tehnologijo pride tudi to. skoraj neizogibno.

WarpedGone ::

Če bo vozila avtomatika, zahtevam da je bol sposobna kot js in me absolutno varno domov pripelje in HITREJE, kot se lahko VARNO pripeljem sam. Drugače so to le okovi.
Zbogom in hvala za vse ribe

C_maniak ::

itak, da te bo. varneje ziher, kolk hitreje je sicer vprasanje, ker cez omejitve ne bo slo, bo pa avto tocno vedu kje je vec prometa in zracunal najhitrejso pot.

sidd ::

komaj čakam da bo vozila avtomatika!!! bom lepo časopis prebral, pa pregled novic in vsega. Koirstno izrabljen čas! Al pa zadremal za tistih 20 minut namesto vožnje. Pa ko bom šel ven lumpat, bom imel prevoz, samo noter se bomskobacal, oziroma samo najt ga bo treba, kje bo pač parkiran....pa nekje na kwarkadabri je enkrat bil en članek o teoriji gneče? moram najt tole pa še enkrat prebrat.


@profii...misliš galileo sistem - je oz. bo malo bolj natančnejši >:D
no idea for signature
signed
I

C_maniak ::

ne ne, ko bos sel ven lumpat, ti ga ne bo treba najt. to bi blo pretezko. sam bo prisel do tam, kjer bos (kjerkoli že bo to). ;)
sam bo pa to vedla tudi tvoja zena pa tvoj nadrejeni itd. :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešno "vrivanje" prometnega znaka v avtomobilski asistenčni sistem

Oddelek: Novice / Varnost
439338 (5973) GupeM
»

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18043818 (36941) m0LN4r
»

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
568056 (5543) zimurg
»

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
364323 (3116) C_maniak
»

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
23718908 (14983) Jux

Več podobnih tem