» »

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

1
2
»

kronik ::

Ideja (Oplova) je sicer dobra, vendar si jaz za vozila prihodnosti predstavljam, da bojo imela standardno UV/IR kamero, GPS enoto in nek dostop do interneta. Ideja: UV/IR kamera se uporablja za ugotavljanje stanja okoli avtomobila, GPS skrbi zato, da gre avto v pravo smeri po optimalni poti, ki jo sproti prilagaja glede na podatke iz interneta, podobno se preko interneta posodabljajo podatki o omejitvah hitrosti.


Po moje je to edina pametna rešitev. Dodal bi še recimo prikaz lokacije ostalih avtomobilov v radiu x metrov - s tem bi 'preprečili' tvegana prehitevanja na nepreglednih delih ceste, pravočasno zaviranje v primeru ovir na cesti (traktorjev)....

BigWhale ::

Kot je rekel že Phoebus, je to lahko zelo nevaren "feature". Včasih se iz nevarne situacije lahko rešiš samo s pritiskom na plin, speedlimiter pa me bo zaviral?!?


Takih situacij je priblizno toliko, pri katerih ti neuporaba varnostnega pasu resi zivljenje. Zanemarljivo malo.

Al se tudi neprivezan vozis?

profii ::

mene pa bolj zanima kak bi šli jagri na jago, če nebi bilo teh tračnic in magnetnih trakov po gozdu, kako bi punco peljali na "pik-nik" na jaso itd...:D. kako bi se vedel tak avtomobil na makedamski cesti kjer ni ne znakov ne barvastih ne magnetnih črt.

zdobersek ::

Jah, to je ena glavnih težav, najbrž nepremostljiva. Kot rečeno, najlažje bi bilo sistem "completely automated vehicle control" vzpostavit na avtocestah in urbanih okoljih. Za bolj neurbana okolja pa se še vedno uporablja današnji princip vozil.

Problem so tudi motoristi. Za njih v tem sistemu ne bi bilo prostora.

Tole je samo utopična ideja... Trenutno še nimamo dovolj močnih satelitov, da bi lahko nadzorovali vse avtomobile na avtocestah v razvitih džravah.

Moj ego ne zahteva, da se na tak sistem preide že naslednje leto, niti ne bo vztrajal pri tej ideji, če ga prepriča boljša.

Sicer pa zakaj bi sploh tu uporabljal GPS, če imaš lahko lokalne "radarje", ki ti pošiljajo podatke o voznikih, ki jih tvoji senzorji ne "ujamejo" oz. so "predaleč"?

Pri 300+ km/h je težko govoriti o čem lokalnem.
GPS bi se uporabljal za sporočanje sistemu, v katerem sektorju je vozilo in kako globoko se v njem nahaja. Vozila s prioriteto, recimo vozila na nujni vožnji in podobno, bi tako lahko čez sistem zahtevala umik vozil na počasni pas in si uredila prosto pot.

Vlady ::

>>Lepo magnetni trak po sredini vozišča, avto ga zazna in vozi lepo po njem. Če deluje v največjih pristaniščih, kjer imajo avtomatske kamione za prekladat zabojnike, bi tudi na navadni cesti.

Točno to bi bila rešitev, sem že razmišljal o tem. Pa recimo za začetek samo za avtoceste - ko bi enkrat vsi avtomobili bili vezani na ta sistem bi promet lahko tekel optimalno. Da ne omenjamo, da bi lahko konkretno dvignili potovalne hitrosti (recimo na levem pasu - desni pa bi bil rezerviran za tovorna vozila in tiste ki dajejo prednost ekonomični vožnji nad hitrostjo).

Ideja je super, samo a ni malo utopično delati toliko kilometrov magnetnih trakov??? Material ne ostane vedno dovolj magneten, elektromagneti pa spet kurijo elektriko, pa še baker je drag za navitja... Edino kar bi delovalo je to, da bi dali eno kovino tja, ki je je veliko in bi jo lahko avto/senzor zaznal.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

edge540 ::

Ah, že izdelava same ceste je tako svinjsko draga, da to ne bil prevelik problem, IMO. Lahko pa bi se uporabljalo kaj čisto tretjega (recimo luknjice v cesti, premera 2 cm, avtomobili pa bi imeli vgrajene radarje in bi jim sledili - mercedes uporablja na svojem konceptu (F700?) radar, ki skenira par metrov podlage pred avtom in računalnik prilagodi vzmetenje še preden avto zapelje na luknjo).

Pa verjetno bi se našla še kaka bolj simpl rešitev.

zimurg ::

zakaj pa bi to ves sploh delal na tleh .... lahko tud v zraku ;)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Parkiranje v Ljubljani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6718216 (4448) acookook
»

Uspešno "vrivanje" prometnega znaka v avtomobilski asistenčni sistem

Oddelek: Novice / Varnost
439368 (6003) GupeM
»

Premik krajevne table (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5811913 (10256) BigWhale
»

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18043876 (36999) m0LN4r
»

omejitev hitrosti na ljubljanski obvoznici (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8717661 (15284) darkolord

Več podobnih tem