» »

Nanotehnologija in svetloba

Nanotehnologija in svetloba

The Register - Če se bo trend nekaj zadnjih dni nadaljeval, mogoče v bližnji prihodnosti ne boste obiskovali več Slo-techa, ampak Slo-nano-tech. Mogoče res prikazano malce karikirano, samo dejstvo, da postaja nanotehnologija čedalje pomembnejši del našega življenja, pa verjetno postaja več kot jasno.

Da je področje res "vroče", potrjuje tudi sledeča novica. Raziskovalci "mazurske skupine" na Harvardu so namreč izdelali nanovlakna, ki imajo v premeru manj kot znaša valovna dolžina svetlobe, ki jo prenašajo. Princin prenosa po teh, 50-nanometrskih vlaknih silicijevega dioksida je usmerjanje svetlobe po površini, zaradi upogljivosti in nespremenljivega premera pa je tudi izgub malo ali skoraj nič.

Praktična uporaba odkritja se bo pokazali v informacijski tehnologiji in biomedicinskih ter sorodnih vedah. Z zmanjševanjem velikosti senzorjev, ki se uporabljaji sedaj, se bo predvsem povečala komplianca pacientov, kar pomeni, da bo tehnologija olajšala muke široki populaciji.

Poleg tega je treba poudariti apel National Science Federation, da se za takšne in sorodne raziskave nameni več denarja, saj "omogačajo razvoj revolucionarnih tehnologij, ki prispevajo k izboljšanju zdravja, napredni argikulturi, uporabe energije in ohranjajo okolje".

Po branju prispevka ste vabljeni tudi na naš Forum, kjer poteka zanimiva debata na temo nanotehnologije.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Minutni ADSL

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
212245 (2245) Tilen
»

Prodaja glasbe v porastu

Oddelek: Novice / Ostale najave
102197 (2197) Pyr0Beast
»

Koliko pomenijo študentje?

Oddelek: Novice / Ostale najave
71888 (1888) AtaStrumf
»

IBM opozarja na nevarne zaslone

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
92059 (2059) Blue22
»

Se Registru obeta propad?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
61866 (1866) Jeebs

Več podobnih tem