» »

Virtualization Technology v Pentiumih 4

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah kjer lahko postavimo dva različna strežnika na eno fizično napravo in to medsebojno popolnoma neodvisno. Virtualne procesorje bomo lahko tudi vgasnili ali ponovno zagnali, brez da bi to bistveno vplivalo na delovanje ostalih virtulanih procesorjev.

Seveda je smotrnost nakupa teh novih procesorjev zaenkrat še vprašljiva, saj bodo morali naprej proizvajalci ostale periferije poskrbeti, da bomo lahko uporabniki uživali vso svobodo, ki jo nam bo omogočali novi procesorji. Pa tudi cena teh procesorjav na začetu zagotovo ne bo nizka. S časom pa bo tehnologija prešla v splošno uporabo, saj Intel že napoveduje mobilne procesorje z vgrajenim VT v prvi četrtini naslednjega leta.

Počasi se bližamo času, ko bomo en del procesorskega časa nadzorovali mi, drugega pa bo nadzorovala z DRM zaščitena vsebina in tako skrbela, da je ne bomo mogli občudovati niti na daljavo.

15 komentarjev

mtosev ::

Not bad Intel. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

krneki0001 ::

To pomeni, da se intel širi še na področje mainframe-ov - IBM ima tole že kar nekaj časa v računalnikih S390, kjer imaš lahko več ZOS(operacijski sistem Z) ali unixov(linuxov) naenkrat štartanih na eni mašini - eno prodikcijsko in več testnih sistemov. tako da vsako stvar že direktno stestiraš na mašini, potem pa jo samo prestaviš na drugo okolje ali pa sistem.

Bass0 ::

S tem se bodo še za en korak približali možnosti zakupa procesorske moči: uporabniki bodo doma imeli le periferije, ki bodo s povezavo, ki je za današnje pojme ultraširokopasovna, povezane s procesorsko (in vsaj delno tudi pomnilniško) enoto v za to namenjenih centralah.

Fajn bi bilo, če bi lahko zakupil dinamično procesorsko moč - pri multimediji in igrah ti bolj odprejo pipico kot pri urejanju besedila. Isto z delovnim pomnilnikom.

Google že gleda v tej smeri; morda bodo med prvimi, če ne prvi, ki bodo tako zadevo spravili v javnost.

M.B. ::

/me loves Xen. Še članek.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

kuglvinkl ::

IIRC AMD že kakšen mesec na svojih straneh ponuja SW za virtualizacijo. Če ne najdete linka na AMDjevih straneh, preiščite arhiv novic na BUGu za ta mesec. :)
Your focus determines your reallity

jest10 ::

Ali pa če ti prilimaš link:D

MrStein ::

Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro.

To je možno že danes. Včeraj. Mah, pred 10 leti je bilo možno (takrat malo težje, ampak kar se CPU-ja tiče, je bilo možno).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

G-man ::

@kuglvinkl
Ampak če se ne motim, bo to Intel podprl hardversko, ne?

SasoS ::

AMD ima svojo verzijo iste tehnologije (Pacifica). Zanimivo bo videt kdo bo tu potegnil kratko...Intel ali AMD. Ali bomo imeli spet 2 standarda :D

@Stein: gre se za to da bo x86 bolj prijazen virtualizaciji. Če pogledaš recimo VMWare zgubiš kar dosti performans...ko bodo te procesorji na voljo bo VMWare in podobno laufalo skoraj s polno hitrostjo. x86 trenutno ne izpolnjuje Popek in Goldberg zahtev za virtualizacijo zato je nekatere ukaze treba emulirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

KoMar- ::

Zanimivo :)

Btw: "vgasnili"?

Mr.B ::

Kul tisti ki uporabljajo VMvare ESX ozirom GSX lahko samo še bolj uporabimo vse to. Že danes več ali manj vzameš en konkreten server pa en SAN box, pa vse iamge serverje bootaš iz SAN-a pa lepo določaš, kaj kje zakaj komu dodati več procesorskega zakupa itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MrStein ::

SasoS : "gre se za to da bo x86 bolj prijazen virtualizaciji."

Ja, vem. Jaz sem le komentiral besedilo novičke.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ch4N93 ::

in za kaj bo ta tehnologija uporabna v prenosnikih?
Ni nam lahko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ch4N93 ()

damjanster ::

To pr men laufa že celo leto. 4 VM na eni kišti (3x linux & 1x windows). Poglejte si še tole uporabno programsko opremo: http://www.citrixxenserver.com . Morda komu pomaga prit v svet virtualizacije. VT prav lepo dela sicer že na opensource xen-u, ki je del večine modernih linux-ov, solarisov,... (slišal sem, da je Hyper-V le ena od izpeljank xen-a.. ROTFL).

LuGi ::

Who cares? To je ze like 3 leta nazaj


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18540277 (33606) Thomas
»

Intel odpira povezave do procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
132713 (2206) Daedalus
»

AMD Venice in San Diego sta tu!

Oddelek: Novice / Procesorji
484735 (3593) Dr_M
»

Athlon 64 DA ali NE? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1317030 (4553) Jeronimo
»

x86-64 vs IA-64

Oddelek: Strojna oprema
181652 (1465) hatch

Več podobnih tem