» »

Predstavljen ThinkPad X300

Predstavljen ThinkPad X300

ThinkPad X300

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Lenovo predstavil najnovejši ultraprenosni računalnik, izvirno poimenovan X300, ki bo zelo očitno močno konkuriral Apple-u in njihovemu Macbook Air-u. Med tem ko so se pri Apple-u odločili za minimalizem in so svoje upe položili na brezžično povezljivost, so se pri Lenovo-tu odločili za nasproten korak in ponudili marsikatero izmed stvari, ki so jih kritiki ob predstavitvi očitali Macbook Air-u. X300 se tako ponaša ne samo z DVD pogonom in Ethernet priključkom, pač pa tudi s tremi USB priključki in podporo za brezžičen USB, 10 urno avtonomnostjo baterije ter 64 GB SSD diskom, vse to pa je skrito v ohišju s 13,3" ekranom, v najlažji konfiguraciji tehta 1.3 kilograma in je široko 1.85 cm (na najtanjšem delu, se ve). Se pa X300 v primerjavi z Apple-ovo konkurenco ponaša z nekoliko šibkejšim procesorjem, ki tiktaka z 1.2 GHz in le 1 GB pomnilnikom (ki pa ga v nasprotju z Air-om lahko povečate na 4 GB).



Začetna cena je ocenjena na borih 2799 ameriških zelencev, ki pa lahko ob primernih željah še nekoliko naraste. Za primerjavo - Macbook Air s SSD pogonom vas bo v najcenejši konfiguraciji prišel 2798 dolarjev.

38 komentarjev

kody ::

naborih --> na borih

drugače pa ...hmmmm boljša izbira kot MBA

Heavy ::

64GB SSD? Moj eee pc že kriči po njemu:D

IceIceBaby ::

Tole niti slučajno ni konkurenca MBA :)

Nič ne rečem, je hud prenosnik, v veliko pogledih dosti boljši od Aira. Ampak če pogledamo realno, Aira ljudje ne bodo kupovali zaradi tehničnih specifikacij ampak zato, ker je kul in kej je "najtanjši prenosnik na svetu". Apple je ustvaril novo kategorijo prenosnikov in v njej je trenutno edini. Upam si napovedati, da se bo MBA prodajal veliko boljše od Lenovota.

Poleg tega se bo večinoma prodajal 80gb model, ki je občutno cenejši.

Tear_DR0P ::

kakšen OS pa dobiš zraven za ta denar?
sem probu pogledat na www, pa sem dobu tole
U.S. Web customers:We're sorry, this portion of lenovo.com is currently unavailable due to routine maintenance but will return soon.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

[MYTiX] ::

Osnovna konfiguracija nima DVD pogona in ima 3 celično baterijo, ki zdrži 2 uri real life usage. Če hočeš "10" ur, pa moraš nabavit 6 celično baterijo in dodatno baterijo, ki se namesti v prostor namesto DVD enote.
Seveda to še ne pomeni, da je slab prenosnik, le da ima tudi ta svoje omejitve.
podpis

zcetrt ::

Ma ja... Ponavadi vse najboljše sklanfajo v isto poved, pa čeprav predstavlja izbor preseka celotne ponudbe. V naslednjem stavku je pa cena za vstopni model, ki je ponavadi malenkost boljši od cigaretnice.
4.

darkolord ::

> V naslednjem stavku je pa cena za vstopni model, ki je ponavadi malenkost boljši od cigaretnice.

2799 ni cena za vstopni model.

> kakšen OS pa dobiš zraven za ta denar?

XP ali Vista

> Upam si napovedati, da se bo MBA prodajal veliko boljše od Lenovota.

Jaz bi pa trdil ravno obratno. Takih, ki bi jim MBA ponujal kašno večjo prednost pred ostalimi, bo kar naenkrat ostalo zelo malo...

c00L3r ::

iskra ::

MBA killer :) Več povezljivosti, nižja cena ... Za 3k$ dobiš 4GB RAM in 6 celično baterijo. Pri MBA dobiš največ 2 GB RAM in še Superdrive moraš doplačati - tako prideš na 3.2k$. Plus verjetno bo cena X300 vsebovala manj "EU davka" pri nas. Procesor je malo podhranjen ampak za pisarno in kak AutoCAD na terenu več kot zadostuje. Debelina? Pri tej teži in funkcionalnosti se ne bom sekiral za teh 5 al 10 milimetrov.

Grem stavit, da se MBA s svojo aluminijasto šasijo zvije pri padcu, X300 pa z magnezijevo litino preživi take "malenkosti". Komaj čakam video s testom vzdržljivosti.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

dedi542 ::

Ja ampak ima lahko tale thinkpad os x? Ne. Rajsi mam MBA, kot pa spet eden "navaden" prenosnik.

antonija ::

It hurts to be average, doesn't it?:\ I have an idea!! Lets buy something TV said will differentiate us from average folks!!8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

T0RN4D0 ::

Hehe, apple je naredu kategorijo najmanjših prenosnikov v kateri je edini? Lepo te prosm v tej kategoriji so notebooki (boljši) že neki časa, samo da nimajo takšne reklame.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

ripmork ::

neverjetnih 1.2 Ghz? in če hočeš dejansko kaj naredit na laptopu, moraš dokupit baterijo in jo namestit v prostor za DVD enoto?

baš jaka praktičnost.

MBA cilja na točno določen segment: tiste, ki so pripravljeni it na brezžičnost in vzet eleganten, izredno tanek, lahek in razmeroma močan laptop.

Tole pa ni niti ultra-tanko, niti ni ravno praktično, pa še procesor ima šibkejši: vsaj sam tu razen dodatnih USB enot ne vidim prav nobene prednosti pred MBA, prej obratno.
Pomoje MBA ne bo prodajni bum, se bo pa bolje prodajal: ker ima premišljen trg kupcev, ne pa tole ki ni ne tič ne miš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Adrijan0 ::

Sej se cene u ameriki za MBA začnejo pri $1800. KLIK iz uradne strani. Zakaj omenjate nekih $3k? In tudi če našo ceno pretvorimo v $ dobimo cca 2300-2400 dolarjev. Še zmeri pa ne $3k. Ali jaz kaj narobe razumem? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

darkolord ::

> pa še švoh je povrhu: vsaj sam tu razen dodatnih USB enot ne vidim prav nobene prednosti pred MBA, prej obratno.

Švoh? 1.2 Ghz procesor ni prav nič švoh.

Prednosti (poleg USB):
- ohišje
- optična enota (ali dodatna baterija)
- gigabit mreža
- zamenljiva baterija
- možnost nadgradnje (baterija, RAM)
- wireless USB
- stereo zvočniki
- audio vhod
- GPS
- standardni ThinkPad bombončki

Edit:
- boljši ekran

Zgodovina sprememb…

zos ::

Tudi meni se zdi, da se bo MBA bolje prodajal, ceprav mislim, da je Apple z njim malce brcnil v temo. Tale x300 tudi sklepa cudne kompromise. Avtonomija je vsekakor velik plus, tudi MBA bi nujno potreboval nekaj takega. 4gb rama pa se mi ob slabem procesorju ne zdi ravno velika prednost. V splosnem verjetno gre za malenkost boljsi prenosnik, vendar pa vidim tudi, da nisem edini, ki v OS X vidi velik plus. Ne gre za drugacnost, gre preprosto za to, da nekateri mislimo, da je boljsi OS (nocem flejmat).

Vsekakor pa mislim, da oba prenosnika zahtevata prevelik davek na "mobilnost" in da prihodnost lezi v zadevah tipa EEE, ki se odlicno prodaja.

darkolord ::

O kakšnem slabem procesorju vi to?

zos ::

Imas prav ja. Saj procesor ni slab (sem malce cudno zapisal). Vseeno pa se mi ne zdi, da gre za prenosno delovno postajo, kjer bi 4 giga rama bila nujnost.

darkolord ::

4GB ni nujnost, je pa za nekatere dobrodošla opcija. Fiksen ram je pač... fiksen

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

4 giga je maximum. Dajo ti ga 1 giga.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Al pa 2. Al pa 4.

Mavrik ::

Vseeno pa se mi ne zdi, da gre za prenosno delovno postajo, kjer bi 4 giga rama bila nujnost.


Captain friggin obvius. Ni ti treba bit genij da ugotoviš, da pa 13" laptop morda ni namenjen uporabi kot delovni postaji a ne?
The truth is rarely pure and never simple.

destroyer2k ::

Amm ne vem sedaj ali je cel internet zadet, da ste dobili takšne informacije o procerorju. Vseposod jasno piše da je 2.0 gHz ne 1.2gHz.
klik

Tear_DR0P ::

13" laptop je lahko čisto huda delovna postaja - če rabiš 30" monitor za CAD potem pač 30" monitor priklopiš gor - ko greš pa na teren sprobat jadrnico, ki si jo zdizajniru, pa še vedno lahko med jadranjem pregledaš načrte, zakaj nekaj v resnici ne štima - da ne govorim o tem, da lahko imaš na vsaki celini pisarno s po enim takim monitorjem in podatke nosiš na workstationu okrog, med letom iz ene celine na drugo pa še nekaj na malem monitorčku nardiš
in ta IBM je čisto huda reč - ampak vsako orodje ima svoj namen ta IBM poskuša bit pa multitool in me zanima kater OS boš dobil zraven, za kater OS je napisano trajanje baterije in če se hočejo it konkurenco MBAju, ti morajo dat zraven Vista Ultimate, ne pa win XP home - sicer predvidevam da se slednjega ne daje na tko drage računalnike, ampak vseeno :/
in ja še vedno bi si tega IBMa z veseljem kupil, če bi rabil tako majhen laptop
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

templjar ::

Hehe... le kaksna novost je tole od Lenovo-ta ali pa Macbook-a??? Ko pa ima Toshiba ze cca vec kot pol leta odzunaj Portege R500, ki je lazji, se manjsi in cenejsi (glede na cene navedene v clanku)... Dell pa ze priblizno 1 leto s priblizno isto konfiguracijo in je cenejsi za cca. 1000€...
Kje je tle kaksna logika razen napihovanja nekega novega modela? Ali je vse skupaj samo prestiz, kao jaz pa imam tak hud prenosnik???

aja se link,da si boste lahko ogledal ce si ze niste ;))
http://eu.computers.toshiba-europe.com/...
http://www.mimovrste.com/artikel/275008...

Kar se pa tice uporabe taksnih prenosnikov je pa namenjno predvsem za poslovno rabo, ko folk leta res veliko po terenu in rabi brezicno povezljivost preko raznih brezicnih standardov ali pa s preprosto vstavitvijo gsm kartice notri in vzdrzljivo baterijo. Za AutoCAD pa... ja ce priklupis zraven en 22˝ monitor + tipkovnico in misko, pa da ne delas vizualizacije oz. 3D.

darkolord ::

templjar: tisto so 12".

templjar ::

darklord: imaš prav, to so 12˝ ultraprenosni v pravem pomenu za manjsi cvenk. Za 13,3 pa priporocam za več kot polovico cenejšo Toshibo U300 je pa res da je tezka 1,99 kg in da baterija zdrzi 4,5 ure ob tipkanju besedila oz. manj glede na zahtevnost graficnega dela (misljeno delo z AutoCAD-om). info iz prve roke
Tear_DROP: gor bos bolj tezko priklopil 30˝monitor, ker ti verjetno resolucije ne podpira za taksne monitorje s 24˝pa gre brez problemov. Sicer pa za taksne stavri je boljse imeti workstation z 2 monitorjema in prenosnik za na pot.

stuff ::

Tale toshiba je r0x vsaj za enkrat kar sem mel v rokah kdaj.
http://www.mimovrste.com/artikel/275008...

darkolord ::

templjar: 2kg je pa že precej pretežko za tak razred. Tale X300 je ravno nekje vmes

buneech ::

Ja ampak ima lahko tale thinkpad os x? Ne. Rajsi mam MBA, kot pa spet eden "navaden" prenosnik


Sj drgač, če si iznajdljiv, se da tut OS X gor dat..
Nimam nič proti temu operacijskemu sistemu, menim, da je odličen, vendar zaradi OS X ne bi nabavil MBA, ker je to najslabši Applov izdelek do sedaj (po mojem mnenju, pa js bi zravn kr še (prve) Machintoshe štel)...

Goldee ::

Ja kaj pa Thinkpad T42 (T60) - star 4 leta, z ekranom 14,1 na najtanjšem delu debel zgolj 1,9cm. Kam se ta uvršča?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

darkolord ::

Je pa težji, tko da ni med ultra-lahkimi

Zheegec ::

Že skoraj 2 leti nazaj se je v naši zakotni Sloveniji dobilo prenosnik z 1Kg teže in 2GB RAM, BT, WLAN, 8ur avtonomije... Ti novi modeli nisto čisto nič posebnega, samo večjo reklamo imajo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

IceIceBaby ::

Hehe, apple je naredu kategorijo najmanjših prenosnikov v kateri je edini? Lepo te prosm v tej kategoriji so notebooki (boljši) že neki časa, samo da nimajo takšne reklame.


MBA je najtanjši, ne najmanjši.

Adrijan0 ::

Če je najtanjši je posledično tudi najmanjši 13.3" laptop.

Jaka83 ::

Oh ja, prestiž prestiž in še enkrat prestiž (duvanje po domače). Čez dve leti bo pa že vse skupaj pozabljeno ... in kam ti je šel ta kapital, ki si ga vložil v tako zadevo? Po moje samo v luft, mogoče ravno zato ime MBA.

Prav smešne so včasih takele debate.

BigWhale ::

Za kodirat na vlaku je dost tud 800MHz ;>

link_up ::

kaj bi ti kodiral BW ? :D za ta spas zna biti pocasen...ce pa mislis programirat je pa seveda preko glave...

pa dajte si nekateri vbit v glavo, da je to 13,3" in, da to ni workstation. Ce si dosti na terenu zelooo cenis lahke prenosnike...
In and Out


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macbook za programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7412212 (6286) Saul Goodman
»

Apple iPad - povzetek (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
34533513 (21761) Bor H
»

Lahek prenosnik (manj kot 2 Kg)

Oddelek: Kaj kupiti
141682 (1380) GUFY
»

HP z doslej najtanjšim prenosnikom

Oddelek: Novice / Procesorji
428034 (5018) Zheegec
»

MacBook Air (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Diski
27133439 (15820) poweroff

Več podobnih tem