» »

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

Avstralski politiki obljubljajo hiter internet

The inquirer - V Avstraliji bodo še pred koncem tega leta volitve, eno od pomembnejših vprašanj, ki bi jih lahko odločilo in se trenutno močno izpostavlja, pa je ponudba širokopasovnega interneta širom celine. Opozicija je izjavila, da namerava le-tega nuditi 98 odstotkom prebivalstva, medtem ko obstoječa vlada sedaj pravi, da bo šla še za odstotek dlje.

Koalicija tako namerava z investicijami, vrednimi dve milijardi avstralskih dolarjev (nasprotna stran bi porabila še več kot dvakrat toliko denarja), prebivalce urbanih delov povezati s tehnologijo FTTN, medtem ko naj bi internet v oddaljena območja prinesle brezžične tehnologije. Hitrost bo povsod vsaj 12 Mbps.

Trenutno stanje širokopasovnih povezav v Avstraliji ni preveč bleščeče, večinoma so na voljo zgolj kabelske in ADSL povezave, ponekod tudi ADSL2+, a glavna težava je pomanjkanje višjih hitrosti uploada.

Izvorna novica.

27 komentarjev

SkyNet ::

Še en dokaz da se nam v sloveniji prav lepo godi glede broadband povezav. Me prav zanima kakšne so cene v avstraliji :D
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

OldSkul ::

Glede na to kakšne razdalje so med kraji, majo še dobre povezave. Pri nas bi moralo bit še bolje, kot je zdaj... Se pa vsaj nekaj premika.

edge540 ::

Nekdo v od boga pozabljeni puščavi, kjer mu je najbližji sosed 200 km stran in v trgovino hodi z letalom bo dobil 12 mega link? Kul, jaz v mestu pa mam 4:)

poweroff ::

V Sloveniji bodo čez dve leti volitve, pomembnejša vprašanja pa bodo vračanje gozdov cerkvi, kdo je bil pravičen boj proti okupatorju med 2. svetovno vojno in kje bodo shranjeni arhivi nekdanje politične policije UDBE.
sudo poweroff

iskra ::

Ko smo mi imeli ADSL in kabelski net 1/256 po 13k na mesec, me je bratranec (živi v Sydneyu) samo pisano gledal, da oni, če že hočejo imeti vsaj 1/256 povezavo, plačajo po 25k in več.

Res pa je, da so imeli 56k linije brez omejitve (plačaš za net 4-5k in ni straha koliko časa visiš gor).

Dejstvo je tudi, da več kot 90% ljudi živi v pasu 200km od morja, tako da ne bo nekega hudega dela za telekomunikacijske firme. Kmetje in rudarji sredi puščave bodo dobili par oddajnikov, meščani in ljudje iz "suburbije" pa FTTN.

Matthai, I totaly agree with you :\ Žal.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

MrStein ::

SkyNet:
Še en dokaz da se nam v sloveniji prav lepo godi glede broadband povezav.

Ah res ? Jaz nimam 12 Mbps. Niti blizu. Pa "višjih hitrosti uploada" tudi ne. Ampak hej, če vlada pravi, da nam gre dobro, nam sigurno gre dobro, a ne ? ;)

iskra:
me je bratranec (živi v Sydneyu) samo pisano gledal, da oni, če že hočejo imeti vsaj 1/256 povezavo, plačajo po 25k in več.

Jaz bi tudi z veseljem prejemal trikratno plačo in plačeval dvakratno ceno DSL ...
Vriskal bi, takorekoč.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sss ::

hehe se strinjam :)


Ampak vseeno, kako bi se tebi zdelo ko bi videl, da ima "neka" Slovenija dosti bolj razvit internet? :P

Looooooka ::

Slovenija je mejhna. Slovenija ma mal prebivalcev. Slovenija ni glih neka nerazvita drzava.
Ce ne bi mel interneta na tej stopnji h ga mamo... Bi blo ze prou cudn. Ceprou mislm, da bi lahko blo ze par let se bl razvito ampak nas je okol prsta ovijal en velik monopol..., ki mu ni blo v interestu optike polagat.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Matevžk ::

Kje zaboga vidite razvit internet v Sloveniji?

V Ljubljani na Viču, recimo, so vse Telekomove centrale prezasedene (vse je na multiplekserjih -- dasiravno imajo zdaj nekaj multiplekserjev celo takih, ki podpirajo 1M ADSL), kabelski ponudniki imajo prestaro infrastrukturo za internetne priključke, ...
V nekaterih omejenih kotičkih mest se sicer začenja polagati optika in ponekod že celo obratuje, na podeželju je pogosto velik problem dobiti ADSL.

Če ima 1 % prebivalstva možnost priklopa na poceni optiko, telekomunikacije še niso 'razvite' ...
lp, Matevžk

iskra ::

MrStein: Jaz bi tudi z veseljem prejemal trikratno plačo in plačeval dvakratno ceno DSL ...
Vriskal bi, takorekoč.

Tudi stroški se višajo s standardom ;) Bencin je lahko 10% pod našo ceno, zdravstveno zavarovanje je drugače urejeno, penzije tudi...

Update: V glavnem, hotel sem povedati, da ko je imelo 1/4 mestnih otrok že kabelski ali ADSL net pri nas, so oni o tem več ali manj še sanjali. Pozabil sem še omeniti visoke cene priključnin (slabo urejeno TK omrežje v predmestjih, kjer živi večina "mestnih srajc").
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

Liker ::

13k za 1/256?

Kdaj?

Jaz sem narocil ADSL skoraj takoj ko se je pojavil, in dobil 512/128 za 8k/mesec, kar so mi potem "zastonj" upgrade-ali v 1/256. Pred tem mislim da sploh ni bilo 1/256 paketa. (Morda je bil, in je stal 13k, tako da ce se motim, mea culpa 0:) )

Rudolfo ::

No, da vam en avstralski rezident odgovori kako je z netom down under. Sux do konca, evo, en primer:
Vsi broadbandi so omejeni na max 40 GB prenosa. Za linijo 1MB/256 z 40 GB prenosa placas najmanj cca. 40 E. Tukaj seveda ni nobenih VOIP, pa televizij pa takih zadev, da ne bo pomote. Take storitve so bolj redke za dobit.
Paket unlimited, brez omejitve, 1mb/256 se zacne nekje pri cca 100 E per month, ce se vezes za nekaj casa.

Tko da SLO je svetlobna leta pred AU glede neta. Telstra je pa se hujsa kt Telekom.
Lp rudi

blue ::

Avstralia ima tako brutalne omejitve zaradi slabših komunikacijskih povezav z ostalimi celinami.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/as.html#Comm

iskra ::

Liker: toliko smo mi plačevali Telekravi, ker je rekla, da brez ISDN-ja, ADSL-a ni. Se pravi 2x3k za ISDN liniji in 7k za "kao" študentski 1/256 paket. +- nekaj drobiža. 13k je bila v glavnem minimum položnica. Dodaj temu še tel. pogovore in takoj vidiš, da ni bilo ne vem kako poceni.

T2 je v primerjavi s TK kot Lidl vs. Harrods.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Roadkill ::

>> T2 je v primerjavi s TK kot Lidl vs. Harrods.

Kera primerjava... :\
Ü

iskra ::

Ja, no, T2 je cenejši, ima pa slabo tehnično podporo (od tod Lidl, ker pač nekje morajo prišparati). Vsaj po mojih izkušnjah. Razlike v cenah za telefon + net so bile ob prihodu T2 (po mojih ocenah) ogromne. Pa ne bi sedaj o tem - nočem biti povod za flame-war. Tisti, ki se radi kregate, ignorirajte ta post.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Senitel ::

Slovenija in internet... Ja, je relativno poceni in imamo flatrate za nekaj samoumnevnega, je pa to tudi vse. Doseg xDSL povezav pri nas ni niti približno tako dober kot recimo drugod po evropi. Se gremo primerjat z Dansko? Ali pa Švedsko? Škoti razmišljajo kako bi prišli iz 5Mbps na 50Mbps in več v naslednjih letih (Google "Next generation broadband Scottland"), down under razmišljajo o 98% pokritosti z 12Mbps povezavami... Pri nas pa razmišljamo o tem kako bomo pripeljal 256/128 v vsako vas. Saj plani se že lepo slišjo, sam kako misli vlada jih izvest bo pa še za videt. :\ Ampak mamo pa IPTV in take hitrosti na razpolago, da vsem sosedom zjebemo xDSL. Ziher smo zarad tega med najbolj naprednimi v svetu?

MrStein ::

40 € je 1 mega pri vas ?
Pri nas je okoli 20 €.

Imamo pa 2-3 krat manjše plače.*

Torej kdo ima cenejši internet ?

* - sem pogledal statistike, če tu skrivate te podatke.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

iskra ::

Definitivno imamo mi cenejši net - smo brez omejitve prenosa, pa še s travniki krepko prišparamo na drugih področjih >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

KandazaR ::

Pa zakaj se moramo zmeraj primerjati z švedsko, dansko, finsko,... Oni niso bili v komunizmu. Primerjajte slovenijo z kako češko, slovaško, poljsko in ostalimi vzhodno evropskimi državam pa boste videli da smo daleč pred njimi (in dohitevamo razvite). Pa dvomim, da je skandinaviji tako razširjeno piratstvo kot pri nas.

MrStein ::

Kaj ima piratstvo veze ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

KandazaR ::

Obremenjuje linije z tujino. Zakaj pa bi ti drugače potreboval visok upload (pustimo izjeme).

Matevžk ::

Jaz nam ne bi rekel izjeme. Nas je najbrž res manj kot polovica, ampak to še vseeno nismo izjeme.
1. Torrenti so tudi legalni.
2. Čisto navadni smrtniki se počasi navajajo na videokonference z družino, znanci, prijatelji.
3. Ljudje si vedno več (lastnega ali zastonjskega) materiala delijo (tudi preko elektronske pošte). Če jaz skeniram neke ročno napisane študijske zapiske in je na koncu 10 MB velik PDF, mi ni všeč, da njegov upload traja 15 minut. Hočem pol minute.

To je bilo samo nekaj primerov. :)
lp, Matevžk

darksamurai ::

Ja in zakaj se mormo primerjati z najslabšimi? Telekomunikacijsko razvite države so skandinavske. Zakaj se pa še pri nas ne bi razvijalo? Socializem nima pri tem nobene veze...prihod boradband interneta in vsega tega je bil kasneje. Monopol je privedel do tega, da se šele zdaj počasi gradi optika. Že 3 leta imam 1M paket pri SiOLu. In kaj se je v tem času zgodilo? Cene so se dvignile in nekaj novih paketov so dodali. 3 leta pa tako majhen napredek na področju telekomunikacij. Sramota! Tako stanje lahko pričakujemo samo v Afriki. Linije s tujino majo v PM! Na ping istega nemškega serverja... ((SiOL 60ms, T2 40ms, Amis 45ms). Tist njihov helpdesk je n00bish! Ko sem na njihov hotline klical zaradi sesute centrale (v PM vse delalo)... model me pinga in ugotovi da se 3/4 podatkov zgubi in ping je bil 60 ms v slo!!!! wtf?! na konc mi prbije da ne vidi večjih težav. Da vse dela. Kaj mi še nej preostane kot da ga ****** in mu rečem da nej javi na telekom.

frenk ::

jest za 1/1 plačujem 14€, ping po sloveniji je večinoma 5ms, do googla pa 53ms ...sem več kot zadovoljen :)

MrStein ::

Kje to ? 8-O
:-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

frenk ::

T-2 FTTH :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internetna hitrost: Južna Koreja 1., Slovenija 29., Avstralija 51.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3210305 (7002) d4vid
»

Zaradi visokih cen v Avstraliji proizvajalci programov poklicani na zagovor

Oddelek: Novice / Tožbe
217676 (5131) jlpktnst
»

Me.ga v težavah še pred zagonom

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136279 (4479) BigWhale
»

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
103270 (2669) Icematxyz

Več podobnih tem