» »

Izšel iPhone

Izšel iPhone

več strani - Če niste vikenda prespali v jami, ste verjetno že precej razdraženi, saj od predvčerajšnjega izida iPhonea polovica tehnološko usmerjenih spletnih strani piše samo o njem. Da boste ostali obveščeni, smo pripravili kratek povzetek dogajanja.

Nekateri so ga odpakirali in se slinili nad njim, drugi so ga testirali, tretji žrtvovali Internetu. Nekaj primerkov je že bilo namenoma ali po nesreči uničenih. Kot ob vsakem izidu nove, zaželjene elektronske naprave, je tudi tokrat poplavljen eBay, a cene niso najbolj astronomske, ker telefonček, presenetljivo, ni bil razprodan. Zloglasno aktivacijo se je že uspešno zaobšlo, uporabnike 64-bitnih oken bolj moti nekompatibilnost z njihovo različico OS-a, za konec pa naj omenim še, da se že pojavljajo govorice o evropskem izidu posodobljene različice z UMTS-om.

In še najbolj zabavna povezava v novici - zmagovalka boja za iPhone.

77 komentarjev

«
1
2

darkolord ::

Še en FAQ

MTm2H37rqt7B ::

Kolikor sem prebral FAQ iz prejsnjega posta, je iPhone bolj zalost kot ne.

Glede nato kaksen 'boom' effect je ustvaril z svojim razvojom in lansiranjem... ne nudi veliko pravzaprav.

Res pa je, da to pisem na osnovi kar sem prebral iz testiranj in opisov drugih lastnikov in testerjev.

Skoda ker ga se vedno za rokico pelejo tudi starejsi telefoncki, ki so na nasem trgu (seveda gledano iz kota featurjev).

roli ::

Ima vse kar bi rad razen nizke cene.Nebi letel v trgovino takoj, ko bi izšel vendar bi ga morda kupil, ko bi kupoval nov telefon in bi se cene znižale ali pa bi ga dobil po nižji ceni skupaj z naročnino. Ker telefoni z navadno tipkovnico so zame preteklost in to izgleda lepo. Saj ne rabi imet miljavžnt stvari ampak samo tisto kar rabiš. In to ta stvor ima. Imam UMTS telfefon sedaj vendar je UMTS neuporaben, ker nikjer tu okoli ni signala. Z veseljem bi uporabil brezplačne videoklice, ki jih ponuja mobitel vendar jih ne morem, ker ne jaz in ne moj bratranec (oba imava isti telefon) nimava signala. Pa on živi en km od mesta.

Tako, da telefon je dober, izgleda lepo in ima touchscreen vendar pa ga mrzlično nebi kupoval. Apple izdelki so mi všeč vendar nimam nobenega, ker so absolutno predragi. Tako, da v primeru, da se poceni in rabim nov telefon - gremo kupovat.

Seveda pa bo najbrž kaj podobnega prišlo iz kakega SE, nokie.... in bo najbrž cenejše glede na to kako dragi so Apple izdelki.
http://www.r00li.com

zos ::

Jaz od telefona zahtevam zelo malo funkcionalnosti in jih vedno kupujem zelo poceni, sem pa ravno vceraj odprl en Mobitelov cenik in bil presenecen nad tem koliko telefonov je dosti drazjih od tega iPhona. Ce je res kot pravijo, da iPhone ni subvencioniran s strani operaterja potem si tezko predstavljam, da bi recimo Nokia naredila cenejsi telefon, ce pa je ogromno njihovih ze zdaj drazjih od tega.

roli ::

To je pa tudi res vendar, če dajo subvencijo za iPhone bodo pa obogateli še bolj kot sedaj. Mah mel bi ga!

Drugače pa sam večinoma rabim telefon za vse drugo samo za klicanje ne. Za klicanje ponavadai uporbljam stacionarni ISDN telefon. Telefon pa rabim za brskanje po netu, ko se sred noči zbudim, igranje iger na sekretu, gledanje filmov na plaži..... V glavnem samo za telefoniranje ga bolj malo. Za slikanje pa nič. Tako, da bi meni iPhone prav lepo pristajal.
http://www.r00li.com

darkolord ::

zos: to ali je subvencioniran ali ne niti nima veze, glede na to, da ga lahko dobiš samo prek operaterja. Na ebayu tako novi stanejo od 1200 do 2000 dolarjev.

Manjka mu pa precej osnovnih stvari:
- moznost uporabe kot modem (torej moras poleg laptopa met se en telefon ali kartico)
- bluetooth za se kaj drugega kot samo mono slusalke (sinhronizacija, ...)
- MMSi
- Flash
- standardna vticnica za slusalke
- ...

Zgodovina sprememb…

JohanP ::

darkolord - saj imaš longsleeve belkin adapter >:D :D

nima video outputa
ne podpira jave ali flasha
2 megapixel kamera je samo za fotke - ne podpira videa
ne gre nastavit poljubne glasbe za zvonenje
nima voice dialinga
če bo kdo naročal čez lužo - ni 3G ampak 2G naprava - zaklenjena na AT&T

MitjaP ::

@darkolord: hmmm, standardno vtičnico za slušalke ima, kolikor sem pogledal.


Drugače pa: vsak ne more imeti vsega :) Recimo Nokia N95 ima pa grozen design in neuporaben dvojni slider, ki bo verjetno izdahnil po nekaj mesecih :) Tudi pri drugih proizvajalcih je tako, da vedno nekaj manjka, da bi te prepričalo v nakup. Če pa že ima vse, je pa baterija tako švoh, da se raje ne spravljaš v te težave.

opeter ::

Zanimivo. Jaz če uporabljam telefon, ga uporabljam večinoma za klice in mogoče kratka SMS sporočila. To pa je tudi vse. En čas že iščem, če bi se dalo dobiti nov telefon, ki ima le te dve funkcije: torej telefoniranje in SMS. Ekran je lahko eno- oz. dvobarven.

jype ::

MitjaP> @darkolord: hmmm, standardno vtičnico za slušalke ima, kolikor sem pogledal.

Globlja je, zato standardni jack ne doseže do konca in slušalke tako ne delujejo.

smash ::

opeter: nokia 1100...telefon in sms...pa baterija ki drzi en mesec

[D]emon ::

Za moje pojme je iPhone ekstremno precenjen, kot tipičen Apple (tm) izdelek. Vse kar mi je na iPhone-u zanimivo je design. Drugače pa ima za moj okus preveč funkcij. Za primerjavo -- uporabljam Nokio 1110 ;)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

smash ::

demon: a pa je res da je baterija ful dobra pr tej nokii

Road Runner ::

No zdaj ko so s tem opravili pa upam da bodo pri applu zaceli pozornost posvecati se cemu drugemu. Odkar se napovedali ta iphone je bilo bore malo resnih hardware updatov (vecinoma samo zvisanje frekvenc, vecji diski,... ), nic novega pri ipodih, zakasnjena izdaja os x... Kot da bi apple zanemarjal vse ostalo. Skoda.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Liker ::

@opeter:

Motorola C118 ali C139.
Stane skoraj nic je pa majhen in robusten telefon. Meni pri C118 baterija drzi cca 11 dni, s tem da mam na dan ene 5 min tel. pogovorov.

Drugace pa ne vem zakaj vsi tako pljuvate tale iPhone, pac treba najprej probat, potem pa sodit :P

d0rK ::




Najbolj kar mi pade v oci je pomankanje 3G, MMS storitve in da nima removable baterije. Say what?! 8-O 8-O

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

opeter ::

smash in ostali: kje se dobi ta Nokia 1100? Ker sem gledali ponudbe pri SIMOBILU in Mobitelu, pa nimajo nič pametnega oz. od zgoraj naštetih (ne Motorole, ne te Nokie).
Moj trenutni telefon - SIEMENS s35 (oz. akumulator) zdrži le še nekaj ur, tako da ga bom kmalu moral zamenjati... :'(

smash ::

edge540 ::

Kako prosim? iPhone, t.i. tehnološko čudo nima možnosti pošiljanja MMS-ov? Slabo slabo, to je imela že moja stara Nokia 3650 pred kakšnimi 4 leti:\

strictom ::

Še moj K610i ga poowna v funkcijah (Tačskrina™ pa nima. Jebiga!)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

sidd ::

Če ne bo hitro narejene upgrejdane verzije 2.0 bo tole slabo. Nevem no, če si freak na znamko, te že...
no idea for signature
signed
I

CoolBits ::

Ah le kaj bi z MMS-om ko lahko dosti ceneje kar preko e-maila pošlješ... v življenju sem menda sam dva MMS-a poslal... :)
Je pa cena res mal visoka ja... za naš standard...:)

Matako ::

Eh, meni je MMS antipatičen - wannabe email.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

JurijTurnsek ::

vsi ki primerjate iphone pa n95.... niste čisto resni.

IMO ta telefona nista konkurenta in celo iphone ima dosti dobrih lastnosti ki jih nokija nima... še posebej zelo dober vmesnik in dobra baterija (zamenjevanje bo pač malo dražje)...

in kolikor je meni jasno je nokia skoraj 2x dražja? (brez vezave operaterjem)

sicer sta pa oba odlična telefona, ampak iphone je verjetno začrtal glavno smernico razvoja mobitelov v prihodnosti (velik touchscreen, brez tipk)...
http://www.slatnaskejta.com

Keyser Soze ::

Wiiiii, kakšne cene...

Funny stuff tole. Glede na ponujeno moram reči, da sem kar malo razočaran. Je pa res da je noviteta. Ajde, dajmo času čas. Da pokažejo če so lahko kos Nokii.:D
OM, F, G!

bluefish ::

kaj ti koristi dober vmesnik, če pa v njem ni funkcij, ki jih potrebuješ oz. želiš uporabiti.
Touchscreen - ne hvala, že na navadnem mobilniku se ekran prehitro umaže.
baterija - res ima morda daljšo avtonomijo, vendar pa je ne želim menjati po dveh ali treh letih delovanja (podobno kot v prvih generacijah iPodov), in to še na servisu, ker je potrebno razkopati telefon.

Skratka, iPhone je res morda napoved prihodnjih smernic, vendar pa ima trenutno premalo funkcij v primerjavi z ostalimi.

Gr0unD Zer0 ::

itaq se mi display še prehitro umaže... zaj pa še touch screen?

f**k that

ostanem na klasiki

Zgodovina sprememb…

Loksorr ::

hm hm. Ne vem zakaj vam tipkovnice niso všeč? Ker so bol odporne in jih ne boste uničili prvič ko vam bo telefon padu na tla? Ker so lahko bol kompaktne kot tuchsceen? Ker je popravilo tipkovnice cenejše kot popravilo tuchscreena? Ali mogoče samo zato ker je touchscreen na telefonu nekako odveč.

Zdaj ne vem kako je s kvaliteto sliderja pri N95, ampak meni je to daleč najbolj praktičen in všečen način za spravljanje tipkovnice.

edit:
Sam več tuch screen se ne bo nič hitrej umazal kot navadn zaslon....
Živi in pusti umreti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loksorr ()

Keyser Soze ::

Zato pa full qwerty slide keyboard + touch screen naravnost rulata.:D

Touchscreen je zelo uporaben UI, tako kot tipkovnica. Imata pa vsak svoje posebnosti oz. prednosti. Verjetno zato večina vas uporablja tako tipkovnico kot miško?

P.S.: Kar se tiče pa umazanije. Moram reči, da na mojih dlančnikih zaslon ni bil nič bolj usran kot tisti pri mobitelu. Pa sem uporabljal tako prste kot stylus.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

fiction ::

Ljudje, ki rabijo telefon samo za telefoniranje in posiljanje SMS-ov, niso ciljna publika za iPhone.
Tudi taki, ki zelijo poslusati glasbo s telefonom, lahko dobijo veliko cenejse alternative.
(In velik problem iPhona na tem podrocju je da ne podpira "wireless stereo"!)

Ostali se bodo najbrz odlocali glede na featurje in tu definitvno zmaga N95.
Je namrec cenejsi (769 EUR za N95 za kolikor ga dobis pri Telerayu je pretirana cena -
realna je okoli 500 EUR, ampak z vezavo pa telefon dobis pod 400 EUR) ter hkrati ponuja vec.
Ce se ne motim je tudi pri iPhonu vezava na AT&T, in torej nima veze tudi ce
telefona operater ne subvencionira - za uporabnika je to kvecjemu se slabse,
vezan je na dolocenega operaterja poleg tega pa mu ta niti ne omogoci cenejsega nakupa.

Najvecja slabost N95 je najbrz baterija, tako da ma prav zanima koliko
casa zdrzi iPhone.

Glede ostalih zadev:
- slider: ta ideja niti ni tako slaba. Nekako kot touchscreen lahko glede
na to kaj delas uporabljas druge tipke (poleg tega pa je lahko telefon
manjsi-a debelejsi, ampak se vedno lahko normalno telefoniras).
Ne vem, ce se je treba bati da se vse skupaj hitro unici.
- design: sicer je Apple vedno blestel v designu, ampak iPhone mi vseeno
zal bolj deluje kot "cegel" in ne kot mobilni telefon. N95 zgleda bolj kot telefon,
ceprav je pa res da zgleda tudi bolj "ranljiv".
- symbian: sicer nisem zagovornik Symbiana (dejansko je programiranje
za Symbian zelo "grdo"), ampak za S60 od Nokije obstaja
ogromno programov, kaj pa obstaja za iPhone?

bluefish ::

jave tudi verjetno ne podpira?

fiction ::

Zgleda da ne.
Vcasih so vsaj vsi telefoni podpirali J2ME...
Ne recem, Java je precej okorna in ne omogoca dostopa do vseh featurjev telefona, a za razne
igrice je bila super (ni bilo nobenih tezav za razlicnimi implementacijami dolocenih zadev).
Sedaj pa zgleda da ljudje sploh ne bodo mogli poganjati svojih programov na iPhonu?

kriko1 ::

Torej opera mini ne dela na iphonu (ni jave). Ajajaj.

SmeskoSnezak ::

Če že govorite o konkurenci , ne pozabite omenit SE produktov, ki šele prihajajo, a specifikacije (veliko) obetajo. W960i , W910i, K850i so prihajajoči, na trgu pa že imamo K810i, W880i. Sicer pa smo o tem že govorli v drugi temi. ;)
@ Pusti soncu v srce... @

Luka Percic ::

iPhone je super zadeva.
Zakaj?
Ker bojo sedaj vsi začeli delat boljše "dragable" vmesnike.
Kar bo fajn.

darkolord ::

Res? Zakaj bi rabu "draggable" vmesnik? (In se s tem mimogrede odpovedal drag & dropu)

Edit: HTC ima že nekaj podobnega na HTC Touch WM telefonih (TouchFLO™ interface), s tem da lahko uporabljaš tako prste kot stylus (in deluje različno glede na to izbiro, tako da maš še vedno vse fićrje)

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

(In se s tem mimogrede odpovedal drag & dropu)


Sej nisem reku da mora bit enako kot iPhone.

Ampak wm5/6, se neda upravljat z prsti.

Tega se da.

Jaz hočem prednosti obeh sistemov, natančnosti peresa, ter hitrosti prsta.

Tko napamet- vse vsakdanje, naj bo narejeno za prste, nastavitve pa v domeni peresa.

Ker v iPhonu se moraš baje do nekaterih nastavitev preveč časa prebijat, ker gra tako malo na ta vmesnik, ki upošteva debelino prsta.

iPhone pa rabi za začetek nujno gps, ter modem preko bluetootha(če plačuješ tako veliko za unlimited download, mora bit to povezava tudi za prenosnik na poti).
Drugi drawbacki niso tako hudi.
Vmesnik pa je bonbonček.
Recimo virtualna tipkovnica je res profi narejena, in zaradi tega baje praktično nerabiš prave.
V kar nisem verjetl, dokler niso vsi poročali kako fajn da je.

fiction ::

Ja, tudi Sony-Ericsson telefoni so kar kul, je pa res da jih malo slabse poznam kot Nokije.

kriko1: Ne vem ce sploh rabis Opera Mini, najbrz je browser na iPhonu kar soliden :)

Ocitno Apple ne stavi na featurje, ampak na enostavnost uporabe in uporabnisko izkusnjo.
Ravno zato sploh nocejo objaviti nobenega SDK-ja in nocejo da bi 3rd party aplikacije
tekle na iPhonu. Na Symbianu lahko recimo kaksen slabo napisan program
vcasih sesuje cel telefon (kar se ne bi smelo dogajati, ampak ok).
Pri Applu sploh nocejo, da bi do cesa takega lahko prislo in zato pustijo
da tecejo gor samo njihove zadeve.
Tako da bo za povprecnega uporabnika vedno vse lepo delalo in
ves GUI konsistenten.

Pri iPodu se jim je ta kombinacija iz malo tehnicnih novosti oz. kombinacije le teh (navsezadnje MP3 playeri
so obstajali ze prej, tako kot so prej obstajali tudi mobilni telefoni in touchscreen)
in enostavnega ter preglednega UI-ja kar dobro obrestovala, samo za iPhone me pa malo skrbi.

Idejo, da bi na MP3 player nalagal neke svoje programe, so najbrz imeli samo
najvecji geeki, ampak od mobilnega telefona pa clovek nekako pricakuje
da je PC v malem in da se torej da poganjati gor lastne oz. tuje programe
(ne glede na to v kaksni obliki so). Predvsem bo to problem za razne
mobilne portale, ki ponujajo igre.

bluefish ::

Pri Applu sploh nocejo, da bi do cesa takega lahko prislo in zato pustijo
da tecejo gor samo njihove zadeve.


Torej nekako tako kot Apple OS X :D .

Opera Mini je koristna stvar, saj zmanjša velikost obiskanih strani z nalaganjem nizko-ločljivostnih strani. Res pa je, da je prvenstveno namenjena telefonom z manjšimi zasloni.

CoolBits ::

Torej opera mini ne dela na iphonu (ni jave). Ajajaj.

Kaj ti bo opera mini ko imaš pa poln brskalnik safari že gor...

Bo pa mogoč tudi razvoj 3rd party aplikacij za iphone... je že dolgo znano
recimo http://www.macworld.co.uk/news/index.cfm?newsid=18197

tko da bo večina prišla na svoje z aplikacijami... verjetno tud za mms itd...:)

bluefish ::

glej moj post zgoraj.

CoolBits ::

Ne vem zakaj bi se trudil z nalaganjem "nizko-ločljivostnih" strani na takem zaslonu... če rabiš hitrost začasno izklopiš prikaz slik...

Je pa v naročnini z iphone-om vključen neomejen prenos podatkov... tko da, brezveze :)

bluefish ::

ja, v Ameriki. Ko in če pa bo telefon na voljo tudi v prosti prodaji pa ne verjamem, da boš plačeval ogromne prenose podatkov.

CoolBits ::

Sej lahko vzameš paket z neomejenim prenosom... al pa preko kake WI-FI točke :)

Sploh pa ne verjamem, da bo kdaj v prosti prodaji...

>>><<< ::

Glede na to, da je čez lužo samo en ponudnik, se lahko zgodi, da ga v Evropi sploh ne bo>:D.

christooss ::

Itak so rekli da bo samo en ponudnik. Enako bo gotovo tudi v Evropi. Plus to, da Apple ne dopušča t.i. subvencionirane prodaje + obvezno vezava na enega operaterja.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

>>><<< ::

Če so govorice o UMTS verziji resnične, potem ga bomo v Evropi čakali še nekaj časa. Medtem se bo pa prikazal spet kak biser od Nokie :D.

bluefish ::

po netu so že govorice o N98, ki je dokaj podobna iPhone-u. Kljub temu pa je vse skupaj verjetno fake, saj ma strani Nokie ne piše nič.

trdoreh ::

500.000 Applovih telefonov prodanih v USA!8-O



Lp, Jan
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prah okrog iPhonea se je polegel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
569438 (6632) bluefish
»

Posodobljen iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
385413 (3318) MitjaP
»

Leopard vendarle prestavljen

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
143304 (2846) opeter
»

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
213900 (3098) G-man
»

Novosti z MacWorlda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13615171 (11272) trnvpeti

Več podobnih tem