»

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

V Britaniji spet izgubljeni osebni podatki

24 ur - Kot poročajo na 24ur.com so britanski vladni uradniki ponovno izgubili zaupne osebne podatke.

Tako so na Severnem Irskem izgubili dva diska z osebnimi podatki več kot 6000 voznikov, izgubili pa so tudi podatke o nekaj zapornikih. Slednji so namesto na policiji pristali na sedežu nekega zasebnega podjetja, podatki pa so vsebovali imena, rojstne podatke, policijski dosje in naslove bivališč, kamor se bodo zaporniki preselili po izpustitvi.

Verjetno bi bila kakšna kriminalna združba za te podatke pripravljena odšteti kar nekaj funtov...

13 komentarjev

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

Elektronski dosjeji za Nizozemce

24 ur - 24ur.com poroča, da bodo na Nizozemskem leta 2007 uvedli elektronske dosjeje za vse prebivalce.

V elektronskih dosjejih se bodo zbirali podatki o zdravju otroka, stanju v družini, šolskem uspehu ter o morebitnih kršitvah zakona. Tako se bodo na enem mestu zbirali vsi podatki o vseh državljanih.

Vlada pravi, da bo dostop do posameznih delov dosjeja omejen, tako da jih nepooblaščene agencije ne bodo mogle pregledovati. Vendar pa je eden izmed namenov uvedbe elektronskih dosjejev tudi ta, da bi različnim državnim službam omogočili enostavnejše spremljanje posameznikov. Tako na primer navajajo, da bo s pomočjo novega ukrepa policija imela enostavnejši dostop do podatkov o npr. mladoletnem prestopništvu.

V luči teh razlag zagotovila o preprečevanju nepooblaščenega dostopa do podatkov izpadejo kot skrajni cinizem, saj je precej verjetno, da bodo - potem, ko bodo dosjeji enkrat vzpostavljeni - posamezne državne ustanove dobile večja pooblastila za brskanje po njih.

9 komentarjev

24urInTV (24ur Internetna Televizija) na voljo že jeseni

24 ur - 24ur.com bo 1. septembra v prenovljenem formatu uporabnikom ponudila tudi dostop do nove internetne televizije Pro Plusa - 24urInTV.

Na internetni televiziji 24urInTV bo mogoče spremljat vse domače oddaje POP TV in Kanala A (24ur, Preverjeno, Trenja, E+, Ekstra magazin itd.) v živo ali prek arhiva. Internetna televizija bo tako prvič pri nas omogočala spremljanje tudi interaktivnega resničnostnega šova v živo in posebnih vsebin, ki bodo dostopne samo na internetni televiziji. "Live Video Streaming" pa bo omogočal tudi neposredni prenos vseh večjih medijskih spektaklov obeh programov.

Ob jesenski prenovi strani 24ur.com se bomo uporabniki lahko razveselili tudi osvežene podobe, ki obeta večjo uporabnost in preglednost, rumene vsebine, katerih je očitno mnogo, pa bodo dobile kar samostojen sklop.

22 komentarjev