» »

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Obsežna kraja osebnih podatkov v ZDA

Slashdot - Po poročanju Slashdota, je v ZDA prišlo do obsežne kraje osebnih podatkov.

Nepridipravi naj bi namreč podjetju ChoicePoint, ki hrani baze podatkov o skoraj vseh Američanih ukradli številne osebne podatke. Med drugim imena, naslove, številke socialnega zavarivanja, kreditna poročila, itd. Kraja je še posebej nevarna zato, ker je s pomočjo teh podatkov mogoče izvršiti tim. krajo identitete. Gre za kaznivo dejanje, ko se nekdo izdaja za drugega (npr. najame kredit v imenu nekoga drugega, itd.), kaznivo dejanje, ki ga pri nas zaradi drugačne zakonodaje skoraj ne poznamo, v ZDA pa je precej razširjeno.

No, pri tokratnem puščanju osebnih podatkov gre očitno za kriminal. Za razliko od nekaterih prejšnjih primerov, ko so uradniki več zveznih držav prodali osebne podatke vključno s fotografijami iz vozniških dovoljenj prodali zasebnemu podjetju, za katerega se je kasneje izkazalo, da je od U. S. Secret Service dobilo približno 1,5 mio. USD in izdatno tehnično pomoč z namenom, da ustvari zasebno nacionalno bazo s fotografijami prebivalstva. S tem bi ameriške represivne agencije zaobšle prepoved ustvarjanja državne nacionalne baze podatkov: takšno bazo bi ustvarilo zasebno podjetje, U. S. Secret Service pa bi bazo kasneje "samo" - odkupilo....

14 komentarjev

lopov ::

Link v tekstu na Slashdot ne dela.
Pa vmes se zgubim ---> Za razliko od prejsnjih primerov, ko ... je ta primer ???

Drugace pa -- groza!

Tear_DR0P ::

Ej,sam men je tole fenomenalno. Včasih ko sm bil še mlajši mi je bla stvar zlo všeč in zanimiva - všeč mi je bla ideja da prideš v USA in postaneš nekdo drug, bil sem še mlad in sanjal. Danes me je pa tega že kar groza.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Ta primer je iz ene knjige. Ni linka na netu.

O vseh stvareh se ne da prebrati na internetu. Gre pa za neko podjetje iz New Haphshira... No, lahko bi omenil tudi Lexis-Nexis, ki je določene podatke javno objavil za 10 dni na netu - ravno dovolj, da jih je lahko nekdo snel... ter SelectCast, firmo, ki je najprej za tajne službe razvijala AI algoritme, potem pa naredila orodje za množični marketing preko interneta...
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, a koga zanima kako se vkrcati na letalo, če ste na terorističnem "no fly list" seznamu v ZDA - ne da bi vas odkrili?

Takole gre: kupiš karto preko interneta na ime nekoga drugega. Sprintaš potrdilo. Poskeniraš in zamenjaš ime na karti s svojim pravim imenom. In strintaš še to "ponarejeno" potrdilo.

Greš na letališče in se "čekiraš" s karto z lažnim imenom. Takrat preverijo in ugotovijo, da nisi na črnem seznamu in te spustijo notri.

Pred vstopom na letalo pa preverijo dokumente. Takrat pokažeš svoje dokumente in "ponarejeno" karto s svojim imenom. Sedaj samo preverijo, ali se že prej "preverjena" karta ujema s tvojimi dokumenti. In ker se, te spustijo na letalo.

Fletno, ne?

Podatke o osebi katero identiteto si prevzel seveda najdeš na kakšnem ukradenem seznamu.
sudo poweroff

Boeing ::

še en dokaz, da so ameri glupi in povrhu vsega še pokvarjeni ko 50 let stara konzerva dorućka...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

VidKo ::

Kolko jaz vem ma dorucak neomejen rok trajanja :)

Lp, VidKo

krjavelj ::

@Matthai: po mojih izkušnjah z letenjem je ravno obratno: potni list vedno želijo videti ob check-inu, vkrcam se pa lahko le z boarding-passom, vendar ne povsod.

lp, k

metalc ::

Potni list ti ob check in-u pogledajo, da vidijo, če imaš vizo za ciljno državo (če je nimaš, pa ti vseeno rata pridet do tja, te deportirajo na stroške družbe, ki te je tja pripeljala).

Drugače pa, kot zanimivost, ob odhodu iz "zloglasne" Rusije, je "tamožnik" pogledal samo carinsko deklaracijo, na check-inu so pogledali samo karto, na kontroli pasošev so resda poleg pasoša, tistih pripetih "kartočk" poleg vize in registracije pogledali še boarding pass in mu poštempljali vse kupone, pri detektorju kovin so pogledali samo, kaj je v žepih in ročni prtljagi, pred vkrcanjem pa jih je zanimal le boarding pass

Krofojed ::

Tudi jaz bi rekel, da pri cekiranju pogledajo potni list. Drzi pa, da se zacenja pojavljati cekiranja pri avtomatu, kjer ne vem, kako gre - lahko bi ga tudi preverili, glede na to, da so potni listi strojno berljivi. Kolikor se spomnim, pa pri letih v ZDA potni list pred vstopom v letalo pregledajo se enkrat. Skratka, stvar ni tako enostavna.

poweroff ::

Schneier o triku z letalsko karto:

There are three things to authenticate: the identity of the traveler, the boarding pass, and the computer record. Think of them as three points on the triangle. Under the current system, the boarding pass is compared to the traveler's identity document, and then the boarding pass is compared with the computer record. But because the identity document is never compared with the computer record -- the third leg of the triangle -- it's possible to create two different boarding passes and have no one notice. That's why the attack works.

Zadeva dejansko DELUJE. >:D
sudo poweroff

Vice ::

Sej svizec tudi čokolado zavije.
Če kdo ne verjame naj TV gleda. >:D

poweroff ::

Raje si kakšen članek na to temo preberi... Schneier ni edini, ki je o tem pisal, nekateri so zadevo tudi preiskusili.

Da ne govorimo o slavnem biometričnem sistemu, ki se je zaenkrat izkazal za popolno polomijona ameriško mehiški meji... no, to je paže off topic.
sudo poweroff

Vice ::

Ma kakšna polomija, polomija je, da vzleti letalo proti Londonu (2002) in mu na repu piše "Osama vas pozdravlja" ne da bi to opazili. Kakšni so bili stroški vrnitve pa vprašej na Adrio.

Tisti, ki bere takšne članke bi lahko mogoče še kdaj primerjal sisteme z našimi - ali drugimi, kjer bi beseda polomija dobila nov pomen. :D

poweroff ::

Polomija je zato, ker so v biometrične vizume vložili ogromno denarja, analiza pa je pokazala, da je mogoče ta sistem z zelo enostavnimi triki prelisičiti. Se pravi - zagoniš kup denarja za... nič.

Ampak Američani so to vedno znali...
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Clearview, aplikacija, ki dokončno ukinja našo zasebnost?

Oddelek: Novice / Zasebnost
248348 (5754) ano-nimen
»

Zakonodaja videonadzora (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Informacijska varnost
10834276 (14454) St235
»

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12532595 (24994) poweroff
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638716 (35408) kuglvinkl
»

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13615665 (12757) poweroff

Več podobnih tem