» »

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov?

1 2
3
»

Keyser Soze ::

(Verjetno misliš na sodno prakso, ne na zakonodajo.)


Jp, moja napaka.

Slučajno imam tudi uraden občasen dostop do teh evidenc. In lahko ti povem da se pravil tudi ne spoštuje vedno. Predvsem tam okrog 14. člena ZVOP-1 je zabavno...


Hvala enako. In vem kako je to. Vendar ravno tu je poanta. Se jih ne spoštuje VEDNO. Se pa jih v večini primerov. MOžnost kršitev pa vedno obstaja.

urban99 ::

@Keyser Soze - Da ne poznaš dobro teh stvari, pa si vseeno upaš predstavljat kako bi to sčasoma funkcioniralo?!?

Jep, absolutno si upam predstavljat, ker mi precej "dogodkov" povezanih s t.i. varnostjo v zadnjem času zbuja dvome v njihovo učinkovitost, še več, precej "dogodkov", povezanih z zasebnostjo, mi je v preteklosti dalo tudi vedeti, da podjetja (jep, v tem primeru podjetja) ravnajo z njo kot svinja z mehom. In ko se bo to dvoje srečalo, bo heba...

Glede slednjega je zame najboljši sveži primer AOL in njegov izpust anonimnih trimesečnih iskanj, na podlagi katerega so časopisi identificirali posameznike in jih intervjujali, ko pa sem govoril o kolateralni škodi zaradi neučinkovitosti vanostnih sistemov pa je zadnji primer, ki se ga spomnim, novica, da na ameriških letališčih trenutno testirajo opremo za prepoznavanje zlonamernosti potnikov v letalskem prometu. Na boingboing.net, ki je novico objavil, so izračunali, da bi s to tehnologijo z upoštevanjem odstotka napak ob 730 milijonih potnikov letno med njimi našli kar 29 milijonov "osumljencev", medtem ko bi eden od desetih potencialnih teroristov še vedno prišel na letalo… (zadeva je prepisana iz nekega slovenskega bloga btw).

In kaj ima to skupnega z novico? Na srečo še ne kaj dosti, mislim pa, da ni treba biti vedeževalec, da bi človek lahko v nekem širšem okviru videl, kam te zadeve utegnejo peljati. Ko se bodo ljudje navadili "DNK doktrine v imenu ljudstva", smo samo še korak stran, da se nam zgodi še "DNK doktrina v imenu korporacij".

darkolord ::

Če ti dajo, še ne pomeni, da lahko gledaš >:D

Tear_DR0P ::

malce prebiram knjigo iz tele novice in sem prišel na odsek o tahografih* in zlorabi tahografov, pa sem očeta, ki je tovornjakar povprašal kako je to s temi tahografi.
Tahografe so razvili za zaščito tovornjakarjev, da so le-ti imeli dokaz o trajanju in dolžini svoje vožnje, da so lahko od svojih šefov terjali plačo, poleg tega se je beležila hitrost, da so lahko državi dokazovali, da niso vozili prehitro. Danes pa morajo v državah EU vsi tovornjaki biti obvzno opremljeni s tahografom, v katerem mora biti vstavljen listek, na katerem mora pisat ime voznika, kraj in ura začetka vožnje, poleg tega mora voznik imeti pri sebi tahogrfe za zadnjih 8 dni vožnje, da se da vedno preverit, koliko je vozil v zadnjih 8 dneh. Ne vem sicer kako je s shranjevanjem na daljši rok, vendar je oče rekel, da mora tahografe hraniti še več kot 1 leto.
Toliko o razvoju zaščitne tehnologije, ki naj bi navadnim ljudem pomagala. To je en sam osamljen primer, ko se je sci-fi, pesimističen scenraij sprevrgel iz zaščitne v nadzorno tehnologijo, obstaja pa jih še več in težko verjamem dobri nameri, ki se ima skozi čas možnost sprevreči v metodo za nadzor.
Pa res je da obstajajo tovornjakarji ki divjajo, ki vozijo preko dovoljenega časa in da je v VB 20% več nesreč povzorčenih zaradi voznikov ki so za volanom zaspali, kot tistih, ki so bili pijani in res je da so nesreče, ki jih povzroči tovornjakar bolj nevarne, ampak to še vedno ne opravičuje poseganja v zasebnost vseh tovornjakarjev - oziroma kljub temu, da je tahograf obvezna oprema vakega tovornega vozila v EU že 15 let, se stanje še vedno ni spremenilo, še vedno se tovornjakarji vozijo prehitro in še vedno več kot 10 ur dnevno - bi rekel, da nadzorna tehnologija ne služi svojemu namenu

*tahograf: za tiste ki ne veste, to je danes elektronska naprava, včasih mehanska, ki je vgrajena v enega izmed števcev (ponavadi hitrosti) na tovornjaku, beleži hitrost, razdaljo in čas vožnje za 24 ur, na listek - sedaj pa prehajamo v EU na digitalne tahografe, ki te zadeve beležijo na pametne kartice
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Keyser Soze ::

@urban99
Še vedno nisi dojel, da dotična evidenca ne bo v rokah zasebnih ustanov? :\ Nima smisla.

@Tear_DR0P
Sam tahograf ne kaže route oz. poti, kje se vozi tovornjakar - kaže podatke o prevoženih kilomterih, urah ter hitrosti. Kar je čisto OK. Ker s tem preprečimo marsikatero nesrečo.
Iz samega tahografa pa bolj težko kaznuješ osebo za prehitro vožnjo. Sploh ne vem če je to mogoče pri nas.
So pa danes praktično vsi tovornjaki, v boljših avtoprevozniških firmah, opremljeni z GPS sledilniki. Tako da v vsakem trenutku vedo, kje se nahaja tovor. In lahko v primeru težav hitro in učinkovito ukrepajo.

P.S.: Mi lahko nekdo konkretno razloži kako je mogoč nadzor z DNK?

Zgodovina sprememb…

urban99 ::

@Keyser Soze - sori, ker zadeve gledam bolj dolgoročno in pri tem najbrž res pretiravam. Še ena ultrašpekulacija z moje strani - če se ne motim(tukaj sem res lahko ustrelil mimo), se je v preteklosti nekaj nekdaj državnih miniustanov "privatiziralo" in s seboj potegnilo državne podatke. Če se ne motim(!), je med njimi geodetska uprava in hidrometerološki zavod. Kdo mi jamči, da se ne bo nekoč, po zgledu Švedske npr. "privatizirala" tudi policija. Javnost najbrž nikoli ne bo izvedela, kdaj bodo tovrstne evidence pod mizo ALI legalno romale v roke, ki imajo za te stvari velik interes? Samo na to skušam opozarjat že v štartu, ne pa ko je že prepozno...

Keyser Soze ::

Glej, popolnoma možno je da nas jutri američani po nesreči znukajo in nas, se razume, ne bo več. Če ne to, pa jutri prileti en roj afriških čebel in pomori vse živo po Sloveniji.

Torej... Kaj bomo naredili danes. Zapravili vse premoženje in se zabavali še zadnji dan, ki ga imamo na voljo?

V tvojih odgovorih je toliko "če-jev", da je prav groza.

Da se privatizira policija je potrebna volja ljudstva. Da se oblikuje evidenca DNK je potrebna volja ljudstva. Nič ne gre mimo nas. Razn seveda, če živite vi v kakšni drugi državi? Ne vem.
Ljudje dandanes kar vpijejo kako je oblast kruta in kaj vse bo postala, pa pozabljajo, da prihaja iz njihovih vrst, pozabljajo da so oni oblast.

poweroff ::

Keyser - na žalost velika večina ljudi ne ve kaj je to varnost. V smislu "thinking security". Kar je problem predvsem v digitalnem okolju. Zato prihaja do zlorab. Dokler ne bo pouka informacijske varnosti v srednjih šolah, stanje še naprej bo takšno...

BTW: tear_drop - ista fora je z urami. Delavci so zahtevali namestitev ur na javna mesta, da jih niso delodajalci nategovali - da so delali samo 10 ur in ne več (včasih namreč osebnih ur niso imeli). Torej so bile ure namenjene nadzoru delodajalcev. Potem je ura postala sredstvo nadzora nad delavcem.

Ta primer s tahografom je pa naravnost odličen.
sudo poweroff

Monster ::

kyzer zakone je treba gledat dolgoročno ne pa živet za vsako stvar iz dneva v dan. To so resne zadeve, ki potem omogočijo razprave o nadaljevanjih!
Ka zaboga...

urban99 ::

@Keyser Soze - V tvojih odgovorih je toliko "če-jev", da je prav groza.

Se zavedam! Ampak saj pravim... ti "če-ji" prihajajo iz izkušenj.

Da se oblikuje evidenca DNK je potrebna volja ljudstva.

Evo, kolikor je v moji moči, bom kot zgolj en glas iz te črede ovac še naprej blejal, da sem proti temu iz vseh prej napisanih razlogov. Volja ljudstva je bila tudi potrebna za ukinitev že obstoječe pravice pravice do biomedicinske oploditve... in ovce same so si ukinile to pravico! Te stvari me zato še toliko bolj skrbijo.

Ljudje dandanes kar vpijejo kako je oblast kruta in kaj vse bo postala, pa pozabljajo, da prihaja iz njihovih vrst, pozabljajo da so oni oblast.

Utopična misel na kubik. Zakaj je toliko mehanizmov za nadzor državljanov in tako malo za nadzor oblastnikov? Zakaj potem nimamo live webcamov najprej v poslanskih pisarnah itd.?!

keber ::

Tear_DROP:
Tahograf je naprava za vozila, s katerimi se ustvarja dobiček in ne užitkarstva. Ravno "slučajno" pa so ta vozila ena večjih na cesti in posledično toliko bolj nevarna. Tahograf je tista naprava, ki vsaj delno brzda, da tovornjaki ne postanejo morilski stroji (gonja za dobičkom pač). Da bi pa tukaj govorili o napadu na zasebnost tovornjakarja, pa je itak bullshit.

Sicer pa, kaj še bo. Paranoiki se boste morali izselit na drugo stran Lune, sicer bo kriza. >:D

Highlander ::

Sam se z marsicem glede pomembnosti zasebnosti strinjam in tudi, da je o tem bolje opozarjati preden je prepozno...

...ampak, vseeno se mi zdi, da greste "branilci zasebnosti" marsikje predalec. Kaj pa sploh je ta toliko opevana zasebnost, da bomo vedeli tocno o cem pravzaprav govorimo??

Glede primera s tahometrom (in dodatka o GPS): je pa tudi res, da je tovornjak (pustimo sedaj zasebnike), se posebej pa tovor v lasti firme in ne voznika. Ta ga placuje, da opravi zanjo delo, a je potem napak ce zahteva to pod svojimi pogoji? A je tak ukrep, s katerim pripomorejo k varnosti tovora in voznika, res tako hud poseg v njegovo zasebnost? Kaj pa mejne kontrole, kontroke ob vkrcanju na letalo, ipd. Kot drzavljan, ki nimam nicesar skrivati, je v mojem interesu, da druzba/drzava poskrbi za mojo varnost, ce me pri tem le ne prevec ovira...

jype ::

Highlander> ...ampak, vseeno se mi zdi, da greste "branilci zasebnosti" marsikje predalec.

Ne, le pragmatični smo. Če se za določen ukrep "zdi", da bo prinesel koristi, to ni dovolj. Videonadzor _ni_ zmanjšal stopnje kriminala. Ni preprečil terorističnih napadov in ni omogočil, da bi Sketch dobil nazaj svoj laptop. DNK fingerprinting je mogoče zlorabiti na tisoč in en način in naša država je svoje podatkovne zbirke _že_ protizakonito zlorabila, zaradi česar so bili _storilci_ kaznivih dejanj izpuščeni, ker so njihovi dobri odvetniki pač vedeli, da če država (tožilstvo, policija) ne spoštuje svojih zakonov, sodišče pač nima druge izbire kot oprostilno sodbo. Zato bi rad, preden se karkoli podobnega uvede, slišal kaj več kot "to bo pomagalo loviti kriminalce" od tistih, ki zadevo predlagajo.

Izkušnje s prstnimi odtisi nam po moje povejo dovolj o tem, da so učinki takšne podatkovne zbirke nesorazmerno večji na negativni strani. Če bo to postal zakon, bomo pač iskali zdravnike, ki nas bodo ilegalno zdravili.

Policijsko državo smo že imeli in ne vem, zakaj bi jo nekateri radi dobili nazaj.

Highlander ::

jype: S povedanim se popolnoma strinjam! S tistim predalec sem pa imel v mislih nekatere, bolj kot ne za lase privlecene primere krsitve zasebnosti, ki so bili v tej niti navedeni...

A (nepristransko) je potrebno izpostaviti obe strani in poleg tega se prej stvar tehnicno korektno opisati. Na prvih dveh straneh te niti pa kar dve od teh treh stvari manjkata, kar dovolj pove o "argumentaciji" vecine povedanega. Zdaj pa se je IMO debata dobro razvila :).

jype ::

Highlander> in poleg tega se prej stvar tehnicno korektno opisati.

To bi vsekakor morala narediti SNS, ki je predlog podala. Zgleda, da tega ne morejo, ker nimajo kompetentnih strokovnjakov. Tough. Kako lahko potem kaj takega sploh predlagajo, če še preučiti ne zmorejo?

Jumping Jack ::

Keyser:

Pozabljaš kdo je oblast. Resno! Oblast niso neki marsovci, ki so prileteli iz vesolja ter nas imajo na oblasti. OBlast smo mi. Lahko si ti, lahko sem jaz, lahko je sosedov Janez. Vsakemu je (na srečo) pot popolnoma odprta.

"Oblast smo mi," ha ha ha. A si lahko še bolj naiven? To, koliko "smo oblast mi", ti lahko povedo še nedavni politični zaporniki na Golem otoku, seveda če je kateri še živ. In tistih N milijonov Rusov, ki so zadeli enosmerno vozovnico za v Sibirijo. Tudi oni so, tako kot ti, lep čas poslušali in verjetli pravljicam "Delu čast in oblast." Dokončno pa so jim nehali verjet, če ne prej, takrat ko so z obrazom zarili v pesek.

Več kot očitno je, da so se zlorabe oblasti dogajale skozi celo zgodovino in da se bodo najverjetneje VEDNO. Ti pa praviš, da se ne; da so voditelji samo navadni ljudje, ki hočejo drugim dobro in sploh ne gledajo na lastne koristi. Kaj so bili potem Stalin, Hitler, Pol Pot ipd.? Marsovci?

To, da imaš _teoretično_ tudi sam možnosti, da prideš na oblast, ti v danem trenutku prav nič ne pomaga. V praksi ima oblast tisti, ki je na oblasti, in nihče drug. In za prevzem oblasti nima vsak enakih možnosti. Veliko več možnosti imajo tisti bolj "ambiciozni" (beri: z manj moralnih zadržkov (beri: nepošteni)).

Če imaš srečo, živiš v državi, kjer je oblast porazdeljena, in tam so možnosti za hujše zlorabe manjše. To pa je tudi vse, kar te varuje. In prav nič ti ne garantira, da bo pri tem tudi ostalo - nasprotno, današnje demokracije težijo v smer proti totalitarizmu. Verjeti v pravljice je sicer lepo, dejstev pa prav nič ne spremeni.

tecumseh ::

Ce smo ze pri varovanju zbirk podatkov, je bil lani en zanimiv clanek o tem. Sicer na originalni strani zahtevajo placilo za branje celotnega teksta (:\):
globeandmail.com
ampak na sreco imamo nekaj povzetkov, recimo tukaj:
http://www.caveat.net/blog/2005/07/moscow-hotbed-for-for-stolen-data.html
Pa se ena zanimivost:
http://www.caveat.net/blog/2005/06/personal-identifiers-for-sale-or-rent.html

@Keyser Soze: Veckrat si ze omenil, da smo mi oblast in da ima vsak moznost priti na oblast... Pa ne vem, ali se salis, ali si samo naiven... Za prit na oblast moras biti ali en velik ritoliznik, da se povzpnes po hierarhiji stranke, ali pa zelo bogat in vpliven, da te bodisi oni povabijo da jih predstavljas, bodisi imas dovolj podpore ljudi, da lahko sam kaj naredis. Zal mi ja, ampak v prakticno vseh ureditvah moras bit clovek zelo sumljivih moralnih nacel, da prilezes na politicni vrh, ce ne celo dejansko laznivec in lopov. Tako da... vsakdo ne more priti na oblast.
(Pa da ne bo kdo rekel, da sem zaljiv do politikov or sth... preprican sem da je vecina od njih zacela kariero posteno in z dobrimi nameni, ampak jih pac okolje prisili da se spremenijo, da sploh ne govorim o kvarnem vplivu moci; sem pa prav tako preprican, da ostane kolikor-toliko postenih samo pescica...)

globoko grlo ::

mogoče je mal offtopic, ampak Kayser, kot ti je že nekdo omenil, a si res tok naiven, al še tok mlad, ker "oblast smo mi" je kr za v izjavo tedna, al pa rolanje po sceni (Mladina

Keyser Soze ::

Ne, samo vi ste premalo razgledani. To seveda ni moj problem. :|

Že par let delam v javni upravi. Poznam množico ljudi, ki delajo v javni upravi. In poznam množico ljudi, ki "so naša oblast". Tako da lahko "cut the crap" z vaše strani in nehate uturavati neke banalnosti, če nimate prvoosebnega vpogleda v stvari. Veliko strokovnjakov, ki niso imeli političnih vez danes zaseda položaje, ki se smatrajo za "oblastniške". Samo treba je bit sposoben. Ali pa pač ritoliznik. V vsakem primeru pa moraš biti iznajdljiv.

Podobne stvari namreč slišim od ljudi, ki še niso imeli vpogleda v javno upravo in se potem derejo, kako je naša oblast "zaj**", kako so oni zatirani, in oh in sploh ubogi. Zanimivo je, da je večina nižje izobražena. Tisti z boljšo izobrazbo se zelo redko pritožujejo. Verjetno zato ker se zavedajo, da tudi oni krojijo politiko, ki vpliva na naš način življenja.

Enim pač to še vedno ni jasno. In je najlažje samo vpit tu po forumu in pljuvat po vsem kar pride iz vrst naših politikov. Bodite malo bolj racionalni in malo manj čustveni.

Zgodovina sprememb…

Jumping Jack ::

Keyser:

Ja, malo poznam našo državno upravo. Pred leti sem tudi poslovno sodeloval z enim od uradov. Njihov vodja informatike mi je takrat rekel: "Kaj je to XML? A to so te novi Windowsi?" :D (resno)
Ampak ja, vem, da so tam tudi sposobni ljudje (čeprav, dajmo priznat, večinoma gredo tja delat tisti, ki imajo ustrezno izobrazbo, praktičnega znanja pa ne, in bi službo v privatnem sektorju težko dobili).

Sicer pa si popolnoma zgrešil, kaj smo ti sploh hoteli povedat. Nismo namreč pljuvali čez našo trenutno državo ali njeno vlado (čeprav si tudi zasluži marsikatero kritiko), ampak predvsem opozarjamo na to, KAJ NAS LAHKO DOLETI, če gredo stvari v "pravo" smer. Če nas trenutno še ni in če tvoj šef še ni enak Stalinu, to še ne pomeni, da nas ne more. Zato toliko nasprotijemo tem spremembam, ki so sicer vsaka zase majhne, ampak vodijo točno v to smer.

elhombre ::

Jumping Jack
Po vcerajsni izjavi Busha sta bila Hitler in Lenin najvecja diktatorja,Stalina niti ni omenil.Treba je samo se spremenit ucne knjige.O zbiranju podatkov v Ameriki je pa vse jasno:280 milijonov americanov,nekaj miljard dosijejev v arhivih CIA,NSA,FBI.Vsakdo ki je bil v ameriki predolgo je registriran plus kar je zbrala CIA v svojih gostovanjih po nasem planetu.Ce bomo zbrali DNK podatke jih bodo dobili tudi americani,ker jim edino to se manjka.
Doomsday is coming!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elhombre ()

urban99 ::

Keyser, [edit - odstranjen del, ki govori, kdo bo počil in kdo ne] nisi edini, ki je videl javno upravo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

urban99 ::

jao, gzibret, saj nekako razumem zakaj je tisti del brisan, ampak zdaj zgleda, kot da je bila tu vmes kaka huda žaljivka... samo for the record - nisem imel tovrstnih namenov.

gzibret ::

Khmm, urban99, je bilo bolj milo zbadanje, priznam, ampak vseeno zbadanje. Je pa težko potegnat ostro mejo, kdaj kaj pustit in kdaj ne. Pa tehle novic je ogromno, pa ne moreš za vsako tako situacijo pol ure gruntat.... Ok, malo popravljam zgornji post....

Za drugič - pritožbe v pritožbe prosim, da ne bomo smetili po novicah.
Vse je za neki dobr!

_marko ::

Nisem bral cele teme, ampak upam, da ste že povedali tole:

Dna fingerprinting ti ne pove nič o genetksi kakovosti posameznika, tako, da je Mathajev prvi post le levičarsko sranje.
Če se prebira le npr stanje o restrikcijskih mestih, število tandemskih nukleotidnih zaporedij, etc... se ne ve ničesar o npr lokusih na kromosomih, ki bi naj bili odgovorni za afiniteto do bolezni.
Ergo, imaš samo identifikacijo osebka in ne celotnega genskega nabora.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MarkV ::

Ja seveda.

Ampak povdarek je na tem da ta database ne bo uporabljen samo za identifikacijo, temveč TUDI za MEDICINSKE raziskave. To ste pa spregledali ali kaj?

Barakuda1 ::

To, kako imamo možnost priti vsi na "oblast" oziroma na njej participiramo, je z vidika zaščite zasebnosti in smotrnosti ter opravičljivosti poseganja v zasebnost, ena grozljiva demagogija.

Pustimo ob strani, da je to le teorija. Ta podmena nosi v sebi eno veliko in nepremostljivo oviro, ki se ji reče INTERES.

Preprosto, vsi pač nimajo interesa ne po oblasti in ne po participaciji na oblasti. A to še ne pomeni, da njih zasebnost ni potrebno varovati in ščititi in da si zasebnosti tudi ne želijo.

Bi pa rekel takole. vsi tisti, ki menite, da je register DNK super in bla-bla-bla. Ja, izvolte prostovolno dat svoj vzorec pa je.

Če se bo kje kaj zgodilo bodo pogledali ali se najdeni DNK ujema s katerim iz registra (vas prostovoljcev). Če se ne, mega, izločeni ste iz kroga osumljenih. Če se slučajno ujema (tud če vam je kdo podtaknil) jebat ga, saj mate možnost priti do oblasti in zadeve spremenit >:D

Če slučajno mislite, da je potrebno za varnost uvesti še strožji nadzor. Tud ni problem. Dajte se čipirat. Moj pes je že čipiran, zakva pa neb bli še vi, in to prostovoljno >:D

Sam če ste vi srečni in zadovoljni v tem, da ste pod stalnim nadzorom in kontrolo tud ko fu**te in ser**jete, to še ne pomeni, da je potem to potrebno vsilit vsem.
Nekateri smo pač prepričani, da prekomerno poseganje v zasebnost posameznika, pač ni dopustno.

Totalno kontrolo in nadzor so si (in si še) vedno želeli absolutisti in diktatorji.
S takšnimi idejami pa so se strinjali praviloma le tisti, ki so po tihem upali, da se bodo morda nekoč, nekje, vsaj majceno prigrebli tud sami do te oblasti (če je slučajno že nimajo - vsaj kanček, pa čeprav le v obliki uslužbenca javne uprave ali policije >:D ), kjer bodo lahko na podlagi takšnega nadzora, nekoga držali za "jajca".

Žal zgodovina kaže, da so jih velikrat dobili ravno oni prvi po pi**čki.

In če sem malce zloben - ja, prav privoščim vam, da bi (boste) postali žrtve prekomernega poseganja v zasebnost, z vsemi posledicami, ki so možne in lahko izvirajo iz tega.

urban99 ::

word!

MarkV ::

S takšnimi idejami pa so se strinjali praviloma le tisti, ki so po tihem upali, da se bodo morda nekoč, nekje, vsaj majceno prigrebli tud sami do te oblasti (če je slučajno že nimajo - vsaj kanček, pa čeprav le v obliki uslužbenca javne uprave ali policije >:D ), kjer bodo lahko na podlagi takšnega nadzora, nekoga držali za "jajca".


Tole pa zagotovo 100% drži. Taki ljudje so pogosto tudi zelo razočarani, ko se jim sanje razblinijo. Za primer bom spet dal nacistično nemčijo, ko so vsi navijali za takratno oblast, razni grebatorji pa so se trdno strinjali s takratno politiko in upali da bodo z lezenjem v rit takratnemu vodstvu dosegli lepo kariero. Čeprav so na ta račun sežigali cele kupe nedolžnih ljudi. Zgodovina pa pokaže kako plačilo so dobili.

poweroff ::

Dna fingerprinting ti ne pove nič o genetksi kakovosti posameznika, tako, da je Mathajev prvi post le levičarsko sranje.
No, moj post je letel bolj na to, da si Jelinčič obeta da bo na podlagi DNK baze (baza bo obsežnejša od fingerprintinga - PO PREDLOGU!) morda lahko ugotavljal kdo je kakšne rase.

Le preberite celoten predlog - začne se z "medicinskimi raziskavami".
sudo poweroff

Ajvan ::

ni se mi dal vsega brat, ampak nazačetku ste neki jamral o tem kuko nas bojo pol zavarovalnce in delodajalci mele bl al mn rade. no o tem bi sam tolk da tega iz dna profila ne moreš razbrat! zakuga? boste zalčel jamrat. ker se za profiliranje ne dela analizo baznih parov, ampak, se nardi elektroforezo ki sicer da vsakemu osebku različno sliko, ne da se pa iz nje razbrat a boš ti raka dobiu al ne. to je tko k če bi reku da bojo iz tvojih prstnih odtisov razbral a boš meu raka...
Zakaj je to tko? Ker je ta postopek enostaven in relativno poceni. če bi pa delal tistga kerga se pa vi bojite bi pa država bankroteral verjetn še pri ne pregledanih 5% populacije. sam spomnte se kolk časa in dnarja je šlo za mapiranje človeškega genoma! za enga rabiš leta- že zato ne bi šlo, ker preden bi za 100 ludi to naredl bi taprvi že škripnu...
Najbl neumn se najbl dere

Monster ::

... takrat so genom mapiral, zdaj ga maš mapiranega in tudi računalniška moč je vedno večja, tk da če gledamo naprej se bo nekaj kar bi včasih rabo 100let dalo čez recimo 10 let naredit v 1letu . tehnologija gre naprej in zarad tega je tud treba gledat naprej ka bo, ne pa kak je blo včasih.
Ka zaboga...

Ajvan ::

ja ampak ne gledamo naprej za 10-20 let, stvar kakršna je na mizi zdej enostavno ne gre da bi vsakemu genom šli po baznih parih gledat(pač čas, denar da infrastrukturnih kapacitet ne omenjam).Mimgrede v Sloveniji nismo zmožni z trenutnimi aparaturami v 10-ih letih ENEGA samega človeškega genoma mapirat. Pa moč računalnikov nima nč s tem, za ta opravila so compi dovolj močni že kr neki let. Tle gre za biokemijske postopke ki se jih skorej ne da prehitet. Torej kaj ti pomaga če maš dober komp če nima podatkov da bi jih obdelu? ko jih dobi pa že današnji vso stvar obdela in no time.
Najbl neumn se najbl dere

Keyser Soze ::

In potem naj resno jemljemo folk, ki daje izjave v smislu:

No, moj post je letel bolj na to, da si Jelinčič obeta da bo na podlagi DNK baze (baza bo obsežnejša od fingerprintinga - PO PREDLOGU!) morda lahko ugotavljal kdo je kakšne rase.


BS

Saj sem rekel, če nimate nekih pametnih argumentov proti, pa res ne vem, kaj se sploh oglašate. In žalostno, da ljudje ne poznajo pomena besede predlog. Ter tega, kako iz predloga nastane zakon.

Kar se tiče pa Barakudinega posta. Demagogija. Hvala enako. Tudi iz tvojih ust.

Sedaj pa se potrudi in poskusi razložit razliko med bazo registrskih oznak motornih vozil in bazo DNK. Pa upam, iskreno upam, da ne boste vpletali noter medicinskega stališča. Ker to res ni v domeni MNZja. Resnično ne. Upam, da je dovolj jasno povedano.

P.S.: Tvoj pes je čipiran. Jah čestitam. Upam, da nimaš potnega lista. Ker pomisli, le pomisli kako hudo s tem oblast posega v tvojo zasebnost.:\

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Preden bluzite dalje. Genetski testi so v ZDA že realnost.

http://www.epic.org/privacy/genetic/

Use of DNA for detection and treatment of disease

According to the Human Genome Project Web site on genetic testing, over 900 genetic tests are currently available to determine whether an individual has one of the genes linked to a single-gene disorder and the number of tests is rapidly growing.

In addition to genetic tests available through health care professionals, there has been significant growth of genetic testing kits marketed directly to consumers. Some see the availability of home testing kits as a positive development, allowing individuals to perform genetic tests privately and to make a choice about whether to disclose results to anyone. However, there are questions about the scientific validity of some tests on the market.
sudo poweroff

MarkV ::

Matthai: sicer nisem kliknil na link ampak po tem kar sem prebral ne vidim nič spornega, saj so tovrstni testi _prostovoljni_. Problem se pojavi ko postanejo prisilni/obvezni.

poweroff ::

Da. Obvezni postanejo, ko ti ga v ZDA delodajalec ponudi kot pogoj za službo.

Bi pa opozoril, da so nekateri v tej temi vehementno trdili da genetski testi ne obstajajo, sa so dragi, itd. Tole dokazuje nasprotno.
sudo poweroff
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125787 (18553) AndrejO
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638699 (35391) kuglvinkl
»

Ponarejanje DNK sledov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
639315 (7140) poweroff
»

Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
13615660 (12752) poweroff

Več podobnih tem