» »

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1

NASA - Danes se je uspešno zaključil trk človeškega projektila s kometom. Projektil iz Nasine sonde, je v skladu z napovedmi trčil v komet Tempel 1. Gre za prvi tovrstni projekt v zgodovini človeštva. Po poročanju Nase je projektil zadel točno tja kamor so napovedovali, le da je sam trk bil veliko bolj silovit kot so pa sprva predvidevali. Projektil je tik pred trkom poslal zadnje posnetke, sam trk, in trenutke pred trkom je sonda prav tako posnela .

Dogajanje je bilo tudi vidno iz Zemlje. Komet je priblizno tako velik kot Manhattan, sam projektil, ki je zadel komet pa je velikosti pralnega stroja. Trk je pa povzročil blisk, ki ga je posnel teleskop Hubble. Komet je po trku postal svetlejši, ponoči se ga bo verjetno dalo videti že z daljnogledom.

Na Nasini spletni strani lahko vidimo, da so na kometu nasli pričkovane snovi med drugim vodo, ogljikov dioksid, ter nekatere druge ogljikovodike...

Danes le vzemite v roke dalnjogled in malo poglejte v zrak. Žal pa so trk pri Nasi načrtovali tako, da je bil viden le iz Severne Amerike, kjer je trenutno tema (in kjer praznujejo Dan neodvisnosti).

59 komentarjev

«
1
2

mtosev ::

Lepo sem na 24ur vido.

BRAVO NASA!!!!! :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

user427615 ::

svaka jim čast. js sm tut vidu na 24ur 8-) go NASA! :D

VASkO ::

v naslovu novice napaka: Deep Inpact

_n00b_ ::

VODO so tam najdli?! 8-O Vsaka vam cast nasa!

zile ::

Piše celo Deap Inpact :D

HeMan ::

mislim da en link do slikc manka?

jest10 ::

[X-Files]: Voda na kometih ni nič posebnega. Kometi so večinoma le kepe ledu in kamenja

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

roba87 ::

ql.Velikost pralnega stroja pa je naredlo v komet tako luko ko fusbalski štadion =). na spustijo eno sondo(al pa pralni stroj) iz lufta za bežigrad da nebojo rabli kopat za novi štadion.:O

B-D_ ::

Kewl, z zadevo so dokazali da lahko tudi podobne velikosti termonuklearno napravo spustijo na kak komet ki leti proti zemlji... toda kaj takega se itaq še par tisočletij ne bo imelo priložnosti pripetiti. :P

Looooooka ::

nasa...wasting money tko k ponavad.
naj rajs resjo kksn problem...za zacetek avtomobile k se jih bo splacal delat pa ne bojo rabl bencina.pol naj se ze vrzejo na kksn planet kjer se clo splaca pristat.in pol naj porajtajo,da ljudem k majo scepec mozga v glavi ne rabjo dokazvat da obstaja "moznost" za zivljenje na drugih planetih.
ceprou no.sj so ameriski dolarji.kr naj zagonjo vse

b0r1s ::

@Looooooka
Sam ti pa si ena "omejena" osebnost ej...Hvala bogu, da nisi zivel takrat, ko smo zlezl dol z dreves oz. ven iz jam pa bil mogoce na kaksnem bolj vplivnejsem polozaju, ker ce, bi se sedaj bli tam. :\ To, kar NASA dela, se rece znanost..to je tvoj problem, ce ne razumes, da NASA porabi toliko in toliko milijard dolarjev letno (kolikor je pac v proracunu) za doseganje taksnih in drugacnih ciljev, kateri se zdijo NASI zelo pomembni, tebi pa ne...in mi lahko verjames, da bo slej ko prej clovestvo samo profitiralo od tega znanja, kateraga NASA pridobiva leta in leta z "zapravljanjem denarja".

Sploh ne razumem, kaj mislis z avti :D A mislis, da BMW pa PORSCHE pa ostali proizvajalci avtomobilov ne delajo profitnih avtov? Sluzijo boljs kot si ti mislis...Koliko pa imas ti profita od avta? Tud vec kot si mislis! Se vozis v sluzbo z njim oz. na fax ali kam pac ze..kar pomeni, da ti dobro sluzi in je profiten tak ali drugace, ker ce ne bi bil, ga ne bi uporabljal. :\
Pa ze kar nekaj casa obstajajo avtomobili, kateri za delovanje ne rabijo bencina, ampak delajo na plin, gorivne celice itd. Tak da ne rabijo tople vode odkrivat :\

Pa tud ne vem, kaj si ti predstavjas pod tem, da naj pristanejo na platenu, na katerem se splaca? In kak planet je to po tvoje? Zgleda, da ne ves, ampak NASI se ne gre za profit kot nekaterim firmam v USA ampak za pridobivanje informacij oz. znanja (kar pa stane toliko in toliko milijard letno in je o tem brezzveze debatirat :\ - ker nic ni zastonj).

Mah, sploh ne vem, kako si lahko tako "zabit" ej. 8-O
Opty 170 @2.9GHz|DFI Ultra-D|2x512MB Mushkin RedLine XP4000|x800gto2| hx620w|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: b0r1s ()

keber ::

1. Vsaj avtor novice bi lahko vsaj toliko poznal angleščino, da ne bi bleknil Deap Impact - Kaj pa Deep Impact? Sploh v novici mrgoli pravopisnih napak. Vsaj tisti, ki potrdi novico, bi jo lahko malo pregledal, če se že čaka tudi po cel dan za objavo, bi lahko pa še tiste dve minuti za popravek kake vejice in napačnega črkovanja, pa tudi kake kapitalne neumnosti.
2. Looooooka - če je tole brezveze, ustanovi svojo agencijo. Kaj naj NASA preganja male zelene iz Andromede? Eni si to zelo želijo :\
3. Ja, na kometu so našli vodo. Glede na to, da je voda skoraj na vsakem telesu v Sončevem sistemu, se mi to pa res ne zdi nek silno pomemben podatek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

carota ::

Glede na to da je komet pretezno sestavljen iz vode, bi lahko rekli, da so naredili luknjo v vodi. :D

pitagora ::

no kr naj delajo raziskave in kako je vse skupaj nastalo, bravo.
tudi tožba bo padla:D
vir siol.net(tožba)
lp pitagora

Geo ::

lol vsak moderator je malo dodal novici :D, aja a vete kaj je meni najbolj cudno, da so nasli ogljiko vodike -Organske snovi, sicer pa takrat ko sem jaz pogledal so napisali CH-X, izgleda, da se niso vedeli tocno katere so nasli...
SHIT!!! I did it again...

Thomas ::

Ne, to ni nič čudnega, da so našli "organske snovi". To je itak en tak osemnajstostoletni pojem, ne pomeni nič.

Ko boš ponoči zunaj, pa bo jasno, poišči ozvezdje Strelca. Tam je nekje plinski oblak, ki vsebuje toliko alkohola, da ne bi šel v sod velik kot Zemlja.

No big deal.

Ampak ja, dosežek NASAe je big deal!

BigWhale ::

Nasa nuca spektakularne dosezke, da jih bo ljudstvo podprlo. Tako imajo vsaj kaj za videt ljudje.

Isto bi bilo z odpravo na Mars. Direktne znanstvene koristi ni neke blazne. Rezultat so samo neki subprojekti, ki se zgodijo zaradi take odprave.

Je pa vse skupaj precej spektakularen podvig, v katerega bo zrl ves svet. :)

Tic ::

CH-X ... A niso X (I, Cl ...) 7. skupina če sem si prav zapomnu :)
persona civitas ;>

necromncr ::

al pa so trk pri Nasi načrtovali tako, da je bil viden le iz Severne Amerike, kjer je trenutno tema (in kjer praznujejo Dan neodvisnosti).

Proprietary knowledge, US only, not for export!

swar ::

lol

Gadjit ::

Keri Nasa idioti! Bedaki!
Maja love U forever!

Thomas ::

Mudžahedini morjo pridet semle s svojimi nekajzložnimi doneski? :))

Zdaj VEMO, da smo sposobni odvrniti grozeč komet ali asteroid. Lepo.

NoUse4AName ::

Aja? Kaj je eksplozija povzročila dovolj veliko spremembo smeri?

Thomas ::

IMO ja.

plizzzzzz ::

malo me to spominja na praljudi, ko so srecali jamskega medveda in vrgli v njega kamen. Pametna zival s eje umaknila, oni pa so rjoveli in skakali od veselja...

lp p.

vir: poptv, tvslo

tpah ::

Zgleda da kometi nosijo življenje po vesolju... skratka vodo, ogljikov dioksid ... verjetno osnove za nastanek življenja.
komet trči na x planet in mu prinese sestavine za življenje iz katerega nastanejo bogovi :)

bi blo pa zabavno, če bi trk spremenil smer kometa proti Zemlji :) Pol bi pa Bruce Willis spet rešil svet.

Thomas ::

> malo me to spominja na praljudi, ko so srecali jamskega medveda in vrgli v njega kamen. Pametna zival s eje umaknila, oni pa so rjoveli in skakali od veselja...

Mau si podoben pračloveku v svojem sklepanju.

Geo ::

Pol bi pa Bruce Willis spet rešil svet.

Bruce Willis my ass! Armageddon je pa najbolj naumen to vrsten ilm nasploh, mislim v filmu so pokazali komet, da je mol jam pa da ma neke spicate vrhove itd. v resnici so pa kometi gladki, le kasni krateri so gor od drugih tovrstnih teles (med drugim od projektila :D), aja pa zakaj bi na taksno misijo neslli top, strojnico, tako kot je pokazano v Armageddonu?
SHIT!!! I did it again...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Geo ()

keber ::

Thomas, dvomim, da je impaktor Deep Impacta povzročil kako znatno spremembo smeri. Vse skupaj (vsaj po fotografijah sodeč) je izgledalo bolj kot izbruh snovi na kometu. Sicer pa naj bi bila energija eksplozije enaka 4,5 tone dinamita. Ker se je v komet preselil samo del te energije, dvomim, da bi znatno vplivalo na orbito. Navsezadnje, komet je velik vsaj 10 kilometrov in masa je temu ustrezno zelo velika (kot sem nekje prebral, komar proti Boeingu 747).
Ampak s kako primerno atomsko bombo bi pa verjetno bil vpliv precej večji. Mogoče je to naslednja taka odprava >:D?

gfighter ::

Sprememba je neznatna zgolj, če jo gledaš s stališča dolžine svojega življenja. Če pa govorimo o kakšnem daljšem razponu, je pa sprememba lahko kar precejšnja.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Marjan ::

Impaktor je bil za komet kar je muha za tanker.

Sicer pa lep, uspešen podvig NASA-e!

Luka Percic ::



A lahko muha naredi tak flash?

Thomas ::

Z muho je tako, da njen impakt na tanker se prenese ves na morje. Zelo hitro.

Tukaj smo pa le dobili kakšen meter na leto odmika, ki pa se amplificira, ko komet bližje ali dlje obhaja planete.

Povprečen komet leta kakšno milijardo let, preden kam trešči v kakšen planet. Tale impakt je to zakasnil ali pospešil za milijone let, morda je zdaj tarča drug planet.

Seveda, če se danes nehamo vmešavati.

Se strinjaš, Marjan?

kihc ::

Zdaj bojo pa pogruntal, da se bo zaradi tega čez x let, ko bo obkrožil sonce, zabil v zemljo. Go nasa, go! ;>
x

Marjan ::

Seveda, zelo majhen odklon se bo amplificiral skozi čas, glede na orbito brez impakta.

Samo je treba vedet o kako velikih (in primerljivo majhnih) cifrah govorimo - razdalje, mase, časi...

Na Nature so tudi lepe slikce po fazah.

CWIZO ::

A ta komet je bil an urniku za tresit v zemljo al kwa?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

2tiLen ::

Ni bil... mogoče bo čez par milijonov/miljard let... hehe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 2tiLen ()

Looooooka ::

se enkrat.tole je brezveze.
mi bi lahka mel tle ze vsi baterije ne vem kok mejhne monitorje se manjse avte na vodo in strom.
v vse te stvari,ki bi clo pomenle kj v vasem bednem zivljenju(MAL BL CISTO BI SE DIHAL) se ne vlaga eno desetino tok kokr bi se mogl tlele pa mecejo bajne vsote denarja da ugotovijo iz cesa je vesolje na podlagi enga meteorja k je bogve kok star.
sorry ampak strelanje meteorjev zame ni noben dosezek.ce boste ploskal ob vsaki bedariji pol se vam ocitno v vasem zivljenju ne mudi nikamor pridt.
naj fuknejo 300 miljard za en pogon pa raziskave ki so kj vredne.
sj ni cudn da bojo na konc privat firme vec ljudi v vesolje spravl kokr pa NASA, ki jim JE za dnar.Med tem k se rusi "znajdejo" NASA zagon miljarde za ene high-tech resitve,ki na konc nardijo cist isto.
ampak weeeeeeeee "zadel smo meteor".
naj strelajo meteorje jst bom rajs plosku kitajcem pa vzhodu ti so edini, ki res NE gledajo na denar ampak na razvoj.

Nejc Pintar ::

Razvoj in denar sta premo sorazmerna
Lahko je biti prvi, če si edini!

Luka Percic ::

Looooooka;
Če bi bilo nasi osnova denar (čimvečji izkoristek le tega), potem najverjetneje do te misije nebi prišlo.
Kar pa mogoče sploh nebi bilo slabo.
No, deep impact se mi še ne zdi tako napačen, saj so z njim dokazali, da nas lahko rešijo, če bi nam pretila nevarnost trka.

Je pa veliko Nasinega dela usmerjenega v populistične projekte (Človek ponovno na luno, pa človek na mars, popravilo hublovega teleskopa, mednarodna vesoljska postaja,...).
Kar pa je metanje denarja proč. Ok par stranskih projektov je uporabnih. Vendar če bi jih delali direktno na teh uporabnih projektih, bi le te naredili precej ceneje + več bi jih lahko bilo.
Je pa res, da bi potemtakem porabo denarja najverjetneje težko upravičili pred davko plačevalci.
Mogoče je tko še najbolje.

root987 ::

In kaj bi naj potem NASA počela _resnično_ uporabnega v vesolju? Not like we have warp engines to travel anywhere, but still...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

64202 ::

looka je naredil ze veliko pomembnih in uporabnih stvari v zivljenju, sploh na podrocju raziskav vesolja, zato z lahkoto oceni ali je nekaj koristno ali ne :)
I am NaN, I am a free man!

minmax ::

z raziskovanjem vesolja je tako kot z matematiko.

sama po sebi naredi a ma manj kot nič koristnega. a skoraj za vsako drugo stvar, ki jo stuhtajo vrli matematiki se prej ali slej najde kaka dobra uporaba. npr. javna kriptografija...

problem teh znanosti je, da ni mogoče v naprej predvideti kaj bo uproabno in kaj ne, zato je treba pač vlagat v 'naključne' stvari. Nekako pa imajo ljudje radi kake fokuse, da se lažje motivirajo. Za so imeli matematiki hilbertove probleme in zdaj millenium problems, NASA si pa zastavlja razne probleme v vesolju...

tako gre to.

Poldi112 ::

In zakaj je popravilo Hubbla bedarija ?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

necromncr ::

Tole z muho.. V postev pride kineticna energija..

minmax ::

poldi: ker se je vmes razvila aktiva optika, ki ti z zemlje daje boljšo kotno ločljivost kot jo da hubble... in bi se z denarjem za vzdrževanje lahko naredilo še kak mega teleskop na zemlji. Za več podatkov glej zadnji Življenje in tehnika.

.. vendar je trik spet isti... treba se je navadit imeti stvari gor, jih vzdrževati, upravljat z njimi ... in na tem brez porabe denarja za nek projekt - bilokoji projekt, pač ne bo šlo... dobro je če so vsaj malo koristne in prestižne, kar pa Hubblov teleskop je...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: minmax ()

Makaron_hater ::

Loooooooka, strinjam se s tabo. Tole je metanje denarja skoz okno. Vsi "znanstveniki" gledajo dalec pred seboj, v resnici pa o sebi vemo tako malo, da nas je lahko sram. Le kdaj bodo tisti Nasini stručnjaki začeli raziskovati globine podzavesti, zmožnosti drugačnih zaznav in kdaj bodo hipnozo zaceli uporabljati kot orodje samopomoči pri boleznih,...

Konec koncev pa... zivimo v kapitalizmu in teznja tega sistema je, da se clovek po koncanem delu cim prej stegne, da cim manj casa uziva penzijo in tako naprej... do propada ekonomskega sistema bomo pac morali uzivati v "neverjetnih" dosezkih americanov in se cuditi velikosti hamburgerjev. Viva la Coca Cola!

CWIZO ::

Kdaj bodo pri NASI zacel raziskovat globine podzavesti?
Kratica NASA ves kaj pomeni?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Možnost trka asteroida v Zemljo leta 2029? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8912619 (7431) BigWhale
»

Rosetta končala misijo z nadzorovanim trkom v komet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84758 (4127) Highlag
»

V živo: Philae pristal na kometu! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10730411 (22868) jest10
»

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
599776 (7544) leechy
»

Padec asteroida na zemljo grozi leta 2029 (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
819152 (6794) Thomas

Več podobnih tem