» »

Končno lahko spremljamo obe Sončevi polobli

Končno lahko spremljamo obe Sončevi polobli

vir: NASA

vir: NASA
NASA - Zadnja štiri leta sta v orbiti okrog Sonca vesoljski plovili STEREO, ki sta bili izstreljeni leta oktobra 2006. Teleskopi na vsaki so umerjeni za snemanje svetlobe v štirih valovnih dolžinah daljnega UV, tako da lahko sledijo vsemu dogajanju na površju - sončnim nevihtam, izbruhom, tsunamijem itn. Ker sta Sonce spremljali iz različnih kotov, je bilo na primer moči sestaviti trorazsežno podobo sončeve korone. Toda vse od začetka misije so si znanstveniki prizadevali, da bi ju poslali vsako ravno na nasprotno stran sonca.

NASA poroča, da jim je to v teh dneh uspelo. Obe plovili STEREO in Sonce tvorijo iztegnjeni kot s Soncem v vrhu. To pomeni, da lahko prvič v zgodovini hkrati opazujemo Sonce z obeh strani in vidimo celotno površino. Potrdili so, kar v učbenikih piše že dolgo časa - Sonce je resnično pravilna krogla vroče plazme in magnetnega polja. Bolj pomembna je možnost točne napovedi vesoljskega vremena, ki je sedaj realnost. Kjerkoli na površju se pojavi kakšna pega, jo bodo zaznali, še preden se obrne v Zemljino smer.

Zanimivo bo raziskovanje Sončeve aktivnosti, saj so astronomi sedaj lahko le špekulirali, da se v času povečane Sončeve aktivnosti pege pojavljajo na obeh poloblah in da izbruhi plazme na eni polobli sprožajo izbruhe na drugi. To soodvisnost bodo sedaj lahko preverili.

2 komentarja

CaqKa ::

Obe plovili STEREO in Sonce tvorijo iztegnjeni s Soncem v vrhu.

iztegnjeni kaj?

user4683 ::

kot


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi izsledki sonde Parker odpirajo novo poglavje v raziskovanju Sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53885 (2520) Dr_M

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74738 (4580) dzinks63
»

Nova sonda za opazovanje sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115534 (4528) GizmoX
»

Ste se ozirali v nebo?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
182501 (2501) undefined

Več podobnih tem