» »

Ali je IBM na gobcah?

Ali je IBM na gobcah?

Slo-Lanparty - OrlyTM iz naše prijateljske strani, Slo-Lanparty, je objavil tole pismo, ki ga je uvoznik za IBM diske poslal vsem prodajalcem (retailerjem):

Spoštovani,

v zadnjem času dobivamo večje število reklamacij za diske IBM DTLA, ki pa dejansko niso pokvarjeni. Skupni imenovalci vseh takih navideznih okvar so:

- stranka je uporabljala Windows 98, 98SE ali (bolj redko) ME - diski dobivajo bad bloke - nekatere bad bloke SCAN disk ne more odpraviti.

Da bi nam in Vam prihranili nepotrebno delo in stroške predlagamo naslednji postopek:

1) Vas serviser ali stranka si naj z IBM strani naloži program DFT. http://www.storage.ibm.com/techsup/hddt... Na isti strani boste našli tudi ostale zelo koristne programe: IBM Feature Tool, Disk Manager 2000 in ostale. Toplo priporočamo! Vsi ti programi delajo z vsemi IBM diski!

2) Preden nam pošljete disk v reklamacijo, je potrebno obvezno preveriti disk z DFT programom! V nasprotnem Vam bomo v primeru, da disk ni pokvarjen zaracunali testiranje diska - 2000.- SIT + DDV! Priporočamo naslednji postopek:
a) če DFT Advanced test javi napako
b) poženite DFT Erase disk. Če tudi ta javi napako, si zapišite kodo napake in nam disk pošljite nazaj. Če DFT Erase ne javi napake
c) ponovno poženite DFT Advanced test, ali se bolje Continued test (vsaj 3x). Če ni napake, je IBM DTLA OK! Če je napaka, si jo zapišite in nam disk pošljite.

3) Vzroki za težave:
a) najbolj pogost vzrok za bad bloke so: Windows 98, 98SE in celo ME. Originalni Windows-i imajo veliko težav z zelo hitrimi IBM DTLA diski (2MB Cache-a!!!). Največji problem je nepravilen Shutdown Windows-ov. RESITEV: patch - http://support.microsoft.com/directory/...
b) pregrevanje diskov. Proizvajalec računalnika, ali kupec ki sam vgrajuje komponente, je dolžan zagotovite čim nižjo delovno temperaturo diska. IBM diski imajo vgrajen termo varovalko, ki pri določeni temperaturi izklopi disk. Na ta način se disk zaščiti pred pregretjem. Pri nenadnem izklopu lahko pride do okvare podatkov na disku, kar pa se ni razlog za reklamacijo! RESITEV: zagotoviti zadostno hlajenje diska in izvesti DFT teste (glej točko 2)

4) od Vaših strank ZAHTEVAJTE naj delajo redne varnostne kopije svojih podatkov in programov. V primeru okvare diska, IBM ne odgovarja za nastalo škodo! V primeru, da bo stranka zahtevala reševanje podatkov, jo bo ta strošek stal vsaj 2 do 3 tisoč DEM!!!

Prosimo, da kopijo tega pisma pošljete Vasi servisni službi in Vašim strankam, ki imajo taksne in podobne probleme!

Že vnaprej se opravičujemo zaradi morebitnih problemov in dodatnega dela, ki smo ga preložili na Vaša ramena (predvsem Vaših strank!), vendar ne časovno ne finančno nismo v stanju pospravljati za izdelovalci operacijskih sistemov in njihovimi napakami.

OK, pustimo aroganten in pokroviteljski ton, s katerim je ta e-mail napisan ter se osredotočimo na dejstva: IBMovi DTLA diski imajo 2 MB predpomnilnika, Windowsi serije 95/98/ME pa en že star ter odkrit hrošč - prehitro se ugasnejo. Postopek gre nekako takole: Ko disk dobi komando, da se bo računalnik ugasnil, začne sekvenco prepisovanja predpomnilnika na stalen medij - na disk. Ker je pa M$ hotel impresirati rajo s hitrim ugašanjem njegovega operacijskega sistema, velikokrat zmanjka časa za popolni prepis predpomnilnika na disk. V tem primeru - so podatki za večno izgubljeni in niti Sekcija 1 jih ne bo našla. Tako pri Scandisku od Windowsev lahko pride do nepopravljive napake - ter format sledi. Tako da, prosim lepo: snemite si popravek z interneta, preden bo prepozno. Thnx a lot, OrlyTM!

11 komentarjev

freserovski ::

A mi lahko kdo prosim pove direktn naslov do patcha za win ME, ker jaz sem iskal, pa nič našel, me direktno vrže na neki slo. microsoft, jaz pa mam angleškega[:]

LP, Marko moj mailček

alien-w ::

kwa pa win2k? Ima tudi kaksen podobne probleme? Imam IBM DTLA disk na ata66, pa se zadeva preden se comp shut downa slisi se pisk, pa nekaj praska, pa spet pisk, pa nekaj praska (kot da bi se 2X prizgal in ugasnil), potem se sele ugasne. Ima kdo kaksno idejo?

undefined ::

A bi lahko en dal got direkten link do tega patcha na MS strani? Se mi res ne da brskat po tistem zmešanem gnezdu.

MATiCEK ::

Aja mene tud zanima, če so izti problemi pri Win2k ? Tu piše samo za Win98 & 98 SE & Me !! ok thnx

A.L.T. ::

jo, pa djte si prebrat ceu clanek!!! sj v njem pise link: "http://support.microsoft.com/directory/... , to je direktn link, pol sam zberes shutdown za win 98se, pol pa mal poglejte! Tocn link pa je: "http://www.microsoft.com/windows98/down... pr tem linku sam kliknte next in bo zecel DL! Za win Me pa nevem tocn, mal pobrskite. Za win2k pa mi se zdi da ni treba, to majo (ta bug) baje sam win 9x (Me)

Luka Percic ::

Sicer nisem prepričan da je to to, vendar mi je že večkrat zgodilo da ni šlo v windowse, ter javilo napako v slogu: ¨x ne najde datoteke y, zaženite scandisk¨. Zaženem scanh disk pa mi javi: ¨scandisk je odkril napako vendar je ne more popraviti. Zaženite scandisk za windows¨. Kako naj zaženem scandisk za windows, če ne moram jt v windows? Sledi: ali format, ali uvoz diska iz drugega računalnika. ;((;((

Loki ::

I just love Windows 2000.Win 2000 nima takih problemov (more advanded OS).

ahac ::

I just love Linux.
Not M$ OS. :D

branko_bm ::

tudi win 2000 ma take probleme (priporocam katerikoli drug disk, vse razen IBM-a) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zgleda da so z tem diskom zajebali, govorim iz lastnih izkusenj, sploh pa ce mate abitko!

whatson ::

I love Linux too... :D

MATiCEK ::

Ej, mr_cadd: res me zanimajo tvoje lastne izkušnje z IBM diskom in winsi2k ??? heh
Bi lahko kaj več o tem povedal ??>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

temperatura IBM diskov??

Oddelek: Pomoč in nasveti
381796 (1176) Kriko
»

Kolikim je umrlo IBM IC7 40Gb diskov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19310965 (6593) ChiefThunder
»

IBM DTLA problemi

Oddelek: Pomoč in nasveti
171382 (1043) Kriko
»

IBMov disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
312232 (1577) Andor
»

crknu opevani IBM HD?

Oddelek: Pomoč in nasveti
292122 (1650) Tigorsami

Več podobnih tem