» »

Nekaj za razmislit

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in strokovno. Na drugi strani pa ima možnost nek čist nov (beri eksperimentalen) AMD ("a una jajca, k so ful slabša od Intela, pa ful neki nestabilna, pa se grejejo k hudič, ...?") procesor, ki ma neko novo 64 bit-no arhitekuro ("U šit moja polkna najbrž ne bodo delala, če pa že, se bodo pa sigurno še bolj sesuvala!") pri dveh GHz ("Kva, cel GHz manj? Pa to je 33 odstotkov!") Clawhammer ("Prvič slišim!").

Potem mu komercialist razloži še, da ima "samo" 266 MHz FSB in nek čuden (po možnosti dražji) DDR RAM, ki tudi dela na 266 MHz ("Beda, Intel ma pa 533!"). Kaj mislite, kaj bo vzel? Če vprašate mene, Intela. Na to isto struno igra Intel že najmanj 2 leti, čeprav mu je sedaj celo uspelo prehiteti AMD z najnovejšimi P4-kami, tudi v performansih in ne samo v gigahertzih (ampak le do prihoda Hammerjev se razume). In do sedaj mu to odlično uspeva, saj je AMD-ju uspelo pridobiti le cirka 20%-ni tržni delež (to je ta razgledan folk). Dodatni trn v AMD-jevi peti zna biti tisto, kar je njegova največja prednost. S tem mislim seveda na 64-bitno procesiranje. Približne ocene pravijo da samo prehod iz 32 bit na 64 bit pomeni 10-20% izboljšanje, kar sploh ni slabo.

Vprašanje pa je, če bodo ljudje zato sedaj pripravljen kupiti nove programe. Če si velika firma s celo množico računalnikov, se znajo stroški za nov mehki del računalnikov, povzpeti do hudo visokih številk. Tako se zna zgoditi, da bo AMD-jev Hammer ostal tam kjer je zdaj Athlon XP, MP. Na ubogih 20-ih odstotkih. Če pa se že zgodi, da AMD-ju uspe prepričati ljudi, da je 64 bit-na pot boljša, pa ima Intel v rezervi Yamhill, ki je v bistvu P IV z vgrajeno podporo za 32/64 Bit, ki pa bo aktivirana le če bo treba. Zvit je tale Intel. Na to razmišljanje me je napeljal Ed iz Overclockers.com v tem članku.

19 komentarjev

b4d ::

Strinjam se s tabo.

minmax ::

sorry, ampak če amd ne zna prodajat procesorjev potem je to njihov problem..
mislim, zakaj bi se kdorkoli sikiral če firma zna al pa ne zna nečesa narest (razen če nimaš njenih delnic :)

nič nimam proti hammerju, ampak x86 je v celoti katastrofalno zavožena arhitektura in bi bil že čas da umre.

TESKAn ::

- AMD bi se res moral bolj potrudit pri prodaji.
- Po najnovejših informacijah naj bi tudi Intel naredil neko varianto x86 - 64 tehnologije.
- x86 ni zavožena, temveč zastarana tehnologija. To je sploh zmeraj problem - proizvajalcem manjka vizije. Zdaj bo 64 bitov dovolj - ampak za koliko časa? Jaz rečem, naredimo nekaj bolj futurističnega.

_Tejc_ ::

A ste mislili da bo AMD kar tako pridobival kupce Intel bo pa sam gledu kako mu odzira torto Amd.... ste se hudicevo zmotili.... :D
Se nas cakajo presenecenja.... brez skrbi bo se pestro.. 3GHz bo hitro tle ce bo treba.... Sam zaenkrat ni panike...

dr.J ::

Zdi se mi, da je večina še vedno zadovoljna s svojimi 500 - 800 MHz procesorji, pa naj bo to AMD ali pa Intel. Je pa škoda, da danes praktično ne moreš več kupiti omenjenih zadev. 3 GHz za poganjat Word? Ne vem, kdo je tukaj nor. Očitno uporabniki, ki nasedajo kramajem, kot je opisano v novici.

Malecky ::

Pizda kr srbi me , kr potim se tolk me mot to kar vi pišete.....take neumnosti da ni res no. Ne moreš ti pisat o tej stvari k pojma nimaš, prvič me je presenetila ta novica da je bla sploh objavljena (primoz lohk moderiru, pa tud serg ma neki pameti:))

Dejte no... Intel nima odgovora na Hammer procesorje, ap tud PR rating deluje in bo tudi deloval...

Vidim da je potrebn izobraževanje ker niti ne vesgte kaj je x86-64 ipd... Že pišem članek..;((

Kot da bi mel primoz prste vmes da me je spravil k pisanju.... grrr.... Pol bom pa spet en ne vem kakšen privrženec AMDja k vas bom probal spametovat.

TESKAn ::

Telebajsek, kaj misliš, da Intel nima inženirjev, al kaj? Lahko si tudi prepričan, da vodstvo ni zabito, tako da verjamem, da imajo odgovor na Hammerja. Če misliš drugače - potem imaš pa res nizko mnenje o Intelovih inženirjih.

Brane2 ::

Mislim, da vas večina veliko preveč osebno jemlje vse skupaj. Ne rečem, če bi bili vpleteni v kodiranje kakih low-level rutin v assemblerju za kako podatkovno bazo ali 3D modeliranje a večina nas nima pojma o tem.

Zakaj torej taka zagnanost ?

Mislim, da tudi ne poznate zadosti zgodovine in se izgubljate v medijskih neumnostih.

Ko je recimo Motorola preskočila z 8 na 16 bitov s svojo MC68000, je bil preskok tako očiten, da je nova serija bila cca 10x in več hitrejša od stare 6800-ke. Bila je celo tako hitra, da je brez problema lahko emulirala 6800ko v realnem času. ZAto so sdizajnerji dodali vodilu na 68000-ki par signalov, ki so ji omogočali upravljanje stare periferije, namenjene 8-bitni 6800-ki.

Ko so dodali pozneje modeli s pravim 32-bitnim vodilom, je bila razlika v performansah nora. 68030-ka je zlahka 10x hitrejša od 68000ke, na istem taktu pa 4-5x.

Podobno se je dogajalo tudi na Intelovi strani.

Sedfaj pa skačejo spet na dvojno širino registrov in pričakujejo pospeške 10-20% ?

To kaže na to, da je folku zmanjkalo idej in da so raztegnili silicij, dokler se je dalo. Vsi nadaljnji napredki v tej smeri so preigravanje prastarih idej in pomenijoo evolucijski napredek.

Odpirajo pa se še nova vprašanja. Intel je doslej preživel predvsem zaradi kompatibilnosti s samim seboj. Če bo Linux prevladal (ali če bo sproežil podobno strategijo na strani M$), potem bo malo pomembna združljivost arhitekture ampak razpoložljivost plug-ina za gcc c++ compiler zanj.
ČE jo imaš, itak lahko prevedeš, kar te zanima na svojo mašino v pol ure....

Tega se vsi bojijo. Prehod pomeni bolečo izkušnjo zanje, ki jo občutek končnega uporabnika težko upraviči.

Kaj če recimo AMD preide na Hammerja, nato pa pri Intlu spoznajo, da se stara 32-bitna serija obnese mnogo bolje na 90 nm od 64 bitne ?
Ker so čipi manjši, lahko recimo v istih pogojih dosegajo višje frekvence...
Lahko se jim zgodi, da bo 32-bitna linija v mnogih pogojih celo prehitela 64-bitno.

Upam samo, da bo Linux toliko odprl vrata konkurenci, da se bo dalo dobit kakega UltraSParca II za kak spodoben denar in da bo nastal nekakčen stanadarden model procesorja, ki bo odprt vsem- kar SParc kokr vem tudi je...

ALi pa, da bodo vpleteni v razvoj PPC končno odprli dostop tudi drugim (če to danes sploh še kaj pomaga) in da se bo oprijel ta standard.

Blo bi zanimivo videt Intlovga PPCja ;o))

Aja, kar se prepustnosti vodila tiče, kaj je narobe za P4 ? Saj kokr vem (nisem šel gledat datasheetov), tudi je dvakrat bolj prepusten od Tbirda. a ni ?

Kaj je bistvo tega dolgega nakladanja ? Predvsem to, da se nikamor ne mudi.
Že kar nekaj časa me ima, da bi si zmontiral tamočno mašino, pa se mi zdi vse sedaj razpoložljivo nekako preveč prehodno.

Po daljšem razmišljanju sem si ubodu en prastari K6, ki čisto srečno laufa Linux.
Bom počaku na razplet te 64-bitne drame pa na drugo generacijo plat in vzel kaj dvoprocesorskega...




minmax ::

sorry, ampak kdor ni probal kdaj kodirati v zbirniku x86, malce šaltat med protected in real modeom, se zajebavat z LDT in GDT, trapi, double trapi, ,se zajebavat z optimizacijo pollyfillerjev, pa še kako SMC kodo da je napisu, naj prosim ne reče niti besedice o tem da x86 ni zavožena arhitektura.
in potem ko veste kako je x86 arhitektura zavožena si poglejte tri možne načine delovanja x86-64... for gods sake, naj se nekdo strezni in preseka ta gordijski vozel :)

valda da se da na tem gradit še naprej, ampak sama komplikacija x86 arhitekture podraži ves razvoj za nezanemarljiv faktor...

drugače pa folk res te tekme amd vs. intel zlo osebno jemlje :)
no ja eni to drugi pa win vs. linux :)

Justy ::

Ja, samo zdi se, da to vedno eni in isti...

AtaStrumf ::

Telebajsek že komaj čakam tvoj članek, da vidim kako bo AMD popapcal Intel. Po mojih ne skromnih izkušnjah na slovenskem računalniškem trgu (kar nekaj tisoč mašin sem imel priložnost videti oditi skozi vrata proizvodnje), se Intel najmanj 10x bolj prodaja kot AMD. Govorim seveda na pamet, ampak Intela je bilo bistveno, bistveno, bistveno,... več kot AMD-ja, pa še to so bili bolj Duroni kot Athloni, od katerih AMD ne zasluži ravno nevem kolk. Zato mi moraš oprostiti, če sem malce skeptičen, da bo AMD glatko pometel z Intelom. Sprva je morda že zgledalo tako, vendar pa se je Intel dobro zavaroval z Prescot-om. Če bo 64 bitkov zažgalo bo tudi on pristavil lonček, če pa ne pa še tolk boljš. Ne pozabi da ima Hammer vgrajen spominski kontrolnik in da je pri Clawhammerju samo enojni in laufa na 266 MHz, kar bo bolj malo, pa še nadgradit se ne bo dalo z matično ploščo. To ni majhna pomanjkljivost! Pa tudi AMD nima proizvodnih kapacitet da bi prevzel večino trga. Daj še enkrat malo razmisli. Pa poanta novice je bila v tem, kaj bo en laik kupil, ne pa nekdo, ki ve za kaj se gre. Ne boš verjel, ampak na tem svetu večina folka nima pojma o računalnikih in bo kupilo kar se jim bo na prvi pogled zdelo boljše. In bojim se da zna biti to Intel. PR sicer delno deluje, ampak laiki bojo mislili, da jih AMD s tem poskuša nategniti, kar ne bo ravno pripomoglo k prodaji. AMD bi moral izvesti eno zelo hudo reklamno akcijo, da bi pridobil večji delež, saj izgleda da je vsa svoja jajca spravil v Hammerjevo košaro in če ne bo šlo skozi bo hudo. Osebno navijam za AMD, da ne bo slučajno kake pomote. Sem zelo zadovoljen z Athlonom XP 1600+, in tudi nad prejšnjim Duronom 800 sem bil navdušen. Celeron 633, pa je bil totalno razočaranje.

Malecky ::

Brane2: Ja vem o čem govoriš.... nisem po juh prplavu:)

Atastrumf: Teb bi moral še velik predstavit, sam se mi ne da tapkat. Res 64bit ni velik zdele, sam enkrat pa bo (20% je tud neki no..).

O x86-64 se pa da debatirat, men se zdi zelo smiselna, zj pa sam čakamo, a bo intel od AMDja raje še naprej kupoval delnice pa postrani dobil licenco za x86-64 al bo pa moral kupit patent od svojega smrtnega konkureta. Ah to je večn...

še neki: Ti misliš da se Intel zdele prodaja???? Kje živiš? Malo si poglej statistike, vse kar intel proda se zdele nahaja v enih gnilih Dellih ipd crap OEMih pa nikjer drugje. Še mene je presenetilo, da folk ne pada tolk na mhz kot bi si mislil, zgleda da nekateri tuki še. Dilersko prodam ene 5kompov na mesec, enkrat sm ugradu P4 pa mu probleme.

Clawhammer 3400+ je 35% hitrejši od P4 z PC1066 Rambusom in tremi! GHZ!!!

---3400+=== nekje 2Ghz, eni trdijo 1.4Ghz sam po mojih izračunih tudi nekje 2Ghz, podaljšan cevovod na 13 stopenj, in druge stvari pa Hammerju omogočajo 3,5-4Ghz kar je uhuuhu++. Za takrat ko bo izdan 40% hitrejši Hammer bo Intel mu na voljo 3Ghz P4.

Strumf: Intelovi inžinirji so pametni ipd... Kako lahko pol delaš tako degense napake kot so jih uni, a veš da je ena ALU enota v P4 neizkoriščena? Veš kakšna neumnost je to? Pa še neki, ko bo Intel obupal Itanium, bo rabil nekako 3-5 let da izda procesor ki ga bo zdele začel šele razvijat kot odgovor Hammerju. V planu majo pa sam ta P4 crap naprej drgnit...

Pa še neki o folku: Misliš da ne pogledajo tud če piše 3400+? Ne bo tko, folk kupuje tud apple pa spark seerverje le zakaj, kmal intel ne bo mogu več tko kontrolirat folka in pordajalcev pol bo pa res konc, zdele v kratkim boš dobil notebooke z AMD proci pri vseh večjih firmah to je recimo že nekje kjer AMDja ne bi pričakoval. Pa Sledgehammer proci! Iz tega bojo superračunalniki....wanna bet?

http://www.infosatellite.com/news/2002/...

Oglejte si še vse ostale novice o Hammerju ki so naštete na dnu page-a

Malecky ::

Zmeri je blo tko da ni blo gladko sam zj bo pa res pometal z Intelom, ker nima drugi NIČ za pokazat razen neke navite P4. Ne moreš pričakovat da bi Athlon pomedel z P3 v tistih časih, ker so mele plate hrošče, prodaja hrošče ipd, zj bo to drugače , ker je AMD zj utečena mašina ne pa tisti bogi zaostankar.

O deležih trga se bi dal pa zlo debatirat, ker ga ma AMD že ogromno , sploh na japonsskem in v europi.

Fab30 bo skoraj instantno opustila izdelavo Duronov in Athlonov ko pridejo Hammerji, UMC bo delal vse ostalo, naredil bojo pa tud novo tovarno za 0.13 ipd. Naslednji let bo AMD zaslužil tolk z ! Clawhammerji kot je prej s celotno linijo vseh AMD produktov.

Hammer performance-P4 has no chance to come close in 32bit

Še neki: MS tko podpira AMD zdele in x86-64 da boli, vse je naklonjeno OPTIMIZACIJI kode za Hammer procesorje, s tem je AMDju skoraj 100% zagotovljen uspeh.

AtaStrumf ::

Telebajsek: upam da maš prav, bojim se da nimaš.

Jero ::

Hja z mojim profesorjem informatike sva se spustila v podobno debato in on me je nekako zakljucil da ima intel preveliko prednost pred amdjem in ce tudi ne bi imeli odgovora na hammmere bi izgubili samo tisti delez ki je omejen na poznavalce racunalniske svrhe! Hja janezek bi se vedno mel raje Pentiuma!!!

Switch ::

Nisem noben poznavalec procesorjev in računalnikov (vsaj na taki stopnji, kot so nekateri tukaj:O Ampak vseeno podajam svoje mnenje:
Intel ima res preveliko prednost pred AMD. Vsi namreč vemo, da najboljše računalnike prepogosto kopujejo postavljači, ki imajo IQ enak listku solate:D Seveda bodo kupili Intela, ker ima pač večjo frekvenco, je pa tudi dražji.
Če mene vprašate se zgodovina ponavlja. Ozrite se nazaj za 15 let, ko sta se na trgu borila IBM in Apple. Apple 2 je postal takrat v Ameriki standard za domači računalnik, IBM pa je na trg prodrl z ugodno ceno, z nekaj več teksta, ki si ga moral vnesti v računalnik pa si dobil iste rezultate.
Nato je prišel Macintosh, ki je z IBM sicer popolnoma pomedel, vendar bitko zaradi previsoke cene v prvem letu izgubil.
Sedaj Apple pomeni bolj prestiž v računalniškem svetu, IBM pa nekaj bolj povprečnega. Takrat je sicer šlo za celotne računalniške sisteme z različnimi vmesniki, ampak vseeno.
Menim, da bo enaka vrzel nastala med Intelom in AMD. Intel bo postal nekaj bolj prestižnega, AMD pa se bo že znašel kako drugače, da bo zadovoljil množice.
Pa zadosti mojega prerokovanja. Prosim, da me popravite, če sem posredoval kakršnokoli napačno informacijo[:\]
O 32/64 bitnih procesorjih bi bilo mogoče res dobro napisati kakšen članek. Upam, da se bo našel kakšen prostovoljec:)

Brane2 ::


Hja z mojim profesorjem informatike sva se spustila v podobno debato in on me je nekako zakljucil da ima intel preveliko prednost pred amdjem in ce tudi ne bi imeli odgovora na hammmere bi izgubili samo tisti delez ki je omejen na poznavalce racunalniske svrhe! Hja janezek bi se vedno mel raje Pentiuma!!!


Beg to differ. Kok folka sploh ima P4 ? Kokr jaz vidim okrog sebe, ima folk, ki se odloču za Intla predvsem Celerone, ki so (in verjetno še vedno) imeli najboljše razmerje bang/$ .
Ko gre za lastno denarnico, folk ni tako neumen (v povprečju).

Če bo AMDjevo čipovje pokazalo kolikor-toliko resen namen po neki življenski dobi (procesor+ čipset) za znosno ceno in če bo Intel brez ustreznega odgovora, si bom prvošču kladivce ali dva.

Ko kupuješ računalnik, te zlata sredina stane parsto kSIT in poznam bolj malo folka, ki se lahko heca s takimi dnarji.

Sicer, če bojo pri P4 popravli nekaj napak, mu dodali cache in ga opremili s športno nizko ceno, zakaj ne bi bil uporaben kot low end mashina prihodnje generacije ?

Folk bo vzeu tisto, kar dela bolje za njihove potrebe.

AtaStrumf ::

Zgleda, da se je tudi na Overclockers.com razvnela precej vroča debata na to temo, zato je Ed spisal nadaljevanje svojega prvega članka. Priporočam da si ga preberete. Klick

Pa še nekaj o uspehu PR-a za bajska:

AMD CPU Production: Second Quarter, 2001 (before XP):

Production
7,700,000
Market Share
22+%

AMD CPU Production: First Quarter, 2002 (after XP):

Production
8,000,000
Market Share:
19+%

In še par številk od Intel-a:

Intel CPU Production: Second Quarter, 2001

Production
26,900,000
Market Share
77+%

Intel CPU Production: First Quarter, 2002

Production
33,000,000
Market Share
80+%

Brane2 ::


Zgleda, da se je tudi na Overclockers.com razvnela precej vroča debata na to temo, zato je Ed spisal nadaljevanje svojega prvega članka. Priporočam da si ga preberete. Klick


IMHO je tip malce preveč črnogled glede AMDjeve prihodnosti. Vse pripisuje pač Intelovi marketinški prednosti, ni pa govora o AMDjevih preteklih zajebih, tehnoloških zaostankih itd.
Kaj ti koristi ves ta revolucionarnui bus bandwidth, ki celo omogoča SMP, če so se SMP boardi za MPje pojavli malo pred odpisom cele serije ?

Ves ta cajt so Intelovi Celeroni delali kot urca. Valjda je tud to kaj vplivalo na prodajo.

AMD še zdaj dela na 0.18 ľm, medtem ko se intel pripravlja na 0.09 ľm.

Kar se prehoda na nov socket tiče, ne vidim kaj je v tem tako črnega za AMD. Če hočeš bistveno višjo bajto, rabiš močnejše temelje. To je Intel naredu že parkrat pri P III (slot, socket, Xeon socket), da o P4 ne govorimo.

Ne vem, če bo Yamhill uporabu isti socket, a če ga bo, ima Hammer prednost že zaradi onboard memory controllerja ( kar pomeni verjetno vsaj en takt manj za dostop do DRAM-a).

Če bo Hammer od sebe dal solidne (ni treba revolucije) učinke, če ne bojo dali na trg beta beta stvari in bo treba za naslednjo generacijo kladiv zamenjat plato, ker so si premislili okrog podnožja, če se bo dalo že v začetku dobit SMP stroje in če bo cena po Hammerju recimo v rangu dražjih današnjih P4 CPUjev, bom takoj začel razmišljat o tem, kje bi spraskal denar za nov stroj.

Pa "navadni smrtniki" ? Odvisno. Če bo M$ naredu optimizacije za Hammerja oziroma tudi če se bo stvar z obstoječimi Winsi (XP pa 2000) obnesla bolje kot XP, potem ni dvoma.

Za Linux pa je itak že jasno...






Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210628 (7417) Zheegec
»

Brez Intelovih znižanj do oktobra

Oddelek: Novice / Procesorji
192054 (2054) gabl136
»

AMD prenavlja označevanje procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
211905 (1905) Ziga Dolhar
»

Saga: AMD in Intel

Oddelek: Novice / Procesorji
261768 (1768) sinko999
»

x86-64 vs IA-64

Oddelek: Strojna oprema
181652 (1465) hatch

Več podobnih tem